Wanneer overstappen van energieleverancier?

De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt.

“De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract.”

Energiecontract onbepaalde tijd?

Als je op dit moment een energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, dan kun je direct overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Je nieuwe energieleverancier verzorgt de overstap en houdt daarbij rekening met de opzegtermijn (maximaal 1 maand) van je oude energieleverancier.

overstappen energie wanneer

Energiecontract bepaalde tijd?

Als je op dit moment een energiecontract voor bepaalde tijd hebt, dan kun je overstappen als het huidige energiecontract afloopt. De beste termijn om met onze energievergelijker over te stappen is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je huidige energiecontract.

Loopt je huidige contract niet binnen deze 2 maanden af? Dan raden we je aan om nog even te wachten, zodat je geen opzegboete krijgt.

tip

LET OP! Het aanbod op onze website kan dagelijks verschillen

Laatste update:

Vanwege de hevig wisselende gasprijs is de markt op dit moment erg onzeker voor veel leveranciers om contracten aan te bieden. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers voor een korte periode aanbiedingen doen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Stap binnen 5 minuten over van energieleverancier

Einddatum energiecontract

Het is van belang dat je je houdt aan de opzegtermijn van het huidige contract om een opboete te voorkomen. Kijk daarom goed naar de einddatum van je energiecontract. Als de einddatum van je huidige vaste contract nog langer dan 2 maanden loopt, adviseren wij je om te wachten met het afsluiten van een nieuw contract. Wanneer je te vroeg overstapt kan je huidige energieleverancier je een opzegboete voor vroegtijdige contractbreuk in rekening brengen. Daarnaast loop je een eventuele welkomstpremie, zoals een bonus of een korting bij je nieuwe leverancier mis. Deze kosten worden in de meeste gevallen niet vergoed door de nieuwe energieleverancier.

Vergelijk energiedeals

Overstappen.nl vergelijkt voor jou de alle energieleveranciers. Energie vergelijken is heel simpel. Je kiest eenvoudig de energie die het beste past bij je situatie. Stap over en bespaar ook vele euro’s op je energierekening. Lees meer over overstappen energie.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van de prijzen en de laatste ontwikkelingen binnen de energiemarkt? Schrijf je dan nu in voor het Energie Alert.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.