Slimme meter

Een slimme meter is een digitale energiemeter die op afstand kan worden gelezen. Door een slimme meter aan te schaffen heb je meer inzicht in je energieverbruik, waardoor je geld kunt besparen en bij kunt dragen aan een schoner milieu.

Voordelen slimme energiemeter

Een slimme meter is een energiemeter die de gegevens van het gemeten energieverbruik in huis naar de netbeheerder of energieleverancier kan zenden. Door een energiebesparingsdienst (slimme thermostaat of een energiebesparings-app voor op tablet of smartphone) aan de slimme meter te koppelen, kun je per apparaat het energieverbruik nagaan. Je kunt zo makkelijk nagaan hoe je energie kunt besparen. Sommige slimme meters hebben zelfs een functie om de hoeveelheid stroom te kunnen beperken of helemaal af te sluiten.

Activeren slimme meter

Je kunt ervoor kiezen de slimme energiemeter ‘aan’ of ‘uit’ te laten zetten. Als je de energiemeter aan laat zetten dan is meterstanden aflezen en deze doorgeven aan je energieleverancier niet meer nodig. Je netbeheerder leest je meterstanden 6 keer per jaar op afstand af. Ook als je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier worden de meterstanden op afstand afgelezen. Hierdoor heb je nooit meer last van ‘het schatten van de meterstanden’ en energierekeningen die niet kloppen.

Slimme meter uitzetten

Je kunt er ook voor kiezen je slimme energiemeter uit te laten zetten. Je netbeheerder kan de meterstanden dan niet aflezen. Je zult dus zelf je meterstanden moeten doorgeven als je overstapt of verhuist. Als je de meter ‘aan’ wilt laten zetten, is dit altijd mogelijk. Neem voor meer informatie over de slimme meter contact op met je netbeheerder.

Iedereen een slimme meter

Een slimme energiemeter wordt meestal door de netbeheerder of energieleverancier zelf aangeboden. Het is de bedoeling dat alle huishoudens in Nederland een slimme meter aangeboden krijgen. Je kunt deze slimme meter weigeren. Je krijgt dan alleen geen maandelijks verbruiks- en kostenoverzicht en moet zelf de meterstanden doorgeven aan het energiebedrijf.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.