
Terugleverkosten bij energieleveranciers lopen sterk uiteen
Zonnepaneelbezitters betalen inmiddels standaard terugleverkosten bij hun energieleverancier, maar de drempel waarop deze kosten ingaan verschilt sterk per aanbieder.
ETS2 staat voor het nieuwe Europese Emissiehandelssysteem 2. Het is een uitbreiding van het bestaande EU ETS, dat al langer geldt voor grote industrieën en elektriciteitscentrales. ETS2 is ontworpen om de CO2-uitstoot te verminderen in sectoren die voorheen niet onder dit systeem vielen, namelijk gebouwen (denk aan verwarming van woningen) en wegtransport (zoals benzine en diesel voor auto’s).
ETS2 staat voor Emissions Trading System 2 en is een uitbreiding van een bestaand systeem dat de Europese Unie heeft bedacht om klimaatverandering tegen te gaan. Het werkt zo:
Net als het bestaande ETS, werkt ETS2 volgens het principe van “cap and trade”. Er wordt een maximum (cap) gesteld aan de totale hoeveelheid CO2 die de sectoren mogen uitstoten. Dit maximum wordt in de loop van de tijd verlaagd. Bij ETS2 moeten energieleveranciers emissierechten kopen voor de CO2 die vrijkomt bij het gebruik van hun geleverde brandstoffen. Hoe meer een bedrijf vervuilt, hoe meer ze moeten betalen. Tot nu toe gold dit systeem alleen voor grote industrieën en elektriciteitscentrales, maar met ETS2 komt er een nieuw, apart systeem dat ook gaat gelden voor gebouwen (zoals je woning) en wegtransport (zoals auto’s).
De invoering van het nieuwe Europese Emissiehandelssysteem 2 (ETS2) betekent dat jouw energierekening naar verwachting zal stijgen. Dit komt doordat er nieuwe kosten ontstaan voor de energiebedrijven. Jouw energieleverancier zal in de toekomst moeten betalen voor elke ton CO2 die vrijkomt bij de verbranding van gas dat jij gebruikt om te koken of je huis te verwarmen.
Deze extra kosten zullen de energiebedrijven naar verwachting niet zelf dragen. In plaats daarvan zullen zij deze doorberekenen aan jou als klant, wat direct resulteert in een hogere gasrekening. Uiteindelijk zijn het dus de consumenten die indirect de kosten van ETS2 dragen. Hoewel de brandstofleveranciers de directe verplichting hebben om de emissierechten aan te kopen, is de algemene verwachting dat deze financiële lasten zullen worden verplaatst naar de prijs van de energie die wij afnemen.
Om de mogelijke sociale gevolgen van ETS2 te verzachten, heeft de EU het Sociale Klimaatfonds opgericht. Dit fonds zal lidstaten helpen bij het financieren van maatregelen en investeringen die kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven helpen met de energietransitie, bijvoorbeeld door energiebesparing of de overstap naar duurzamere alternatieven.
De verplichting voor de brandstofleveranciers om emissierechten in te leveren onder ETS2 start in 2027. Vanaf 2025 moeten zij al hun emissies monitoren en rapporteren.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Zonnepaneelbezitters betalen inmiddels standaard terugleverkosten bij hun energieleverancier, maar de drempel waarop deze kosten ingaan verschilt sterk per aanbieder.
Waarom zijn vier organisaties een massaclaim gestart en hoe kun je je aanmelden?
We leggen je uit wanneer je in aanmerking komt en hoe je je het beste voorbereidt.
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in april 2025 zijn.
Kortingen lopen op to wel € 490,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract loopt op tot € 900 per jaar.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.