Eigen risico zorgverzekering

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen als je zorgkosten maakt. Dit bedrag wordt ieder jaar door de regering vastgesteld. Het verplichte eigen risico voor 2022 bedraagt €385,- per jaar. 

tip

Tip

Voor ons advies over de hoogte van je eigen risico; ga naar de pagina eigen risico; hoog of laag?

Navigeer snel naar

Eigen risico zorgverzekering 2022

Het eigen risico zorg wordt jaarlijks bekend gemaakt op Prinsjesdag. Het eigen risico zorgverzekering is ingevoerd in 2008 en is daarna gestegen: van €150,- (2008) naar €385,- (2022). Het kabinet heeft besloten dat het eigen risico in 2022 nog steeds maximaal €385,- mag zijn.  Dit betekent dat het verplichte eigen risico in 2022 gelijk blijft. In onderstaande tabel kun je de bedragen zien van 2008 tot en met 2022. De hoogte van het eigen risico in 2022 is dus €385,-.

Wil je weten wat jouw zorgpremie wanneer je besluit je eigen risico te verhogen? Vul dan nu onze vergelijker in en bepaal zelf hoe hoog je eigen risico wordt.

Vergelijk zorgverzekeringen

Voor welke zorg betaal je eigen risico?

Over de zorg die niet in het basispakket zit betaal je een eigen risico. Hieronder hebben wij op een rijtje gezet welke veelvoorkomende zorg in het basispakket zit en welke zorg niet.

Zit in het basispakket: géén eigen risico

 • pluspunt
  Zorgkosten huisarts en huisartsenpost
 • pluspunt
  Zorgkosten kraamzorg
 • pluspunt
  Tandartskosten onder de 18 jaar
 • pluspunt
  Verzekerden onder de 18 jaar
 • pluspunt
  Wijkverpleging
 • pluspunt
  Ketenzorg van bepaalde chronische ziektes

Zit niet in het basispakket: wél eigen risico

 • minpunt
  Ambulancevervoer
 • minpunt
  Bloedonderzoek
 • minpunt
  Medicijnen
 • minpunt
  Röntgenfoto laten maken
 • minpunt
  Bezoek medisch specialist in het ziekenhuis
 • minpunt
  Paramedische zorg, zoals logopedie en fysiotherapie

Wat valt er precies onder het eigen risico?

Wat is nou het verschil tussen het verplichte en het vrijwillige eigen risico? Wat valt wel of niet onder het eigen risico? En is het verstandig het eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere maandpremie? We leggen het eigen risico in 4 punten aan je uit. Daarnaast vind je informatie over de hoogte van het eigen risico en de mogelijkheid van een vrijstelling.

1. Het verplichte en het vrijwillige eigen risico

We maken onderscheid tussen het verplichte eigen risico en het vrijwillige eigen risico:

Verplicht eigen risico

Het eigen risico is voor iedereen met een basisverzekering verplicht. In 2022 is het verplichte eigen risico nog steeds €385,-. Voor alle zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed, moet je dus de eerste €385,- uit eigen zak betalen. Alles wat boven dit bedrag uitkomt wordt vanuit de basisverzekering helemaal vergoed door je zorgverzekeraar.

Vrijwillig eigen risico

Het vrijwillige eigen risico is een keuze die je kunt maken. Zorgverzekeraars bieden namelijk de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie. Je kunt je eigen risico in stappen van honderd euro verhogen: van €385,- tot €885,-. Als je het eigen risico verhoogt naar €885,-, dan zal dit zo’n €25,- per maand aan zorgpremie schelen. Bij punt 3. lees je meer over deze keuze: Je eigen risico verhogen: slim of niet?

2. Welke kosten vallen niet onder het eigen risico?

Wat valt er wel of niet onder het eigen risico? Niet over alle zorg uit de basisverzekering moet je eigen risico betalen. Een bezoek aan de huisarts zal net als voorgaande jaren volledig worden vergoed door je zorgverzekering. Naast de huisarts wordt ook andere zorg vergoed, waarvoor je geen aanspraak hoeft te maken op het eigen risico.

Je betaalt geen eigen risico voor:

 • Bezoek aan de huisarts of huisartsenpost.
 • Zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar.
 • Verloskundige zorg en kraamzorg.
 • Wijkverpleging.
 • Bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten, zoals diabetes mellitus type 2, COPD en CVR.
 • Gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld borstkankeronderzoek).
 • De griepprik voor risicogroepen.
 • Nacontroles bij orgaandonatie, bijvoorbeeld na een lever- of niertransplantatie.
 • Zorg die vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.

Zorg uit de aanvullende verzekering

Zorg uit de aanvullende verzekering wordt niet betaald uit het eigen risico. Hier kan wel een eigen bijdrage voor gelden. Dit zit zo: de eigen bijdrage voor zorg uit het basispakket bepaalt de overheid, terwijl de hoogte van de eigen bijdrage voor aanvullende zorg verschilt per zorgverzekeraar.

3. Je eigen risico verhogen: slim of niet?

Dit is een afweging die je zelf moet maken. Neem je zorgkosten van de afgelopen jaren onder de loep. Kom je nooit boven het eigen risico uit? Dan kan het voordelig zijn je eigen risico te verhogen tegen een lagere premie. Hoeveel korting je ontvangt, bepaalt iedere zorgverzekeraar voor zich. Je kunt kiezen voor een vrijwillige verhoging van je eigen risico vanaf het begin van ieder kalenderjaar. Daarna is de wijziging (in de meeste gevallen) niet mogelijk.

Houd er wel rekening mee dat je bij onverwachte zorgkosten in het komende jaar een groter deel uit eigen zak moet gaan betalen. Maak dus alleen gebruik van deze optie als je €885,- kunt missen.

4. Hoe werkt het vrijwillig eigen risico?

Als je zorgkosten uit de basisverzekering maakt, die niet worden gedekt, spreek je eerst het verplichte eigen risico van €385, -aan. Als deze helemaal op is, dan wordt het vrijwillige eigen risico aangesproken.

Stel: Je verhoogt het eigen risico met €200,- naar €585,- . Tegen de verwachting in maak je in 2022 toch meer kosten, namelijk €450,-. Hoe wordt dit verrekend? Het verplichte eigen risico van €385,- maak je helemaal op. Dan blijft er nog €65,- over. Deze wordt van het vrijwillige eigen risico afgetrokken. Je betaalt dus het volledige bedrag van €450,-. Alleen de zorgkosten die boven €585 uitkomen worden door je zorgverzekering betaald.

De meeste zorgverzekeraars synchroniseren het vrijwillige eigen risico. Dit betekent dat dezelfde regels gelden voor het verplichte en wettelijke eigen risico. Er zijn hier echter uitzonderingen op. Sommige verzekeringen spreken namelijk het vrijwillige eigen risico aan voor zorg waar het verplichte eigen risico niet voor wordt aangesproken. Dus dan zal een huisartsbezoek uit het vrijwillige eigen risico moeten worden betaald. Let hier goed op!

Besparingstips eigen risico

 • Zorg voor voldoende spaargeld als je kiest voor een vrijwillig eigen risico.
 • Let erop of het vrijwillig eigen risico is gesynchroniseerd met het verplichte eigen risico.
 • Plan zoveel mogelijk zorg dit jaar nog in, als je eigen risico (bijna) op is. Zo hoef je niets uit eigen zak te betalen en bespaar je al voor het komende jaar.

Vrijstelling eigen risico zorgverzekering

Je zorgverzekeraar kan je voor het eigen risico (gedeeltelijk) vrijstelling verlenen als je:

 • Zorg afneemt van een aanbieder waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt.
 • Gebruikmaakt van geneesmiddelen of hulpmiddelen die je zorgverzekeraar aanbeveelt.
 • Een preventieprogramma volgt tegen diabetes, depressie, hart- en vaatziekten, chronisch obstructief longlijden of overgewicht.

Als je aan de voorwaarden voldoet, wil dit niet zeggen dat je automatisch een korting krijgt. Raadpleeg voor meer informatie de polisvoorwaarden van je zorgverzekering of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Is het eigen risico aftrekbaar?

Nee, helaas kun je het eigen risico niet als zorgkosten van de belasting aftrekken.

Zorgverzekering vergelijken

Op basis van je gegevens en wensen, tonen wij de goedkoopste zorgverzekeringen die de zorg van je keuze vergoeden. We vergelijken op zowel premie als dekking. Via ons dekkingsoverzicht in de vergelijker weet je daarom snel welke zorg uit het basispakket of aanvullende pakket vergoed wordt. Wil je een hoger eigen risico? Geef dit dan aan. Dan houden we hier rekening mee met het bepalen van de goedkoopste zorgverzekeraars voor jouw situatie en wensen.

Overstappen is eenvoudig dankzij onze overstapservice. Door jaarlijks over te stappen, zie je snel of je nog steeds de goedkoopste zorgverzekering hebt.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.