
Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe warmtewet: warmtenetten straks in publieke handen
Warmtenetten moeten voor minimaal 51 procent in handen van de overheid komen.
Een slimme meter is een digitale energiemeter die je energieverbruik nauwkeurig bijhoudt en doorstuurt naar je leverancier. Op deze pagina lees je alles over de slimme meter en hoe je hiermee op je energierekening bespaart.
Een slimme meter is een geavanceerde digitale energiemeter die de traditionele energiemeter vervangt. We noemen de meter slim, omdat het apparaat nauwkeurig je energieverbruik bijhoudt en deze informatie automatisch doorstuurt naar je energieleverancier en je netbeheerder. Hierdoor hoef je je meterstanden niet meer handmatig door te geven en je ontvangt je energierekening op basis van je exacte verbruik. Daarnaast kun je op een makkelijke manier inzicht krijgen in je (dagelijkse) energieverbruik, waardoor je je gedrag kunt aanpassen en zo kunt besparen op je energierekening.
De slimme meter heeft een groot aantal voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.
De slimme meter is niet verplicht, maar je hebt deze wel nodig bij een dynamisch contract en bij zonnepanelen. Bij een dynamisch energiecontract verschillen de tarieven voor stroom namelijk per uur en de gasprijs per dag. Je leverancier moet dus op elk moment je meterstanden kunnen aflezen. En heb je zonnepanelen? Ook dan is een slimme meter noodzakelijk. Slimme meters houden bij wat je verbruikt, maar ook wat je opwekt. Zo kan de leverancier goed bijhouden hoeveel stroom je teruglevert aan het net voor de terugleververgoeding of hoeveel kWh je kunt salderen.
Netbeheerders bieden de slimme meter aan alle huishoudens in Nederland aan. De slimme meter is niet verplicht, dus je mag deze ook weigeren. Er is echter een uitzondering: maak je gebruik van stadsverwarming of blokverwarming, dan kun je de slimme meter niet weigeren. Wil je geen slimme meter? Geef dit dan door aan je netbeheerder en dan mag je jouw oude meter houden. Je moet dan wel zelf de meterstanden doorgeven. Weiger je de slimme meter bij de landelijke uitrol en wil je later toch een slimme meter? Dan betaal je de kosten voor de slimme meter mogelijk zelf.
Je hoeft je geen zorgen te maken over privacy en de slimme meter. Slimme meters zijn ontworpen met strenge privacyregels in gedachten. Jouw energiegegevens worden beveiligd verzonden en alleen gebruikt voor facturering en het optimaliseren van het energienetwerk. Daarnaast moet je je (nieuwe) energieleverancier toestemming geven als zij de meter willen uitlezen. Je kunt zelf kiezen hoe vaak een leverancier de meter mag uitlezen.
Een slimme meter kan je een eind op weg helpen met energie besparen. Maar het meeste bespaar je met lagere tarieven. Wil je weten wat voor jou de beste en goedkoopste energieleverancier is? Gebruik dan onze energievergelijker. Op basis van jouw energieverbruik en persoonlijke voorkeuren laten we je alle leveranciers zien die bij je passen. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Warmtenetten moeten voor minimaal 51 procent in handen van de overheid komen.
In deze maandelijkse update vind je een overzicht van de voordeligste energiecontracten voor juli 2025.
Het verdwijnen van de salderingsregeling zorgt voor onrust en verwarring bij huishoudens met zonnepanelen.
Lees hier de impact van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten op jouw energierekening en de analyse van energie-expert Tom Schlagwein.
Volgens recente analyses van Overstappen.nl is meer dan de helft van de kale gasprijs op dit moment toe te schrijven aan marges en risico-opslag. Samen met belastingen komt de totale prijs voor consumenten daarmee veel hoger uit.
Dankzij deze slimme tips kun je je terugleverkosten flink beperken.
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.