Negatieve schadevrije jaren
Bij minder dan 0 schadevrije jaren spreken we over negatieve schadevrije jaren. Je kan op een negatief aantal schadevrije jaren komen als je binnen een jaar één of meerdere schades claimt op je autoverzekering.
Hoe krijg je negatieve schadevrije jaren?
Je krijgt één schadevrij jaar als je een jaar lang geen schade claimt. Claim je wel schade, dan verlies je er 5 iedere keer dat je schade claimt. Omdat je schadevrije jaren sneller kunt verliezen dan opbouwen, kan je ook op negatieve schadevrije jaren komen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je als beginnend bestuurder schade veroorzaakt. Je hebt dan nog niet lang schadevrij gereden waardoor je onder de 0 kan komen.
Hoe werken negatieve schadevrije jaren?
Iedere keer dat je schade claimt op je autoverzekering verlies je schadevrije jaren. Dat is bij de meeste autoverzekeraars 5 per keer. Claim je dus met 6 schadevrije jaren schade, heb je nog 1 positief jaar over. Zou je binnen dat jaar nog eens schade claimen, kom je uit op 4 negatieve jaren. Het maximale aantal negatieve schadevrije jaren dat je kan hebben is -5. Als je schade claimt met -2 schadevrije jaren heb je in totaal dus niet -7, maar -5 schadevrije jaren.
Gevolgen van negatieve schadevrije jaren
Met negatieve schadevrije jaren krijg je de laagste mogelijke korting op je autoverzekering. Je staat dan op de laagste trede van de bonus malus ladder. Hierdoor betaal je een flink hogere premie.
Malusregistratie
Als je negatieve schadevrije jaren hebt, krijg je ook een negatieve registratie. Dit wordt ook wel een malusregistratie genoemd. Met een malusregistratie word je niet meer overal geaccepteerd voor een autoverzekering. Zeg daarom met een malusregistratie je autoverzekering niet op voordat je een nieuwe hebt afgesloten. De kans bestaat dat je niet wordt geaccepteerd en de oude verzekeraar je ook niet meer als klant terugneemt.
Negatieve schadevrije jaren afkopen
Het is mogelijk om negatieve schadevrije jaren af te kopen. Je kunt dit doen tot 1 jaar na de schadedatum. Je betaalt dan alsnog zelf voor de schade, waardoor je het terugvallen in schadevrije jaren voorkomt. Of het verstandig is dit te doen, hangt af van de hoogte van het schadebedrag in verhouding tot de no-claim korting die je ontvangt als je de negatieve schadevrije jaren afkoopt. Stel jezelf de volgende vraag: binnen hoeveel jaar is de opgebouwde korting hoger dan het schadebedrag?
Wanneer komen negatieve jaren te vervallen?
Schadevrije jaren worden in de landelijke database van Roy Data geregistreerd als de verzekering wordt beëindigd. Verzekeraars kunnen in Roy Data de schadevrije jaren opvragen. Negatieve schadevrije jaren vervallen meestal na 5 jaar. Je komt dus automatisch weer op 0 schadevrije jaren als je 5 jaar lang geen schade claimt.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.