Glasvezel in de lift: 63% van de internet overstappers kiest voor glasvezel | Overstappen.nl
28-03-2024

Glasvezel in de lift: 63% van de internet overstappers kiest voor glasvezel

In dit bericht lees je dat het overgrote gedeelte van de overstappers kiest voor een glasvezelabonnement.

3 minuten 28-03-2024
Jean-Paul Wursten
Telecomexpert

Huishoudens sluiten vaker een glasvezelabonnement af. In 2023 koos 58% van de huishoudens bij het afsluiten van een nieuw abonnement voor glasvezel. In het eerste kwartaal van 2024 steeg dit aandeel verder tot 63%.

Stijging in het aantal afgesloten glasvezelabonnementen

Overstappen.nl ziet op basis van eigen data een toename in het aantal afgesloten glasvezelabonnementen. In het eerste kwartaal van 2023 koos 54% van de overstappers voor glasvezel. Het aandeel steeg in het tweede kwartaal naar 57%, gevolgd door een verdere stijging van 58% in het derde kwartaal. In het laatste kwartaal van 2023 nam het aantal afgesloten glasvezelabonnementen toe naar 60%. Voor het eerste kwartaal van 2024 bleef deze stijgende trend zich voortzetten, waarbij het percentage overstappers naar glasvezel steeg tot 63%. 53% van deze abonnementen werd afgesloten voor internet zonder tv en bellen.

“De stijgende trend in het aantal afgesloten glasvezelabonnementen laat zien dat huishoudens een groeiende voorkeur hebben voor de voordelen van glasvezel. Dit terwijl de kosten van glasvezelabonnementen over het algemeen hoger liggen dan die van DSL of kabel.”
Jean-Paul Wursten
Telecomexpert

Veranderende behoefte

“We zien dat huishoudens steeds vaker voorkeur geven aan glasvezelabonnementen vanwege de hogere snelheden, betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de afstand tot de wijkcentrale”, zegt Jean-Paul Wursten.”Ook merken we op dat er een groeiende behoefte is aan sneller en betrouwbaarder internet voor streaming, online gaming, thuiswerken en andere online activiteiten.”

Beschikbaarheid glasvezel

In 2023 zijn er ongeveer 1,5 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen bij gekomen, waardoor het totale aantal aansluitingen nu op 7 miljoen ligt. Hiermee is glasvezel beschikbaar voor ongeveer 90% van alle huishoudens.

Jean-Paul Würsten: “Volgens de Telecommonitor van de ACM zijn er momenteel ongeveer 2,7 miljoen actieve glasvezelabonnementen. Dit aantal zal in de komende jaren verder toenemen vanwege de veranderende behoefte, geleidelijke uitfasering van het koper (DSL) netwerk en het aantal huishoudens dat overstapt van het kabel (coax) netwerk naar glasvezel.”

Jean-Paul Wursten
Telecomexpert
3 minuten 28-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Terug naar boven