Overschrijvingsbewijs kwijt: wat nu?

In Nederland heb je een aantal documenten nodig om je auto te kunnen verkopen, schorsen, exporteren of laten slopen. Voor oudere auto’s is het overschrijvingsbewijs daar één van. Maar wat moet je doen als je je overschrijvingsbewijs kwijt bent?

Wat is het overschrijvingsbewijs?

Tot en met 31 december 2013 was het overschrijvingsbewijs onderdeel van het kentekenbewijs. Alleen met een overschrijvingsbewijs kon je je auto verkopen, exporteren, schorsen of laten slopen.

Heb je een oudere auto? Dan kan het zijn dat je nog steeds een papieren overschrijvingsbewijs hebt. Dit kan gaan om een overschrijvingsbewijs deel II of deel III. Deze twee varianten horen bij auto’s uit verschillende jaartallen, maar verschillen verder weinig van elkaar.

Sinds 1 januari 2014 worden er geen overschrijvingsbewijzen meer uitgegeven. Het kentekenbewijs bestaat inmiddels uit een kentekencard op creditcardformaat en een bijbehorende tenaamstellingscode.

Wat moet je doen als je je overschrijvingsbewijs kwijt bent?

Heb je je overschrijvingsbewijs nodig maar ben je deze kwijt? Dan kun je gelukkig een nieuwe aanvragen. Dit werkt als volgt:

Overschrijvingsbewijs deel II kwijt

Heb je een auto die vóór 1 juni 2004 is geregistreerd, dan staat er ‘deel II’ op je overschrijvingsbewijs. Ben je je overschrijvingsbewijs deel II kwijt? Dan kun je geen nieuwe aanvragen. Het overschrijvingsbewijs wordt namelijk niet meer gemaakt. Wel kun je bij de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Je ontvangt dan een kentekencard met bijbehorende tenaamstellingscode.

Overschrijvingsbewijs deel III kwijt

Is je auto tussen 1 juni 2004 en 1 januari 2014 geregistreerd? Dan heb je een overschrijvingsbewijs deel III. Net als deel II, wordt ook deel III niet meer gemaakt. Ook wanneer je je overschrijvingsbewijs deel III kwijt bent zul je dus bij de RDW een kentekencard en bijbehorende tenaamstellingscode moeten aanvragen.

Nieuw overschrijvingsbewijs (kentekencard) aanvragen

Hoe doe je dat nu, zo’n kentekencard aanvragen als vervanging voor je overschrijvingsbewijs? De aanvraag voer je gemakkelijk online uit. Zorg wel dat je je meldcode in de buurt hebt.

  • Bezoek de website van de RDW.
  • Selecteer ‘kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen’.
  • Vul je gegevens in en klik door naar de betaling.
    Betaal de kosten via iDEAL. In 2024 ben je €37,90 kwijt voor een nieuwe kentekencard en bijbehorende tenaamstellingscode.

Binnen 2 tot 3 werkdagen heb je je kentekencard in huis en binnen 3 tot 4 werkdagen volgt je tenaamstellingscode. Beide ontvang je per post van de RDW.

Je kunt alleen een nieuwe kentekencard aanvragen als de auto op jouw naam staat. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de klantenservice van de RDW.

Bespaar op je autoverzekering

Auto verkocht of gekocht en op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 16-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De tenaamstellingscode is een onderdeel van het moderne kentekenbewijs dat begin 2014 werd ingevoerd. Zonder tenaamstellingscode kun je een auto niet verkopen, laten schorsen, laten slopen of exporteren. Het overschrijvingsbewijs heeft hetzelfde doel als de tenaamstellingscode, maar wordt gebruikt voor auto’s die vóór 2014 zijn geregistreerd. Het overschrijvingsbewijs is dus een soort voorganger van de tenaamstellingscode.

Je kunt een nieuwe tenaamstellingscode online aanvragen via de RDW-website door in te loggen met DigiD of eHerkenning. Na het inloggen kun je de tenaamstellingscode direct downloaden.

De kosten voor een nieuwe tenaamstellingscode zijn in 2024 €1,20.

Nee, zodra je een nieuw kentekenbewijs hebt aangevraagd, zijn oude documenten zoals het overschrijvingsbewijs niet meer geldig. Deze moeten worden vernietigd om verwarring of misbruik te voorkomen.

Ja, als online aanvragen niet mogelijk is, kun je een nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode aanvragen bij een RDW-loket of keuringsstation. Je vindt de lijst met RDW-locaties hier.

Nee, je kunt je auto niet verkopen als je nog op een nieuwe kentekencard wacht. Helaas geeft de RDW geen tijdelijke documenten uit, en je hebt je kentekencard en tenaamstellingscode nodig om de auto over te kunnen schrijven. Je zult dus moeten wachten tot je je nieuwe documenten in huis hebt.

Duurt het langer dan 5 dagen voordat je je nieuwe documenten ontvangt? Geef dit dan binnen 3 maanden door aan de RDW. Je leest hier meer over op deze pagina.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws