09-11-2023

Prijsplafond afgeschaft in 2024: dit is de impact op jouw energiekosten

Het prijsplafond vervalt zeer waarschijnlijk in 2024. Wat is de impact op jouw energiekosten en kan de Europese commissie ervoor zorgen dat die toch 3 maanden wordt verlengd? Je leest het hier.

3 minuten 27-11-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Met het nieuwe jaar komt er een aanzienlijke verschuiving in de energiemarkt die jou direct zal raken: het einde van het prijsplafond voor energie. Tot voor kort diende dit plafond als een buffer tegen de sterk gestegen energieprijzen, waarbij de Nederlandse huishoudens enige zekerheid werd geboden met gemaximeerde tarieven voor gas, elektriciteit en stadsverwarming.

Wat betekent dit voor jou zonder het prijsplafond?

Momenteel is er nog steeds een maximumprijs voor energie die leveranciers moeten hanteren – €0,40 per kWh voor elektriciteit en €1,45 per m3 voor gas, tot de gestelde limieten van verbruik. Maar zoals het er nu uitziet zullen vanaf 1 januari 2024 deze beschermde prijzen vervallen. Zonder het prijsplafond zal het tarief dat je betaalt voor energie afhankelijk zijn van de fluctuerende energiemarkt, wat betekent dat de kosten voor jouw huishouden zullen stijgen als de energiemarkt tegenzit: er is dan geen gemaximeerde prijs. Deze week heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bekendgemaakt dat zo’n 6 procent van de Nederlandse huishoudens nog een contract heeft met tarieven boven het prijsplafond. Vanaf 1 januari zullen zij dus te maken krijgen met een fors hogere energierekening.

Hoe ontwikkelen de energiekosten zich?

Als de belastingen definitief zijn vastgesteld zal de energiebelasting op elektriciteit met 1,7 cent per kWh afnemen, wat de belasting brengt op € 0,10880 per kWh. Daarentegen stijgt de energiebelasting op gas met 9,3 cent per m3, waardoor de belasting op gas oploopt tot € 0,58296 per m3. Daarnaast wordt de heffingskorting voor woningen met alleen een stroomaansluiting iets verhoogd naar € 498,38: een kleine tegemoetkoming ten opzichte van de verhoogde kosten.

De verwachtingen voor jouw energierekening in 2024

Experts voorspellen dat de energierekening voor een gemiddeld huishouden in 2024 met €171,- zal stijgen ten opzichte van het jaar ervoor, wat neerkomt op een toename van ongeveer €8,- per maand. Voor elektriciteit zal de jaarrekening, gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh per jaar, ongeveer €790,62 bedragen. De rekening voor gas zal, uitgaande van een gemiddeld verbruik van 1.169 m3 per jaar, naar verwachting €2.683,63 zijn.

Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl, benadrukt de urgentie van de situatie: “Met het verdwijnen van het prijsplafond wordt het meer dan ooit belangrijk dat je als consument actief op zoek gaat naar de beste energiedeal en zelf maatregelen treft om energie te besparen. De tijd van afwachten is voorbij; het is nu zaak om je te wapenen tegen de stijgende energiekosten: de markt zou zomaar ineens flink kunnen stijgen.”

Aantal variabele contracten blijft hoog, aandeel vaste contracten stijgt snel

Uit de energiemonitor van de ACM blijkt dat ruim 4,2 miljoen Nederlandse huishoudens een variabel energiecontract hebben. Deze huishoudens lopen dus het risico om een hogere energierekening te krijgen als de prijzen in de markt verder stijgen. Nu de winter in zicht komt, stijgt het aantal vaste contracten snel. Inmiddels hebben 3,1 miljoen huishoudens een vast contract. Het aandeel van dynamische energiecontracten blijft met 246 duizend redelijk stabiel. Lees hier de verschillen tussen een vast, variabel of dynamisch contract.

Aantal leveringscontracten energie prijsplafond 2024

 

Als consument is het van cruciaal belang om je bewust te zijn van deze veranderingen en proactief te handelen. Overweeg om je huidige energiecontract te herzien en investeer (indien mogelijk) in energie-besparende oplossingen.

Prijsplafond mogelijk met 3 maanden verlengd

De Europese Commissie overweegt een verlenging van het prijsplafond op energie met drie maanden, wat zou betekenen dat Nederlandse consumenten langer beschermd blijven tegen hoge energieprijzen. Indien dit voorstel wordt aangenomen, zullen de huidige maatregelen die de energierekening beperken, dus ook na 1 januari voortgezet worden. Dit kan aanzienlijke financiële verlichting bieden tijdens de wintermaanden voor consumenten met tarieven boven het prijsplafond.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 27-11-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven