Subsidie zonnepanelen

Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ

Subsidie zonnepanelen

 • Bespaar direct op je energierekening
 • Terugverdientijd van minder dan 5 jaar
 • Eerlijk en persoonlijk advies
Gratis offerte aanvragen
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ

Wil je graag zonnepanelen, alleen weet je niet hoe je de aanschaf kan financieren? Op deze pagina vertellen we meer over subsidies voor zonnepanelen en andere financiering mogelijkheden

Snel navigeren naar

Subsidie op zonnepanelen

Sinds 2023 is de subsidie op zonnepanelen voor particulieren afgeschaft, voorheen kon je nog € 650 terugkrijgen als je zonnepanelen had aangeschaft. Er is wel een Energiebespaarlening waar je gebruik van kan maken om je zonnepanelen te financieren.
Dit is een lening voor eigenaar-bewoners die graag energiebesparende investeringen voor de eigen woning willen financieren. Onder energiebesparende investeringen vallen zonnepanelen.
Daarnaast is er subsidie voor energiecoöperaties en vereniging van eigenaren die energie willen opwekken via zonne-energie, windenergie of waterkracht. De voorwaarde is dat het in de eigen leefomgeving wordt opgewekt. Om dit te kunnen verzekeren zijn de gebieden afgebakend met een postcoderoos.

Subsidie zonnepanelen

Afschaffing btw op zonnepanelen 2023

Vanaf 2023 is de btw op zonnepanelen voor particulieren afgeschaft. Om geen btw over je zonnepanelen te betalen moeten de zonnepanelen op een woning of bijgebouw van een woning geplaatst worden. Wanneer je niet aan die voorwaarde voldoet, moet je btw over je zonnepanelen betalen.

tip

Goed om te weten:

Heb je voor 1 januari 2023 zonnepanelen aangeschaft? Dan heb je wél 21% btw betaald. Je hebt dan tot 1 juli 2023 om de btw terug te vragen. Bij de Belastingdienst vind je een stappenplan om de btw terug te kunnen vragen.

 • voordeel

  Binnen 5 minuten aangevraagd

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Compleet vrijblijvende offerte

Offerte aanvragen

Lokale initiatieven

Vanuit de overheid kan je dus gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Maar er zijn ook een aantal gemeenten die een Duurzaamheidslening verstrekken. Met behulp van een Duurzaamheidslening kan je de aanschaf van zonnepanelen financieren. De voorwaarden om deze lening te kunnen krijgen verschillen per gemeente. Maar in de basis gelden de onderstaande voorwaarden:

 • Je moet een toewijzingsbrief van de gemeente hebben.
 • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning.
 • De woning moet bestaan.
 • Je mag niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij een gewone hypotheek, maar er is geen notaris nodig.
 • Het bedrag dat je maandelijks betaalt blijft gelijk (annuïtair), je mag onbeperkt boetevrij aflossen en het minimum leenbedrag is € 2500, terwijl het maximumbedrag meestal € 25.000 is.
 • Er zijn geen afsluitkosten en na ondertekening heb je 14 dagen bedenktijd waarin je kosteloos kunt annuleren.

Je vraagt de duurzaamheidslening aan op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Zodra je de naam van jouw gemeente hebt ingevuld, zie je meteen of jouw gemeente deze lening aanbiedt. Bieden ze dit niet aan? Dan kan je altijd bij de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal een overzicht vinden van de subsidies, leningen en andere regelingen van jouw gemeente.

tip

Let op:

Je kan subsidies of leningen met elkaar combineren maar niet stapelen. Dat wil zeggen: Als je een zonneboiler laat installeren én H++ glas wilt, kun je voor beide een subsidie/lening aanvragen.
Het is niet mogelijk om landelijk en lokaal een subsidie/lening aan te vragen voor de installatie van je zonneboiler.

Veelgestelde vragen

  Wat is de opbrengst zonnepanelen?

  De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. Om toch een inschatting te kunnen maken van de verwachte opbrengst kan je de volgende formule aanhouden:

  Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek x factor 0,85= de verwachte jaaropbrengst in kWh.

  De factor 0,85 staat voor het vermogen wat je zonnepanelen gemiddeld kunnen opwekken in het Nederlandse klimaat.

  Weet jij het vermogen in Wattpiek van jouw zonnepanelen niet? Dan kan je een gemiddelde aanhouden van een Wattpiek van 365 per zonnepaneel per jaar.

  Voorbeeld:
  Je hebt 10 zonnepanelen met een Wattpiek van 365. Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek is: 365 x 10 = 3650
  Vervolgens doe je:
  3650 x 0,85 = 3103 kWh per jaar.

  De verwachte opbrengst van de zonnepanelen over één jaar is dus : 3103 kWh

  Tip: Op deze pagina vind je meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen.

  Hoeveel kosten zonnepanelen?

  Gemiddeld kosten zonnepanelen tussen de € 5.000 en € 12.000. Hoe duur de installatie is hangt af van de hoeveelheid zonnepanelen je aan wilt schaffen, welke omvormer je nodig hebt en eventueel extra kosten voor het aanpassen van de meterkast of het verstevigen van het dak.

  Hoe snel heb ik zonnepanelen terugverdient?

  Hoe snel je zonnepanelen hebt terugverdient hangt af van het rendement van je zonnepanelen, het aantal zonuren en het energietarief wat in je contract staat en de terugleververgoeding.

  Wij gaan uit van een gemiddelde terugverdientijd van 4 tot 9 jaar.

  Tip: Lees hier een uitgebreide uitleg en rekenvoorbeeld.

  Wat is salderen?

  Alle energie die je met behulp van je zonnepanelen hebt opgewekt en vervolgens teruglevert aan het net, moet je energieleverancier verrekenen met je verbruik van dat gehele jaar. Dit heet salderen. Uiteindelijk betaal je alleen over je netto verbruik verbruikskosten, energiebelasting en btw.

  Wat is de terugleveringvergoeding?

  Een terugleververgoeding is een bedrag per kWh wat je krijgt als je aan het einde van het contractjaar, je meer energie hebt opgewekt dan verbruikt. Dit bedrag is altijd zonder energiebelasting, btw en verbruikskosten. Hierdoor is de terugleververgoeding altijd lager dan het energietarief dat in je contract staat.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.