Stroom

Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vergelijk energieleveranciers
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Stroom is een energiebron die we eigenlijk niet kunnen missen. Zowel bedrijven als particulieren hebben stroom nodig om goed te kunnen functioneren. Machines werken niet zonder stroom, net zoals de verlichting en hebben we dus een energiebron nodig om stroom te realiseren. Meestal wordt stroom geleverd via de energieleverancier of je moet zelf stroom op gaan wekken. Over het algemeen kiest men voor stroom via een energieleverancier.

Hoe werkt stroom?

Deze stroomleverancier koopt elektriciteit bij de tussenhandelaar, de producent of de stroomaanbieder zorgt zelf voor de productie van stroom. In de elektriciteitscentrales wordt de stroom opgewekt, bijvoorbeeld via stoom, kolen of wind.

De eerste stap naar stroom werd uitgevonden door Edison, hij vond in 1879 de bruikbare gloeilamp uit. In de jaren daarna volgden vele andere uitvindingen met betrekking tot energie. Maar de mooiste uitvinding is misschien nog wel het stopcontact. Dit is de stroombron waarmee we in ons huis toegang hebben tot de elektriciteit. De stroom uit de elektriciteitscentrale komt via de kabels ons huis binnen.

Maar dit is niet de enige stroombron die we kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de batterij, die al in de fabriek is opgeladen met stroom. Een stroomkring heeft altijd twee aansluitpunten, voor de afvoer en de aanvoer van stroom. Om bijvoorbeeld een lamp te laten branden, moet de stroomkring altijd gesloten zijn. Dit betekent dat de aan- en afvoer met elkaar verbonden moeten zijn. Hier komt ook de naam stroom vandaan, elektriciteit moet rond kunnen ‘stromen’. Deze stroming werkt alleen met een verbinding van metaal. Koperdraad is hier uitstekend geschikt voor. Een dikkere metaaldraad is altijd beter dan een dunne, de dunne geeft meer weerstand en zal sneller smelten doordat hij te heet wordt.

Wat voor soorten stroom heb je?

Stroom kan op verschillende manieren opgewekt worden. Bijvoorbeeld door een magneet langs een koperdraad te bewegen. Hoe groter de magneet en de rol draad, hoe groter de stroom. Een dynamo van een fiets of een auto werkt volgens dit principe. In de elektriciteitscentrale zitten heel veel van dit soort dynamo’s, alleen zijn deze wel een stuk groter en heten ze generatoren. Deze generatoren kunnen op verschillende manieren worden aangedreven, bijvoorbeeld door water, de zon, windmolens, door stoom of door diesel- of benzinemotoren.

 • Kokend water
 • Als je bijvoorbeeld water kookt, ontstaat er stoom. Deze stoom kan het wiel van een generator laten draaien.

 • Water uit een stuwmeer
 • Ook het water van een stuwmeer kan stroom opwekken, door het water uit het meer langs een wiel van een generator te laten lopen.

 • Zonnecellen
 • Zonnecellen kunnen ook voor stroom zorgen, door het licht op de cellen verandert namelijk de hoeveelheid stroom.

 • Windmolens en benzinemotoren
 • Windmolens zijn een uitstekend middel om de wielen van een generator te laten draaien, maar ook diesel- en benzinemotoren kunnen worden gebruikt om elektriciteit te maken.

 • Natuurlijke elektriciteit
 • Er bestaat ook natuurlijke elektriciteit. Sommige dingen zijn namelijk van zichzelf al elektrisch geladen. Ze hebben bijvoorbeeld een positieve of negatieve lading en dit noemen we statische elektriciteit. Door de twee ladingen bij elkaar te brengen, ontstaat er vaak een schok, een vonk of een bliksem.

Hoe wek ik zelf stroom op?

Natuurlijk kun je ook zelf stroom opwekken, hiermee kun je weer extra besparen op de vaste lasten. Het is wel belangrijk om te onthouden dat elektriciteit erg gevaarlijk kan zijn, dus er moet altijd zorgvuldig en voorzichtig mee worden omgegaan. Als je per ongeluk ineens een onderdeel bent van een stroomkring, kun je een dodelijke schok krijgen. Toch zijn er wel een aantal manieren waarmee je zelf veilig stroom kunt opwekken.

 • Zonnepanelen
 • Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Deze panelen kunnen bijvoorbeeld op het dak worden geplaatst. Natuurlijk is de hoeveelheid stroom die je ermee opwekt afhankelijk van de manier van bevestiging, de seizoenen en de weersomstandigheden.

 • Bouw of koop je eigen windmolen
 • Je kunt ook een eigen windmolen kopen of bouwen. Zelf bouwen is geen beginnersklus, dus laat je hierbij helpen of goed informeren. Meestal moet de windmolen wel hoog geplaatst worden om een goed resultaat te behalen en hier krijg je niet altijd een vergunning voor. Voor windkracht heb je ook een constante wind nodig voor een optimaal resultaat.

 • Bouw een waterkrachtcentrale
 • Een andere optie is om een eigen waterkrachtcentrale te bouwen. Met bijvoorbeeld het water van je regenpijp.

 • Aggegraat nodig?
 • Een aggregaat is een goede oplossing als je niet bent aangesloten op het stroomnet. Het aggregaat is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Kleine aggregaten zijn niet geschikt om langdurig en veel stroom te leveren. Grote aggregaten kunnen dit beter aan, maar kunnen er soms ineens mee stoppen als een bepaald apparaat ineens veel stroom vraagt. Aggregaten moeten altijd geplaatst worden door een gediplomeerd elektricien.

 • Micro warmtekrachtkoppeling
 • Tenslotte is micro warmtekrachtkoppeling, ofwel WKK ook een optie. Hier wordt de elektriciteit opgewekt met een stirlingmotor of een brandstofcel.

  Voor welke optie je ook kiest, controleer altijd eerst je verzekering en laat elektriciteiten systemen altijd plaatsen door een deskundige. Voor sommige systemen zijn ook vergunningen nodig.

Wat zijn de stroomprijzen in 2020?

EnergieleveranciersStroomtarief (kWh) 1 januari 2020Stroomtarief (kWh) 1 juli 2020
BudgetEnergie€0,24€0,23
Delta€0,24€0,24
Eneco€0,23€0,23
Energiedirect.nl€0,23€0,23
Engie€0,24€0,24
Essent€0,23€0,23
Fenor€0,23€0,23
Greenchoice€0,24€0,24
NEM€0,21€0,21
Oxxio€0,23€0,23
Powerpeers€0,23€0,23
Pure Energie€0,24€0,24
Vandebron€0,23€0,23
Vattenfall€0,23€0,23
VON€0,25€0,25

Laatste update:

* Dit zijn de variabele tarieven voor stroom. Dit tarief bestaat uit het kale leveringstarief incl. BTW, ODE en energiebelasting.
** Let op: je bent meestal goedkoper uit met een contract met een vast energietarief.

Bij Overstappen.nl vind je altijd de beste deals van dat moment. Hierdoor wordt het eenvoudig om op de vaste lasten te besparen. Natuurlijk kun je ook zelf de beste deals uitzoeken, maar daar gaat heel veel tijd in zitten. Tegen de tijd dat je van de tiende stroomleverancier een aanbieding hebt gekregen, is de aantrekkelijke stroomprijs van de eerste aanbieder die je had gebeld alweer verlopen of gewijzigd.

Iedere stroomaanbieder heeft verschillende producten met bijbehorende voorwaarden en andere prijzen. Het is dus veel handiger als je op een simpele manier alles met elkaar kunt vergelijken. Het voorwerk wordt dus door Overstappen.nl gedaan en alle informatie wordt in één overzicht, wat is afgestemd op jouw situatie, overzichtelijk gepresenteerd.

Je hoeft dus alleen nog maar te vergelijken, te kiezen en over te stappen. Het besparen gaat dan vanzelf. Het energie vergelijken en overstappen via Overstappen.nl is kosteloos, je betaalt dus nooit meer omdat je het via Overstappen.nl hebt geregeld.

Wij krijgen wel van de aanbieder een vergoeding voor iedereen die overstapt naar de betreffende stroomleverancier. Hier zijn we volledig transparant over. Gemiddeld krijgen we 2% van de contractwaarde en hierdoor kunnen wij volledig onafhankelijk blijven én onze diensten kosteloos aanbieden. Deze vergoeding speelt geen enkele rol in de uitkomst van de vergelijker. Voor ons maakt het niet uit wie je kiest.

Stroom vergelijken doe je op Overstappen.nl

Vergelijken moet voor iedereen simpel zijn. Op een eenvoudige manier kun je een overzicht van de verschillende aanbieders bekijken. Met de zoek- en filtermogelijkheden, kun je de verschillende opties afstemmen op jouw wensen. Bijvoorbeeld: gebruik je alleen veel stroom tijdens de daluren of is jouw stroomverbruik de hele dag door hoog? Woon je alleen of met je gezin? Allemaal zaken die de keuze voor de juiste stroom aanbieder kunnen beïnvloeden.

Bij Overstappen.nl kun je de verschillende aanbiedingen 100% onafhankelijk vergelijken, wij zijn namelijk aan geen ene aanbieder verbonden. Hierdoor kunnen we een volledig objectieve vergelijking aanbieden. Binnen een paar minuten kun je al zien hoeveel je jaarlijks kunt besparen en in vijf minuten kun je overstappen naar de stroom aanbieder die voor jou het meeste voordeel biedt.

Helaas kunnen we niet simpelweg één top 3 maken van de goedkoopste energieleveranciers. Wat voor de één een goedkope stroom leverancier is, kan voor de ander namelijk niet de goedkoopste zijn. Wie voor jou de goedkoopste is, wisselt per dag en is afhankelijk van jouw wensen en persoonlijke situatie. Misschien wil jij wel graag duurzame energie en wil je de lengte van je contract kunnen bepalen. Wil je vaste tarieven of variabel? Allemaal zaken die je mee kunt nemen in de vergelijker. Gelukkig kan Overstappen.nl wel op ieder moment voor jou een overzicht maken van de top 3 van stroomleveranciers die voor jou op dat moment het goedkoopste zijn. Met een vergelijking zie je al snel waar je het goedkoopste uit bent.

Stroom vergelijken