Gebitsreiniging bij een hond | Wat kost het?

Gebitsreiniging hond

Een gebitsbehandeling voor je hond is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Zo heeft het gebit van je hond veel zorgvuldige aandacht nodig. Zonder enige vorm van gebitsreiniging kunnen de dierenartskosten snel oplopen. Lees op deze informatiepagina alles over de gebitsreiniging van je trouwe viervoeter.

Heeft je hond gebitsreiniging nodig?

Het is zeker van belang om ervoor te zorgen dat je hond zijn gebit in goede staat is. Bacteriën in de mond kunnen zorgen voor vervelende ontstekingen. Dit is niet fijn voor de hond, maar ook niet voor de eigenaar. Zo lopen de dierenartskosten van een gebitsbehandeling hoog op als je er niet op tijd bij bent.

Veel voorkomend gebitsprobleem bij je hond

Net zoals bij mensen zorgt tandplak bij honden voor de nodige tandsteen. Als de tandsteen niet op tijd wordt verwijderd ontstaat er een tandvleesontsteking. Het is dus belangrijk dat tandplak zich niet kan omzetten naar tandsteen op het gebit van je hond. Het weghalen van tandsteen zorgt voor de nodige kosten.
De kosten van de gebitsbehandeling van je hond is afhankelijk van de soort behandeling en het gewicht van je hond. Bij een gebitsbehandeling wordt meestal het overtollige tandsteen verwijderd en het tandvlees gereinigd. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van gebitsreiniging voor je hond.

Trekken van tanden en kiezen

Het trekken van een kies of tand kost rond de € 55 per kwartier. Het ligt er dus sterk aan hoeveel tanden of kiezen getrokken moeten worden.

Het maken van een röntgenfoto

Er komen extra kosten bij kijken als de dierenarts röntgenfoto’s van het gebit moet maken. Deze kosten beginnen vanaf € 30.

Kosten hond onder narcose

Bij een gebitsbehandeling brengt een dierenarts de hond onder narcose. De kosten liggen rond de € 40.

Dekkingsoverzicht gebitsbehandeling

De verzekeraars in onze vergelijker betalen geen vergoeding voor gebitsbehandeling in de standaard basisdekking van een hondenverzekering. Je kan dit wel aanvullend verzekeren bij de meeste verzekeraars. Hieronder een tabel met de situatie per verzekeraar:

VerzekeraarAanvullend  
PetSecurJa – tot € 275
OHRAJa – Tot € 100 (verschilt per pakket)
UnivéJa – tot € 500
Figo PetJa – tot € 500

Hoe zorg ik voor het gebit van mijn hond?

Het is altijd verstandig om met je dierenarts de specifieke gebitssituatie van je hond te bespreken. De dierenarts kan bij een controle altijd advies op maat geven.

Tandenpoetsen bij je hond

In ieder geval is het verstandig om het gebit schoon te houden door middel van tandenpoetsen. In het algemeen wordt er geadviseerd om dagelijks het gebit van je hond te verzorgen.

Let op: Koop tandpasta speciaal voor honden bij de dierenwinkel. In tandpasta voor mensen zit fluoride waar je hond niet tegen kan.

Kauwspeeltjes voor je hond

Kauwspeeltjes zijn een aanvulling op de gebitsverzorging van je hond. Zo vermindert het tandsteen en tandvleesontstekingen. Je hebt een aantal soorten kauwspeeltjes:

  • Rubberen kauwspeeltjes: Worden meestal gevuld met hondensnoep om zo het kauwen te stimuleren
  • Nylon kauwspeeltjes: Voor honden met een krachtige bek
  • Zachte kauwspeeltjes: Voor honden met een gevoelig gebit

Gebitsverzorging supplementen voor je hond

Tegenwoordig bestaan er ook supplementen die de tanden van je hond versterken. Daarnaast verminderen deze supplementen ook de aanwezige tandsteen. Vraag bij je dierenarts na welke supplementen hierin voorzien.

Het hanteren van een gebit vriendelijk dieet

Net zoals bij mensen kunnen suikers zorgen voor schade aan het gebit. Vermijd daarom zo veel mogelijk voeding met daarin veel suiker.

Bronnenlijst:

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
4 minuten 19-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!