Wat is de kentekencard?
Invoeren kentekencard
Nieuwe voertuigen krijgen direct de kentekencard. Andere voertuigen krijgen de card pas bij een wisseling van eigenaar. Het pasje beschikt over een chip met alle gegevens van de auto en het Certificaat van Overeenkomst (geboortebewijs RDW). De nieuwe card helpt de RDW om kentekenfraude tegen te gaan, aangezien de informatie op de chip niet aangepast kan worden en centraal wordt afgegeven.
Tenaamstellingscode
Bij het aanvragen van de kentekencard ontvangt de eigenaar een zogenaamde tenaamstellingscode. Deze cijfercombinatie is noodzakelijk voor de nieuwe eigenaar om de auto op zijn naam te zetten bij het overschrijfpunt. De nieuwe eigenaar van de auto krijgt daarnaast een tenaamstellingsverslag mee waarmee, een nieuwe autoverzekering kan worden afgesloten.
Hoe ziet een kentekencard eruit?
De kentekencard is een stevige plastic kaart, in hetzelfde formaat als een bankpas. Op de voorkant staat het kenteken van het voertuig duidelijk vermeld, samen met een aantal belangrijke voertuiggegevens zoals het merk en type en van de auto. De kaart bestaat uit verschillende tinten groen en geel en bevat echtheidskenmerken zoals een hologram, om vervalsing tegen te gaan.
Kentekencard bij gekochte auto
Als je een nieuwe auto gekocht hebt, moet je deze jouw naam zetten. Zolang het kenteken nog op de naam van de vorige eigenaar staat, is de auto officieel nog niet van jou. Het overschrijven is echter eenvoudig te regelen. Wat je hiervoor nodig hebt, zijn het kentekenbewijs, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs. Mocht de kentekenpas kwijt zijn, moet er eerst een nieuwe aangevraagd worden bij de RDW voordat de auto verkocht kan worden. Een auto overschrijven zonder kentekenpas is namelijk niet mogelijk.
Voordelen kentekencard
Het kentekenbewijs was vroeger een papieren document dat uit drie delen bestond. De kentekencard is een plastic pasje met een chip die alle noodzakelijke informatie bevat. De kentekencard heeft hierdoor een aantal voordelen:
- Fraudebestendig: De chip op de card maakt het vrijwel onmogelijk om voertuiggegevens te vervalsen;
- Duurzaam: De plastic card is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan de oude papieren versie;
- Gebruiksgemak: Het compacte formaat van de card maakt het makkelijker om deze bij je te dragen.
Heb je nog een papieren kentekenbewijs en wil je liever een kentekencard? Dan kun je deze aanvragen bij de RDW. De kosten hiervan zijn € 12,10.
Vergelijk en bespaar direct
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% procent van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
ANWB voorziet toename in pechgevallen door hitte
Lees hier wat je zelf kunt doen om autopech als gevolg van hitte te voorkomen.
Steeds meer Nederlanders gaan met elektrische auto op vakantie
Lees hier hoeveel Nederlanders met een elektrische auto op vakantie gaan en waar je rekening mee moet houden als je zelf met een elektrische auto op reis gaat.
Stijging autoschade door extreem weer
In 2023 zorgde extreem weer voor aanzienlijke schade aan Nederlandse voertuigen, zowel thuis als op vakantie. Door de heftige stormen en hagelbuien kregen verzekeraars flink wat claims te verwerken.
Op vakantie met de auto: vergeten verkeersregels in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat daar afwijkende verkeersregels kunnen zijn.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?