Auto op een andere naam zetten | Overstappen.nl

Auto op een andere naam zetten

Een auto op een andere naam zetten, hoe werkt dat precies? Welke stappen moet je doorlopen als je een auto koopt of verkoopt en wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering? Je leest het op deze pagina.

Wanneer je auto op een andere naam zetten?

Er zijn verschillende situaties waarin het nodig of handig kan zijn om een auto op een andere naam te zetten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • koop, verkoop of schenking van de auto, waardoor deze op naam van een nieuwe eigenaar komt te staan.
  • overlijden van de eigenaar, waarna de auto op naam van een nabestaande wordt gezet.
  • verhuizing naar het buitenland, waarbij de auto achterblijft.
  • wijziging binnen het gezin, waardoor wordt gekozen om de eigendom van een auto over te dragen.

Auto overschrijven bij de RDW

Hoe werkt dat dan precies, het overschrijven van een auto? Dit kan op verschillende manieren:

Bij een kentekenloket

Als eerste kun je langs bij een kentekenloket van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je hebt in dit geval het volgende nodig:

Online via de RDW

Ook kun je de overschrijving online regelen. Log in op de RDW-website met behulp van DigiD, doe de eenmalige identiteitscheck met een geldig legitimatiebewijs, vul je gegevens in en betaal de kosten via iDeal.

Zorg dat je je negencijferige tenaamstellingscode in de buurt hebt!

Bij een RDW-erkende garage of dealer

Heb je een auto gekocht bij een RDW-erkende garage of dealer? Dan kunnen zij de auto direct op jouw naam zetten. Zorg in dit geval dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt.

De kosten van het overschrijven van een auto zijn altijd gelijk. Zowel online als bij een balie of garage betaal je hiervoor in 2024 €12,50.

De tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs

Zet je een auto op een andere naam? Dan kom je twee belangrijke documenten tegen: de tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs.

Tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode bestaat uit negen cijfers, verdeeld over twee delen. Het eerste deel ontvangt de nieuwe eigenaar direct bij de overschrijving, en het tweede deel wordt per post door de RDW opgestuurd.

Vrijwaringsbewijs

Heb je je auto op naam van iemand anders gezet? Dan krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit betekent dat je als voormalige eigenaar niet langer verantwoordelijk bent voor de auto en de daarbij horende verzekering en wegenbelasting.

Auto overschrijven en autoverzekering

Het op een andere naam zetten van een auto heeft verschillende gevolgen voor de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Nieuwe verzekering afsluiten: de nieuwe eigenaar moet een eigen autoverzekering afsluiten. De bestaande verzekering moet worden opgezegd door de vorige eigenaar.
  • Verantwoordelijkheid voor de verzekering: vanaf het moment van de verkoop is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor het minimaal WA-verzekeren van de auto. Gebeurt dit niet? Dan mag de auto niet op de openbare weg komen.
  • Wijziging in premie: de verzekeringspremie kan veranderen op basis van de leeftijd, rijervaring en schadevrije jaren van de nieuwe eigenaar.

Autoverzekering op naam van iemand anders

De autoverzekering moet op naam staan van de eigenaar van de auto. Heb je een auto op een andere naam gezet, dan moet er dus ook een eigen autoverzekering worden afgesloten.

Wil je dus je auto op naam van je partner, ouder of kind zetten? Dan moet ook het kenteken op naam van deze persoon geregistreerd staan.

Schadevrije jaren

Let op! Je bouwt alleen schadevrije jaren op voor de auto’s en autoverzekeringen die op jouw naam staan. Zet je dus je auto en autoverzekering op een andere naam maar rij je hier nog wel af en toe in, al dan niet als regelmatige bestuurder? Dan bouw je zelf geen schadevrije jaren meer op. Je leest hier meer over op onze pagina over het uitlenen van een auto.

“Wist je dat je schadevrije jaren kunt overdragen? Stel, jij en je partner hebben jarenlang een auto gedeeld en de autoverzekering stond op naam van je partner. Samen hebben jullie 10 schadevrije jaren opgebouwd. Jullie besluiten nu een echtscheiding aan te vragen en de auto op jouw naam te laten zetten. Ook de verzekering komt daarom op jouw naam te staan. Jullie kunnen in dit geval je opgebouwde schadevrije jaren delen, waardoor jij (bijvoorbeeld) de helft van jullie schadevrije jaren meeneemt naar je nieuwe autoverzekering. Wel zo eerlijk!”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Autoverzekering vergelijken

Op zoek naar een autoverzekering die perfect bij jou, je auto en je persoonlijke voorkeuren past? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 20-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De tenaamstellingscode is een negencijferige code die nodig is om een auto op een andere naam te zetten. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN) en wordt gebruikt bij het afsluiten van een autoverzekering.

Veel jongeren overwegen om hun auto en autoverzekering op naam van hun ouders te registreren, om zo te besparen op hun premie. In de praktijk valt dit echter tegen. Als jij de regelmatige bestuurder bent, moet je dit aangeven bij je verzekeraar, waardoor de premie op jouw gegevens wordt berekend. Dit kan de kosten alsnog verhogen. Bovendien raken je ouders schadevrije jaren kwijt als jij schade veroorzaakt, en bouw jij zelf geen schadevrije jaren op. Dit kan nadelig zijn voor je toekomstige verzekeringspremies.

Nee. Wanneer de auto op jouw naam staat, zul je ook zelf een verzekering moeten afsluiten. Wil je de verzekering toch op naam van iemand anders zetten? Dan zul je ook het kenteken moeten overschrijven. Ben jij hoofdgebruiker van de auto? Dan kun je geregistreerd worden als regelmatige bestuurder.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!