Stroomaansluiting

Vergelijk leningen
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Thuiswinkel Waarborg

Stroomaansluitingen zijn de levensader voor onze elektrische apparaten. Of je nu stroom nodig hebt voor verlichting, koken of om je warmtepomp aan te drijven: een goede stroomaansluiting is essentieel. Lees hier alles wat je moet weten over stroomaansluitingen, van het type aansluiting tot hoe je er een kunt aanvragen.

Ga snel naar

Soorten stroomaansluitingen

Voordat we dieper ingaan op de details, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten stroomaansluitingen zijn. Bij de stroomaansluiting wordt in Ampère de grootte van je aansluiting aangegeven. In de tabel hebben we alle stroomaansluitingen voor particuliere en kleinzakelijke verbruikers op een rijtje gezet:

Stroomaansluitingen voor particulieren en kleinzakelijke verbruikers

Soort aansluiting Situatie
3x25A Woningen met standaard huishoudelijke apparatuur zoals een wasmachine, stofzuiger, vaatwasser en verlichting. Ook zonnepanelen, een warmtepomp en elektrische auto zijn mogelijk.
3x35A Iets grotere aansluiting dan 3x25A. Groter aantal zonnepanelen, sauna of jacuzzi zijn mogelijk.
3x50A Aansluiting voor kantoorruimte of winkel. Of woning met veel apparatuur en bijvoorbeeld zwembad.
3x63A Grote aansluiting voor bijvoorbeeld een winkel of grote woning met een sauna én zwembad.
3x80A Heel grote aansluiting voor particulieren met veel apparatuur en bijvoorbeeld een eigen bedrijf aan huis.
1x10A Kleine aansluiting voor apparatuur zoals een elektrische garagedeur, een elektrische lader of lamp in een garagebox.
1x25A Kleine huisaansluiting voor standaard apparaten; (Het is niet meer mogelijk deze aansluiting nieuw aan te vragen)
1x30A Kleine huisaansluiting voor standaard apparaten; (Het is niet meer mogelijk deze aansluiting nieuw aan te vragen)
1x35A Kleine huisaansluiting voor standaard apparaten; (Het is niet meer mogelijk deze aansluiting nieuw aan te vragen)
1x40A Voor woningen met standaard apparaten zoals een wasmachine, oven, verlichting of klein aantal zonnepanelen.

Wat is de aansluitcapaciteit?

De aansluitcapaciteit van je stroomaansluiting geeft aan hoeveel stroom je tegelijkertijd kunt gebruiken zonder overbelasting. Een hogere aansluitcapaciteit betekent dat je meer elektrisch vermogen kunt gebruiken zonder problemen met de aansluiting.Een standaard 1-fase aansluiting heeft meestal een aansluitcapaciteit van 40A, terwijl een 3-fase aansluiting doorgaans een capaciteit van 25A per fase heeft.

tip

Goed om te weten:

In Nederland zijn 3-fase aansluitingen met 25A of 35A het meest gebruikelijk. Je hebt bij een 3-fase aansluiting altijd 3x25A of 3x35A.

Welke stroomaansluiting heb ik?

Je kunt op je jaarlijkse factuur doorgaans ontdekken welk type stroomaansluiting je hebt. Veel energieleveranciers vermelden namelijk het type of de EAN-code van je aansluiting op de jaarlijkse afrekening. De EAN-code, afgekort tot European Article Number, bestaat uit een unieke combinatie van 18 cijfers. Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft zijn eigen exclusieve EAN-code. Via deze code kun je vaststellen om welke specifieke aansluiting het gaat voor jouw woning, bedrijfspand of garage. Je kunt ook bij je netbeheerder informeren om de exacte details van je aansluiting te verkrijgen.

Groepenkast met 1-fase aansluiting,
zichtbaar door de twee roodgekleurde pollen links.

Verschil 1-fase of 3-fasen aansluiting

Het belangrijkste verschil tussen een 1-fase en 3-fasen aansluiting is het aantal stroomkabels, naast de nuldraad, die je woning binnenkomt. Het getal geeft het aantal kabels aan; 1-fase is één stroomkabel, 3-fase zijn drie stroomkabels. Een 1-fase aansluiting is geschikt voor de standaard huishoudelijke toepassingen en apparaten. Een 3-fasen aansluiting is krachtiger en geschikt voor situaties waarin je veel stroom nodig hebt, zoals bij het gebruik van een elektrische warmtepomp of koken op inductie.

Heb ik een 1-fase of 3-fasen aansluiting?

Je kunt gemakkelijk achterhalen welk type stroomaansluiting je hebt door naar je elektriciteitsmeter te kijken. Je kunt het verschil meestal zien door het aantal pollen (rood) van de hoofdschakelaar te tellen. Bij een 1-fase aansluiting zijn er 2 pollen aanwezig en bij een 3-fase aansluiting zijn er 4 te zien.

Welke stroomaansluiting heb ik nodig?

Het type stroomaansluiting dat je nodig hebt, hangt af van je energiebehoeften. Als je een klein huishouden hebt en geen bijzonder stroomintensieve apparaten gebruikt, is een 1-fase aansluiting meestal voldoende.
Stroomaansluiting warmtepomp: als je echter een warmtepomp hebt of van plan bent om veel elektrische apparaten tegelijkertijd te gebruiken, kan een 3-fasen aansluiting noodzakelijk zijn. In de tabel hiernaast zie je bij welk stroomverbruik welke stroomaansluiting hoort.

Stroomaansluiting per stroomverbruik

Jaarverbruik in kWh Capaciteit in Ampère
0-15.000 3×25
15.000 tot 25.000 3×35
25.000 tot 40.000 3×50
40.000 tot 80.000 3×63
80.000 en meer 3×80 of groter

Stroomaansluiting aanvragen

Nieuwe stroomaansluiting nodig? Neem dan contact op met een elektricien, deze kan je helpen bij het bepalen welke aansluiting jij nodig hebt. Daarna kan je de aanvraag starten op mijnaansluiting.nl. Houd er rekening mee dat het aanvraagproces enige tijd kan duren, dus het is raadzaam om dit ruim van tevoren te regelen als je een nieuwe aansluiting nodig hebt. Het ophangen van de groepenkast zal gedaan worden door je elektricien, de kosten die daarbij komen kijken zal hij in rekening brengen. Het aansluiten van het net naar jouw woning wordt gedaan door de netbeheerder. De kosten die hieraan zijn verbonden vind je terug op de website van jouw netbeheerder.

Aanvragen stroomaansluiting

Stroomaansluiting wijzigen of verwijderen

Wil je een bestaande stroomaansluiting wijzigen of verwijderen? Ook dan raden we aan om eerst contact op te nemen met een elektricien. Deze kan je adviseren over de juiste aansluiting. Daarna kan je de aanvraag starten op mijnaansluiting.nl. Wil je jouw aansluiting verzwaren? Dan is de kans groot dat je ook een andere groepenkast met hoofdschakelaar nodig hebt. Als dat zo is dan moet je de nieuwe groepenkast hebben hangen voordat de netbeheerder langs kan komen. De kosten voor de nieuwe groepenkast zal de elektricien in rekening brengen. De kosten voor het verzwaren van de aansluiting of het verwijderen van de aansluiting brengt de netbeheerder in rekening.

Stroomaansluting verzwaren of verwijderen

Kosten stroomaansluiting in huis

De kosten van je stroomaansluiting worden ook wel de netbeheerkosten genoemd. De hoogte hiervan wordt bepaald door de capaciteit van je aansluiting. Hoe groter je stroomaansluiting hoe hoger de netbeheerkosten. In de tabel hieronder kan je per netbeheerder zien wat de kosten zijn van de meest voorkomende aansluiting: 3x25A.

Jaarlijkse kosten per netbeheerder

NetbeheerderJaarlijkse netbeheerkosten stroomaansluiting
Coteq€332,52
Enduris€424,04
Enexis€425,88
Liander€400,90
Rendo€294,29
Stedin€424,04
Westland€508,64

Bespaar op je energiekosten

Een efficiënte stroomaansluiting is de basis voor het beheer van je elektriciteitskosten. Maar hoe kun je nu het beste op stroom besparen? We zetten enkele belangrijke tips voor je op een rij.

 • Energiezuinige apparaten: investeer in energiezuinige apparaten en vervang oude, minder efficiënte modellen.
 • Zuinig gebruik: schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt en vermijd de stand-by modus.
 • Zonnepanelen: overweeg de installatie van zonnepanelen om je eigen elektriciteit op te wekken en zo je energiekosten te verlagen.

Veelgestelde vragen

  Welke stroomaansluiting heb ik?

  Om te weten welk type stroomaansluiting je hebt, kun je naar je elektriciteitsmeter kijken. Een enkele draaischijf duidt meestal op een 1-fase aansluiting, terwijl drie draaischijven wijzen op een 3-fase aansluiting.

  Wat kost een stroomaansluiting?

  De kosten voor een stroomaansluiting in huis worden bepaald door de grootte van je aansluiting en door je netbeheerder. De meeste huishoudens hebben een 3x25A aansluiting, waarbij je tussen de € 280,- en € 520,- per jaar betaald in 2024.

  Hoe weet ik welke stroomaansluiting ik heb?

  Je kunt eenvoudig achterhalen welk type stroomaansluiting je hebt door naar je elektriciteitsmeter te kijken. Zie ook de vraag hieronder.

  Hoe weet ik of ik 1- of 3-fase heb?

  Dat kun je meestal zien aan het aantal pollen (rood) van de hoofdschakelaar. Bij een 1-fase aansluiting zijn er 2 pollen, bij een 3-fase aansluiting zie je er 4.
  Je kan het ook opvragen bij je netbeheerder.

  Hoelang duurt een nieuwe aansluiting elektriciteit?

  De duur van het proces voor het verkrijgen van een nieuwe elektriciteitsaansluiting varieert, afhankelijk van je netbeheerder en de specifieke situatie. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren.

  Is een stroomaansluiting verplicht?

  In de meeste gevallen is een stroomaansluiting verplicht voor huishoudens en bedrijven die elektriciteit gebruiken. Het is noodzakelijk om elektrische apparaten van stroom te voorzien én te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.