Wat is ETS2 en welke gevolgen heeft het voor mijn energierekening?

Wat is ETS2?

ETS2 staat voor het nieuwe Europese Emissiehandelssysteem 2. Het is een uitbreiding van het bestaande EU ETS, dat al langer geldt voor grote industrieën en elektriciteitscentrales. ETS2 is ontworpen om de CO2-uitstoot te verminderen in sectoren die voorheen niet onder dit systeem vielen, namelijk gebouwen (denk aan verwarming van woningen) en wegtransport (zoals benzine en diesel voor auto’s).

ETS2 staat voor Emissions Trading System 2 en is een uitbreiding van een bestaand systeem dat de Europese Unie heeft bedacht om klimaatverandering tegen te gaan. Het werkt zo:

Hoe werkt ETS2?

Net als het bestaande ETS, werkt ETS2 volgens het principe van “cap and trade”. Er wordt een maximum (cap) gesteld aan de totale hoeveelheid CO2 die de sectoren mogen uitstoten. Dit maximum wordt in de loop van de tijd verlaagd. Bij ETS2 moeten energieleveranciers emissierechten kopen voor de CO2 die vrijkomt bij het gebruik van hun geleverde brandstoffen. Hoe meer een bedrijf vervuilt, hoe meer ze moeten betalen. Tot nu toe gold dit systeem alleen voor grote industrieën en elektriciteitscentrales, maar met ETS2 komt er een nieuw, apart systeem dat ook gaat gelden voor gebouwen (zoals je woning) en wegtransport (zoals auto’s).

Wat is de invloed van ETS2 op mijn energierekening?

De invoering van het nieuwe Europese Emissiehandelssysteem 2 (ETS2) betekent dat jouw energierekening naar verwachting zal stijgen. Dit komt doordat er nieuwe kosten ontstaan voor de energiebedrijven. Jouw energieleverancier zal in de toekomst moeten betalen voor elke ton CO2 die vrijkomt bij de verbranding van gas dat jij gebruikt om te koken of je huis te verwarmen.

Deze extra kosten zullen de energiebedrijven naar verwachting niet zelf dragen. In plaats daarvan zullen zij deze doorberekenen aan jou als klant, wat direct resulteert in een hogere gasrekening. Uiteindelijk zijn het dus de consumenten die indirect de kosten van ETS2 dragen. Hoewel de brandstofleveranciers de directe verplichting hebben om de emissierechten aan te kopen, is de algemene verwachting dat deze financiële lasten zullen worden verplaatst naar de prijs van de energie die wij afnemen.

“Met de introductie van ETS2 verschuift de focus van de grote industrie nu ook naar de directe uitstoot van burgers via hun woningen en transport. Hoewel dit een noodzakelijke stap is om onze klimaatdoelen te bereiken, is het belangrijk dat we als samenleving oog hebben voor de potentiële impact op de portemonnee van de consument. De energieleveranciers dragen de nieuwe kosten, maar uiteindelijk is het de burger die de rekening gepresenteerd krijgt. Een eerlijke en geleidelijke transitie, met aandacht voor betaalbaarheid, is hierbij van groot belang.”
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Wat doet de EU om de impact op consumenten te verzachten?

Om de mogelijke sociale gevolgen van ETS2 te verzachten, heeft de EU het Sociale Klimaatfonds opgericht. Dit fonds zal lidstaten helpen bij het financieren van maatregelen en investeringen die kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven helpen met de energietransitie, bijvoorbeeld door energiebesparing of de overstap naar duurzamere alternatieven.

Wanneer gaat ETS2 in?

De verplichting voor de brandstofleveranciers om emissierechten in te leveren onder ETS2 start in 2027. Vanaf 2025 moeten zij al hun emissies monitoren en rapporteren.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energie en bespaar direct op je energierekening!

  • Bespaar tot € 900,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.