Zonnepanelen en de opstalverzekering | Overstappen.nl

Opstalverzekering zonnepanelen

Zonnepanelen vallen vaak onder de opstalverzekering als deze nagelvast aan jouw huis zitten. Huurders kunnen zonnepanelen verzekeren via het huurdersbelang van de inboedelverzekering. We leggen je alles uit over het verzekeren van zonnepanelen.

Zonnepanelen en de opstalverzekering

Zonnepanelen krijgen flink wat te verduren en kunnen flink beschadigd raken. Daarom is het verstandig om je zonnepanelen te verzekeren. Met een opstalverzekering zijn zonnepanelen, mits je zonnepanelen zijn aangetekend op de polis, vaak direct meeverzekerd zonder dat je hier extra premie voor betaalt. Huur je een woning en heeft deze woning zonnepanelen die zijn aangeschaft door de eigenaar? Dan vallen deze zonnepanelen onder de opstalverzekering van de verhuurder. Heb je zelf zonnepanelen geïnstalleerd aan je huurhuis? Dan vallen jouw zonnepanelen onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering.

Aard- en nagelvast

Zonnepanelen worden vaak bevestigd op en/of aan een huis, hierdoor zijn ze direct onderdeel van de vaste onderdelen van de woning, ook wel de opstal. Bij sommige verzekeraars zijn ze daarom automatisch meeverzekerd in de opstalverzekering. Dit is echter niet bij elke verzekeraar het geval. Bij sommige verzekeraars moet je eerst aangeven om hoeveel zonnepanelen het gaat en is het belangrijk dat zij weten hoe de panelen op het dak zijn bevestigd. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk alleen de schade wanneer de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is. Andere verzekeraars rekenen een hogere premie als je zonnepanelen hebt.

Vraag de VvE of schade aan jouw zonnepanelen ook valt onder de VvE-opstalverzekering. Is dat niet het geval? Zorg dan zelf voor een verzekering.

Soorten schade zonnepanelen

De meeste vormen van schade aan zonnepanelen dek je met een opstalverzekering. Denk aan brandschade, diefstal, schade door blikseminslag of stormschade. Schade die niet zichtbaar is, zoals haarscheurtjes, sluiten de meeste verzekeraars uit. We zetten een aantal andere situaties voor je op een rijtje:

Schade door vallende panelen bij anderen

Zijn jouw zonnepanelen van het dak gewaaid en hebben deze schade veroorzaakt bij de buren? Dan kunnen zij de schade claimen op jouw aansprakelijkheidsverzekering. De schade aan je eigen dak kun je zelf claimen bij je eigen opstalverzekeraar.

Misgelopen stroomopbrengst schade

Heb je schade aan je zonnepanelen? Dan is de kans groot dat je minder of helemaal geen stroomopbrengst meer hebt totdat de schade is hersteld. De verloren energieopbrengst van deze periode valt bij veel opstalverzekeraars niet onder de dekking. Kijk daarom goed naar de polisvoorwaarden van je opstalverzekering.

Huurdersbelang zonnepanelen

Als je verhuurder niet wil investeren in zonnepanelen, mag jij als huurder in overleg op eigen kosten in zonnepanelen investeren. Omdat je als huurder geen opstalverzekering afsluit, kun je de zonnepanelen verzekeren in het huurdersbelang via de inboedelverzekering.

Iedere verzekeraar heeft andere voorwaarden en regels voor het verzekeren van zonnepanelen. Check daarom altijd de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit.

Moet ik zonnepanelen melden bij de verzekering?

Zodra je nieuwe zonnepanelen hebt laten installeren, raden wij je aan dit te melden bij je woonverzekeraar. Afhankelijk van je type verzekering, moet je het verzekerde bedrag vaak veranderen. Door de plaatsing van de panelen stijgt de waarde van je huis. Het is daarom handig altijd even je verzekeraar op de hoogte te stellen en te informeren naar een eventuele stijging.

Verzeker je woning en je zonnepanelen

Wil jij je woning en je zonnepanelen verzekeren tegen onvoorziene schade? In onze woonvergelijker zie je makkelijk welke opstalverzekering het beste bij jou en de woning past. Vul je gegevens in en we laten je zien wat de voordeligste verzekering is voor jou. Kijk altijd in de polisvoorwaarden van de verzekering, zo weet je zeker dat je zonnepanelen gedekt zijn tegen onvoorziene schade. Wil je ook een inboedelverzekering? Ga dan voor een woonverzekering, een combinatie van de opstal- en inboedelverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De zonnepanelen zitten, zoals dat in verzekeringstaal wordt genoemd, ‘aard-en-nagelvast’ aan het huis. Dat betekent dat ze onder de opstalverzekering vallen. Dat geldt ook voor alle andere spullen die vastzitten in of aan het huis en die je niet zomaar kunt weghalen. Huurders kunnen zonnepanelen verzekeren via het huurdersbelang.

Dat hangt af van je verzekeraar. Informeer hiervoor je verzekeraar of kijk in de polisvoorwaarden.

Vraag de VvE of schade aan jouw zonnepanelen ook valt onder de VvE-opstalverzekering. Is dat niet het geval? Zorg dan zelf voor een verzekering, bijvoorbeeld via de inboedelverzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!