Netbeheerkosten

Netbeheerkosten zijn de kosten die je netbeheerder rekent voor je energieaansluiting en het transport van energie. Je betaalt deze kosten aan de energieleverancier via de energierekening. Op deze pagina lees je wat de netbeheerkosten precies zijn en uit welke onderdelen ze bestaan.

Netbeheerkosten 2022

Een deel van je energierekening bestaat uit netbeheerkosten. Je betaalt deze kosten voor het transport van energie naar je huis, daarom worden ze ook wel transportkosten genoemd.

Wat betaal ik in 2022 aan netbeheerkosten?

Stijgende netbeheerkosten maken de energiekosten de komende jaren zeker duurder. Een gemiddeld huishouden betaalt €257,23 per jaar aan netbeheerkosten in 2022. Netbeheerkosten maken ongeveer 20% uit van je jaarrekening als consument.

Tom,
Categorie Manager Energie

Netbeheerkosten

Netbeheerder en netbeheerkosten

Elke regio heeft een eigen netbeheerder. Een netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het energienetwerk in jouw regio.

Netwerkkosten zijn de kosten die je betaalt voor het transport van energie naar je huis. Je betaalt deze kosten niet direct aan de netbeheerder, maar via de energieleverancier. Op de jaarafrekening zie je wat je totaal aan netbeheerkosten moet betalen.

Hoe zijn de netbeheerkosten opgebouwd?

Netbeheerkosten bestaan uit aansluitkosten en een capaciteits- en meettarief voor het gebruik en onderhoud van de energiemeter.

1. Aansluitkosten

De aansluitkosten zijn de kosten die je betaalt voor het beheer van je energieaansluiting. Dit wordt ook wel het aansluittarief genoemd. Het aansluittarief bestaat uit 2 onderdelen, eenmalige en jaarlijkse aansluitkosten. De eenmalige aansluitkosten betaal je alleen bij aanleg van een nieuwe aansluiting, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning.

Het jaarlijkse deel is een bedrag voor het onderhouden van de aansluiting. Je betaalt deze kosten ieder jaar via de energierekening aan de netbeheerder. Het aansluittarief is een vast bedrag en verschilt per netbeheerder.

2. Capaciteitstarief

Naast het aansluittarief is er ook een capaciteitstarief. Dit betaal je voor het transport van de energie door de leiding of kabel. Ook dit is een vast bedrag. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van het soort aansluiting en product die je hebt. Hoe groter de gasaansluiting, hoe groter de capaciteit en des te hoger de kosten zullen zijn. Voor stroom maakt het niet uit hoe groot de aansluiting is.

3. Meettarief

De netbeheerder is eigenaar van de energiemeter. Onder het meettarief vallen de kosten voor het gebruik en beheer van de energiemeter. Heb je een slimme meter, dan betaal je ook voor de toegang tot de meetgegevens van de meter.

Wie bepaalt hoe hoog de netbeheerkosten zijn?

Netbeheerders bepalen niet alle kosten zelf. Zowel het meettarief als het capaciteitstarief worden bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM bepaalt hoe hoog het maximale bedrag mag zijn wat netbeheerders mogen rekenen. Hierdoor betaal je als consument niet te veel voor de levering van stroom en gas.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze energie-experts helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.