Negatieve schadevrije jaren

Bij minder dan 0 schadevrije jaren spreken we over negatieve schadevrije jaren. Je kan op een negatief aantal schadevrije jaren komen als je binnen een jaar één of meerdere schades claimt op je autoverzekering. Als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt, is het moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.
 
 

Hoe krijg je negatieve schadevrije jaren?

Je krijgt één schadevrij jaar als je een jaar lang geen schade claimt. Claim je wel schade, dan verlies je er 5 iedere keer dat je schade claimt. Omdat je schadevrije jaren sneller kunt verliezen dan opbouwen, kan je ook op negatieve schadevrije jaren komen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je als beginnend bestuurder schade veroorzaakt. Je hebt dan nog niet lang schadevrij gereden waardoor je onder de 0 kan komen.

Hoe werken negatieve schadevrije jaren?

Iedere keer dat je schade claimt op je autoverzekering verlies je schadevrije jaren. Dat is bij de meeste autoverzekeraars 5 per keer. Claim je dus met 6 schadevrije jaren schade, heb je nog 1 positief jaar over. Zou je binnen dat jaar nog eens schade claimen, kom je uit op 4 negatieve jaren. Het maximale aantal negatieve schadevrije jaren dat je kan hebben is -5. Als je schade claimt met -2 schadevrije jaren heb je in totaal dus niet -7, maar -5 schadevrije jaren.

Gevolgen van negatieve schadevrije jaren

Met negatieve schadevrije jaren krijg je de laagste mogelijke korting op je autoverzekering. Je staat dan op de laagste trede van de bonus malus ladder. Hierdoor betaal je een flink hogere premie.

Malusregistratie

Als je negatieve schadevrije jaren hebt, krijg je ook een negatieve registratie. Dit wordt ook wel een malusregistratie genoemd. Met een malusregistratie word je niet meer overal geaccepteerd voor een autoverzekering. Zeg daarom met een malusregistratie je autoverzekering niet op voordat je een nieuwe hebt afgesloten. De kans bestaat dat je niet wordt geaccepteerd en de oude verzekeraar je ook niet meer als klant terugneemt.

Negatieve schadevrije jaren afkopen

Het is mogelijk om negatieve schadevrije jaren af te kopen. Je kunt dit doen tot 1 jaar na de schadedatum. Je betaalt dan alsnog zelf voor de schade, waardoor je het terugvallen in schadevrije jaren voorkomt. Of het verstandig is dit te doen, hangt af van de hoogte van het schadebedrag in verhouding tot de no-claim korting die je ontvangt als je de negatieve schadevrije jaren afkoopt. Stel jezelf de volgende vraag: binnen hoeveel jaar is de opgebouwde korting hoger dan het schadebedrag?

Wanneer komen negatieve jaren te vervallen?

Schadevrije jaren worden in de landelijke database van Roy Data geregistreerd als de verzekering wordt beëindigd. Verzekeraars kunnen in Roy Data de schadevrije jaren opvragen. Negatieve schadevrije jaren vervallen meestal na 5 jaar. Je komt dus automatisch weer op 0 schadevrije jaren als je 5 jaar lang geen schade claimt.

Vragen over je autoverzekering?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.