Stroom | Wie levert de goedkoopste stroom in NL? | Overstappen.nl

Stroom

Vergelijk nu alle stroomaanbieders en stap eenvoudig over naar een andere leverancier.
Vul je gegevens in en check direct je besparing

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

3268 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  5 uur geleden
  Prima goede vergelijking

  Prima goede vergelijking

  Ina
  Star on Star on Star on Star on Star on
  20 uur geleden
  Goede website

  Goede website. Stappen zijn gemakkelijk te doorlopen.

  Wilbert
  Star on Star on Star on Star on Star off
  22 uur geleden
  Het was duidelijk

  Het was duidelijk

  HENNIE Weitering-vanWerven
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  3268 reviews

  Stroom is een energiebron die we eigenlijk niet kunnen missen. Zowel bedrijven als particulieren hebben stroom nodig om goed te kunnen functioneren. Machines werken, net als verlichting, niet zonder stroom en zij hebben dus een energiebron nodig die stroom kan opwekken. Meestal wordt stroom geleverd via de energieleverancier, maar je kunt bijvoorbeeld ook zelf stroom opwekken. Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor stroom van een energieleverancier.

  Vragen over stroom

  Hoe werkt stroom?

  Een stroomleverancier koopt elektriciteit bij de tussenhandelaar, de producent of de stroomaanbieder zorgt zelf voor de productie van stroom. In elektriciteitscentrales wordt de stroom opgewekt, bijvoorbeeld via stoom, kolen of wind.

  Geschiedenis van stroom

  De eerste stap naar stroom werd uitgevonden door Edison, hij vond in 1879 de bruikbare gloeilamp uit. In de jaren daarna volgden vele andere uitvindingen met betrekking tot energie.

  Maar de mooiste uitvinding is misschien nog wel het stopcontact. Dit is de stroombron waarmee we in ons huis toegang hebben tot elektriciteit. De stroom uit de elektriciteitscentrale komt via de kabels ons huis binnen. Maar dit is niet de enige stroombron die we kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de batterij, die al in de fabriek is opgeladen met stroom.

  Aansluitpunten

  Een stroomkring heeft altijd twee aansluitpunten, voor de afvoer en de aanvoer van stroom. Om bijvoorbeeld een lamp te laten branden, moet de stroomkring altijd gesloten zijn. Dit betekent dat de aan- en afvoer met elkaar verbonden moeten zijn.

  Hier komt ook de naam stroom vandaan, elektriciteit moet rond kunnen ‘stromen’. Deze stroming werkt alleen met een verbinding van metaal. Koperdraad is hier uitstekend geschikt voor. Een dikkere metaaldraad is altijd beter dan een dunne, de dunne geeft meer weerstand en zal sneller smelten doordat hij te heet wordt.

  Stroom

  Wat voor soorten stroom zijn er?

  Stroom kan op verschillende manieren opgewekt worden. Bijvoorbeeld door een magneet langs een koperdraad te bewegen. Hoe groter de magneet en de rol draad, hoe groter de stroom. Een dynamo van een fiets of een auto werkt volgens dit principe. In de elektriciteitscentrale zitten heel veel van dit soort dynamo’s, alleen zijn deze wel een stuk groter en heten ze generatoren. Deze generatoren kunnen op verschillende manieren worden aangedreven, bijvoorbeeld door water, de zon, windmolens, door stoom of door diesel- of benzinemotoren.

  stopcontact stroom

  Kokend water

  Als je bijvoorbeeld water kookt, ontstaat er stoom. Deze stoom kan het wiel van een generator laten draaien.

  duurzame stroom

  Water uit een stuwmeer

  Ook het water van een stuwmeer kan stroom opwekken, door het water uit het meer langs een wiel van een generator te laten lopen.

  stroom woning

  Zonnecellen

  Zonnecellen kunnen ook voor stroom zorgen, door het licht op de cellen verandert namelijk de hoeveelheid stroom.

  windmolen levert windenergie

  Windmolens en bezinemotoren

  Windmolens zijn een uitstekend middel om de wielen van een generator te laten draaien, maar ook diesel- en benzinemotoren kunnen worden gebruikt om elektriciteit te maken.

  bliksem

  Natuurlijke elektriciteit

  Er bestaat ook natuurlijke elektriciteit. Sommige dingen zijn namelijk van zichzelf al elektrisch geladen. Ze hebben bijvoorbeeld een positieve of negatieve lading en dit noemen we statische elektriciteit. Door de twee ladingen bij elkaar te brengen, ontstaat er vaak een schok, een vonk of een bliksem.

  Hoe wek ik zelf stroom op?

  Natuurlijk kun je ook zelf stroom opwekken, hiermee kun je weer extra besparen op de vaste lasten. Het is wel belangrijk om te onthouden dat elektriciteit erg gevaarlijk kan zijn, dus er moet altijd zorgvuldig en voorzichtig mee worden omgegaan. Als je per ongeluk ineens een onderdeel bent van een stroomkring, kun je een dodelijke schok krijgen. Toch zijn er wel een aantal manieren waarmee je zelf veilig stroom kunt opwekken.

  woning met zonnepanelen

  Zonnepanelen

  Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Deze panelen kunnen bijvoorbeeld op het dak worden geplaatst. Natuurlijk is de hoeveelheid stroom die je ermee opwekt afhankelijk van de manier van bevestiging, de seizoenen en de weersomstandigheden.

  windmolen

  Bouw of koop je eigen windmolen

  Je kunt ook een eigen windmolen kopen of bouwen. Zelf bouwen is geen beginnersklus, dus laat je hierbij helpen of goed informeren. Meestal moet de windmolen wel hoog geplaatst worden om een goed resultaat te behalen en hier krijg je niet altijd een vergunning voor. Voor windkracht heb je ook een constante wind nodig voor een optimaal resultaat.

  stroom besparen

  Bouw een waterkrachtcentrale

  Een andere optie is om een eigen waterkrachtcentrale te bouwen. Met bijvoorbeeld het water van je regenpijp.

  stopcontact

  Gebruik een aggregraat

  Een aggregaat is een goede oplossing als je niet bent aangesloten op het stroomnet. Het aggregaat is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Kleine aggregaten zijn niet geschikt om langdurig en veel stroom te leveren. Grote aggregaten kunnen dit beter aan, maar kunnen er soms ineens mee stoppen als een bepaald apparaat ineens veel stroom vraagt. Aggregaten moeten altijd geplaatst worden door een gediplomeerd elektricien.

  warmtekracht

  Micro warmtekrachtkoppeling

  Tenslotte is micro warmtekrachtkoppeling, ofwel WKK ook een optie. Hier wordt de elektriciteit opgewekt met een stirlingmotor of een brandstofcel. Voor welke optie je ook kiest, controleer altijd eerst je verzekering en laat elektriciteiten systemen altijd plaatsen door een deskundige. Voor sommige systemen zijn ook vergunningen nodig.

  Wat zijn de stroomprijzen in 2024?

  LeverancierEnkeltariefNormaaltariefDaltariefTerugleververgoeding
  Budget energie€ 0,331€ 0,331€ 0,331€ 0,050
  Coolblue energie€ 0,246€ 0,246€ 0,246€ 0,050
  Delta energie€ 0,372€ 0,390€ 0,352€ 0,055
  Eneco€ 0,304€ 0,304€ 0,304€ 0,090
  Energiedirect€ 0,335€ 0,337€ 0,334€ 0,050
  Engie€ 0,294€ 0,305€ 0,282€ 0,040
  Essent€ 0,338€ 0,340€ 0,336€ 0,055
  Gewoon energie€ 0,316€ 0,329€ 0,309€ 0,050
  Greenchoice€ 0,350€ 0,377€ 0,323€ 0,080
  Innova energie€ 0,316€ 0,329€ 0,309€ 0,050
  Mega energie€ 0,399€ 0,418€ 0,367€ 0,095
  OM | Nieuwe energie€ 0,234€ 0,230€ 0,234€ 0,103
  Oxxio€0,304€0,304€0,304€ 0,090
  Powerpeers€ 0,355€ NNB€ NNB€ 0,050
  Pure energie€ 0,339€ 0,340€ 0,338€ 0,060
  Vandebron€ 0,368€ 0,399€ 0,342€ 0,100
  Vattenfall€ 0,330€ 0,353€ 0,331€ 0,076
  Vrijopnaam€ 0,472€ 0,475€ 0,447€ 0,050
  United Consumers€ 0,366€ 0,377€ 0,354€ 0,080

  Toelichting op de tarieven

  De tarieven bestaan uit het leveringstarief inclusief 21% btw en de energiebelasting van 2024. Dit zijn de variabele tarieven op basis van een nieuw modelcontract. De tarieven van zijn op 4 juni 2024 opgevraagd. Echter kunnen de leveranciers de tarieven van nieuwe contracten op ieder moment wijzigen. Het is dus een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer veranderen.

  Hoe werkt overstappen?

  Bij Overstappen.nl vind je altijd de beste deals van dat moment. Hierdoor wordt het eenvoudig om op de vaste lasten te besparen. Natuurlijk kun je ook zelf de beste deals uitzoeken, maar daar gaat heel veel tijd in zitten. Tegen de tijd dat je van de tiende stroomleverancier een aanbieding hebt gekregen, is de aantrekkelijke stroomprijs van de eerste aanbieder die je had gebeld alweer verlopen of gewijzigd.

  Iedere stroomaanbieder heeft verschillende producten met bijbehorende voorwaarden en andere prijzen. Het is dus veel handiger als je op een simpele manier alles met elkaar kunt vergelijken. Het voorwerk wordt dus door Overstappen.nl gedaan en alle informatie wordt in één overzicht, wat is afgestemd op jouw situatie, overzichtelijk gepresenteerd.

  Je hoeft dus alleen nog maar te vergelijken, te kiezen en over te stappen. Het besparen gaat dan vanzelf. Het energie vergelijken en overstappen via Overstappen.nl is kosteloos, je betaalt dus nooit meer omdat je het via Overstappen.nl hebt geregeld.

  Wij krijgen wel van de aanbieder een vergoeding voor iedereen die overstapt naar de betreffende stroomleverancier. Hier zijn we volledig transparant over. Deze vergoeding speelt geen enkele rol in de uitkomst van de vergelijker. Voor ons maakt het niet uit wie je kiest.

  Stroom vergelijken doe je op Overstappen.nl

  Vergelijken moet voor iedereen simpel zijn. Op een eenvoudige manier kun je een overzicht van de verschillende aanbieders bekijken. Met de zoek- en filtermogelijkheden, kun je de verschillende opties afstemmen op jouw wensen. Bijvoorbeeld: gebruik je alleen veel stroom tijdens de daluren of is jouw stroomverbruik de hele dag door hoog? Woon je alleen of met je gezin? Allemaal zaken die de keuze voor de juiste stroom aanbieder kunnen beïnvloeden.

  Bij Overstappen.nl kun je de verschillende aanbiedingen 100% onafhankelijk vergelijken, wij zijn namelijk aan geen een aanbieder verbonden. Hierdoor kunnen we een volledig objectieve vergelijking aanbieden. Binnen een paar minuten kun je al zien hoeveel je jaarlijks kunt besparen en overstappen naar de stroom aanbieder die voor jou het meeste voordeel biedt.

  Helaas kunnen we niet simpelweg één top 3 maken van de goedkoopste energieleveranciers. Wat voor de één een goedkope stroom leverancier is, kan voor de ander namelijk niet de goedkoopste zijn. Wie voor jou de goedkoopste is, wisselt per dag en is afhankelijk van jouw wensen en persoonlijke situatie. Misschien wil jij wel graag duurzame energie en wil je de lengte van je contract kunnen bepalen. Wil je vaste tarieven of variabel? Allemaal zaken die je mee kunt nemen in de vergelijker. Gelukkig kan Overstappen.nl wel op ieder moment voor jou een overzicht maken van de top 3 van stroomleveranciers die voor jou op dat moment het goedkoopste zijn. Met een vergelijking zie je al snel waar je het goedkoopste uit bent.

  Stroom vergelijken