Heb ik een reisverzekering? | Check je dekking (2024)

Heb ik een reisverzekering?

Snel navigeren naar

Heb je automatisch een reisverzekering?

Over het algemeen heb je niet automatisch een reisverzekering. Een reisverzekering is niet een onderdeel van je geboekte reis, ook niet bij een boeking via een reisorganisatie. Je moet zelf een reisverzekering afsluiten bij een reisverzekeraar. Wel kan het zijn dat je (deels) gedekt bent door je creditcard of andere verzekeringen.

Een doorlopende reisverzekering wordt jaarlijks verlengt, waardoor het zo kan zijn, dat je een reisverzekering hebt zonder dat je dit weet. Verder kan je ook meeverzekerd zijn bij je ouders, wanneer je nog thuiswonend bent of uit huis woont voor school of stage. Ook kan je onder dezelfde reisverzekering vallen als je partner.

Waar kan je zien of je een reisverzekering hebt?

Tegenwoordig krijg je het polisblad van je reisverzekeraar meestal via de mail. Dit is een goede plek om je zoektocht te starten. Daarnaast kan het zo zijn dat je post hebt ontvangen van je reisverzekeraar.

Een andere manier is om de dekkingen van je creditcard en andere verzekeringen te controleren. Wat je creditcard dekt, vind je via de website van de creditcardmaatschappij. De dekking kan verschillen per het soort creditcard. Bij je andere verzekeringen, kan je de dekking voor op reis, nagaan in de polisvoorwaarden.

Creditcard reisverzekering

Veel creditcards bieden ook een (beperkte) dekking voor op reis. Meestal geldt hierbij hoe duurder het abonnement van de creditcard, hoe uitgebreider de dekkingen van je creditcard zijn. Veel voorkomende dekkingen bij een reisverzekering zijn:

Daarnaast kan er een verschil zitten voor wie de reisverzekering geldt (alleen voor jou of je gehele gezin) en of het voor een enkele reis is of voor zolang je creditcard geldig is. Bij sommige maatschappijen ontvang je zelfs een annuleringsverzekering.

Welke creditcardmaatschappijen bieden een reisverzekering aan?

Het grotendeel van de creditcardmaatschappijen biedt bij de “duurdere creditcard” een vorm van een reisverzekering. In ieder geval is het mogelijk om bij de volgende creditcardmaatschappijen een creditcard af te sluiten met een reisdekking:

  • Visa
  • Mastercard
  • ANWB
  • American Express
  • ASN
  • Miles & More

Overige verzekeringen

Naast de dekking van je creditcard, is het mogelijk dat je andere verzekeringen dekking bieden op reis. De volgende verzekeringen kunnen dekking bieden op reis:

  • Autoverzekering: Het kan zijn dat je autoverzekering dekking biedt bij ongelukken in het buitenland. Dit gaat dan niet alleen om de verzekering van je auto, maar ook om plaatselijke hulp, vervangend vervoer en een vergoeding voor een mogelijke overnachting. Meestal biedt alleen het duurste pakket, de All riks dekking, een vergoeding voor bovenstaande gebeurtenissen. Deze dekking in het buitenland komt overeen met de pechhulp dekking van een reisverzekering.
  • Zorgverzekering: Je zorgverzekering biedt in het buitenland uitsluitend een vergoeding voor je noodzakelijke medische kosten tot het “Nederlandse tarief”. Wanneer de kosten boven de dekking van je zorgverzekering komt, moet je dit zelf betalen. Met een medische kosten dekking, bij je reisverzekering of aanvullende zorgverzekering, ben je gedekt voor de bijkomende kosten.
  • Rechtsbijstandverzekering: Bij sommige reisverzekeraars is het mogelijk om een rechtsbijstanddekking af te sluiten. Deze dekking is doorgaans onnodig, wanneer je al een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten.

Is een reisverzekering verplicht?

Nee, het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht. Het risico dat je loopt, is dat je volledig opdraait voor onverwachte kosten tijdens je reis.

Waar geldt de dekking?

Wanneer je te weten bent gekomen of je een reisverzekering hebt is het ook verstandig om te kijken naar de locatie van de dekking. Bij een reisverzekering wordt er gesproken van een Europadekking of werelddekking. Wanneer er iets gebeurt, buiten het dekkingsgebied van je reisverzekering, ben jij niet verzekerd.

Hoe lang is een reisverzekering geldig?

De dekkingsduur van je reisverzekering verschilt per het soort reisverzekering. Bij een kortlopende reisverzekering is dit tot 21 dagen en geldt het maar voor een enkele reis. Een doorlopende reisverzekering is geldig voor meerdere reizen en tot een periode van een jaar. De precieze periode hangt af van je reisverzekering.