Vergoeding Alternatieve geneeswijzen verzekering

Ruim 2,3 miljoen Nederlanders maken jaarlijks gebruik van één of meerdere alternatieve geneeswijzen. Dit is meer dan 15% van de Nederlandse bevolking. Vergoeding alternatieve geneeswijzen valt niet onder de basisverzekering. Om een bezoek aan een beoefenaar van alternatieve geneeswijzen vergoed te krijgen, moet je vooraf een aanvullende verzekering afsluiten die dekking biedt voor alternatieve geneeswijzen. Niet ieder type behandeling dat onder de alternatieve geneeswijzen valt wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen. Neem voor het afsluiten van een aanvullende verzekering altijd contact op met de betreffende verzekeraar om zeker te zijn van een vergoeding.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen vergelijken

Om de allerbeste zorg te garanderen kun je het beste een vergelijking maken. Dan weet je namelijk zeker dat je niet te veel betaalt. Vergelijken duurt slechts een paar minuten en overstappen gaat heel makkelijk: je oude verzekering wordt automatisch opgezegd.

Vul je gegevens in en check je besparing

Verder lezen

Betekenis alternatieve geneeswijzen

De zorg van alternatieve geneeswijzen vormt een type zorg dat niet onder de reguliere zorg valt. De geneesmiddelen die een alternatief therapeut voorschrijft, hebben in de meeste gevallen hun werking nog niet wetenschappelijk bewezen volgens de reguliere, universitaire geneeskunde. Alternatieve geneeswijzen worden ook wel ‘complementaire behandelwijzen’ genoemd, omdat de manier van behandelen als toevoeging dient aan de reguliere geneeskunde.

Een betrouwbare alternatieve therapeut vinden

Een betrouwbare alternatieve therapeut is geregistreerd als beoefenaar van de alternatieve geneeswijzen, heeft een passende opleiding gevolgd en is daarnaast BIG geregistreerd. Voor het verkrijgen van vergoeding voor een behandeling van één van de alternatieve geneeswijzen dient een alternatieve therapeut vaak ook aangesloten te zijn bij een -door zorgverzekeraars- erkende beroepsvereniging.

Soorten alternatieve geneeswijzen

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten alternatieve geneeswijzen, een aantal van de bekendste alternatieve geneeswijzen in Nederland zijn:

Acupunctuur
Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze waarbij de patiënt kleine naaldjes in de huid krijgt aangebracht. Deze naaldjes dienen voor het opnieuw op gang brengen van de energiestroom via de energiemeridianen.

Antroposofie
De antroposofische geneeskunde ziet de mens in vier lagen. Het fysieke lichaam, het levenslichaam, de ziel en geestelijke kern. Ziekte wordt gezien als een verstoring van het evenwicht in een van deze lagen. Genezing zal plaatsvinden wanneer het evenwicht van deze lagen weer hersteld is.

Chiropractie
Behandelmethode gericht op de diagnose, behandeling en preventie van stoornissen aan het bewegingsapparaat.
Fytotherapie
Geneeskunde aan de hand van plantaardige geneesmiddelen met als doel de gezondheid te bevorderen of te bevorderen.

Homeopathie
Alternatieve geneeswijze waarbij het herstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd door middel van homeopatische middelen.

Iriscopie
Techniek waarbij het oog wordt opgedeeld in verschillende gebieden waarbij elk gebied correspondeert met een deel van het menselijk lichaam. Op deze wijze zou te zien zijn of bepaalde organen of systemen in het lichaam ontstoken, verstoord of juist in goede conditie zijn.

Manuele geneeskunde
Geneeskunde gericht op de wervelkolom en de been- en armspieren. Pijnklachten veroorzaakt door blokkeringen kunnen worden verholpen door middel van kleine, snelle bewegingen.

Moermantherapie
Therapie speciaal gericht op mensen met kanker. Deze therapie is gebaseerd op het idee dat kanker het gevolg is van een ‘ontsporing’ in de stofwisseling. De stofwisseling kan hersteld worden door een juiste leefwijze en voeding.

Natuurgeneeskunde
Geneeskunde gebaseerd op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. De ziekte of klacht zal niet worden bestreden, het lichaam krijgt alleen hulp bij het genezen. Het lichaam wordt in zijn geheel bekeken, niet alleen de klacht of ziekte.

Neuraaltherapie
Therapie waarbij er vanuit wordt gegaan dat het lichaam als één geheel functioneert. Wanneer er sprake is van een ziekte, ontsteking of littekens, beïnvloed dit het functioneren en veroorzaken deze blokkades in het zenuwstelsel.

Orthomanuele geneeskunde
Medisch specialisme gericht op de behandeling van klachten van- of gerelateerd aan het bewegingsapparaat. Bij Orthomanuele geneeskunde bestaat de behandeling uit gerichte manuele technieken.

Orthomoleculaire geneeskunde
Geneeskunde totaal gericht op voeding. De behandeling betreft het aanvullen van tekorten en het aansterken door middel van optimale voeding. De therapeut helpt bij het opstellen van een dieet en/of voedingsadvies.

Osteopathie
Het vinden en behandelen van klachten die makkelijk bewegen moeilijk maken. De therapeut richt zich op de verbinding tussen lichaamsweefsels en op welke manier deze met elkaar zijn verbonden.

Podo-orthesiologie
Therapie gericht op je houding. Door je houding te corrigeren kunnen pijnklachten tegen worden gegaan. Dit gebeurd door middel van inlegzolen. Bij deze therapie wordt ervan uitgegaan dat wanneer je voeten een verkeerde stand hebben, dit effect heeft op je hele lichaam.

Shiatsutherapie
Alternatieve geneeswijze op basis van de traditionele Chinese Geneeskunde. De therapeut oefent druk uit op bepaalde punten van het lichaam door middel van de duim, vingers of handpalm op bepaalde punten te drukken.

Vergelijk zorgverzekeringen

Geneesmiddelen alternatief genezer

Alternatieve geneesmiddelen zijn geneesmiddelen waarvan de werking (nog) niet wetenschappelijk bewezen is door de reguliere, universitaire geneeskunde. Een aantal aanvullende verzekeringen vergoeden de behandeling van verschillende typen alternatieve geneeswijzen. De vergoeding van alternatieve geneesmiddelen verschillen per medicijn en per aanvullend zorgpakket.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Om de kosten voor alternatieve behandelmethoden vergoed te krijgen dien je een aanvullende zorgverzekering te hebben afgesloten met een dekking voor alternatieve geneeswijzen. Alternatieve geneeswijzen vergoeding valt bij verzekeraars niet onder het basispakket. De aanvullende pakketten van zorgverzekeraars bieden een (gedeeltelijke) vergoeding van consulten van alternatieve genezers, therapeuten en homeopathische en antroposofische geneesmiddelen. Om zeker te weten of de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen het type behandeling dat jij wilt ondergaan vergoedt, dien je contact op te nemen met de betreffende verzekeraar.

Erkende beroepsvereniging

In veel gevallen is het voor het ontvangen van vergoeding een vereiste dat de zorgverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging. Deze beroepsvereniging moet erkend worden door de verzekeraar waar jij je aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen af wilt sluiten. Er bestaan een groot aantal beroepsverenigingen voor alternatieve geneeswijzen, zo zijn er specifieke verenigingen per behandelwijze, maar ook verenigingen voor alternatieve geneeswijzen in het algemeen. In onze zorgvergelijker vergelijk je eenvoudig de vergoeding van alternatieve geneeswijzen bij de verschillende zorgverzekeraars.

Alternatieve geneeswijzen verzekering

Wanneer je een afspraak wilt maken met een behandelaar van alternatieve geneeswijzen, kan het voordelig zijn een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen af te sluiten. Wanneer je voor een geneesmiddel of behandeling van alternatieve geneeswijzen vergoeding wilt ontvangen, dien je rekening te houden met een paar belangrijke dingen:

  • de hoogte van je premie
  • de maximale vergoeding
  • het limiet per behandeling
  • de voorwaarden van de verzekeraar

Niet iedere verzekeraar vergoedt de complete behandeling van de verschillende typen alternatieve geneeswijzen. Een overzicht hiervan vind je in onze zorgvergelijker.

Geen acceptatieplicht voor aanvullende zorgverzekeringen

Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen die een basisverzekering aanvraagt te accepteren. Deze acceptatieplicht geldt echter niet voor een aanvullende verzekering. Voor het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan de verzekeraar je enkele vragen stellen en op basis van de antwoorden bepalen of jou een aanvullende verzekering wordt aangeboden.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
  • chat
    020 – 760 42 42
    Binnen: 1 min
  • chat
    +3197 – 01 42 02 32 1
    Binnen: 15 min
  • chat
    service@overstappen.nl
    Binnen: 2 uur
  • chat
    Begin chat
    Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.