Aanschafwaarderegeling

Koop je een nieuwe auto, dan kun je gebruikmaken van een nieuwwaarderegeling. Hiermee krijg je het gehele bedrag van je nieuwe auto terug in het geval van total loss schade. Als je beslist om een tweedehandsauto te kopen, dan bestaat er iets soortgelijks: de aanschafwaarderegeling. Wat is dat precies, waarom zou je het moeten overwegen en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Overstappen.nl legt de betekenis van de aanschafwaarderegeling uit en wat het verschil is met een nieuwwaarderegeling.

Snel navigeren naar


Wat is een aanschafwaarderegeling?

Een aanschafwaarderegeling is een regeling die bij sommige autoverzekeringen wordt aangeboden. Hiermee krijg je bij total loss of diefstal van je auto niet de dagwaarde, maar de aanschafwaarde terug. Je komt alleen in aanmerking voor de aanschafregeling als je een WA+ (beperkt casco) of all risk (volledig casco) dekking hebt, niet bij een WA-dekking.

Dit betekent dat je het bedrag ontvangt dat je oorspronkelijk voor je auto hebt betaald, waardoor je in staat bent om een vergelijkbare auto terug te kopen. Vooral bij relatief nieuwe auto’s kan er een flink verschil zitten tussen de dagwaarde en de aanschafwaarde, waardoor deze regeling erg gunstig kan zijn.


Verschil tussen aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling

Als je een autoverzekering afsluit, dan kom je ook de term “nieuwwaarderegeling” tegen. Koop je namelijk een geheel nieuwe auto, dan heb je geen mogelijkheid voor een aanschafwaarderegeling, maar kun je wel gebruikmaken van de nieuwwaarderegeling. Wordt je auto total loss verklaard, dan ontvang je met een nieuwwaarderegeling het gehele aankoopbedrag van je auto terug. Ook hier kunnen de voorwaarden die de verzekeraars hanteren verschillen. Zo berekent de ene verzekeraar de vergoeding aan de hand van de nieuwwaarde, terwijl een andere verzekeraar het juist baseert op basis van de aanschafwaarde. Lees de voorwaarden dus altijd goed door.


Wanneer is een aanschafwaarderegeling handig?

Een aanschafwaarderegeling is vooral handig voor mensen die een relatief nieuwe tweedehandsauto hebben aangeschaft. Auto’s schrijven in de eerste jaren na aankoop namelijk het snelst af. Stel je voor dat je auto na een jaar wordt gestolen of total loss raakt, dan krijg je zonder deze regeling alleen de huidige (lagere) dagwaarde vergoed. Met de aanschafwaarderegeling krijg je het bedrag terug waarmee je weer een soortgelijke, relatief nieuwe tweedehandsauto kunt kopen.

Voorbeeld aanschafwaarderegeling

Stel, je hebt een jaar geleden een auto gekocht voor € 20.000. Als deze auto nu wordt gestolen of je rijdt deze total loss, dan zou de dagwaarde misschien nog maar € 16.000 zijn. Dankzij de aanschafwaarderegeling krijg je echter de volledige € 20.000 terug van je verzekeraar!


Voorwaarden aanschafwaarderegeling

Wil je in aanmerking komen voor de aanschafwaarderegeling, dan is er wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 • Dekking: Je dient een WA beperkt casco of allrisk verzekering (volledig casco) te hebben afgesloten.
 • Leeftijd: de auto mag vaak niet ouder zijn dan een bepaald aantal jaar.
 • Locatie: Er kunnen eisen zijn aan de aanschaf, zoals het kopen bij een BOVAG-erkend bedrijf.
 • Periode: het verschilt per verzekeraar en per dekking voor welke periode de aanschafwaarderegeling geldt.
 • Maximale aanschafprijs: een groot aantal verzekeraars hanteert een maximumbedrag voor de uitkering.

Dekking autoverzekering

Het hangt ook van de dekking van je autoverzekering af of je in aanmerking komt voor de aanschafwaarderegeling. Voor een wa-verzekering kun je geen aanschafwaarderegeling afsluiten. Voor WA-beperkt casco kan dit wel, maar de periode waarin de regeling geldt is vaak korter dan bij een All risk dekking. Voor een WA-beperkt casco is het vaak 1 jaar en voor All risk 1 tot 3 jaar.

Leeftijd van je auto

Het verschilt per verzekeraar welke maximale leeftijd een tweedehands auto mag hebben om in aanmerking te komen voor de aanschafwaarderegeling. Sommige verzekeraars hanteren de grens van maximaal vijf jaar en een aantal verzekeraars maakt het juist niet uit hoe oud je wagen is.

Locatie waar je de wagen hebt gekocht

Bij een aantal verzekeraars kom je alleen in aanmerking voor de aanschafwaarderegeling als je je wagen hebt aangeschaft bij een BOVAG erkend bedrijf of een officiële merkdealer.

Geldige periode van je aanschafwaarderegeling

Als je kiest voor de aanschafwaarderegeling, dan heeft deze een maximale geldigheidsperiode, die meestal één tot drie jaar beslaat. Heb je de regeling dus afgesloten voor één jaar, dan verloopt hij ook al na één jaar. Wordt je auto na dit jaar gestolen of total loss verklaard, dan ontvang je alleen nog de dagwaarde van je wagen in plaats van de aanschafprijs.

Maximale aanschafprijs

De ene verzekeraar kan een maximum bedrag hanteren waarbij de aanschafprijs van je auto niet hoger mag liggen dan een bepaald bedrag. Zit je boven dit bedrag, dan kom je niet in aanmerking voor de aanschafwaarderegeling. Er zijn ook een aantal verzekeraars die geen maximale aanschafprijs noemen in hun voorwaarden.

Let op: de voorwaarden voor de aanschafwaarderegeling kunnen flink verschillen per verzekeraar. Bovendien heeft niet elke autoverzekering een aanschafwaarderegeling. Ga dus vooral vergelijken en/of met je eigen verzekeraar in gesprek. Hieronder vind je een overzicht van de aanschafwaarderegelingen van verschillende autoverzekeraars.


Overzicht aanschafwaarderegelingen

In onderstaand overzicht zie je welke verzekeraars autoverzekeringen met aanschafwaarderegeling aanbieden, met daarbij het maximale aanschafwaardebedrag en de duur dat de aanschafwaarderegeling geldig is.

VerzekeraarMax. aanschafwaardebedrag* Geldigheid aanschafwaarderegeling
a.s.r.€125.0001, 2 of 3 jaar
ABN Amrogeen maximumbedrag1, 2 of 3 jaar
Aegon Compleet€100.0001 jaar
Aegon Royaal€100.0002 jaar
Allianz€50.0003 jaar
Allianz Direct€50.0003 jaar
ANWB€75.0001 jaar
Aon Direct€80.0002 jaar
Bovag Compactgeen maximumbedrag1 jaar
Bovag Comfortgeen maximumbedrag3 jaar
Bovag Compleet€100.0005 jaar
Centraal Beheer€50.0003 jaar
De Goudse€70.0003 jaar
FBTO€50.0001, 2 of 3 jaar
Hemageen maximumbedrag1 of 3 jaar
Ik kies zelf a.s.r.€80.0002 of 3 jaar
INGgeen maximumbedrag1, 2 of 3 jaar
InSharedgeen maximumbedrag1 of 3 jaar
Interpolis AutoBewust €50.0001 of 3 jaar
Interpolis Alles in één Polis€50.0003 jaar
Kilometerverzekeringgeen maximumbedrag2 jaar
Nationale Nederlandengeen maximumbedrag2 jaar
Ohra geen maximumbedrag3 jaar
Rhion€75.0001 of 3 jaar
SNSgeen maximumbedrag1 tot 3 jaar
Unigarant€50.0003 jaar
Univé€85.0003 jaar
Vereniging Eigen Huis€75.0002 jaar
ZLM€75.0003 jaar
*Voor All risk dekking

Autoverzekeringen vergelijken

Op zoek naar een autoverzekering met aanschafwaarderegeling? Zet dan je gegevens in onze vergelijker en je ziet het overzicht met alle verzekeraars. Ook krijg je meteen advies over welke dekking het beste bij je past.


Veelgestelde vragen

  Hoe werkt de aanschafwaarderegeling precies?

  Bij total loss of diefstal van je tweedehandsauto krijg je niet de dagwaarde, maar de oorspronkelijke aanschafwaarde van je auto terug.

  Wat zijn de voordelen van de aanschafwaarderegeling?

  Het grootste voordeel is dat je het volledige aankoopbedrag van je tweedehandsauto terugkrijgt, in plaats van de (vaak lagere) dagwaarde. Hierdoor kun je een soortgelijke tweedehandsauto terugkopen.

  Welke auto's komen in aanmerking voor de aanschafwaarderegeling?

  Dit kan per verzekeraar verschillen, maar vaak gaat het om auto’s die niet ouder zijn dan een bepaald aantal jaar (vaak rond de 6 jaar) en die zijn gekocht bij bij een BOVAG erkend bedrijf of een merkdealer.

  Kan ik de aanschafwaarderegeling gebruiken bij het leasen van een auto?

  Dit hangt af van de leasevoorwaarden en de verzekeringsmaatschappij. Het is belangrijk dit te checken voordat je een verzekering of leasecontract afsluit.

  Hoe kan ik de aanschafwaarderegeling aanvragen?

  Je kunt de aanschafwaarderegeling aanvragen bij het afsluiten van je autoverzekering. Controleer welke verzekeraars deze regeling aanbieden en onder welke voorwaarden.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 01-11-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Verbond van Verzekeraars

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.