Een CIS-registratie is een vermelding in het Centraal Informatie Systeem. Hierin staan gegevens over verzekeringsclaims, fraude of vergelijkbare zaken.
Wat voor soort CIS-registraties zijn er?
Er bestaan verschillende soorten CIS-registraties:
1. Schadeclaims
Elke schadeclaim wordt verzameld door de stichting CIS. Hierbij wordt niet gekeken of de claim terecht of onterecht was. Puur feitelijk worden deze gegevens opgeslagen. Na jouw nieuwe aanvraag worden gegevens er opnieuw bij gehaald.
2. Autoschade en onverzekerd zijn
Schade gereden of betrokken geweest bij een aanrijding in een onverzekerde auto? Dan wordt dit ook bij de CIS geregistreerd. Wat zij opslaan is: de kentekenhouder en de naam van de autobezitter.
3. Opzegging autoverzekering
Heb je jouw premie niet of vaak te laat betaald dan kan de verzekeraar jouw autoverzekering opzeggen en dat bij CIS laten registreren. Hoe en wanneer de verzekeraar overgaat op deze actie staat vermeld in de polisvoorwaarden van je verzekering. Let op, als je zelf opzegt, wordt dat niet bij CIS geregistreerd. Je autoverzekeraar kan jouw autoverzekering ook opzeggen wanneer je te veel schades rijdt en veel negatieve schadevrije jaren hebt of wanneer je niet meewerkt aan het afhandelen van een schade.
4. Afname rijbewijs
Is jouw rijbewijs door een rechter afgenomen, dan zal dat ook bij CIS geregistreerd worden. De rijontzegging is dan op verzoek van de overheid en niet van de verzekeraar.
5. Speciale reden voor registratie
Ook bij verdenking van fraude of oplichting volgt er een CIS-registratie. Zorg er bijvoorbeeld ook altijd voor dat al jouw gegevens bij de aanvraag kloppen. Het fout doorgeven van je verzekeringsverleden of zwijgen over je strafrechtelijk verleden kan leiden tot nader onderzoek via CIS. Dit geldt ook als je bij het aanvragen van een nieuwe verzekering niet helemaal eerlijk bent geweest over je verzekeringsverleden of over je strafrechtelijk verleden. Bij het aanvragen van een nieuwe verzekering worden hierover altijd een aantal vragen gesteld.
CIS-registratie en de ‘zwarte lijst’
Terwijl deze term niet officieel bestaat, wordt CIS ook wel eens ‘zwarte lijst’ genoemd. Sta je op deze lijst en is je autoverzekering stopgezet, dan is algemeen bekend dat het een stuk lastiger wordt om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars zijn namelijk voorzichtig met automobilisten die deze registratie met zich meedragen.
Gelukkig zijn er mogelijkheden. Zo is de kans groot dat je ondanks registratie op de ‘zwarte lijst’ alsnog bij de Vereende terecht kunt.
Autoverzekering aanvragen bij de Vereende
Heb je een CIS-registratie en sta je op de ‘zwarte lijst’? Dan wordt het lastig om nog een autoverzekering bij een reguliere autoverzekering af te sluiten. Het acceptatiebeleid verschilt erg per autoverzekeraar. Dus ons advies is om, ook met een CIS-registratie, een vergelijking te maken en er één aan te vragen. Wordt je aanvraag dan alsnog afgekeurd vanwege je registratie bij CIS? Dan kun je altijd nog terecht bij autoverzekeraar de Vereende. Via Overstappen.nl kun je vrijblijvend een offerte aanvragen bij deze verzekeraar.