Rijgedragverzekering

Is een rijgedragverzekering iets voor jou? Maak gebruik van onze vergelijker, kies de verzekering die bij je past en bespaar tot €175
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vergelijk en bereken je rijgedragverzekering
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Een autoverzekering kan soms duur uitvallen. Wil je graag maandelijks besparen maar weet je niet hoe? Denk dan eens aan een rijgedragverzekering. Er zijn diverse verzekeraars die een autoverzekering met zo een soort verzekering aanbieden. Bij een rijgedragverzekering wordt je rijgedrag gemeten en hoe veiliger je rijdt, hoe meer korting je op je maandelijkse premie ontvangt. Wij leggen uit hoe een rijgedragverzekering precies werkt, welke gegevens worden gebruikt en welke verzekeraars een autoverzekering op basis van je rijgedrag aanbieden.

Wat is een rijgedragverzekering?

Een rijgedragverzekering is een verzekering die jou beloont als je veilig hebt gereden. In tegenstelling tot een ‘gewone’ autoverzekering maakt een autoverzekering die je rijgedrag meet onderscheid op basis van je rijstijl. Je kunt hiermee tot maar liefst 35% korting op je maandelijkse premie besparen.

Hoe werkt het?

Je rijgedrag wordt door de verzekeraar gemeten met een stekker of telefoonapplicatie. Over het algemeen geldt: hoe veiliger je rijdt hoe hoger de korting op je premie wordt die de verzekeraar maandelijks terugstort op je rekening.

Nauwkeurige meting met een OBD-stekker

Afhankelijk van bij welke verzekeraar jij een rijgedragverzekering hebt afgesloten, ontvang je per post een OBD-stekker. OBD staat voor On Board Diagnostics en leest de gegevens uit van je autosoftware. Het is een klein apparaatje met een chip, eigenlijk een ‘dongel’. Elke twee minuten wordt er een signaal naar de verzekering gestuurd, zodat de verzekeraar je rijgedrag nauwkeurig kan uitlezen. Er worden geen gegevens naar dit apparaatje verzonden, er wordt alleen informatie uitgelezen. Wees dus niet bang voor storingen aan je auto.

Rijgedragverzekering

Rijgedragverzekering – Wat wordt er uitgelezen?

De verzekeraar registreert met behulp van de OBD-stekker:

 • Hoeveel kilometers je in het donker en/of een dichtbevolkt gebied rijdt (Risicosituering)
 • Hoe vaak je bij het remmen voor bovenmatige vertraging zorgt (Remgedrag)
 • Het aantal keer dat je de maximumsnelheid overtreedt (Snelheidsovertreding)
 • Hoe vaak je bij het optrekken een buitensporige versnelling veroorzaakt (Acceleratiegedrag)

Overigens kun je bij een rijgedragverzekering de opgeslagen data na twee maanden gewoon weer verwijderen.

App bij rijgedragverzekering

In plaats van een OBD-stekker komt het ook voor dat je rijgedrag wordt gemeten met een app op je telefoon. Zorg er hierbij wel voor dat je telefoon altijd is opgeladen. Er zijn een aantal punten waar de verzekeraar op let bij het bepalen of je rijgedrag veilig is:

 • Tijdstip en locatie van je reis
 • Rem je regelmatig hard?
 • Trek je regelmatig hard op?
 • Hoe vaak neem je scherpe bochten?
 • Hoe vaak maak je een snelheidsovertreding?
 • Het aantal keer dat je de telefoon ontgrendelt
 • Het aantal keer dat je de telefoon oppakt

Vier pijlers

Bovenstaande factoren worden samengevoegd tot de volgende vier pijlers:

 • Rijd nauwkeurig
 • Rijd bewust
 • Rijd oplettend
 • Rijd rustig

Overigens biedt niet elke autoverzekeraar een app of OBD-stekker gratis aan.

Rijgedragverzekering – Hoe bepalen verzekeraars je maandelijkse score?

Je rijgedrag wordt uitgelezen en dan komt de verzekeraar tot de zogenaamde rijscore. Als de verzekeraar deze rijscore heeft vastgesteld, dan kan hij bepalen hoeveel korting je krijgt op je maandelijkse premie. Hier worden 3 kleurcodes bij gehanteerd:

 • Groen = Veilig. Premiekorting van 25% tot 35%
 • Oranje = Matig tot redelijk. Premiekorting van 5% tot 10%
 • Rood = Onveilig. Geen premievoordeel

Het is niet zo dat je meteen geen recht meer hebt op korting als je een keer te hard rijdt. Maar rijd wel zo veilig mogelijk, anders heb je wel kans dat je ‘in het rood’ scoort.

Welke verzekeraars hebben een rijgedragverzekering?

Niet alle autoverzekeringen hebben ook een rijgedragverzekering. Daarom hebben wij de bekendste autoverzekeraars en volmachten – een volmacht voert diverse werkzaamheden uit in naam van bepaalde verzekeraars – voor je op een rij gezet die een rijgedragverzekering aanbieden.

Deze verzekeraars en volmachten berekenen maandelijks opnieuw de korting op de premie van je autoverzekering op basis van je rijgedrag.

Rijgedragverzekering vergelijken

Welke autoverzekering met rijgedragverzekering past het beste bij jou? Plaats snel je gegevens in onze vergelijker en je hebt de meest passende autoverzekeringen direct op een rij. Hierboven lees je welke autoverzekeraars een rijgedragverzekering aanbieden, dus goed om bij de hand te houden. Houd altijd rekening met het feit dat door het vertonen van veilig rijgedrag, je korting op je premie kan ontvangen en dus vele kosten kan besparen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.