Vergoeding Hypnotherapie verzekering

Heb je last van psychische of sociale klachten en wil je hiervoor behandeld worden door middel van hypnotherapie? Dan is het handig om een zorgpakket aanvullend op je basisverzekering af te sluiten. De vergoeding hypnotherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen.

Inhoudsopgave

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is hypnotherapie?

Als je last hebt van sociale, psychische of psychosomatische klachten, dan kan hypnotherapie je hulp bieden bij de verlichting van deze klachten. Deze problemen liggen in het onderbewuste en het is lastig om toegang te krijgen tot deze problemen.

Een hypnotherapie sessie

Bij hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van ontspanningsoefeningen, hypnose en lichte trance. In deze trance houd je de controle over jezelf terwijl je je aandacht sterk concentreert en tegelijk volledig ontspannen bent, je kunt dit vergelijken met dagdromen. Op deze manier wordt het rationele bewustzijn tijdelijk uitgezet en kan het onderbewuste worden aangesproken, waar de problemen zich bevinden. Je kunt ieder moment zelf weer uit de trance ontwaken. Bij een hypnotherapie sessie wordt eerst de hypnose tot stand gebracht totdat je je helemaal ontspannen voelt. Vervolgens zal de therapeut je vragen om te zoeken naar een oplossing voor je klacht of om een pijnlijke situatie anders te beleven. Door het positief aanspreken van je onderbewustzijn kan je ook meer inzicht krijgen in je eigen gevoelens, mogelijkheden en ervaringen.

Toepassing van deze vorm van trance bij andere therapieën

Deze vorm van trance wordt gebruikt in verschillende therapieën, een aantal voorbeelden hiervan zijn:

RegressietherapieTherapie waarbij je onverwerkte ervaringen opnieuw gaat beleven. Deze ervaringen kunnen de reden zijn van je huidige problemen of klachten. Door de ervaring te herbeleven kun je ontdekken waar de oorzaak ligt en kun je hiervoor een oplossing vinden.
ReïncarnatieReïncarnatietherapie lijkt op regressietherapie. Je gaat onverwerkte gevoelens uit het verleden herbeleven. De spanning die om dit trauma heen hangt kan hiermee worden ontladen.
ImaginatieJe focust je op wat je wilt bereiken door middel van verbeelding.
Neuro linguïstisch programmeren (NLP)Subjectieve gebeurtenissen worden door je hersenen omgezet naar objectieve gebeurtenissen. Dit zorgt ervoor dat je een structuur van de wereld vormt in je hoofd. Deze structuur kan door een ervaring beïnvloed worden. Wanneer deze structuur door een negatieve ervaring is veranderd, kan NLP helpen om deze structuur opnieuw te ordenen. Door je blik te verruimen kan je een andere kijk op het probleem krijgen.
ZelfhypnoseDit heeft iets weg van dagdromen, maar dan met een vooraf bepaald doel. Je brengt jezelf in een trance om je te kunnen concentreren op het doel dat je wilt bereiken. Terwijl je in trance bent herhaal je dit doel voor jezelf.
Autogene trainingDit is een ontspanningsmethode die gebaseerd is op zelfhypnose. Je leert hierbij om zelf je lichaam en geest voor een korte tijd in pure ontspanning te brengen.

Wanneer maak je gebruik van hypnotherapie?

Hypnotherapie wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij het behandelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) of het prikkelbare darmsyndroomn (PDS). Er is wetenschappelijk bewijs gevonden voor de werking van de behandeling van PDS. Daarnaast kan hypnotherapie worden gebruikt bij klachten zoals slaapproblemen, faalangst, nervositeit, neerslachtigheid, onzekerheid en vergelijkbare problemen. De duur van de behandeling is afhankelijk van de ernst van de klacht, maar ook van de energie die je zelf in de behandeling steekt en de instelling waarmee je de behandeling ondergaat.

Kosten hypnotherapie

De kosten voor de behandeling kunnen per therapeut en per praktijk verschillen. Je kunt deze kosten vergoed krijgen als je een aanvullende verzekering afsluit. Hypnotherapie valt onder de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen, je eigen risico is hierop niet van toepassing. Zorgverzekeraars stellen voor de vergoeding hypnotherapie wel de eis dat de therapeut aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging zoals de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) of de Nederlandse Gilde van Hypnotherapeuten (NGVH). Hypnotherapeuten die hierbij aangesloten zijn, hebben een goede opleiding gedaan en voldoen aan de richtlijnen die worden gesteld om hypnotherapie toe te mogen passen. Een aantal zorgverzekeraars stelt aanvullende eisen, het wordt daarom aangeraden om altijd eerst de polisvoorwaarden van je zorgverzekering te controleren.

Verwijsbrief huisarts

Er is geen verwijsbrief nodig van de huisarts om gebruik te maken van hypnotherapie of om een vergoeding hiervoor te krijgen.

Vergoeding hypnotherapie verzekering

Zorgverzekeringen bieden vaak geen aparte verzekering aan voor alternatieve geneeswijzen. Je kunt kiezen voor een pakket waarin meerdere aspecten worden verzekerd, onder andere hypnotherapie. De premie voor deze aanvullende verzekeringen kunnen sterk verschillen van €4,95 tot €142,15 per maand met een oplopende vergoeding van €100 tot €1500 per jaar. Let er op dat niet alle zorgverzekeringen een dekking van 100% hebben en dat naast deze maximale vergoeding per jaar vaak een maximum bedrag per consult wordt gehanteerd. Wil je gebruik gaan maken van hypnotherapie en wil je weten welke aanvullende verzekering hypnotherapie 2022 je het beste kunt afsluiten? Check dan de zorgvergelijker en vind de zorgverzekering die het best bij jou past.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.