Aanvullende verzekering

Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Aanvullende verzekeringen vergelijken
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Wat is een aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering is een extra zorgverzekering bovenop je basisverzekering die je kan afsluiten om jezelf te dekken voor extra zorgkosten. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Toch kan deze verzekering handig zijn, omdat het zorg vergoedt die niet is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Aanvullende verzekeringen kies je dus zelf. Je kiest een aanvullende zorgverzekering die bij je specifieke wensen en behoeften past. Ga je bijvoorbeeld vaak naar de fysio of wil je extra verzekerd zijn voor zorg in het buitenland? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering te kiezen die hierbij aansluit.

Wel of geen aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die je niet vergoed krijgt vanuit je basisverzekering. Verwacht je kosten die buiten je basisverzekering vallen? Dan is het verstandig je aanvullend te verzekeren. Voor je aanvullende zorgverzekering betaal je meer premie. Ga na of de kosten, die je zult maken voor zorg, opwegen tegen de hogere premie die je gaat betalen.

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekeringen kiezen

    • Tandarts

In veel gevallen is er vanuit het basispakket geen tandarts vergoeding. Heb je een slecht gebit of verwacht je meerdere malen gebruik te moeten maken van de tandarts? Dan is het handig om te kiezen voor een aanvullende dekking m.b.t. de tandarts. Bekijk het overzicht tandartsvergoedingen.

    • Fysiotherapie

Wanneer je intensief sport is de kans op blessures groter. Het kan dan verstandig zijn een aanvullende fysiotherapie verzekering af te sluiten voor fysiotherapie vergoeding. Heb je vaker last van pijnlijke spieren of gewrichten? Een aanvullende fysiotherapie zorgverzekering kan in deze gevallen voordeliger zijn dan het los betalen voor je afspraken.

    • Brillen en lenzen

Brillen en lenzen zijn niet goedkoop. Daarom lijkt het misschien handig om een aanvullende verzekering af te sluiten, zodat je je brillen en lenzen vergoed krijgt. Maar helaas loont dit vaak niet. De vergoeding die je krijgt weegt niet op tegen de kosten van de aanvullende verzekering.

    • Zwangerschap en geboorte

Als je zwanger bent is het verstandig goed te kijken naar welke aanvullende dekkingen handig zijn voor, tijdens en na de zwangerschap. Vanuit de basisverzekering worden wel wat kosten vergoed, maar dit zijn lang niet alle kosten. Denk bijvoorbeeld aan de bevalling. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische noodzaak dan worden deze kosten vanuit je basisverzekering niet vergoed.

In onze vergelijker wordt zowel de basisverzekering als de aanvullende zorgverzekering meegenomen. Je kunt op die manier makkelijk de zorgverzekering vinden die het beste bij je past. Niet iedereen heeft een aanvullende zorgverzekering nodig. In tegenstelling tot de basisverzekering zijn aanvullende verzekeringen niet verplicht.

Aanvullende verzekering opzeggen?

Een keer per jaar vanaf half november tot 31 december kun je je aanvullende verzekering opzeggen. Dit werkt hetzelfde als het opzeggen van je basisverzekering. Als je via onze vergelijker voor 31 december overstapt naar een andere verzekeraar zorgen wij voor een zorgeloze overstap en hoef je zelf niks te doen. Wil je langer bedenktijd? Dan kan je voor 31 december je oude verzekering opzeggen en voor 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten.Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je tussentijds je verzekering kunt opzeggen. Lees meer over zorgverzekering opzeggen.

aanvullende verzekering

Tot wanneer aanvullende verzekering wijzigen?

Als de premies van de verzekeraars bekend zijn kun je overstappen van zorgverzekeraar. Dit is meestal rond half november. Ben je tevreden met je huidige zorgverzekeraar, maar wil je een uitgebreider pakket met een aanvullende verzekering? Je kunt het allemaal naar eigen wens invullen. Aan de overstapservice gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld de overstap maken voor 31 december en heb je daarna altijd wettelijk 14 dagen bedenktijd.

aanvullende verzekering

Apart een aanvullende verzekering afsluiten?

Het is mogelijk je basisverzekering en je aanvullende verzekering af te sluiten bij twee verschillende zorgverzekeraars. Een aantal zorgverzekeraars berekent een hogere premie als je alleen een aanvullende verzekering afsluit.

Acceptatieplicht aanvullende verzekering?

Niet iedereen wordt zomaar geaccepteerd voor een aanvullende verzekering. Als je wat ouder bent of een hoog gezondheidsrisico hebt, kunnen sommige zorgverzekeraars je weigeren of een hogere premie vragen. Er geldt een medisch acceptatie. Als je eenmaal wordt geaccepteerd voor de aanvullende verzekering stelt de zorgverzekeraar in de volgende jaren geen medische acceptatie-eisen meer aan je. Bij aanvullende verzekeringen die een hoge vergoeding bieden voor bijvoorbeeld de tandarts komt dit vaak voor.

Overstappen van zorgverzekeraar

Wil je ook een zorgverzekering met de voordeligste premie en de beste dekking? Met onze gratis vergelijk- en overstapservice stap je zorgeloos over naar een andere zorgverzekeraar. Vergelijk alle zorgverzekeringen en maak de beste keuze.

Vergelijk jouw aanvullende zorgverzekering