Wat zijn daluren en wanneer geldt het daltarief? | Overstappen.nl

Wat zijn daluren?

Heb je een enkele of dubbele elektriciteitsmeter? Afhankelijk van het type meter dat je hebt kun je kiezen voor verschillende tarieven voor stroom. Het nachttarief elektriciteit is het lagere stroomtarief dat energieleveranciers rekenen voor de levering van elektriciteit in de nacht en in het weekend (tijdens de daluren). Wil je gebruikmaken van een dagtarief (tijdens piekuren) en nachttarief, dan heb je een dubbele elektriciteitsmeter nodig.

Enkeltarief

Maak je thuis gebruik van een enkele meter, dan maak je automatisch gebruik van het enkeltarief. Maar ook wanneer je een dubbele meter hebt is het mogelijk gebruik te maken van het enkeltarief. Met name wanneer je overdag meer stroom verbruikt dan ‘s avonds is het kiezen voor het enkeltarief een stuk voordeliger.

Dubbele energiemeter

Op je elektriciteitsmeter lees je de meterstanden af. Er zijn verschillende soorten meters, zoals een dubbele meter. Deze registreert het elektriciteitsverbruik overdag (tegen dagtarief) en ’s nachts en in het weekend (tegen nachttarief). Omdat er ‘s nachts minder vraag is naar energie, is het nachttarief lager.

Wanneer loont een nachttarief?

Neem je met name in de late avond en nacht elektriciteit af? Dan kun je met een dubbele meter met een dag- en nachttarief besparen op je energierekening. Kijk wel goed na hoe laat ’s avonds het nachttarief ingaat.

Daluren (ook wel daltarief of laaguren)

Laaguren zijn de daluren waarin energieleveranciers een lager tarief berekenen voor het leveren van energie. De daluren zijn meestal tussen 23:00 uur en 7:00 uur op werkdagen en de uren in het weekend. Energieleveranciers hanteren verschillende soorten tarieven die gekoppeld zijn aan bepaalde tijden:

  • Normaaltarief, doorgaans tussen 07:00 en 23:00 uur op werkdagen
  • Laagtarief (ook wel nachttarief genoemd), overige uren

Omdat de belasting van het elektriciteitsnet in de daluren lager is, kan een lager tarief gevraagd worden. Om gebruik te maken van de voordelige laaguren heb je een dubbele energiemeter nodig.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Normaaltarief

Beschik je over een dubbele elektriciteitsmeter? Dan kun je er ook voor kiezen gebruik te maken van het normaal- en daltarief. In dat geval wordt je elektriciteitsverbruik afgerekend tegen twee tarieven. Overdag geldt het normaaltarief en ‘s avonds en ‘s nachts het daltarief.

Slim gebruik maken van het dubbeltarief

Het dubbeltarief is een andere benaming voor het normaal- en daltarief. Wil je slim gebruik maken van het dubbeltarief? Dan is het verstandig om tijdens daluren gebruik te maken van elektrische apparaten die veel elektriciteit verbruiken.

Verschil tussen normaal- en daltarief klein

Tegenwoordig is het verschil tussen het normaal- en daltarief een stuk minder groot. Echt veel zul je hiermee dan ook niet besparen. Weet je toch je elektrische apparaten tijdens de daluren te gebruiken, dan bespaar je hiermee enkele euro’s per jaar. Wil je meer besparen op energie? Dan kun je het beste energiecontracten met elkaar vergelijken via onze energievergelijker.