Annuleringsverzekering vergelijken

Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 8.6

2414 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 dagen geleden
  Snel en makkelijk te vinden op het…

  Snel en makkelijk te vinden op het internet, duidelijke voorwaarden, goede prijs.

  C.M. Burleson
  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 dagen geleden
  Top!

  Via overstappen.nl een goedkopere deal kunnen krijgen dan via de site van de energieleverancier zelf. Dus top!

  Hanneke Koelewijn-Hackler
  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 dagen geleden
  Heel simpel en snel naar de goedkoopste…

  Heel simpel en snel naar de goedkoopste verzekering, afsluiten klaar, nog geen 10 minuten werk. Super!

  Mandy de Keijzer
  Four and a half stars

  Trustscore: 8.6

  2414 reviews

  Deze reisverzekeraars vergelijken wij:

  Snel navigeren naar

  HET ZAL JE MAAR GEBEUREN

  Annuleringsverzekering vergelijken

  Je hebt er zo naar uitgekeken, die welverdiende reis. Het zal je maar gebeuren dat er iets vóór of tijdens je vakantie voorvalt waardoor je niet op reis kunt of deze eerder moet afbreken. Financiële zorgen zijn dan het laatste waar je op zit te wachten. Een annuleringsverzekering biedt uitkomst. Afhankelijk van de verzekeraar krijg je (een deel) van de reissom vergoed van particuliere reizen in binnen- en buitenland. Een annuleringsverzekering kun je als extra dekking kiezen bij een reisverzekering. Wil je deze los afsluiten? Dat kan ook als doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering.

  tip

  Slimme tip: laat de verzekering direct ingaan

  Na het boeken van de reis heb je 7 dagen de tijd een annuleringsverzekering af te sluiten. Wij adviseren je deze juist al direct bij de boeking in te laten gaan. Zo ben je namelijk ook al verzekerd vóór je reis.

  Je betaalt geen extra premie als je deze eerder in laat gaan. Je verzekert namelijk het totale bedrag wat je hebt uitgegeven aan de reis en niet de duur van de reis.


  Vergoedingen annuleringsverzekering

  Kortlopende annuleringsverzekering

  De premie voor de kortlopende annuleringsverzekering bedraagt tussen 5-7% van de reissom. Dit zijn de totale gemaakte kosten door alle reizigers vóór aanvang van de specifieke reis. Je kiest zelf het te verzekeren bedrag. Sommige verzekeraars hanteren een maximale vergoeding die je kunt ontvangen.

  Bijvoorbeeld: de reissom bedraagt € 1.000 in totaal voor 1 reiziger. Bij het annuleren van de reis met een geldige reden ontvang je (afhankelijk van de verzekeraar) 75% van reissom à € 750,-.

  Doorlopende annuleringsverzekering

  Met de doorlopende annuleringsverzekering is het mogelijk om een bedrag per persoon te verzekeren, vaak is dit maximaal € 4.500,-. De premie van deze verzekering is een percentage van het maximaal te verzekeren bedrag en betaal je per jaar. De maximale vergoeding bij annuleren verschilt sterk per verzekeraar, zo tussen € 1.500 – € 18.000 en is vaak hoger dan bij een kortlopende verzekering. Het is het maximale bedrag waarvoor je gedekt bent. Soms rekenen verzekeraars de vergoeding als een percentage van de reissom.

  tip

  Hulp bij je keuze

  In welke gevallen is het voordeliger om te kiezen voor een doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering?

  Kortlopende annuleringsverzekering
  Kies voor dit type verzekering:

  • bij 1-persoons reizen tot € 1.000, bij een stel tot € 1.800 en bij een gezin met 2 kinderen tot € 2.000;
  • wanneer je maximaal 1 á 2x per jaar een reis maakt tot hierboven genoemde maximale reissommen;
  • bij een weekendje weg of een andere korte reis.

  Doorlopende annuleringsverzekering
  Kies voor dit type verzekering:

  • bij het maken van duurdere reizen;
  • wanneer je 3 of meer keren per jaar op reis gaat;
  • bij een langere reisduur zoals enkele weken of maanden.

  Wat zijn geldige redenen om je reis te annuleren?

  Niet iedere reisverzekeraar hanteert dezelfde redenen als geldig. Lees de polisvoorwaarden aandachtig door en voorkom verrassingen. We hebben de meest voorkomende redenen voor je op een rij gezet. Kies je een uitgebreidere dekking, dan zijn er meer annuleringsredenen inbegrepen.
   
  Onze tip: ben je genoodzaakt te annuleren? Geef dit zo snel mogelijk door aan je verzekeraar, maar uiterlijk binnen 3 dagen na de start van de gebeurtenis.

   Ongeval, ernstige ziekte of overlijden van jijzelf of dierbaren

   Annuleren is geldig als jij of je partner betrokken zijn bij een ongeval, het krijgen van een ernstige zieke, een medisch noodzakelijke ingreep nodig hebben en bij overlijden. Eerstegraads ((adoptie)ouders en (adoptie)kinderen) en tweedegraads (grootouders, kleinkinderen en broers/zussen) familie valt bij de meeste verzekeraars onder de dekking.

   Derdegraads familie (overgrootouders, achterkleinkinderen, neven/nichten, ooms/tantes) dekt niet elke verzekeraar. Wat als een hele goede vriend komt te overlijden? Het verschilt per verzekeraar dus kijk de polisvoorwaarden goed na.

   Zwangerschap

   Als je onverwachts zwanger wordt, is dit een geldige reden om te annuleren. Het is belangrijk dat de zwangerschap bij het boeken van de reis nog niet bekend was. De verzekeraar heeft een doktersverklaring van de zwangerschap nodig voor het annuleren.

   Stel je bent al zwanger en hebt een reis geboekt maar moet toch annuleren vanwege serieuze complicaties, dan is dit een geldige reden om te annuleren.

   Officieel ontbonden relatie

   Niet elke verbroken relatie geldt als geldige reden om te annuleren. Het moet om een officieel ontbonden verbintenis gaan waarvan een bewijs kan worden overhandigd aan de verzekeraar. Denk aan een echtscheiding of beëindiging van een samenlevingscontract.

   Bij een nieuwe baan of ontslag

   Je hebt na een periode van werkloosheid een nieuwe baan en kunt daardoor niet meer op reis. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan wordt dit bij de meeste verzekeraars wel gedekt. Heb je een vast contract en wordt je onvrijwillig werkloos? Ontslag geldt in dit geval als geldige redenen. Dat is niet altijd zo als je wordt ontslagen van een tijdelijke baan.

   Annulering reisgenoot

   Je zou samen met iemand op reis gaan en deze persoon moet annuleren. Voor jou ook een reden om te willen annuleren. Dit is gedekt als je samen een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Anders gelden er extra voorwaarden waaraan moet worden voldaan, wil je recht hebben op een vergoeding. Zo moet je reisgenoot genoemd zijn op de reserveringspapieren van de reis én annuleren om een geldige reden zoals opgenomen in de polisvoorwaarden.

   Niet voldoen aan noodzakelijk visum en inentingen

   Is het buiten jouw schuld om niet op tijd gelukt om een visum en/of inentingen te krijgen, waardoor je niet op reis kunt? Dan beschouwen alle annuleringsverzekeringen dit als een geldige reden om de reis te annuleren.

   Het te laat aanvragen van een visum (door eigen schuld) zal een verzekeraar dus niet vergoeden. Kun je om een medische oorzaak een inenting niet krijgen? Dan is dit ook een geldige reden om te annuleren.

   Vertraging bij vertrek

   Maak je een reis van langer dan 3 dagen en krijg je te maken met meer dan 8 uur vertraging op de heenreis of bij aankomst op de eerste reisbestemming? In sommige gevallen krijg je een deel vergoed. Dat is per verzekeraar anders geregeld. Denk aan een vlucht in Nederland die vertraging heeft waardoor je het vertrek van de cruise gaat missen.

   Politieke onrust of natuurrampen land van bestemming

   Terreuraanslagen (of de dreiging daarvan) en natuurgeweld als overstromingen en bosbranden zijn niet standaard gedekt met de annuleringsverzekering. Bij sommige verzekeraars kun je hier wel een aanvullende dekking voor afsluiten.


  Waarvoor ben je niet verzekerd?

  Het is natuurlijk altijd vervelend als je een reis moet annuleren. Helaas worden niet alle redenen vergoed door de annuleringsverzekering. Inclusief maar niet beperkt tot onderstaande redenen:

  • minpunt
   Verwachte gebeurtenissen als niet-plotseling ontslag en verwacht overlijden
  • minpunt
   Opzet of grove schuld
  • minpunt
   Faillissement reisorganisatie
  • minpunt
   Deelnemersaantal onvoldoende om reis door te laten gaan
  • minpunt
   Reis voor een medische behandeling
  • minpunt
   Missen van het vliegtuig door oponthoud (denk aan files)
  • minpunt
   Slecht weer op de plaats van bestemming

  Wel of geen annuleringsverzekering afsluiten?

  Je gaat een mooie reis boeken en vraagt je af of het verstandig is een annuleringsverzekering af te sluiten. Je wilt misschien extra zekerheid voor de toekomst, maar twijfelt of het echt nodig zal zijn. Wij helpen je op weg met een aantal richtlijnen.

  Wil je jezelf verzekeren voor de gevolgen van één van de volgende situaties?

  • Een eerstegraads of tweedegraads familielid dat betrokken raakt bij een ernstig ongeval, ernstige ziekte of komt te overlijden.
  • Je reisgenoot met wie je de reis hebt geboekt, raakt betrokken bij een ernstig ongeval, ernstige ziekte of komt te overlijden.
  • Je huisdier (alleen je kat, hond of paard) die ernstig gewond raakt bij een ongeval, ernstig ziek wordt of komt te overlijden.
  • Je krijgt een nieuwe baan of wordt onverwachts ontslagen.
  • Onverwacht krijg je een huurhuis toegewezen. Ook van deze toekomstige situatie mocht nog geen sprake zijn geweest toen je de reis boekte.
  • Diefstal van je reisdocumenten of het verlies ervan op de dag van vertrek.

  Heb je ja geantwoord op één of meerdere van bovenstaande vragen? Of is de reis te duur om een financieel risico te kunnen of willen lopen? Dan raden wij het zeker aan om een annuleringsverzekering af te sluiten.

  Annuleringsverzekeringen vergelijken


  Welke annuleringsverzekering kies jij?

  Het is heel begrijpelijk dat je nog enkele vraagtekens hebt bij het verschil tussen de type annuleringsverzekeringen. In principe dekken beide annuleringsverzekeringen dezelfde annuleringsredenen. Lees verder welke optie voor jou het meest voordelig is.

  Kortlopende annuleringsverzekering

  Maak je een korte trip of wil je eenmalig een annuleringsverzekering voor een verre reis? Kies de kortlopende annuleringsverzekering en sluit deze af binnen 7 dagen na het boeken van je reis. Je kunt meerdere kortlopende verzekeringen per jaar afsluiten.

  Meer informatie

  Doorlopende annuleringsverzekering

  In combinatie met een doorlopende reisverzekering kun je een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. Een goede keuze als je minimaal drie tot vier weken per jaar op reis gaat. Je bent dan altijd verzekerd tijdens je vakanties.

  Meer informatie


  Tips om te besparen op je annuleringsverzekering

  De standaard annuleringsverzekeringen zijn vaak onnodig uitgebreid. Het kost je wat meer uitzoekwerk om een pakket op maat samen te stellen, maar onder de streep is het de moeite meer dan waard. Wij helpen je alvast op weg met een aantal tips om je premie zo laag mogelijk te houden:

  Vergelijk jaarlijks

  De meest voor de hand liggende en eenvoudige stap is het jaarlijks vergelijken van annuleringsverzekeringen om zo de meest gunstige optie voor jou te kunnen selecteren.

  Kijk kritisch naar extra dekkingen

  Neem de modules kritisch onder de loep. Heb je bijvoorbeeld echt een medische kosten-dekking nodig of is dit al gedekt onder een aanvullende zorgverzekering? Kun je bepaalde risico’s van sommige dekkingen zelf dragen?

  Klopt het dekkingsgebied?

  Controleer goed het dekkingsgebied wat je nodig hebt, Europa of wereld. Om niet onnodig overzekerd te zijn.

  Kortlopende of doorlopend?

  Vaak is een doorlopende annuleringsverzekering goedkoper als je meerdere reizen per jaar maakt. Denk dus goed na over je jaarplanning.


  Veelgestelde vragen over annuleringsverzekeringen

   Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering?

   Kort gezegd biedt de reisverzekering bescherming tegen schade tijdens je reis en de annuleringsverzekering voor je reis. Denk bij een reisverzekering vooral aan dekking bij noodsituaties en hulpverlening. Een annuleringsverzekering vergoedt daarentegen de kosten bij gedwongen annuleren door onvoorziene omstandigheden voor of gedurende je reis.

   Waarom heb ik een annuleringsverzekering nodig?

   Op reis wil je je geen zorgen maken om de gevolgen van onvoorziene gebeurtenissen als een ongeval of overlijden. Kun je noodgedwongen niet op reis of moet deze voortijdig worden beëindigd dan biedt een annuleringsverzekering de financiële zekerheid dat je reissom (deels) wordt vergoed. Zo kun jij met een gerust hart op vakantie gaan.

   Kan ik nog een annuleringsverzekering afsluiten na boeking?

   Je hebt de reis al geboekt en besluit later dat je toch een annuleringsverzekering wil afsluiten. Het goede nieuws is dat je dit ook later kan afsluiten. Mits je dit binnen 7 tot 14 dagen doet na het boeken van de vakantie. Per verzekeraar is het verschillend hoeveel tijd je hiervoor krijgt. Dus kijk dat goed na in de algemene voorwaarden.

   Wanneer gaat de annuleringsverzekering in?

   Je bent verzekerd vanaf aanvang van de vakantie. Dit begint als je de deur van je huis dichttrekt om de reis te starten. Let wel, dat de voorbereiding van de reis niet is gedekt. Denk aan de bagage in de auto zetten.

   Is corona gedekt bij een annuleringsverzekering?

   Over het algemeen geldt dat verzekeraars corona niet meer rekenen als een onvoorziene gebeurtenis en er dus geen vergoeding wordt uitgekeerd bij gedwongen annuleren van de reis. Op 11 maart 2020 is corona namelijk officieel bestempeld als pandemie. Het is dus niet zinvol hier een annuleringsverzekering voor af te sluiten.

   Ik heb geen annuleringsverzekering kan ik mijn reis toch annuleren?

   Bij het boeken van een reis geldt geen wettelijke 14 dagen bedenktijd. De gemaakte boeking is definitief en deze kun je helaas niet zomaar kosteloos annuleren. Ook niet als zich een onvoorziene situatie heeft voorgedaan waardoor je niet op reis kunt, denk aan een ongeval.

   Kijk de voorwaarden na van de reisorganisatie waarbij je hebt geboekt welke kosten er worden berekend bij annuleren. Dit is afhankelijk van hoeveelheid tijd tussen het annuleren en de eerste reisdag zit. Het kan verschillen van alleen de aanbetaling kwijt zijn maar het kan helaas ook de hele reissom zijn.


  Is je vraag nog niet beantwoord?

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.