De meterstanden op de jaarafrekening
Bij het opstellen van de jaarafrekening, heeft de leverancier de meterstanden nodig. De meterstanden aflezen is vaak niet nodig. De meeste huishoudens hebben thuis een slimme meter: de leverancier ontvangt de meterstanden automatisch.
Heb je geen slimme meter? Dan moet je de meterstanden zelf doorgeven. Ben je dit vergeten of heb je de meterstanden te laat doorgestuurd? Dan zal je leverancier een schatting van het verbruik maken. Op je jaarafrekening staat dan dat het een schatting is. Het is dan mogelijk dat het daadwerkelijke verbruik anders is dan het verbruik op de jaarafrekening. Je kunt in dit geval gewoon je leverancier opbellen om de juiste meterstanden door te geven. De jaarafrekening wordt in de meeste gevallen aangepast.
Zonnepanelen en de jaarafrekening
Heb je zonnepanelen? Dan vind je extra informatie op de jaarafrekening. Op de jaarnota staat naast je energieverbruik hoeveel kWh je zelf hebt opgewekt met je zonnepanelen. Op de jaarnota wordt de stroom die je hebt teruggeleverd aan het net, weggestreept tegen de stroom die je hebt afgenomen van je leverancier. Dit heet salderen. Daarnaast vind je een eventuele terugleververgoeding op de jaarafrekening. Deze ontvang je als je meer stroom hebt teruggeleverd aan het net dan hebt afgenomen van je leverancier. Ook de terugleverkosten staan op de jaarafrekening.
Mijn jaarafrekening klopt niet
Het eerste wat je doet is controleren of de jaarafrekening überhaupt klopt. Bekijk op de jaarnota wat het verbruik van het afgelopen is en vergelijk dit met je eigen meterstanden. Als je jaarafrekening niet klopt, kan je de volgende stappen ondernemen om het op te lossen:
- Neem zo snel mogelijk contact op met de leverancier. Misschien zijn de juiste meterstanden nog niet bekend, omdat er geen slimme meter is. De leverancier maakt de jaarafrekening dan met een schatting. Breng de leverancier op de hoogte van de huidige meterstanden.
- Heeft de vorige stap niets opgeleverd? Als je er niet uit komt met je leverancier, dien je een officiële klacht in. In de Algemene Voorwaarden staat hoe je dat kan doen. Daar vind je ook de termijn waarin je bezwaar moet maken. Wees zo concreet mogelijk in je bezwaarbrief en geef een duidelijke termijn aan waarbinnen je een reactie verwacht. Een termijn van bijvoorbeeld vier weken is heel schappelijk. Verstuur je klacht per aangetekende post. Als de leverancier niet heeft gereageerd binnen de termijn, kun je wachten met betalen totdat je een besluit hebt ontvangen.
- Ben je het niet eens met het besluit van de energieleverancier? Dan kun je stappen naar de Geschillencommissie Energie en Water. Bijna alle energiebedrijven zijn hier bij aangesloten. Je moet wel een kleine bijdrage betalen. Als je in het gelijk wordt gesteld, betaalt de energieleverancier deze bijdrage.
Mijn jaarafrekening klopt, wat nu?
Klopt de jaarrekening en is je contractduur afgelopen? Dan kan je je energiecontract verlengen of overstappen. Had je een energiecontract met vaste tarieven en doe je niks? Dan ga je automatisch over naar een variabel energiecontract met vaak hogere tarieven. We raden je altijd aan om energie te vergelijken. Je vindt in de jaarafrekening precies de gegevens die je nodig hebt om een nieuwe energieleverancier te vinden. Gebruik de verbruiksgegevens uit de jaarafrekening in de energievergelijker en vind de leverancier met de beste voorwaarden voor jouw specifieke situatie.