Wat is de kentekencard? | Lees er alles over op Overstappen.nl

Wat is de kentekencard?

De kentekencard is het nieuwe kentekenbewijs in bankpasformaat. De kentekencard is vanaf 2014 ingevoerd. Rond 2019 waren alle papieren kentekenbewijzen vervangen door de kentekencard. De card is handiger in gebruik en moeilijker te vervalsen. 

Invoeren kentekencard

Nieuwe voertuigen krijgen direct de kentekencard. Andere voertuigen krijgen de card pas bij een wisseling van eigenaar. Het pasje beschikt over een chip met alle gegevens van de auto en het Certificaat van Overeenkomst (geboortebewijs RDW). De nieuwe card helpt de RDW om kentekenfraude tegen te gaan. De informatie op de chip is niet meer aan te passen en de wordt centraal afgegeven.

Tenaamstellingscode

De aanvrager van de kentekencard krijgt een zogenaamde tenaamstellingscode. Deze cijfercombinatie heeft de nieuwe eigenaar van een auto nodig om de auto op zijn naam te zetten bij het overschrijfpunt. De nieuwe eigenaar van de auto krijgt een tenaamstellingsverslag mee waarmee een nieuwe autoverzekering kan worden afgesloten.

Hoe ziet een kentekencard eruit?

kentekencard

Kentekencard bij gekochte auto

Als je een nieuwe auto gekocht hebt is het nodig om de auto op jouw naam te zetten. Zolang het kenteken nog op de naam van de vorige eigenaar staat is de auto officieel nog niet van jou. Het overschrijven is echter zo geregeld. Wat je hiervoor nodig hebt zijn het kentekenbewijs, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs. Mocht de kentekenpas kwijt zijn moet er een nieuwe aangevraagd worden bij de RDW voordat de auto verkocht wordt. Een auto overschrijven zonder kentekenpas is niet mogelijk.