Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen als je zorgkosten maakt. Het eigen risico is door de regering vastgesteld, dit betekent dat het verplicht eigen risico tot en met 2021 €385,- blijft.

Eigen risico houdt in dat je, bij zorg die niet onder de basisverzekering valt, de eerste €385,- zelf betaalt. Pas daarna vergoedt de zorgverzekeraar je zorgkosten. Het eigen risico is verplicht als je 18 jaar of ouder bent.

→ Tip: ons advies over je eigen risico hoog of laag zetten.

Vergelijk zorgverzekeringen

Het eigen risico zorgverzekering in 4 punten uitgelegd

Er heerst nog veel onduidelijkheid over hoe het eigen risico precies werkt. Wat is het verschil tussen het verplichte en het vrijwillige eigen risico? Wat valt wel of niet onder het eigen risico? En is het verstandig het eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere maandpremie? We leggen het eigen risico in 4 punten aan je uit. Daarnaast vind je informatie over de hoogte van het eigen risico en de mogelijkheid van vrijstelling.

1. Het verplichte en het vrijwillige eigen risico

Het eigen risico is voor iedereen met een basisverzekering verplicht. In 2020 is dat €385,-. Voor alle zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed, moet je dus de eerste €385,- uit eigen zak betalen. Alles wat boven dit bedrag uitkomt wordt vanuit de basisverzekering helemaal vergoed door je zorgverzekeraar.

Vrijwillige eigen risico

Eigen risico zorgverzekeringHet vrijwillige eigen risico is een keuze die je kunt maken. Zorgverzekeraars bieden namelijk de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie. Je kunt je eigen risico in stappen van honderd euro verhogen: van €385,- tot €885,-. Als je het eigen risico verhoogt naar €885,-, dan zal dit zo’n €20,- per maand aan zorgpremie schelen. Bij punt 3. lees je meer over deze keuze: Je eigen risico verhogen: slim of niet?

2. Welke kosten vallen niet onder het eigen risico?

Wat valt er wel of niet onder het eigen risico? Je hoeft niet alle zorg uit de basisverzekering uit je eigen risico te betalen. Een bezoek aan de huisarts zal net als voorgaande jaren volledig worden vergoed door je zorgverzekering. Naast de huisarts wordt ook andere zorg vergoed zonder aanspraak te maken op het eigen risico.

Je betaalt geen eigen risico voor:

 • Bezoek aan de huisarts of huisartsenpost.
 • Zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar.
 • Verloskundige zorg en kraamzorg.
 • Wijkverpleging.
 • Bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten, zoals diabetes mellitus type 2, COPD en CVR.
 • Gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld borstkankeronderzoek).
 • De griepprik voor risicogroepen.
 • Nacontroles bij orgaandonatie, bijvoorbeeld na een lever- of niertransplantatie.
 • Zorg die vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.

Zorg uit de aanvullende verzekering

Zorg uit de aanvullende verzekering wordt niet betaald uit het eigen risico. Hier kan wel een eigen bijdrage voor gelden. Dit zit zo: de eigen bijdrage voor zorg uit het basispakket bepaalt de overheid, terwijl de hoogte van de eigen bijdrage voor aanvullende zorg verschilt per zorgverzekeraar.

3. Je eigen risico verhogen: slim of niet?

Dit is een afweging die je zelf moet maken. Neem je zorgkosten van de afgelopen jaren onder de loep. Kom je nooit boven het eigen risico uit? Dan kan het voordelig zijn je eigen risico te verhogen tegen een lagere premie. Hoeveel korting je ontvangt, bepaalt iedere zorgverzekeraar voor zich. Je kunt kiezen voor een vrijwillige verhoging van je eigen risico vanaf het begin van ieder kalenderjaar. Daarna is de wijziging (in de meeste gevallen) niet mogelijk.

Houd er wel rekening mee dat je bij onverwachtse zorgkosten in het komende jaar een groter deel uit eigen zak moet gaan betalen. Maak dus alleen gebruik van deze optie als je €885,- kunt missen. Wij raden deze optie alleen aan als je wat spaargeld opzij kunt leggen voor onverwachtse zorgkosten in 2020.

eigen risico verhogen

4. Hoe werkt het vrijwillig eigen risico?

Als je zorgkosten uit de basisverzekering maakt, spreek je eerst het verplichte eigen risico van €385, -aan. Als deze helemaal op is, dan wordt het vrijwillige eigen risico aangesproken.

Stel: Je verhoogt het eigen risico met €200,- naar €585,- . Tegen de verwachting in maak je in 2020 toch meer kosten, namelijk €450,-. Hoe wordt dit verrekend? Het verplichte eigen risico van €385,- maak je helemaal op. Dan blijft er nog €65,- over. Deze wordt van het vrijwillige eigen risico afgetrokken. Je betaalt dus het volledige bedrag van €450,-. Alleen de zorgkosten die boven €585 uitkomen worden door je zorgverzekering betaald.

De meeste zorgverzekeraars synchroniseren het vrijwillige eigen risico. Dit betekent dat dezelfde regels gelden voor het verplichte en wettelijke eigen risico. Er zijn hier echter uitzonderingen op. Sommige verzekeringen spreken namelijk het vrijwillige eigen risico aan voor zorg waar het verplichte eigen risico niet voor wordt aangesproken. Dus een huisartsbezoek zou uit het vrijwillige eigen risico moeten worden betaald. Let hier goed op!

Besparingstips eigen risico

 • Zorg voor voldoende spaargeld als je kiest voor een vrijwillig eigen risico.
 • Let erop of het vrijwillig eigen risico is gesynchroniseerd met het verplichte eigen risico.
 • Plan zoveel mogelijk zorg dit jaar nog in, als je eigen risico (bijna) op is. Zo hoef je niets uit eigen zak te betalen en bespaar je al voor het komende jaar.

Eigen risico zorgverzekering 2020

Het eigen risico zorg wordt jaarlijks in september bekend gemaakt op Prinsjesdag. Het eigen risico zorg is ingevoerd in 2008 en is daarna gestegen: van €150,- (2008) naar €385,- (2021). In onderstaande tabel kun je de bedragen zien van 2008 tot en met 2021.

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico werd in 2008 ingevoerd na een wijziging van de Zorgverzekeringswet. De no-claimteruggave, die je kreeg als je geen gebruik maakte van zorg uit de basisverzekering, werd vervangen door een verplicht eigen risico van €150,-. Dit bedrag is sindsdien toegenomen.

JaarEigen risico
2008€150,-
2009€155,-
2010€165,-
2011€170,-
2012€220,-
2014€360,-
2015€375,-
2016€385,-
2017€385,-
2018€385,-
2019€385,-
2020€385,-

Vrijstelling eigen risico zorgverzekering

Je zorgverzekeraar kan je voor het eigen risico (gedeeltelijk) vrijstelling verlenen als je:

 • Zorg afneemt van een aanbieder waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt.
 • Gebruikmaakt van geneesmiddelen of hulpmiddelen die je zorgverzekeraar aanbeveelt.
 • Een preventieprogramma volgt tegen diabetes, depressie, hart- en vaatziekten, chronisch obstructief longlijden of overgewicht.

Als je aan de voorwaarden voldoet, wil dit niet zeggen dat je automatisch een korting krijgt. Raadpleeg voor meer informatie de polisvoorwaarden van je zorgverzekering of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Is het eigen risico aftrekbaar?

Nee, helaas kun je deze zorgkosten niet van de belasting aftrekken.

Zorgverzekering vergelijken

Op basis van je gegevens en wensen, tonen wij de goedkoopste zorgverzekeringen die de zorg van je keuze vergoeden. We vergelijken op zowel premie als dekking. Via ons dekkingsoverzicht in de vergelijker weet je daarom snel welke zorg uit het basispakket of aanvullende pakket vergoed wordt. Wil je een hoger eigen risico? Geef dit dan aan. Dan houden we hier rekening mee met het bepalen van de goedkoopste zorgverzekeraars voor jouw situatie en wensen.

Overstappen is eenvoudig dankzij onze overstapservice. Door jaarlijks over te stappen, zie je snel of je nog steeds de goedkoopste zorgverzekering hebt.