Aanvullende zorgverzekering

In onze vergelijker wordt zowel de basisverzekering als de aanvullende zorgverzekering meegenomen. Je kunt op die manier makkelijk de zorgverzekering vinden die het beste bij je past. Niet iedereen heeft een aanvullende zorgverzekering nodig. In tegenstelling tot de basisverzekering zijn aanvullende zorgverzekeringen niet verplicht. Op deze pagina lees je meer over de aanvullende zorgverzekering

Snel navigeren naar

Met welke zorg vul jij het aan?

Wat is een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering is een optionele zorgverzekering bovenop je basisverzekering die je kan afsluiten om jezelf te dekken voor extra zorgkosten. Een aanvullende zorgverzekering is dus niet verplicht. Toch kan deze verzekering handig zijn, omdat het zorg vergoedt die niet is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Aanvullende zorgverzekeringen kies je dus zelf. Je kiest een aanvullende zorgverzekering die bij je specifieke wensen en behoeften past. Ga je bijvoorbeeld vaak naar de fysio of wil je extra verzekerd zijn voor zorg in het buitenland? Dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering te kiezen die hierbij aansluit.

Aanvullende zorgverzekering kiezen

Wel of geen aanvullende zorgverzekering?

Er zijn een tal van redenen waarom een aanvullende zorgverzekering wel of juist niet interessant is voor jou. In de onderstaande rijtjes lees je een aantal scenario’s wanneer het iets voor jou is of niet.

In onze zorgvergelijker kun je per zorgpremie trouwens zien of je een aanvullende zorgverzekering afsluit op een breed aanvullend zorgpakket of slechts op losse pakketten. Ben je bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd in fysiotherapie, dan kun je bij de afsluiting ook alleen die specifieke zorg te selecteren.

Wanneer wel?

  • pluspunt
    je gebit veel onderhoud nodig heeft, waardoor je vaker dan 2x per jaar naar de tandarts gaat
  • pluspunt
    je een blessure hebt opgelopen waarvoor je meer dan 6x naar de fysiotherapeut moet
  • pluspunt
    je graag kinderen wilt krijgen en in het ziekenhuis bevallen
  • pluspunt
    je een chronische ziekte hebt waardoor je vaak zorg nodig hebt

Wanneer geen?

  • minpunt
    je een prima gebit hebt en alleen voor een halfjaarlijkse controle langsgaat;
  • minpunt
    je niet meer dan 6 fysiotherapiebehandelingen nodig denkt te hebben;
  • minpunt
    je (nog) niet van plan bent om kinderen te krijgen
  • minpunt
    als je van tevoren verwacht weinig zorg nodig te hebben en alleen wat al in het basispakket zit.

Aanvullende zorgverzekering kiezen

Overweeg je een aanvullende zorgverzekering dan kun je kiezen uit verschillende aanvullende pakketten. Wij hebben jou de populairste vier pakketten op een rijtje gezet.

Tandartsverzekering

In veel gevallen is er vanuit het basispakket geen tandartsvergoeding. Daarom is dit de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Heb je een slecht gebit of verwacht je vaak naar de tandarts te moeten? Dan is het handig om te kiezen voor een aanvullende dekking, de tandartsverzekering.

Fysiotherapie

Een blessure of chronische lichaamspijn kan de beste overkomen. Wil je je hier door het jaar heen regelmatig voor laten behandelen, dan heb je een aanvullende fysiotherapieverzekering. Zo’n aanvullende zorgverzekering kan in gevallen van meer dan 6 behandelingen per jaar voordeliger zijn dan het los te betalen.

Brillen en/of lenzen

Brillen en lenzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij behoefte aan één van deze twee is een aanvullende zorgverzekering een optie. Deze aanvulling komt wel met voorwaarden. Zo geldt er een aparte vergoeding voor volwassen en kinderen, kun je voor de vergoeding alleen terecht bij bepaalde opticiens en heeft de verzekerde alleen recht op vergoeding bij een bepaalde afwijking, bijvoorbeeld vanaf 6 dioptrieën.

Zwangerschap

In verwachting of is dat het plan voor volgend jaar? Dan is het voordelig je aanvullend te laten verzekeren. Vanuit de basisverzekering worden wel wat kosten vergoed, maar dit zijn lang niet alle kosten. Als je in het ziekenhuis wil bevallen, zonder medische noodzaak, dan worden deze kosten niet vanuit je basisverzekering vergoed. Ook na de zwangerschap is het raadzaam je aanvullend te verzekeren.


Acceptatieplicht aanvullende zorgverzekering

De aanvullende zorgverzekering is geen zaak van de overheid. Je kan het meer zien als een extra aangeboden dienst vanuit de zorgverzekeraars zelf. Dit houdt in dat de zorgaanbieders het recht hebben om de klanten bij aanvraag te screenen en te beoordelen op het verkrijgen van de vergoeding op de aanvullende zorg. Er geldt namelijk een medische acceptatie. Als je bijvoorbeeld op leeftijd bent of een hoog gezondheidsrisico hebt, zijn er verzekeraars die je kunnen weigeren of je een hogere premie aanbieden.

acceptatieplicht aanvullende zorgverzekering

Veelgestelde vragen

    Betaal ik voor zorg uit de aanvullende zorgverzekering ook eigen risico?

    Nee, zorg uit de aanvullende zorgverzekering wordt niet betaald uit het eigen risico. Hier kan wel een eigen bijdrage voor gelden. Dit zit zo: de eigen bijdrage voor zorg uit het basispakket bepaalt de overheid, terwijl de hoogte van de eigen bijdrage voor aanvullende zorg verschilt per zorgverzekeraar.

    Aanvullende zorgverzekering opzeggen?

    Een keer per jaar vanaf half november tot 31 december kun je je aanvullende zorgverzekering opzeggen. Dit werkt hetzelfde als het opzeggen van je basisverzekering. Als je via onze vergelijker voor 31 december overstapt naar een andere verzekeraar zorgen wij voor een zorgeloze overstap en hoef je zelf niks te doen. Wil je langer bedenktijd? Dan kan je voor 31 december je oude verzekering opzeggen en voor 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten.Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je tussentijds je verzekering kunt opzeggen. Lees meer over zorgverzekering opzeggen.

    Tot wanneer kan ik mijn verzekering wijzigen?

    Als de premies van de verzekeraars bekend zijn kun je overstappen van zorgverzekeraar. Dit is meestal rond half november. Ben je tevreden met je huidige zorgverzekeraar, maar wil je een uitgebreider pakket met een aanvullende zorgverzekering? Je kunt het allemaal naar eigen wens invullen. Aan de overstapservice gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld de overstap maken voor 31 december en heb je daarna altijd wettelijk 14 dagen bedenktijd.

    Kan ik bij een andere zorgverzekeraar een aanvullende zorgverzekering afsluiten?

    Het is mogelijk je basisverzekering en je aanvullende zorgverzekering af te sluiten bij twee verschillende zorgverzekeraars. Een aantal zorgverzekeraars berekent een hogere premie als je alleen een aanvullende zorgverzekering afsluit.

    Let op:

    Je hebt zorgverzekeraars die het niet toestaan om alléén een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Een voorbeeld van zo’n verzekeraar is CZ.

    Een zorgverzekering voor het gezin, waar let ik op?

    Niemand wil onder- of oververzekerd zijn. Daarom is het voor het nieuwe zorgjaar een goed idee om van elkaar op te schrijven welk gezinslid bepaalde zorg nodig heeft. Heb je bijvoorbeeld kinderen onder de 18 jaar? Dan wordt de meeste zorg voor hen vanuit de basisverzekering vergoed.
    Samen op een polis heeft zijn voor- en nadelen. Zo is een voordeel van samen verzekeren dat de zorgkosten op één plek worden verzameld. Dit voorkomt administratieve rompslomp. Een nadeel is dat de kans op oververzekerd zijn groot is (als je dit kunt permitteren, hoeft dit geen probleem te zijn).

    Een voorbeeld van een gezin die oriënteert op een nieuwe zorgverzekering:

    Je bent een vrouw en hebt met je partner twee kinderen onder de 18 jaar. Jullie denken aan gezinsuitbreiding en geen van de kinderen moeten een beugel.

    Ons advies in dit scenario is als volgt: de kinderen kunnen het beste aangemeld worden op de polis van je partner. Jij als vrouw haalt, als je in verwachting bent, het meeste voordeel uit een aanvullende zorgverzekering en de rest van je gezin niet zozeer.

    Moet ik een aanvullende zorgverzekering voor een beugel?

    In het geval dat jij of je kind door de tandarts wordt doorverwezen naar de orthodontist, dan is het verstandig is om je te verzekeren voor een beugel. Doe je dat niet, dan lopen de kosten hoog op. Orthodontie wordt namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering, tenzij je jonger bent dan 18 jaar en tot de uitzondering behoort (bijv. een hazenlip). Let bij het aanvragen van een aanvullende tandverzekering op welke behandelingen tot welk maximaal bedrag worden vergoed. Daarbij zijn de vergoedingen voor kinderen (onder de 18 jaar) ruimer dan voor volwassenen.

    Goed om te weten:

    Bij een aanvullende zorgverzekering voor een beugel geldt bij sommige zorgverzekeraars een wachttijd. Heb je te horen gekregen dat jij of je een kind een beugel moet, dan is het handig om bij je volgende zorgverzekering uit te zoeken of die verzekeraar vraagt om minstens 12 maanden aanvullend verzekerd te zijn, voor je recht hebt op een vergoeding voor orthodontie.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.