Operatie hond

Snel naar

Welke operaties zijn er voor honden?

Operaties of chirurgische ingrepen worden uitsluitend ingezet als het probleem het welzijn van de hond belemmerd. Het uitvoeren van een operatie bij een hond kan verschillende redenen hebben; denk zo aan het corrigeren van aandoeningen of het verhelpen van noodsituaties. Op deze pagina behandelen wij veelvoorkomende operaties bij honden en gaan wie dieper in op de dierenartskosten van een operatie.

Kruisband of knieoperatie hond

Een veelvoorkomende operatie bij honden is een ingreep aan de knie of specifiek aan de kruisband. Door schade aan het gewricht of één van de kruisbanden kan het zijn dat je hond niet meer stabiel kan staan of lopen. Bij een kruisbandoperatie wordt de kruisband vervangen of “gerepareerd”.

Keizersnede

Een keizersnede kan worden uitgevoerd om via deze manier de pups geboren te laten worden. Zo kunnen er problemen opspelen bij de “gewoonlijke manier” van baren, waardoor een keizersnede bij een hond noodzakelijk is.

Ooglidcorrectie

Je hebt twee soorten van problemen aan het ooglid van een hond:

  • Entropion: De oogleden “rollen naar binnen”.
  • Ectropion: Naar “buiten rollende” ogleden.

Bij een hond kunnen problemen aan een ooglid irritatie of pijn opwekken. Met een ooglidcorrectie kan de dierenarts het probleem verhelpen.

Anaalklieren verwijderen

De anaalklieren produceren een vloeistof dat vrijkomt bij de uitwerpselen van een hond. Het kan gebeuren dat de anaalklieren van je hond ontstoken of verstop raken. Je dierenarts zal eerst proberen om dit via andere manieren op te lossen, maar kan als laatste redmiddel de anaalklieren verwijderen.

Othaematoom

Orthaematoom betekent dat er een bloeduitstorting zit tussen het kraakbeen en de huid van het oor. Dit kan bij honden voorkomen door het regelmatig schudden van de kop of het krabben aan het oor. Bij de operatie wordt het bloed uit het oor van de hond gehaald.

Buikoperatie

Bij een buikoperatie van een hond wordt er doorgaans de milt, blaasstenen of een vreemd voorwerp uitgehaald. Meestal houdt de dierenarts eerst een intake-gesprek, waarna een prijsopgave wordt opgesteld.

Tumor verwijderen

Tumoren kunnen op verschillende plekken in het lichaam van de hond voorkomen. Als de tumor niet verwijderd kan worden met alternatieven oplossingen, kan de dierenarts ervoor kiezen om het operatief te verwijderen. De kosten hiervan verschillen sterk door de grootte van de ingreep. Meestal krijg je na een intake-gesprek de prijsopgave van de dierenarts.


Kosten operatie hond

De gemiddelde kosten van een operatie bij een hond liggen tussen de € 500 – € 1.000. Afhankelijk van het soort operatie kunnen de kosten verder oplopen.

Kostentabel operatie hond

Operatie Kosten
Keizersnede € 700 – € 1.200
Ooglidcorrectie € 450 – € 600
Anaalklieren € 400 – € 500
Othaematoom € 400 – € 500
Knie of kruisband € 500 – € 1.500

Dekkingsoverzicht verzekeraars

In principe vergoeden alle hondenverzekeringen, gedeeltelijk of helemaal, de kosten van de operatie van een hond. De specifieke dekking kan wel verschillen per pakket en verzekeraar. Je dierenverzekering vergelijken geeft inzicht in het verschil van dekkingen, vergoedingen en premies.

VerzekeraarVergoeding 
PetSecurTot 50%, 70% of 90%, afhankelijk van je pakket.
AegonJa
OHRA Ja
UnivéJa
Figo PetJa

Bronnenlijst:


Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.