GroenLinks-PvdA wil energiebelasting 2024 alsnog wijzigen | Overstappen.nl
20-12-2023

GroenLinks-PvdA wil energiebelasting 2024 alsnog wijzigen

GroenLinks-PvdA heeft zich hard gemaakt om de energiebelasting 2024 alsnog te wijzigen. Hoe ze dat willen doen, lees je hier.

3 minuten 21-12-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

In een recent debat in de Tweede Kamer over de najaarsnota heeft GroenLinks-PvdA aangekondigd te streven naar het terugdraaien van de voorgestelde verhoging van de energiebelasting op gas voor huishoudens en kleine bedrijven. De linkse partijen overwegen de financiering van deze maatregel via een verhoging van de bankenbelasting, vergelijkbaar met een eerdere financieringsmethode voor het verhogen van het minimumloon in 2024. De maatregel wordt geschat op een kostenpost voor de rijksbegroting van zo’n 600 miljoen euro.

Steun andere partijen

Financieel woordvoerder Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA benadrukte de noodzaak van steun, vooral van partijen zoals de PVV en NSC, die in hun verkiezingsprogramma een verlaging van de energiebelasting hadden beloofd. De woordvoerder verklaart: “We willen zien of ze nu ook willen leveren.”

Voorgestelde plannen

Volgens de voorgestelde plannen stijgt de energiebelasting op gas volgend jaar met 11 cent per kubieke meter, wat neerkomt op bijna tien euro extra per maand voor een gemiddeld huishouden met een jaarlijks verbruik van 1200 kubieke meter gas. Aan de andere kant gaat het tarief voor stroom omlaag, wat een besparing van ongeveer 4 euro per maand oplevert. Deze verschuiving heeft als doel huishoudens aan te moedigen duurzame energieopties te overwegen, zoals elektrisch koken of het installeren van een warmtepomp. De overheid is al jaren bezig om gas steeds zwaarder te belasten en stroom steeds minder te belasten. De belastingdruk is in zes jaar tijd ook verdubbeld, blijkt uit een inventarisatie van Overstappen.nl.

De stijging van de gasbelasting in de afgelopen 6 jaar

Zorgen over betaalbaarheid

Desondanks is er bezorgdheid geuit over de betaalbaarheid van deze overstap, vooral gezien de aanzienlijke stijging van de energierekening in de afgelopen jaren. Van der Lee benadrukte echter dat de linkse partijen de vergroeningsplannen niet willen dwarsbomen, maar vinden dat de overgang naar duurzame energie eerlijker moet zijn. Ze pleiten ervoor dat grootverbruikers een grotere bijdrage leveren aan deze transitie en beschouwen hun voorstel als een “tussenstap.”

Hoewel Van der Lee erkent dat het wellicht niet haalbaar is om de tariefverhoging per 1 januari tegen te houden, hoopt hij op goedkeuring van het voorstel door de Kamer om deze per 1 juli terug te draaien.

Energie Expert, Tom Schlagwein van Overstappen.nl, merkte op: “Dit voorstel weerspiegelt de voortdurende wens van de politiek om een evenwicht te vinden tussen het stimuleren van verduurzaming en het waarborgen van betaalbaarheid (ook wel bestaanszekerheid genoemd tijdens de verkiezingen) voor alle huishoudens. Het is een complexe kwestie waarbij rekening moet worden gehouden met verschillende belangen en beperkingen.”

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 21-12-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.