Uitleg energierekening

Je ontvangt een keer per jaar je energierekening. Dit is de jaarafrekening voor je energieverbruik in het jaar ervoor. Op je energierekening staat een overzicht van het energieverbruik. Je ziet wat je betaalt voor de geleverde energie en voor onder andere transportkosten, energiebelasting en huur van de elektriciteits- en gasmeter.

Wanneer ontvang je je energierekening?

Je ontvangt jaarlijks een energierekening, ook wel jaarafrekening genoemd. Je betaalt het bedrag aan energiekosten niet in 1 keer. Je betaalt elke maand een deel van je energierekening via ‘voorschotten’. Het energiebedrijf schat hierbij in hoeveel energie je ongeveer per maand verbruikt, gezien de voorgaande jaren. Zo wordt de voorschotrekening bepaald.

Als je uiteindelijk te veel betaald hebt, krijg je dit bedrag teruggestort. Op de jaarlijkse energierekening zie je of je moet bij betalen of geld terugkrijgt.

Voorschotnota

Ontvang je geen voorschotnota’s? Spreek je energieleverancier hierop aan. Zolang je energie-aanbieder geen voorschotnota stuurt, raden wij aan elke maand een vast bedrag opzij te zetten. Zo voorkom je later betalingsproblemen.

De inhoud van de energierekening

De energierekening vermeldt de kosten voor:

 • De geleverde/verbruikte energie
 • Vastrecht (administratiekosten van de energieleverancier)
 • De aansluiting op het elektriciteitsnet en transport van energie naar je woning
 • De huur van je elektriciteitsmeter en gasmeter
 • Energiebelasting
 • Btw (je betaalt 21% btw over de levering, transport, de huur van een meter én de energiebelasting)

Verdeling soorten kosten

 • Leveringskosten – 43% van de energierekening
  De leveringskosten zijn afhankelijk van de gekozen energieleverancier en bestaan uit de verbruikskosten, vastrecht en regionale opslag gas. Gas is de grootste kostenpost binnen de verbruikskosten.
 • Netwerkkosten – 20% van de energierekening
  De netwerkkosten worden door de Autoriteit Consument & Markt bepaald. Netwerkkosten, zoals meterhuur, onderhoud aan het netwerk, vastrecht, transportkosten, worden door de netbeheerder in je regio via de energierekening bij de energiegebruikers in rekening gebracht.
 • Belastingen – 37% energierekening
  De overheid brengt energiebelasting, opslag duurzame energie en 21% btw via de energierekening in rekening bij alle energiegebruikers.

Waar moet je op letten als je je energierekening bekijkt?

De energierekening bestaat niet alleen uit de kosten van de levering van elektriciteit en gas. Ook worden netwerkkosten in rekening gebracht. Netwerkkosten zijn onderverdeeld in:

 • Transportkosten
 • Aansluitkosten
 • Meterhuur

Sommige kosten, zoals bijvoorbeeld de meterhuur zijn voor alle netbeheerders gelijk. De aansluit- en transportkosten kunnen wel verschillen per netbeheerder. Het grootste verschil in netwerkkosten tussen netbeheerders is ruim € 20. Een energienetbeheerder kun je niet kiezen. Welke maatschappij het netwerk beheert, is afhankelijk van de regio waar je woont.

Eindafrekening bij overstappen of verhuizen

Als je gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier geef je voor de switch de huidige meterstanden door. Je hoeft dan niet te wachten op de jaarlijkse energierekening. Binnen 8 weken ontvang je een eindafrekening van je energieleverancier.

Vergelijk energie-aanbiedingen en doe je voordeel

Vul je gegevens in en wij laten je meteen een overzicht zien van de beste energie-aanbiedingen. Bespaar door het overstappen naar een andere energieleverancier.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.