Wat kost een motorverzekering?

Wist je dat de kosten van een motorverzekering enorm kunnen verschillen? Jonge bestuurders zijn vaak duurder uit, net als eigenaren van sportmotoren. Lees hier wat de kosten zijn en hoe je op je premie bespaart.

Wat kost een motorverzekering?

Wil je met je motor de openbare weg op? Dan ben je verplicht om minimaal een WA-motorverzekering af te sluiten. De WA-motorverzekering is de minst uitgebreide en daardoor ook goedkoopste motorverzekering die je kunt kiezen. Ben je echter op zoek naar extra bescherming en sluit je een uitgebreidere verzekering af? Dan ben je soms wel drie of vier keer zo duur uit als met alleen een WA-verzekering.

Door de grote verschillen in dekking en de afhankelijkheid van een lange lijst aan factoren, is het lastig om de kosten van een motorverzekering met één bedrag weer te geven. Voor de goedkoopste verzekeringen ben je soms nog minder dan €10,- per maand kwijt, terwijl je voor de duurdere verzekeringen rond de €50,- per maand uitkomt.

Waar zijn de kosten voor een motorverzekering van afhankelijk?

De premie van je motorverzekering wordt bepaald door een combinatie van persoonlijke en voertuiggerelateerde factoren. Dit zijn de belangrijkste factoren die de kosten van een motorverzekering bepalen:

 • Leeftijd en rijervaring: Jongere bestuurders die dus minder rijervaring hebben betalen vaak meer.
 • Schadevrije jaren: Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager je premie.
 • Woonplaats: In stedelijke gebieden liggen de premies vaak hoger dan op het platteland. Dit komt door de verhoogde kans op diefstal en schade.
 • Type motor: De specificaties van je motor, zoals het merk, model, bouwjaar, en het vermogen, hebben invloed op de premie. Krachtige en dure motoren zijn duurder om te verzekeren.
 • Gebruik van de motor: Ben je van plan in een jaar veel kilometers af te leggen? Dan zal ook je premie hoger uitpakken.
 • Dekking: De keuze tussen een WA-, WA beperkt casco, of all risk dekking heeft een grote invloed op je premie. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie.
 • Aanvullende dekkingen: Ook extra opties zoals pechhulp, (verhaals)rechtsbijstand of een opzittendenverzekering nemen een verhoging in premie met zich mee.

Verschillende dekkingen

Wat houden de WA-, WA beperkt casco en all risk dekkingen precies in en wat zijn de gemiddelde kosten van deze verzekeringstypen?

WA-motorverzekering

De verplichte WA-motorverzekering dekt schade die je met je motor aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. De gemiddelde kosten voor een WA-motorverzekering liggen rond de €10,- per maand, al kan het daadwerkelijke bedrag hier nog flink van afwijken.

De WA-motorverzekering is de goedkoopste optie, maar heeft wel een groot nadeel. Loop je namelijk schade op aan je eigen motor? Dan is deze met alleen een WA-motorverzekering voor je eigen rekening.

WA beperkt casco motorverzekering

De WA beperkt casco motorverzekering biedt naast de WA-dekking ook bescherming tegen bepaalde schade aan je eigen motor, zoals brand-, storm- en hagelschade of diefstal. Heb je de schade zelf veroorzaakt? Dan valt deze niet onder de WA beperkt casco motorverzekering.

De kosten voor deze verzekering liggen vaak tussen de €10,- en €30,- per maand, al kunnen ze voor jouw specifieke motor en situatie ook hoger of lager uitkomen.

All risk motorverzekering

De all risk motorverzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Deze verzekering dekt naast WA-schade ook vrijwel alle schade aan je eigen motor, zelfs wanneer je deze per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

De kosten voor een all risk motorverzekering liggen gemiddeld tussen de €30,- en €50,- per maand.

Winterstop

Wil je besparen op de kosten van je motorverzekering? Bekijk dan of jouw verzekeraar een winterstop aanbiedt. Met de winterstop mag je in de koudere maanden (vaak van november t/m maart) niet met je motor de weg op, maar bespaar je wel tijdelijk op je premie. Dit is ideaal voor mensen die hun motor in de wintermaanden toch liever laten staan.

Helemaal zonder verzekering zit je tijdens de winterstop gelukkig niet. Zo blijft je motor meestal wel verzekerd voor diefstal en stallingsschade, maar vervalt alleen de verzekering voor schade op de openbare weg.

Benieuwd wat er wel en niet gedekt wordt tijdens de winterstop? Bekijk dan de voorwaarden van jouw verzekeraar.

Eigen risico

Naast de winterstop heeft ook het eigen risico invloed op de kosten van je motorverzekering. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt bij een schadeclaim voordat de verzekering de rest van de schade vergoedt.

Bij de meeste verzekeraars mag je zelf een eigen risico kiezen. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit €0,- €100,-, €200,- en €300,-. Kies je een hoger eigen risico? Dan gaat je maandelijkse premie omlaag. Jij neemt namelijk een deel van het financiële risico op je, en daar stelt de verzekeraar een korting tegenover.

Bespaartips kosten motorverzekering

Wat kun je naast het informeren naar de winterstop en het kiezen van een hoger eigen risico nog meer doen om te besparen op je motorverzekering? Dit zijn onze tips:

 • Bouw schadevrije jaren op: heb je een jaar lang geen schadeclaim ingediend, dan heb je een zogenaamd schadevrij jaar opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je krijgt op je premie. Het is daarom de moeite waard om zo veel mogelijk schadevrije jaren op te bouwen.
“Tip! Loop je schade op maar zijn de reparatiekosten laag? Overweeg dan om deze zelf te betalen. Zo behoud je je schadevrije jaren!”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
 • Onderhoud je motor goed: een goed onderhouden motor heeft een kleinere kans op technische mankementen die tot ongevallen of schade kunnen leiden. Hoe minder schade, hoe meer schadevrije jaren en hoe lager je premie. Ga daarom regelmatig bij een garage langs voor onderhoud en let zelf goed op de staat van je motor. Twijfel je over een eventueel mankement? Laat dit dan door een expert controleren. Better safe than sorry!
 • Controleer je gereden kilometers: sommige verzekeraars bieden lagere premies aan voor motorrijders die minder kilometers maken. Controleer hoeveel kilometers je daadwerkelijk rijdt en pas je verzekering hierop aan. Zo voorkom je dat je te veel betaalt!
 • Schors je motor: ben je van plan je motor een langere periode niet te gebruiken? Overweeg dan om deze te schorsen bij de RDW. Tijdens de schorsingsperiode is de motor niet verzekerd en mag deze niet op de openbare weg komen. Let op! Je motor is tijdens een schorsing helemaal niet verzekerd. Wordt deze tijdens de schorsingsperiode gestolen of ontstaat er schade in de stalling? Dan zijn de kosten voor je eigen rekening.
 • Vergelijk verzekeringen: verzekeringstarieven en -voorwaarden veranderen regelmatig. Door eens in de paar jaar verschillende verzekeringen te vergelijken, kun je zien of je nog steeds de beste deal te pakken hebt. Gebruik onze handige motorverzekering vergelijker of bereken je premie online bij verschillende verzekeraars om te zien of je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent.
Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
6 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De jaarlijkse kosten van een motorverzekering zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, rijervaring, type motor en de gekozen dekking. Dit zijn de gemiddelde kosten van de verschillende verzekeringstypen per jaar:

 • WA-motorverzekering: Rond de €120,- per jaar.
 • WA beperkt casco motorverzekering: Tussen de €120,- en €360,-.
 • All risk motorverzekering: Tussen de €360,- en €600,-.

Let op! De daadwerkelijke kosten kunnen hier nog van afwijken. Vul onze motorverzekering vergelijker in om de kosten voor jouw motor en situatie te berekenen.

De goedkoopste motorverzekering is de WA-verzekering. Deze verplichte verzekering dekt alleen de schade die je met je motor aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. De premie is relatief laag omdat deze verzekering geen schade aan je eigen motor dekt.

De kosten van een motor variëren per maand, afhankelijk van het aantal gereden kilometers en eventuele schade. Dit zijn de belangrijkste maandelijkse kostenposten om rekening mee te houden:

 • Verzekering: Afhankelijk van de gekozen dekking ben je per maand gemiddeld tussen de €10,- en €50,- kwijt.
 • Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting): De hoogte hiervan hangt af van de provincie waar je woont en het type motor dat je rijdt. Bij veel motoren kom je uit op ongeveer €10,- per maand.
 • Onderhoud en reparaties: Dit kan variëren afhankelijk van het type en de leeftijd van de motor, maar reken op een gemiddelde van €10,- tot €50,- per maand.
 • Brandstofkosten: Dit is afhankelijk van je rijgedrag. Nieuwere motoren gebruiken gemiddeld 1 liter per 20 kilometer.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!