Schade door slecht wegdek

Hoewel een slecht wegdek vaak wordt aangegeven met een verkeersbord, kan het toch schade veroorzaken aan jouw auto. Denk bijvoorbeeld aan gaten in de weg of losliggende steentjes. Wie is hier verantwoordelijk voor en krijg je deze schade vergoed?

Welke dekking heb ik?

Voordat je autoschade vanwege een slecht wegdek claimt bij de verzekeraar, moet je weten welke dekking bij jouw autoverzekering hoort. Heb je een all risk verzekering, dan krijg je de schade vergoed door je eigen verzekeraar. Deze probeert de schade te verhalen bij de wegbeheerder. Dit heeft wel gevolgen voor jouw schadevrije jaren. Als je een WA-verzekering of WA beperkt casco verzekering hebt afgesloten ben je niet verzekerd voor schade door een slecht wegdek. Wel kun je zelf de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

Wie is verantwoordelijk voor de weg?

De gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het wegdek in Nederland. Rijkswaterstaat is de wegbeheerder van auto- en snelwegen. De provincie onderhoudt provinciale wegen en de gemeente is verantwoordelijk voor wegen die binnen de bebouwde kom vallen. Wil je precies weten welke beheerder welke weg beheert? Kijk dan eens op de website van Rijkswaterstaat.

Elke Nederlander met een motorvoertuig (van jonger dan 25 jaar) in het bezit betaalt wegenbelasting. Hiermee kunnen de wegbeheerders onze wegen onderhouden.

Neem contact op met de wegbeheerder

Als je door slecht wegdek schade hebt aan je auto en je wilt de wegbeheerder aansprakelijk stellen, schrijf dan een brief of vul online een formulier aansprakelijkstelling in. Leg hierbij duidelijk uit wat het probleem is en probeer zoveel mogelijk bewijs toe te voegen waaruit blijkt dat de wegbeheerder aansprakelijk is voor de schade. Met foto’s van de schade en het wegdek en/of een getuigenverklaring sta je sterk in je schoenen. De beheerder beoordeelt vervolgens of je recht hebt op een vergoeding. Ben je het niet eens met de uitkomst? Dan kun je altijd nog naar de rechter stappen.

Meld een onveilige situatie op de weg

Heb je geen schade opgelopen, maar heb je wel slecht wegdek opgemerkt? Meld dit dan bij Rijkswaterstaat of de gemeente. Denk aan losse stoeptegels, een verzakking bij een brug, maar bijvoorbeeld ook kapotte straatverlichting. Geef hierbij door op welke weg je rijdt en in welke rijrichting. Bel bij spoed altijd de politie.

Rechtsbijstandverzekering

Een juridisch adviseur kan je helpen bij ingewikkelde juridische kwesties zoals deze, het aansprakelijk stellen van een wegbeheerder. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, biedt jouw verzekeraar kosteloos professionele hulp aan. Heb je deze aanvullende verzekering niet, dan is de verzekeraar niet verplicht deze hulp te vergoeden. Wel kan de verzekeraar tips geven, dus neem altijd contact op.

Wanneer is de wegbeheerder verantwoordelijk voor slecht wegdek?

  • De wegbeheerder heeft de conditie van het wegdek niet goed in de gaten gehouden
  • De wegbeheerder heeft te lang gewacht met het uitvoeren van een reparatie

Wanneer is de wegbeheerder niet verantwoordelijk voor slecht wegdek?

  • De wegbeheerder was onwetend en had niet kunnen weten van de situatie
  • De wegbeheerder heeft door tijdgebrek niet de kans gehad er iets aan te doen
  • De wegbeheerder heeft voldoende maatregelen genomen om de schade te voorkomen (denk aan snelheidsbeperkingen of waarschuwingsborden)

Vergelijk en bespaar

Wil je een autoverzekering afsluiten of ben je benieuwd hoe je kunt besparen op je huidige autoverzekering? Op Overstappen.nl kun je gratis de beste autoverzekeringen vergelijken. Het enige wat je hoeft te doen is je gegevens invullen – dan geven wij je een handig overzicht met de beste opties die passen bij jouw situaties.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

AFM waarschuwt: loyale klanten betalen vaak tot 30 procent meer voor hun autoverzekering
Autoverzekering 08-04-2025

AFM waarschuwt: loyale klanten betalen vaak tot 30 procent meer voor hun autoverzekering

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat trouwe klanten van autoverzekeraars vaak tot 30 procent meer voor hun autoverzekering betalen vergeleken met nieuwe klanten.

Ruim 265.000 bestelauto’s geweerd in zero-emissie zones sinds januari 2025
Autoverzekering 08-04-2025

Ruim 265.000 bestelauto’s geweerd in zero-emissie zones sinds januari 2025

Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat meer dan een kwart miljoen bestelauto’s sinds begin dit jaar de zero-emissiezones in Nederlandse binnensteden niet meer in mogen.

Automobilist
Autoverzekering 30-01-2025

Premie autoverzekering tussen verschillende gemeenten loopt op tot 535 euro per jaar

Overstappen.nl zocht uit hoeveel de premies tussen de verschillende gemeenten in Nederland verschillen.

Smartphone in verkeer
Autoverzekering 29-08-2024

Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient

62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.

Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
Autoverzekering 03-07-2024

Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?

In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?

Snelweg
Autoverzekering 16-05-2024

Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur

Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.