Omvormer zonnepanelen | Welke is de beste? (2024)

Omvormer zonnepanelen

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Als je zonnepanelen wilt installeren, moet je ook een omvormer in je huis installeren. De keuze voor de juiste omvormer zorgt ervoor dat je systeem optimaal presteert. Wat is een omvormer eigenlijk en hoe bepaal je nu welke het beste is voor jouw specifieke situatie? Op deze pagina zullen we de verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen toelichten en uitleggen welke omvormer het beste past bij de verschillende zonnepanelen installaties.

Snel navigeren naar

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de gelijkstroom (DC) die wordt opgewekt door zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC). Alle huishoudelijke apparaten werken alleen op wisselstroom. De omvormer zorgt er dus voor dat je de energie die je opwekt met zonnepanelen gebruikt kan worden in je dagelijkse leven.

Hoe werkt dit in jouw eigen huis?

De zonnepanelen op je dak wekken gelijkstroom op en sturen deze gelijkstroom via een DC kabel naar de omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom (DC) wordt omgezet naar wisselstroom (AC). De wisselstroom gaat naar je meterkast via een AC kabel, vanuit de meterkast kan de opgewekte energie worden gebruikt in je woning. Wanneer je op dat moment de opgewekte stroom niet nodig hebt, wordt het automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.   Zie op de afbeelding hiernaast hoe het in zijn werk gaat.

tip

Goed om te weten

In de toekomst wordt het mogelijk om de energie die je opwekt op te slaan in een accu in plaats van terug te leveren. De eerste thuisaccu’s zijn al in ontwikkeling dus het kan slim zijn om hiermee rekening te houden bij de aanschaf van een omvormer.


De omvormer: het hart van je systeem.

“Net als het type zonnepaneel dat je kiest is het kiezen van de juiste omvormer net zo belangrijk. De omvormer is uiteindelijk het hart van jouw systeem. Om je gelijkstroom bruikbaar te maken kan de omvormer dit omzetten naar wisselstroom. De juiste omvormer is essentieel om ervoor te zorgen dat optimaal gebruik kan maken van jouw zonnepanelen installatie.”

Romy Nijssen,
Duurzaamheidsexpert

Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

Wat kost een omvormer voor zonnepanelen gemiddeld?

De gemiddelde prijs van omvormers varieert enorm. De kosten liggen tussen de € 500 en €4.000 per omvormer. De prijs is afhankelijk van het maximale vermogen dat de zonnepanelen installatie kan leveren. Hoe meer vermogen de installatie kan leveren hoe duurder de omvormer.

 • voordeel

  Binnen 5 minuten vergelijken

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Nu extra voordelig door 0% btw

Vergelijk nu

Welke type omvormers zijn er en wat zijn de verschillen?

Er zijn vier verschillende type omvormers voor zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het kiezen van de juiste hangt af van jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Hieronder een uitgebreide beschrijving van de verschillen per omvormer:

 1. Stringomvormer
 2. De stringomvormer is de afgelopen jaren de meest gebruikte omvormer voor zonnepaneel systemen van woningen. De omzetting van de stroom vindt met een stringomvormer plaats op één plek. De omvormer krijgt alle opgewekte stroom van de panelen in één keer aangeleverd. Valt er schaduw op één van de panelen of gaat er één paneel kapot dan heeft dit invloed op de prestaties van het gehele systeem. Oftewel het rendement wordt bepaald door de zwakste schakel. Daarnaast is het niet mogelijk om de prestatie van ieder paneel afzonderlijk in een app uit te lezen. De levensduur van een stringomvormer is ongeveer 10 jaar. De omvormer zal minimaal één keer vervangen moeten worden ten opzichte van je zonnepanelen die gemiddeld 25 jaar mee gaan.

 3. Power optimizers
 4. Bij een systeem met Power optimizers is nog steeds een centrale omvormer nodig die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Want de power optimizer zelf, zet géén gelijkstroom om naar wisselstroom. Met dit systeem wordt er op elk zonnepaneel een power optimizer geplaatst, deze stuurt dan de energie van hun “eigen” zonnepaneel naar de omvormer die het omzet in wisselstroom. Hierdoor wordt het rendement van je zonnepanelen niet meer bepaald door de zwakste schakel. Valt er dus één paneel uit, dan beïnvloedt dat niet de prestaties van de andere zonnepanelen. Bovendien is met dit systeem mogelijk om het rendement per paneel uit te lezen. Het systeem met optimizers is duurder dan de aanschaf van een enkele string omvormer, je hebt namelijk voor elk paneel een optimizer nodig. Maar kan wel het rendement van je zonnepanelen systeem verhogen.

 5. Micro-omvormers
 6. Bij een systeem met micro-omvormers is er geen centrale omvormer nodig. Ieder paneel heeft zijn eigen omvormer, waardoor de stroom per paneel wordt omgezet. Hierdoor wordt de prestatie van elk zonnepaneel geoptimaliseerd en heeft schaduwvorming of het kapotgaan van één paneel geen nadelig effect op het gehele systeem. Het nadeel van micro-omvormers is dat ze duurder zijn dan string-omvormers. Met de micro-omvormers ben je zeker dat elk paneel optimaal presteert.

 7. Hybride omvormer
 8. Een andere naam voor een hybride omvormer is Smart Inverter. Met deze omvormer kan je de opgewekte stroom opslaan in een thuisaccu. Hierdoor kan je de stroom die je overdag opwekt maar niet gebruikt, in de avond gebruiken. Met deze omvormer ben je dus niet meer afhankelijk van het net. Met een hybride omvormer kan je optimaal gebruikmaken van de opgewekte stroom. Je hebt dan wél een thuisaccu nodig.

Verschillen tussen de type omvormers

String-omvormer Power optimizer Micro-omvormer Hybride-omvormer
Makkelijk uitbreiden Nee Nee Ja Ja
Levensduur 10 jaar 10 jaar 20-25 jaar 8-12 jaar
Thuisaccu aansluitbaar Ja, de nieuwste n.v.t. Ja Ja
Prestaties per paneel meetbaar Nee Ja Ja Ja
Gemiddelde prijs per omvormer € 1200 € 75* € 180* € 4000

De getoonde prijzen zijn de prijzen per omvormer, bij de poweroptimers en de micro-omvormer moet je de prijs nog x het aantal zonnepanelen doen om de totaalprijs te berekenen. Aan de getoonde getallen kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat is de beste omvormer voor mijn situatie?

Welke omvormer het beste is voor jouw situatie, hangt naast het type ook af van de volgende factoren:

 • Het vereiste vermogen van de omvormer. Het is noodzakelijk dat het vermogen van je omvormer goed is afgestemd op je zonnepaneleninstallatie. Als dit niet goed is afgestemd is het rendement van je installatie veel lager.
 • De aansluiting op het elektriciteitsnet in jouw huis. Afhankelijk van de aansluiting heb je een 1-fase of 3-fase omvormer nodig.
Hoe kies ik de beste omvormer voor mijn zonnepanelen? Het is niet altijd mogelijk om zelf te bepalen welk (merk)omvormer je krijgt. Bij nieuwe zonnepaneleninstallaties zit de omvormer (meestal) bij de prijs inbegrepen. Het is dan afhankelijk van de zonnepanelenleverancier welke omvormer je krijgt.

tip

Let op:

Het klinkt misschien aantrekkelijk om voor een goedkopere omvormer te gaan, alleen is dit niet verstandig. Wanneer het vermogen van je omvormer niet goed is afgestemd op het totale vermogen van je zonnepanelen kan je nooit het optimale rendement uit je zonnepanelen halen.

Zonnepanelen vergelijken

Alleen bij Overstappen.nl kan je eenvoudig en snel verschillende zonnepanelen met omvormer vergelijken! Je vergelijkt binnen 5 minuten meerdere aanbiedingen voor zonnepanelen met omvormer van betrouwbare partners die voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hoeft nu niet zelf bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen om prijzen te vergelijken. Wij hebben dit al voor jou gedaan. Vul je gegevens in en zie je in een oogopslag welke aanbieding voor jou de beste keuze is. Wel zo makkelijk.

Vergelijk zonnepanelen

Veelgestelde vragen

  Hoe groot moet de omvormer zijn?

  De grootte van je omvormer hangt af van het merk, gewenste vermogen en de zonnepanelen installatie die je hebt. Het hangt dus van meerdere factoren af hoe groot jouw omvormer moet zijn.

  Wat is de beste plaats voor de omvormer?

  De beste plaats voor een omvormer heeft de volgende kenmerken:

  1. De kabels die van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de meterkast lopen zijn maximaal 20 meter.
  2. De warmte die vrij komt kan makkelijk afgevoerd worden
  3. Het is een koele ruimte
  4. Een ruimte waar je geen last hebt van het geluid

  Een schuur, een garage of een onverwarmde zolder zijn vaak de beste plekken voor de omvormer.

  Heb je altijd een omvormer nodig bij zonnepanelen?

  Ja, je hebt altijd een omvormer nodig bij zonnepanelen. De omvormer zet namelijk de DC stroom om in AC stroom en zorgt ervoor dat je kan terugleveren aan het net.

  Wat is terugleveren?

  Op een zonnige dag wek je met je zonnepanelen energie op. Het kan zo zijn dat je meer energie opwekt die dag, dan dat je nodig hebt. Het overschot aan energie dat op deze dag wordt opgewekt lever je automatisch terug aan het net. Dit noem je terugleveren.
  Je ontvangt alleen een terugleververgoeding over de energie die je hebt teruggeleverd.

  Wat is salderen?

  Alle energie die je met behulp van je zonnepanelen teruglevert aan het net, moet je energieleverancier verrekenen met je verbruik van dat gehele jaar. Dit heet salderen. Uiteindelijk betaal je alleen over je netto verbruik verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten