Rijgedragverzekering

Op zoek naar een goedkope autoverzekering? Met de rijgedragverzekering kun je tot wel 30% besparen op je premie. Op deze pagina lees je wat een rijgedragverzekering inhoudt, hoe je rijgedrag wordt gemeten en wat er nodig is om je premie te bepalen.

Wat is een rijgedragsverzekering?

De rijgedragverzekering is een variant op de gewone autoverzekering. Normaal gesproken staat de premie van je autoverzekering los van je rijgedrag, maar bij een rijgedragverzekering is dit niet het geval. Toon je met deze verzekering namelijk veilig rijgedrag, dan kun je tot wel 30% korting krijgen op je premie.

Wanneer kies je voor een rijgedragverzekering?

Een rijgedragverzekering is vooral interessant voor bestuurders die:

  • veilig en defensief rijden;
  • weinig kilometers maken;
  • hun premie willen verlagen door goed rijgedrag te vertonen.

Als je bereid bent je rijgedrag te laten monitoren en je houdt je aan de verkeersregels, kan deze verzekering voor een flinke besparing zorgen.

Hoe houdt de verzekeraar mijn rijgedrag bij?

Hoe de verzekeraar je gedrag monitort, hangt af van de werkwijze van deze verzekeraar. Je hebt hierbij de volgende opties:

Een app op je telefoon

De meeste verzekeraars vragen je om een app te downloaden op je telefoon. Uiteraard moet je je telefoon in dit geval altijd bij de hand hebben in de auto.

Met de app worden verschillende zaken gemonitord, namelijk: rustig rijden, bewust rijden, nauwkeurig rijden en oplettend rijden. Daarnaast kunnen ook de volgende factoren invloed hebben op je score:

  • Locatie en tijdstip van je ritten
  • Frequentie van telefoonontgrendeling
  • Aantal keren dat je je telefoon oppakt
  • Aantal snelheidsovertredingen
  • Frequentie van hard remmen
  • Frequentie van snel accelereren
  • Aantal scherpe bochten dat je neemt

Een OBD-stekker

De OBD-stekker is een speciale stekker (ook wel ‘dongel’ genoemd) waarmee de verzekeraar je rijgedrag kan bijhouden. De afkorting OBD staat voor On Board Diagnostics, waarmee software uit de auto wordt verzameld. Je plaatst de stekker in de OBD2-poort, onder het stuur van je auto.

De OBD-stekker stuurt elke paar minuten relevante informatie over je rijgedrag door naar de verzekeraar. Denk aan je snelheid, op wat voor wegen je rijdt en andere handelingen die een verhoogd risico met zich meebrengen.

Welke data worden er verzameld?

Als de verzekeraar gebruik maakt van een app of OBD-stekker, lezen zij meestal de volgende gegevens uit:

  • Snelheid: Hoe vaak overschrijd je de maximale snelheid?
  • Remmen: Hoe vaak vertraag je het verkeer door overmatig remgedrag?
  • Risico: Rijd je in risicovollere situaties, zoals in het donker of door dichtbevolkte gebieden?
  • Acceleratie: Hoe vaak trek je te snel op?

Gebruik je een app, dan wordt ook telefoongebruik gemonitord. Het gebruik van je telefoon tijdens het rijden zal je score snel verlagen.

Uiteraard kunnen de exacte data die worden verzameld per verzekeraar verschillen. Benieuwd hoe dit zit bij jouw verzekeraar? Bekijk dan de polisvoorwaarden of vraag het na bij de klantenservice.

Privacy

Je rijgedrag wordt met een rijgedragverzekering continu gemonitord en gedeeld met je verzekeraar. Elke verzekeraar hanteert hierbij andere privacyvoorwaarden. Sommigen delen namelijk jouw gegevens met lokale overheden of externe partijen waarmee zij samenwerken. Zorg er daarom voor dat je altijd de privacyvoorwaarden goed leest en begrijpt voordat je een polis afsluit.

Korting door je rijgedrag

Na het verzamelen en uitlezen van je data, kan de verzekeraar je in een bepaalde groep categoriseren. Vaak zijn er 3 groepen, namelijk: groen (beste groep), oranje (gemiddeld) en rood (slechtste groep). Aan de hand van deze score wordt er bepaald hoeveel premie je deze maand aan je autoverzekering moet betalen. Dit kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

  • Groen: 25% tot 30% korting op je premie
  • Oranje: 5% tot 10% op je premie
  • Rood: Geen korting

Het kan niet zo zijn dat je aan de hand van je rijgedrag meer premie moet betalen dan voorheen. Wel kan het zijn dat je een eventueel verschil moet terugbetalen, wanneer je zeer onveilig rijgedrag vertoont.

Welke verzekeraars hebben een rijgedragverzekering?

Een rijgedragverzekering kan je via de verzekeraar aanvragen. De autoverzekeraars die op dit moment een rijgedragverzekering aanbieden zijn ANWB, FBTO en Univé.

beweeg de tabel van links naar rechts
VerzekeraarProductMaximale kortingUitlees methode
ANWBVeilig Rijden30%App of stick/dongel
FBTORijstijlverzekering30%App
UnivéVeilig op de Weg10%App

Autoverzekeringen vergelijken met rijgedragverzekering

Met onze vergelijker ontdek je snel welke autoverzekering het beste bij je past. Houd het overzicht van verzekeringen met een rijgedragverzekering bij de hand, en je vindt binnen no-time de autoverzekering die perfect aansluit op jouw behoeften.

Let bij het vergelijken op de maandelijkse en jaarlijkse premies. Houd in gedachten dat je korting kunt krijgen bij goed rijgedrag.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering

  • Vergelijk op prijs & kwaliteit
  • 100% onafhankelijk
  • Bespaar gemiddeld €290,- p.j.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.