Energierekening 2024 | Hoe is de energienota opgebouwd?

Energierekening

Je ontvangt één keer per jaar je energierekening, ook wel jaarafrekening genoemd. Op de energierekening vind je een overzicht van je energieverbruik. Op de energierekening staan een aantal kostenposten, zoals leveringskosten en belastingen. Op deze pagina vind je een overzicht met uitleg van ieder onderdeel en de veranderingen voor 2024.

Wanneer ontvang je de energierekening?

Je ontvangt meestal jaarlijks de energierekening, daarom ook wel jaarafrekening genoemd. Je betaalt het bedrag aan energiekosten niet in 1 keer. Je betaalt elke maand een deel van je energierekening via voorschotten. De energieleverancier schat in hoeveel energie je ongeveer maandelijks verbruikt, gebaseerd op het verbruik van voorgaande jaren.

Als je uiteindelijk te veel betaald hebt, krijg je dit bedrag teruggestort. Op de jaarafrekening zie je of je moet bij betalen of geld terugkrijgt.

Heb je moeite met het betalen van je energierekening? Bekijk dan de uitleg over wat je kunt doen als je energierekening onbetaalbaar dreigt te worden.

 

Bekijk ons energiejournaal met energie-expert Tom Schlagwein voor een uitleg over de opbouw van jouw energierekening.

Hoe is de energierekening opgebouwd?

De energierekening bestaat uit 4 verschillende onderdelen:

  1. Leveringskosten
  2. Netwerkkosten
  3. Energiebelastingen
  4. Overige kosten en bedragen

1. Leveringskosten

De leveringskosten bestaan uit de kosten voor het verbruik en de vaste leveringskosten. De leveringskosten beslaan ongeveer 40% van de energierekening. De hoogte van de rekening is afhankelijk van de gekozen energieleverancier.

1.1 Verbruikskosten

De verbruikskosten zijn de daadwerkelijke kosten voor de geleverde stroom en gas. Dit worden ook wel de variabele leveringskosten genoemd. De leveringskosten zijn afhankelijk van de gekozen energieleverancier. De leverancier bepaalt de hoogte van de energietarieven. Je verbruik wordt hier vervolgens mee vermenigvuldigt. Gas is meestal de grootste kostenpost binnen de verbruikskosten. Door je gasverbruik te beperken, kan je besparen op de energierekening.

1.2 Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten zijn kosten voor het gebruik van de leidingen en kabels. Deze kosten zijn vaste terugkerende kosten voor het gebruik van elektriciteit en gas. Je betaalt deze kosten altijd, ongeacht je energieverbruik.

Op de vaste leveringskosten kun je besparen. Daarom houden we rekening met deze kosten als je een vergelijking met onze energievergelijker maakt. Vind je de leveringskosten van je energieleverancier te hoog? Je kunt mogelijk overstappen naar een andere leverancier.

1.3 Vaste terugleveringskosten

Heb je zonnepanelen? Dan staan er mogelijk ook vaste terugleveringskosten op je energierekening. Deze kosten rekenen sommige energieleveranciers voor het terugleveren van stroom aan het energienet. Het bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je jaarlijks teruglevert aan het stroomnet.

2. Netwerkkosten

Netwerkkosten zijn kosten die je aan de netbeheerder betaalt via de energieleverancier. Deze kosten worden daarom de netbeheerkosten genoemd. Netbeheerkosten bestaan uit aansluitkosten en een capaciteits- en meettarief voor het gebruik en onderhoud van de energiemeter.

2.1 Aansluitkosten

De aansluitkosten zijn kosten voor de aanleg en het onderhoud van de elektriciteit- en gasaansluiting.

2.2 Capaciteitstarief

Dit zijn de kosten die je betaalt voor het transport van de energie door de leiding of kabel. Hoe hoog deze zijn, is afhankelijk van het soort aansluiting. Voor een grotere aansluiting met een hogere capaciteit betaal je meer.

2.3 Meettarief

Onder het meettarief vallen kosten voor het gebruik van de elektriciteits- en gasmeter en de toegang tot meetgegevens.

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt hoe hoog het capaciteits- en meettarief mag zijn. Ieder jaar worden deze opnieuw vastgesteld. Je verbruik heeft geen invloed op de hoogte van de netwerkkosten.

3. Energiebelastingen

Een groot deel van energierekening bestaat uit belasting. Je betaalt dit aan de overheid via de energieleverancier.

3.1 Energiebelasting

Je betaalt energiebelasting over je energieverbruik. Hoe meer je verbruikt, hoe meer belasting je betaalt. Dit is een standaard heffingstarief dat wordt gerekend voor elke kWh stroom of m3 gas die je gebruikt.

3.2 Heffingskorting

De heffingskorting is een vermindering van de energiebelasting. De overheid ziet een bepaalde hoeveelheid energie als basisbehoefte. Je krijgt dit bedrag terug als korting op de energienota.

3.3 Btw

Naast energiebelasting betaal je over alle kosten voor levering, transport, netwerk en belasting 21% btw.

Vanaf 1 januari 2023 is de opslag duurzame energie (ODE) samengevoegd met de energiebelasting. De ODE was een heffing waarmee de overheid de subsidie voor duurzame energie betaalde. Vanaf 1 januari 2023 betaal je dus geen ODE meer. Het staat dus mogelijk niet meer los vermeld op je energierekening of er wordt gerekend met een bedrag van €0.

4. Overige kosten en bedragen

Dit is het jaaroverzicht met het totale verbruik, betaalde bedragen en het termijnbedrag.

4.1 Verbruik

Een overzicht met daarop de hoeveelheden stroom en gas die zijn verbruikt. Heb je een dubbele meter, dan wordt het verbruik tussen normaal en daluren verdeeld. Ook vind je hier je teruglevering als je gebruikmaakt van zonnepanelen. Als je een enkele meter hebt zie je maar één verbruik staan.

4.2 In rekening gebrachte bedragen

Dit is een overzicht met alle voorschotbedragen die je hebt betaald. Het totaal van deze bedragen wordt van de energierekening afgetrokken. Wat er overblijft krijg je terug of betaal je bij.

4.3 Nieuw termijnbedrag

Aan de hand van het verbruik stelt de energieleverancier een nieuw termijnbedrag voor. Ben je het hiermee niet eens, dan kan je om een verlaging of verhoging vragen. Meestal kan je het ook zelf doen op de website van de leverancier.

Veranderingen energierekening 2024

De afgelopen jaren veranderde er veel op de energierekening, zo ook in 2024. Op 1 januari 2024 verviel het prijsplafond voor energie om huishoudens tegemoet te komen bij de hoge energierekening. Ook de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen verviel op 1 januari 2024. Wel krijg je van de overheid een hogere korting op de energiekosten. De ‘vermindering energiebelasting’ stijgt met ongeveer € 3,- per maand.

Net als vorige jaren stijgt de energiebelasting op het gebruik van gas flink, in 2024 stijgt de belasting op gas met ongeveer € 0,11 per kubieke meter. De belasting op stroom daalt met € 0,02 per kWh. Verder voerde de overheid vanaf 1 januari 2024 een nieuwe schijf in voor de energiebelasting. In totaal zijn er nu 5 schijven, waarvan de eerste schijf nieuw is. Voor gas loopt deze eerste belastingschijf tot 1.000 m3 en voor elektriciteit tot 2.900 kWh. Met de invoering van de eerste belastingschijf kan de overheid het belastingtarief tot een bepaald verbruik verlagen.

Vanwege grootschalige investeringen in het stroom- en gasnetwerk zijn ook de netbeheerkosten in 2024 anders. Deze stijgen met ongeveer € 5,- tot € 8,- per klant per maand.

Energierekening bij overstappen of verhuizen

Ga je verhuizen? Je kunt je of energiecontract meeverhuizen of in sommige gevallen overstappen naar een andere leverancier. In het geval van een overstap, ook als je niet verhuist, geef je de huidige meterstanden voor de overstap door. Je hoeft dan niet te wachten op de jaarlijkse energierekening. Binnen 8 weken ontvang je de jaarafrekening van je oude energieleverancier.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
6 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je kunt je energierekening te verlagen door jouw energieverbruik te verlagen. Tips om zo min mogelijk energie te verbruiken vind je op de pagina energie besparen. Natuurlijk kun je ook besparen op je energierekening door over te stappen naar een betere deal. Vul je gegevens in in onze energievergelijker, vind de beste deal en stap over.

De hoogte van jou energierekening ligt aan jouw energieverbruik en de tarieven die je betaalt voor stroom en gas. Hoe lager je energievebruik, hoe lager je energierekening. Daarnaast geldt hetzelfde voor de energietarieven: hoe lager de tarieven, hoe lager je energierekening. Wij helpen je graag om de beste deal voor jou te vinden. Stap makkelijk over met onze gratis overstapservice.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!