Vergoeding Alternatieve psychosociale therapie verzekering
Psychotherapie is een therapievorm voor het behandelen van psychische problemen zoals stoornissen, angsten, verslavingsproblemen en depressies. Psychotherapie valt binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Wanneer je echter kiest voor een alternatieve vorm van therapie die niet vergoed wordt vanuit de basis GGZ, kun je vergoeding ontvangen vanuit een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.
Inhoudsopgave
Hulp bij psychische klachten
Alternatieve psychosociale therapie
Eerste gesprek bij een therapeut
ECP therapeut
Vergoeding alternatieve psychosociale therapie
Bekijk de vergoedingen per verzekeraar
Hulp bij psychische klachten
Wanneer je last hebt van psychische klachten kun je hiervoor terecht bij je huisarts. Je huisarts zal je een advies geven voor de behandeling van deze klachten. Zo kan je na een gesprek met de huisarts worden doorverwezen naar een psycholoog uit de Basis GGZ of de Gespecialiseerde GGZ. De behandelingen van deze zorg worden vergoed vanuit het basispakket. Echter worden niet alle behandelingen voor psychische klachten vergoed vanuit de basis GGZ. Therapie van hulpverleners die buiten de basis GGZ vallen worden in veel gevallen vergoed door de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.
Alternatieve psychosociale therapie
Alternatieve therapie gaat uit van een holistische werkwijze. Dit wilt zeggen dat het lichaam en de geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Een alternatief behandelaar werkt volgens de gedachte dat een gezonde geest en een naar behoren functionerend lichaam nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Het evenwicht tussen lichaam en geest kan volgens de alternatieve geneeskunde zijn verstoord door een stressvolle situatie of een heftige levenservaring. Een psychosociale therapeut probeert je te helpen bij het verwerken van deze gebeurtenissen zodat je weer lekker in je vel zit. Binnen de alternatieve psychosociale therapie zijn er uiteenlopende behandeltechnieken en oefeningen mogelijk. Bij de verschillende behandelaren kun je meer informatie inwinnen over de wijze van behandeling die hun voorkeur geniet.
Eerste gesprek bij een therapeut
Tijdens het eerste gesprek zal er gevraagd worden naar je klachten, je wensen en je verwachtingen van de therapie. Samen met de therapeut zal aan de hand van dit gesprek een behandeling worden opgesteld. De bedoeling van de behandeling is het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen, zodat je weer goed kunt functioneren en beter in je vel zit. De therapeut stemt de behandeling af op jouw specifieke klachten.
ECP therapeut
Therapeuten en psychosociale hulpverleners die onder de alternatieve geneeswijzen vallen zijn vaak niet BIG-geregistreerd. Een betrouwbaar erkende therapeut van psychosociale alternatieve therapie beschikt echter wel over het keurmerk ECP (European Certificate of Psychotherapy). Dit keurmerk geeft aan dat je als patiënt te maken hebt met een professional.
Vergoeding alternatieve psychosociale therapie
Vergoeding voor alternatieve psychosociale therapie kan worden ontvangen vanuit een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen. De hoogte van deze vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Zo bieden niet alle aanvullende zorgverzekeringen dezelfde dekking en maximale vergoeding. Overleg met je behandelaar hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zullen zijn om een goede inschatting te kunnen maken van de dekking en vergoeding die het beste past bij jouw zorgbehoefte.
Wanneer je een aanvullende verzekering wilt afsluiten voor de vergoeding van alternatieve psychosociale therapie, is het verstandig contact op te nemen met je zorgverzekeraar om zeker te weten hoe de therapie of zorg vergoed wordt. Gebruik onze zorgvergelijker om alle aanvullende verzekeringen te vergelijken en de verzekering af te sluiten die jij nodig hebt.