Autoverzekering na wanbetaling

Wil je een autoverzekering afsluiten na wanbetaling, dan kan dit lastig zijn. Je wordt door verzekeraars gezien als verhoogd risico en het kan zijn dat je een hogere premie moet betalen. Ook is het mogelijk dat je gewoon geweigerd wordt. Lees hier wat er gebeurt als je een wanbetaler bent en hoe je alsnog een nieuwe autoverzekering af kunt sluiten.

Autoverzekering na wanbetaling – Welke problemen kunnen ontstaan?

Als je de premie voor je autoverzekering niet of (te) laat hebt betaald, dan ontvang je eerst betalingsherinneringen. Betaal je nog steeds niet, dan wordt je verzekering in “pauzestand” gezet, oftewel opgeschort. Als je dan gaat autorijden, ben je niet verzekerd. De verzekeraar maakt een opschortingsaanhangsel – een extra polisblad – waarin staat dat je autoverzekering per de premievervaldatum is opgeschort.

Daarnaast wordt je kenteken afgemeld bij de RDW waar staat dat jouw autoverzekering is beëindigd. Maar er gebeuren nog twee dingen die je eigenlijk niet wilt als je een autoverzekering na wanbetaling wilt afsluiten:

 • Je wordt geregistreerd in het Centraal Informatie Systeem (CIS). Dit is een landelijke database met informatie waar elke verzekeraar bij kan. Als je een nieuwe autoverzekering na wanbetaling wilt afsluiten, dan kan je nieuwe verzekeraar dus zien dat je een wanbetaler bent of bent geweest.
 • Met terugwerkende kracht wordt je autoverzekering beëindigd. Omdat je onverzekerd rondrijdt, is het van belang om zo snel mogelijk een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Je riskeert anders een boete van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daarbij bestaat er een grote kans dat je geweigerd wordt bij een aantal autoverzekeraars of dat je moet voldoen aan meer voorwaarden als een bepaalde verzekeraar je wel wilt verzekeren.

CIS-registratie

Bij langdurige en herhaaldelijke betalingsachterstanden kun je geregistreerd voor wanbetaling komen te staan. De verzekeraar kan jouw autoverzekering beëindigen als dit in je polisvoorwaarden staat en je bent dan niet langer gedekt. Zo’n CIS-registratie wordt ook wel een Vertrouwelijke Mededeling – VM – genoemd. Deze wordt drie tot vijf jaar bewaard. Na vijf jaar wordt de notitie verwijderd, maar in deze tijd is de VM wel zichtbaar voor elke verzekeraar.

Autoverzekering kan worden beëindigd na wanbetaling

Je ontvangt eerst een betalingsherinnering als je je autoverzekeringspremie niet hebt betaald. Als je daarna alsnog niet betaalt, dan wordt je autoverzekering door de verzekeraar opgeschort. Dit kan al gebeuren als je dertig dagen te laat bent met betalen. Als je verzekering wordt opgeschort, dan wordt je kenteken afgemeld bij de RDW en je rijdt onverzekerd rond. Deze ‘pauze’ in je verzekering blijft in het systeem staan en is toegankelijk voor elke verzekeraar.

Wacht je vijftig dagen of langer met betalen, dan kun je zelfs geroyeerd worden, ook wel een royement wanbetaling genoemd. Je hoeft dan geen premie meer te betalen en je dekking komt te vervallen. Je bent uiteraard nog wel verplicht om je achterstallige premie te voldoen. Omdat je verzekeraar jouw autoverzekering als het ware opgezegd heeft, kun je wel op zoek naar een nieuwe. Echter, kunnen alle verzekeraars de notitie over je wanbetaling inzien en je eventueel weigeren of een veel hogere premie laten betalen.

Premie autoverzekering na wanbetaling alsnog voldoen

Voldoe je de premie voor je autoverzekering alsnog nadat je bent opgeschort, dan ben je vaak binnen vierentwintig uur weer verzekerd. De RDW maakt een notitie dat je weer verzekerd rondrijdt en je kenteken staat ook weer aangemeld. Wel blijft de notitie te zien waarin staat dat je te laat hebt betaald.

Nieuwe autoverzekering na wanbetaling

Door het verhoogde risico voor verzekeraars kan een nieuwe autoverzekering na wanbetaling afsluiten lastig zijn. Wees daarom altijd eerlijk over je betaalgeschiedenis. Je hebt meer kans om een autoverzekering af te kunnen sluiten als je meteen eerlijk bent over je betalingsverleden.

Je kunt bijvoorbeeld meteen een jaarbetaling voorstellen. Maak je de jaarpremie in één keer over, dan hoeft de verzekeraar zich geen zorgen te maken dat er weer een betalingsachterstand komt. Als je je auto verkoopt, dan ontvang je een vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je je autoverzekering opzeggen en de teveel betaalde premie ontvang je dan weer terug.

De Vereende

Heb je meerdere autoverzekeringen na wanbetaling benaderd en word je overal geweigerd? Kijk dan bij De Vereende, een speciale verzekeringsmaatschappij die elke aanvraag accepteert. Mits je voldoet aan een aantal strenge voorwaarden.

Vergelijken van autoverzekeringen

Wil je een autoverzekering na wanbetaling afsluiten, dan verschilt het per verzekeraar of je hier terecht kunt. Vraag daarom bij meerdere maatschappijen een autoverzekering aan en geef in de toelichting aan dat je vorige autoverzekering wegens wanbetaling is geëindigd. Stel ook meteen een vooruitbetaling voor. Bekijk alle Nederlandse verzekeraars of plaats meteen je gegevens in onze vergelijker.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.