Zonnepanelen opstalverzekering

Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over zonnepanelen in combinatie met je opstalverzekering. Zoals informatie over het verschil hoe verschillende verzekeraars omgaan met zonnepanelen op het dak, verschillende soorten schade die je zonnepanelen kunnen hebben en de eventuele vergoeding bij het mislopen van inkomsten.

Snel navigeren naar

Zonnepanelen

Opstalverzekering zonnepanelen

Zonnepanelen krijgen flink wat te verduren en kunnen flink beschadigd raken. Daarom is het verstandig om je zonnepanelen te verzekeren. Met een opstalverzekering zijn zonnepanelen, mits je zonnepanelen zijn aangetekend op de polis, vaak direct meeverzekerd zonder dat je hier extra premie voor betaalt. Huur je een woning en heeft deze woning zonnepanelen die zijn aangeschaft door de eigenaar? Dan vallen deze zonnepanelen onder de opstalverzekering van de verhuurder. Heb je zelf zonnepanelen geïnstalleerd aan je huurhuis? Dan vallen jouw zonnepanelen onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering.

Zonnepanelen

Soorten schade zonnepanelen

Tegen de meest voorkomende vormen van schade zijn zonnepanelen met een opstalverzekering verzekerd. Maar schade die niet zichtbaar is, denk aan haarscheurtjes, wordt door de meeste verzekeraars uitgesloten. Daarbij is er een enkeling die alleen stormschade en schade door blikseminslag dekt. Let daarom goed op bij het afsluiten van een opstalverzekering of je een aanvullende dekking nodig hebt om alle schade die kan ontstaan vergoed te krijgen.

Zonnepanelen bij brand

Indien je zonnepanelen aanschaft, is het aan te raden om aan je verzekeraar de vraag te stellen of zonnepanelen ook onder deze opstal dekking vallen. Zonnepanelen worden vaak bevestigd op en/of aan een huis, hierdoor zijn ze direct onderdeel van een woning en is het mogelijk dat ze automatisch meeverzekerd zijn in de opstalverzekering. Dit is echter niet bij elke verzekeraar het geval. Vaak wordt er verwacht dat je aangeeft hoeveel zonnepanelen je hebt en bij sommige verzekeraars betaal je dan toch een ‘extra’ premie. Tot slot is het belangrijk om te weten te komen hoe de panelen op het dak zijn bevestigd. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk alleen de schade wanneer de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is.

opstalverzekering zonnepanelen

Mislopende stroomopbrengst bij schade

Heb je schade aan je zonnepanelen? Dan is de kans groot dat je minder of helemaal geen stroomopbrengst meer hebt totdat de schade is hersteld. De verloren energieopbrengst van deze periode valt bij veel opstal verzekeraars niet onder de dekking. Kijk daarom goed naar de polisvoorwaarden van je opstalverzekering. 


Automatisch meeverzekerd

Bij verschillende verzekeraars zijn je zonnepanelen automatisch meeverzekerd tegen schade.

Wel automatisch meeverzekerd

  • pluspunt
    Aegon
  • pluspunt
    Inshared
  • pluspunt
    Verzekeruzelf
  • pluspunt
    ZLM
  • pluspunt
    Univé
  • pluspunt
    Allianz direct

Niet automatisch meeverzekerd

  • minpunt
    Vereniging eigen huis
  • minpunt
    Ditzo
  • minpunt
    Rhion
  • minpunt
    ASR

Vergoeding zonnepanelen huurwoning

 

Wanneer je verhuurder investeert in zonnepanelen mag hij daarvoor een vergoeding vragen. Hij krijgt daarbij de mogelijkheid om de huur of servicekosten te verhogen. Als huurder moet je met deze stijging akkoord gaan. Daartegenover staat wel dat je energierekening zal dalen.
Als je verhuurder niet wil investeren in zonnepanelen, mag jij als huurder op eigen kosten in zonnepanelen investeren. Daarvoor heb je wel schriftelijke toestemming nodig van je verhuurder.

 

tip

Zelf eigenaar van zonnepanelen?

Het is handig je zonnepanelen in een huurwoning apart te verzekeren.


Zonnepanelen geïnstalleerd, geef het door aan je woonverzekeraar

Zodra je nieuwe zonnepanelen hebt laten installeren, raden wij je aan dit te melden bij je woonverzekeraar. Afhankelijk van je type verzekering, moet het bedrag vaak worden veranderd. Door de plaatsing van de panelen stijgt namelijk de waarde van je huis, hierdoor kan ook de prijs van je verzekering stijgen. Het is daarom handig altijd even je verzekeraar op de hoogte te stellen, en te informeren naar een eventuele stijging. 

Kosten apart verzekeren van zonnepanelen

Het apart verzekeren van zonnepanelen is relatief prijzig. Je betaalt hier ongeveer €50,- voor per jaar. Echter mocht er iets naars gebeuren, betaalt de verzekeraar in ieder geval de volledige schade hiervoor. Dit is dus ook in het geval bij diefstal zonder inbraakschade, en bij natuurrampen. De verzekeraar zal de zonnepanelen dan laten repareren of vervangen. Zit je, door de diefstal of natuurramp, tijdelijk zonder gratis zonnestroom? Dan kun je extra stroom bijkopen, dit telt immers ook als schade.


Veelgestelde vragen

    Onder welke dekking vallen zonnepanelen?

    De zonnepanelen zitten, zoals dat in verzekeringstaal wordt genoemd, ‘aard-en-nagelvast’ aan het huis. Dat betekent dat ze onder de opstalverzekering vallen. Dat geldt ook voor alle andere spullen die vastzitten in of aan het huis en je niet zomaar kunt weghalen.

    Hebben zonnepanelen invloed op de opstalverzekering?

    Zonnepanelen vallen onder de dekking van je opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zonnepanelen, dan vallen ze onder het huurders belang van je inboedelverzekering.

    Word je misgelopen schade gedekt?

    De vraag of misgelopen energie schade gedekt wordt hangt af van je verzekeraar. Informeer hiervoor je verzekeraar, het verschilt namelijk per verzekeraar of deze de misgelopen schade dekt.

    Wat kost het om zonnepanelen te verzekeren?

    Het apart verzekeren van zonnepanelen is vrij duur. Je betaald er op zijn minst 50 euro per jaar voor. Maar als er dan iets vervelends gebeurt, betaalt de verzekeraar in ieder geval de schade. Dus ook bij diefstal zonder inbraakschade en bij natuurrampen.

    Heb je die losse zonnepanelenverzekering écht nodig?

    Er bestaan ook aparte verzekeringen voor zonnepanelen. Vaak heb je met een opstalverzekering voldoende dekking voor je zonnepanelen. Maar er zijn ook situaties die met een zonnepanelenverzekering wel verzekerd zijn en met een opstalverzekering niet. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van je opstalverzekering en bepaal of jij hier voldoende aan hebt.

 

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.