Opstalverzekering zonnepanelen
Zonnepanelen vallen vaak onder de opstalverzekering als deze nagelvast aan jouw huis zitten. Huurders kunnen zonnepanelen verzekeren via het huurdersbelang van de inboedelverzekering. We leggen je alles uit over het verzekeren van zonnepanelen.
Zonnepanelen en de opstalverzekering
Zonnepanelen krijgen flink wat te verduren en kunnen flink beschadigd raken. Daarom is het verstandig om je zonnepanelen te verzekeren. Met een opstalverzekering zijn zonnepanelen, mits je zonnepanelen zijn aangetekend op de polis, vaak direct meeverzekerd zonder dat je hier extra premie voor betaalt. Huur je een woning en heeft deze woning zonnepanelen die zijn aangeschaft door de eigenaar? Dan vallen deze zonnepanelen onder de opstalverzekering van de verhuurder. Heb je zelf zonnepanelen geïnstalleerd aan je huurhuis? Dan vallen jouw zonnepanelen onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering.
Aard- en nagelvast
Zonnepanelen worden vaak bevestigd op en/of aan een huis, hierdoor zijn ze direct onderdeel van de vaste onderdelen van de woning, ook wel de opstal. Bij sommige verzekeraars zijn ze daarom automatisch meeverzekerd in de opstalverzekering. Dit is echter niet bij elke verzekeraar het geval. Bij sommige verzekeraars moet je eerst aangeven om hoeveel zonnepanelen het gaat en is het belangrijk dat zij weten hoe de panelen op het dak zijn bevestigd. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk alleen de schade wanneer de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is. Andere verzekeraars rekenen een hogere premie als je zonnepanelen hebt.
Soorten schade zonnepanelen
De meeste vormen van schade aan zonnepanelen dek je met een opstalverzekering. Denk aan brandschade, diefstal, schade door blikseminslag of stormschade. Schade die niet zichtbaar is, zoals haarscheurtjes, sluiten de meeste verzekeraars uit. We zetten een aantal andere situaties voor je op een rijtje:
Schade door vallende panelen bij anderen
Zijn jouw zonnepanelen van het dak gewaaid en hebben deze schade veroorzaakt bij de buren? Dan kunnen zij de schade claimen op jouw aansprakelijkheidsverzekering. De schade aan je eigen dak kun je zelf claimen bij je eigen opstalverzekeraar.
Misgelopen stroomopbrengst schade
Heb je schade aan je zonnepanelen? Dan is de kans groot dat je minder of helemaal geen stroomopbrengst meer hebt totdat de schade is hersteld. De verloren energieopbrengst van deze periode valt bij veel opstalverzekeraars niet onder de dekking. Kijk daarom goed naar de polisvoorwaarden van je opstalverzekering.
Huurdersbelang zonnepanelen
Als je verhuurder niet wil investeren in zonnepanelen, mag jij als huurder in overleg op eigen kosten in zonnepanelen investeren. Omdat je als huurder geen opstalverzekering afsluit, kun je de zonnepanelen verzekeren in het huurdersbelang via de inboedelverzekering.
Moet ik zonnepanelen melden bij de verzekering?
Zodra je nieuwe zonnepanelen hebt laten installeren, raden wij je aan dit te melden bij je woonverzekeraar. Afhankelijk van je type verzekering, moet je het verzekerde bedrag vaak veranderen. Door de plaatsing van de panelen stijgt de waarde van je huis. Het is daarom handig altijd even je verzekeraar op de hoogte te stellen en te informeren naar een eventuele stijging.
Verzeker je woning en je zonnepanelen
Wil jij je woning en je zonnepanelen verzekeren tegen onvoorziene schade? In onze woonvergelijker zie je makkelijk welke opstalverzekering het beste bij jou en de woning past. Vul je gegevens in en we laten je zien wat de voordeligste verzekering is voor jou. Kijk altijd in de polisvoorwaarden van de verzekering, zo weet je zeker dat je zonnepanelen gedekt zijn tegen onvoorziene schade. Wil je ook een inboedelverzekering? Ga dan voor een woonverzekering, een combinatie van de opstal- en inboedelverzekering.
Veelgestelde vragen
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Is een opstalverzekering verplicht of niet?
Een opstalverzekering is niet verplicht, maar in de praktijk moet je deze vaak wel afsluiten.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Minder schademeldingen door woningbranden, verzekeraars melden afname
Er is een afname in het aantal schademeldingen door woningbranden. Hier lees je welke steden het meeste schademelden en wanneer de meeste meldingen binnenkomen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.