Wat is het polisblad van mijn autoverzekering? | Overstappen.nl

Wat is het polisblad van mijn autoverzekering?

Sluit je een autoverzekering af? Dan krijg je een polisblad toegestuurd. Maar wat is het polisblad ook alweer precies, wat staat er allemaal op en waar kun je jouw polisblad vinden? Je leest het hier!

Wat is een polisblad?

Een polisblad is een beknopt document dat alle belangrijke gegevens over een specifieke polis — zoals een autoverzekering — samenvat. Omdat bij een verzekeringspolis veel gegevens komen kijken, is deze samenvatting voor veel mensen erg handig.

Zoek je gegevens over je autoverzekering die niet op het polisblad staan? Dan kun je deze waarschijnlijk in de polisvoorwaarden vinden. De polisvoorwaarden zijn een uitgebreider document dat alle regels van een bepaalde verzekering uitlegt. Denk aan dekkingen, verplichtingen en meer.

Wat staat er op mijn polisblad?

Ieder polisblad is net even anders. Echter, op de meeste polisbladen van de bekende autoverzekeraars kun je de volgende gegevens vinden:

  • polisnummer
  • naam en contactgegevens van de verzekeraar
  • gegevens van de verzekeringnemer en het voertuig
  • soorten dekking(en) en bijbehorende premie
  • een eventueel eigen risico
  • eventuele kortingen door bijvoorbeeld schadevrije jaren

Polisblad

Wat is het verschil tussen een polisblad en polisvoorwaarden?

Zoals we hierboven al kort aangaven, horen het polisblad en de polisvoorwaarden bij elkaar. Op het polisblad vind je de belangrijkste gegevens met betrekking tot je autoverzekering, terwijl de polisvoorwaarden meer de diepte in gaan. Heb je vragen over de rechten en plichten van de verzekeraar of juist van jou als verzekerde? Dan kun je deze waarschijnlijk in de polisvoorwaarden vinden.

De autoverzekeraar is verplicht om alle verzekerden van duidelijke polisvoorwaarden te voorzien. Ontbreken er belangrijke gegevens? Neem dan contact op met de klantenservice van de verzekeraar en vraag om een complete versie.

Waar vind je het polisblad van je autoverzekering?

Je polisblad ontvang je tegenwoordig bijna altijd digitaal. Sluit je een nieuwe autoverzekering af of wordt je verzekering verlengd? Dan krijg je meestal per e-mail een polisblad toegestuurd.

Heb je deze e-mail niet meer en wil je je polisblad tussendoor graag inzien? Log dan in op de online omgeving van je verzekeraar en zoek naar ‘polis’, ‘gegevens’ of ‘documenten’.

Wat te doen als je je polisblad kwijt bent?

Polisblad kwijt? Geen probleem. Wanneer je geen polisblad in je e-mail of op het online platform van je verzekeraar kunt vinden, kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van je verzekeraar. Je hebt recht op een polisblad en polisvoorwaarden en de klantenservicemedewerker zal je dan ook aan een nieuw polisblad helpen.

Zorg wel dat je zoveel mogelijk gegevens bij de hand hebt. Weet je je polisnummer of klantnummer? Met behulp hiervan kan de medewerker jouw polisblad zo snel mogelijk vinden.

Bespaar op je autoverzekering

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 10-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!