Annuleringsverzekering vergelijken

Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Thuiswinkel Waarborg

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9

2747 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  1 uur geleden
  Duidelijke overstap service

  Duidelijke overstap service. Eenvoudig geregeld .

  Edwin Roos
  Star on Star on Star on Star on Star off
  1 uur geleden
  Makkelijk af te sluiten

  Makkelijk af te sluiten

  S. Kuiper
  Star on Star on Star on Star on Star off
  3 uur geleden
  Het ging snel

  Het ging snel

  G. van der Wolf
  Four and a half stars

  Trustscore: 9

  2747 reviews

  Wij vergelijken annuleringsverzekeringen van:

  Snel navigeren naar

  Annuleringsverzekering vergelijken

  Je hebt er zo naar uitgekeken, die welverdiende reis. Het zal je maar gebeuren dat er iets vóór of tijdens je vakantie gebeurt waardoor je niet op reis kunt of deze eerder moet afbreken. De kosten die je vooraf hebt gemaakt krijg je niet terug. Een annuleringsverzekering biedt uitkomst.

  Een annuleringsverzekering sluit je bij ons samen af met een doorlopende reisverzekering in onze vergelijker. Een annuleringsverzekering kun je als extra dekking kiezen bij een reisverzekering of los afsluiten.

  Wat is een annuleringsverzekering

  Een annuleringsverzekering dekt je voor de kosten die je maakt bij het annuleren van een reis. Dit kan een gebeurtenis zijn die voor de reis gebeurt of tijdens de reis. Het is hierbij van belang dat de reden voor het annuleren als geldig wordt gezien door de verzekeraar. Veel voorkomende annuleringsreden zijn zo een sterfgeval van een naaste, beëindiging van je relatie of het annuleren door reisgenoten.


  Wat zijn geldige redenen om je reis te annuleren?

  Niet iedere reisverzekeraar hanteert dezelfde redenen als geldig. Lees de polisvoorwaarden aandachtig door en voorkom verrassingen. We hebben de meest voorkomende redenen voor je op een rij gezet. Kies je een uitgebreidere dekking, dan zijn er meer annuleringsredenen inbegrepen.
   
  Onze tip: ben je genoodzaakt te annuleren? Geef dit zo snel mogelijk door aan je verzekeraar, maar uiterlijk binnen 3 dagen na de start van de gebeurtenis.

   Ongeval, ernstige ziekte of overlijden van jijzelf of dierbaren

   Annuleren is geldig als jij of je partner betrokken zijn bij een ongeval, het krijgen van een ernstige zieke, een medisch noodzakelijke ingreep nodig hebben en bij overlijden. Eerstegraads ((adoptie)ouders en (adoptie)kinderen) en tweedegraads (grootouders, kleinkinderen en broers/zussen) familie valt bij de meeste verzekeraars onder de dekking.

   Derdegraads familie (overgrootouders, achterkleinkinderen, neven/nichten, ooms/tantes) dekt niet elke verzekeraar. Wat als een hele goede vriend komt te overlijden? Het verschilt per verzekeraar dus kijk de polisvoorwaarden goed na.

   Zwangerschap

   Als je onverwachts zwanger wordt, is dit een geldige reden om te annuleren. Het is belangrijk dat de zwangerschap bij het boeken van de vakantie nog niet bekend was. De verzekeraar heeft een doktersverklaring van de zwangerschap nodig voor het annuleren.

   Stel je bent al zwanger en hebt een reis geboekt maar moet toch annuleren vanwege serieuze complicaties, dan is dit een geldige reden om te annuleren.

   Officieel ontbonden relatie

   Niet elke verbroken relatie geldt als geldige reden om te annuleren. Het moet om een officieel ontbonden verbintenis gaan waarvan een bewijs kan worden overhandigd aan de verzekeraar. Denk aan een echtscheiding of beëindiging van een samenlevingscontract.

   Bij een nieuwe baan of ontslag

   Je hebt na een periode van werkloosheid een nieuwe baan en kunt daardoor niet meer op reis. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan wordt dit bij de meeste verzekeraars wel gedekt. Heb je een vast contract en wordt je onvrijwillig werkloos? Ontslag geldt in dit geval als geldige redenen. Dat is niet altijd zo als je wordt ontslagen van een tijdelijke baan.

   Annulering reisgenoot

   Je zou samen met iemand op reis gaan en deze persoon moet annuleren. Voor jou ook een reden om te willen annuleren. Dit is gedekt als je samen een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Anders gelden er extra voorwaarden waaraan moet worden voldaan, wil je recht hebben op een vergoeding. Zo moet je reisgenoot genoemd zijn op de reserveringspapieren van de reis én annuleren om een geldige reden zoals opgenomen in de polisvoorwaarden.

   Niet voldoen aan noodzakelijk visum en inentingen

   Is het buiten jouw schuld om niet op tijd gelukt om een visum en/of inentingen te krijgen, waardoor je niet op reis kunt? Dan beschouwen alle annuleringsverzekeringen dit als een geldige reden om de vakantie te annuleren.

   Het te laat aanvragen van een visum (door eigen schuld) zal een verzekeraar dus niet vergoeden. Kun je om een medische oorzaak een inenting niet krijgen? Dan is dit ook een geldige reden om te annuleren.

   Vertraging bij vertrek

   Maak je een reis van langer dan 3 dagen en krijg je te maken met meer dan 8 uur vertraging op de heenreis of bij aankomst op de eerste reisbestemming? In sommige gevallen krijg je een deel vergoed. Dat is per verzekeraar anders geregeld. Denk aan een vlucht in Nederland die vertraging heeft waardoor je het vertrek van de cruise gaat missen.

   Politieke onrust of natuurrampen land van bestemming

   Terreuraanslagen (of de dreiging daarvan) en natuurgeweld als overstromingen en bosbranden zijn niet standaard gedekt met de annuleringsverzekering. Bij sommige verzekeraars kun je hier wel een aanvullende dekking voor afsluiten.


  Wel of geen annuleringsverzekering afsluiten voor vakantie?

  Het wel of niet afsluiten van een annuleringsverzekering is een persoonlijke keuze die verschilt per situatie. In de volgende situaties is het in ieder geval wel of niet verstandig om dit te doen:

  Wel

  • pluspunt
   Als je een reisverzekering gaat afsluiten.
  • pluspunt
   Als je een dure reis gaat maken.
  • pluspunt
   Als je meerdere keren per jaar op reis gaat.

  Niet

  • minpunt
   Als de kosten van de reis laag zijn.
  • minpunt
   Als je de annuleringsverzekering uitsluitend afsluit voor ongeplande reizen.

  Maximale vergoedingen annuleringsverzekering

  Niet elke annuleringsverzekering keert hetzelfde bedrag uit bij annulering. Zo zit er een verschil tussen de reisverzekeraars, maar ook tussen de pakketten die zij aanbieden. Hieronder staat de maximale vergoeding die de reisverzekeraar hanteert.

  VerzekeraarPer persoonPer polis
  Centraal Beheer€ 18.500x aantal personen
  ABN AMRO€ 3.000x aantal personen
  Univé€ 3.000€ 12.000
  FBTO€ 4.500x aantal personen
  De Internationale€ 1.500€ 6.000
  OHRA€ 1.500x aantal personen
  Inshared€ 2.000€ 15.000
  Allianz Global Assistance € 3.000€ 15.000
  Nationale Nederlanden€ 5.000x aantal personen
  a.s.r.€ 3.000€ 14.000
  Aegon€ 2.500€ 5.000
  Unigarant€ 3.000x aantal mensen

  * De vergoedingen kunnen per pakket verschillen. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden.


  Kortlopende- of doorlopende annuleringsverzekering

  Zoals eerder beschreven heb je de keuze uit een kortlopende- of doorlopende reisverzekering. Het verschil tussen deze verzekeringen zit in de duur van de dekking. Een kortlopende annuleringsverzekering is tijdelijk, terwijl een doorlopende annuleringsverzekering voor een heel jaar dekking biedt.

  Doorlopende annuleringsverzekering

  Een doorlopende annuleringsverzekering is een slimme keuze voor reizigers die vaak op pad gaan. In tegenstelling tot een kortlopende annuleringsverzekering, biedt een doorlopende variant voor een geheel jaar dekking. Je hoeft je geen zorgen te maken om het afsluiten van een annuleringsverzekering als je weer een reis op de planning hebt staan.

  Voordelen:

  pluspuntJe hoeft niet meerdere annuleringsverzekeringen af te sluiten
  pluspuntPersoonsgebonden bedrag
  pluspuntVoordeliger dan meerdere kortlopende annuleringsverzekeringen
  pluspuntFamilieleden meeverzekeren

   

  Kortlopende annuleringsverzekering

  Een kortlopende annuleringsverzekering is een handige oplossing voor reizigers die niet vaak op vakantie gaan of een reis maken die niet veel kost.

  Voordelen:

  pluspuntGeen doorlopende verplichtingen
  pluspuntTot kort voor de reis af te sluiten
  pluspuntVoordeliger als je niet vaak op reis gaat

  Wat kost een annuleringsverzekering?

  De berekening van de premie van een annuleringsverzekering verschilt per het soort annuleringsverzekering. Bij een kortlopende annuleringsverzekering hanteert de verzekeraar een percentage van de gehele reissom. Je betaalt eenmalig een bedrag om je reis te verzekeren.

  De maandelijkse premie van een doorlopende annuleringsverzekering wordt berekend aan de hand van het verzekerde bedrag. Dit bedrag is de maximale jaarlijkse uitkering voor de annuleringskosten van je reis.

  Kortlopende annuleringsverzekering

  De kosten van een kortlopende annuleringsverzekering ligt rond de 5 procent van de kosten van de vakantie. Het percentage dat wordt gehanteerd verschilt per verzekeraar.

  Rekenvoorbeeld: Stel je reis kost € 1.000. Je betaalt bij de reisverzekeraar 5% van je totale bedrag aan premie. Dit is dus 5% x € 1.000 = € 50.

  Doorlopende annuleringsverzekering

  Een doorlopende annuleringsverzekering met doorlopende reisverzekering kost tussen doorgaans de € 4 en € 12 euro per maand. De maandelijkse premie van je doorlopende annuleringsverzekering hangt af van de maximale vergoeding. Hoe hoger de vergoeding die je wilt, hoe hoger je premie.

  Rekenvoorbeeld: Stel je verzekerd jezelf voor een bedrag van € 1.500 per jaar. Je kiest een voor een doorlopende reisverzekering met een annuleringsdekking voor € 6 per maand. In totaal ben je 12 (maanden) x € 6 (maandelijkse premie) = € 72.

  Het rekenvoorbeeld laat zien dat een kortlopende annuleringsverzekering het goedkoopst is bij een reis onder de € 1.000. Wanneer je meerdere keren per jaar op reis gaat, is een doorlopende annuleringsverzekering de voordeligste beslissing.


  Polisvoorwaarden annuleringsverzekering

  Vaste waarde of verzekerd bedrag

  Vooraf bij het afsluiten van een annuleringsverzekering geef je waarde van je reis aan of het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn. Als je reis vooraf moet worden geannuleerd krijg je het gele bedrag terug, indien het valt onder je totaal verzekerde bedrag. Als je reis tussendoor moet worden onderbroken krijg je een vergoeding voor de resterende dagen.

   

  Rekenvoorbeeld: Stel, je gaat 10 dagen op reis. Je hebt bij je doorlopende annuleringsverzekering een verzekerd bedrag van € 1.500 aangegeven. Toch moet je door omstandigheden na 3 dagen je reis afbreken. Je ontvangt dan voor de resterende 4 dagen een vergoeding. Hiervoor krijg je € 1.500 / 10 dagen x 4 dagen = € 600 terug. Bij een kortlopende annuleringsverzekering gaat de berekening hetzelfde, alleen heb je niet een verzekerd bedrag, maar een vooraf aangegeven waarde van de reis.

  Partner en kinderen

  Bij een doorlopende annuleringsverzekering is het mogelijk om meerdere mensen te verzekeren op dezelfde polis. Dit kan bijvoorbeeld je partners zijn of je kinderen. Het is wel belangrijk dat de kinderen nog thuiswonen of uit huis wonen voor studie of stage. Het meeverzekeren van familie is meestal een goedkopere oplossing dan het afsluiten van meerdere annuleringsverzekeringen. De opgegeven gezinsleden hebben dezelfde dekking als de hoofdverzekeraar.

  Waarvoor ben je niet verzekerd

  Het is natuurlijk altijd vervelend als je een reis moet annuleren. Helaas worden niet alle redenen vergoed door de annuleringsverzekering. De volgende gebeurtenissen worden niet gedekt:
   

  • minpunt
   Verwachte gebeurtenissen als niet-plotseling ontslag en verwacht overlijden
  • minpunt
   Opzet of grove schuld
  • minpunt
   Faillissement reisorganisatie
  • minpunt
   Deelnemersaantal onvoldoende om reis door te laten gaan
  • minpunt
   Reis voor een medische behandeling
  • minpunt
   Missen van het vliegtuig door oponthoud (denk aan files)
  • minpunt
   Slecht weer op de plaats van bestemming


  Reis en annuleringsverzekering

  Het is mogelijk om een reisverzekering en annuleringsverzekering in combinatie met elkaar af te sluiten. Het kan zijn dat een reisverzekeraar een pakket aanbiedt met daarin een reisverzekering en een annuleringsverzekering. Is dit niet het geval? Dan kan je een reisverzekering afsluiten met een aanvullende annuleringsdekking.


  Los of in combinatie met een reisverzekering

  Je kunt een zelfstandige annuleringsverzekering afsluiten of dit samen met je reisverzekering doen. Maar bij een paar verzekeraars is het mogelijk om een losse annuleringsverzekering af te sluiten:

  VerzekeraarLosse annuleringsverzekering
  FBTONee
  a.s.r.Ja
  UnivéJa
  De InternationaleNee
  OHRANee
  InsharedJa
  ABN AMROJa
  Centraal BeheerJa
  Allianz Global AssistanceNee
  Nationale NederlandenJa
  AegonNee
  UnigarantJa

  *Bij elke van de bovenstaande verzekeraars kan je een reisverzekering afsluiten in combinatie met een annuleringsverzekering.

  Voor het afsluiten van een losse annuleringsverzekering doorloop je dezelfde stappen in de vergelijker. Je komt via de vergelijker op de website van de verzekeraar, die het beste past bij jouw wensen en behoeften, waar je kan kiezen voor een losse annuleringsverzekering.


  Een reis- en annuleringsverzekering vergelijken en afsluiten

  In onze vergelijker kan je uitsluitend een annuleringsverzekering afsluiten met een reisverzekering. Volg het onderstaande stappenplan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

  Stap 1

  Bovenaan de pagina vul je je persoonlijke gegevens in. Denk aan je geboortedatum, postcode, huisnummer en eventuele familieleden.

  Stap 2

  Bij de volgende stap geef je aan wat je maximale reisduur voor een jaar zal zijn. Deze tijdsduur ligt tussen de 6 weken en 12 maanden. Daarnaast geef je ook aan waar je dekking moet gelden; alleen in Europa of de hele wereld. Als aanvullende dekking vink je de “annuleringsdekking” aan.

  Stap 3

  In de vergelijker kan je het gewenste maximale bedrag aan annulering aangeven. Dit is het bedrag waarvoor je een jaar lang verzekerd bent. Dit bedrag ligt tussen de € 1.000 – € 3.500.

  Stap 4

  Je kan nu beginnen met het vergelijken van je reis- en annuleringsverzekeringen. De reis- en annuleringsverzekeringen staan gerangschikt op de maandelijkse premie. Hiernaast vind je ook de polisscore en het eigen risico.

  Stap 5

  Als laatste klik op de knop “aanvragen” om je reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Je wordt automatisch doorgestuurd naar de pagina van de reisverzekeraar. Sluit hier je beste reisverzekering af.

  Veelgestelde vragen over annuleringsverzekeringen

   Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering?

   Kort gezegd biedt de reisverzekering bescherming tegen schade tijdens je reis en de annuleringsverzekering voor je reis. Denk bij een reisverzekering vooral aan dekking bij noodsituaties en hulpverlening. Een annuleringsverzekering vergoedt daarentegen de kosten bij gedwongen annuleren door onvoorziene omstandigheden voor of gedurende je reis.

   Waarom heb ik een annuleringsverzekering nodig?

   Op reis wil je je geen zorgen maken om de gevolgen van onvoorziene gebeurtenissen als een ongeval of overlijden. Kun je noodgedwongen niet op reis of moet deze voortijdig worden beëindigd dan biedt een annuleringsverzekering de financiële zekerheid dat je reissom (deels) wordt vergoed. Zo kun jij met een gerust hart op vakantie gaan.

   Kan ik nog een annuleringsverzekering afsluiten na boeking?

   Je hebt de reis al geboekt en besluit later dat je toch een annuleringsverzekering wil afsluiten. Het goede nieuws is dat je dit ook later kan afsluiten. Mits je dit binnen 7 tot 14 dagen doet na het boeken van de vakantie. Per verzekeraar is het verschillend hoeveel tijd je hiervoor krijgt. Dus kijk dat goed na in de algemene voorwaarden.

   Wanneer gaat de annuleringsverzekering in?

   Je bent verzekerd vanaf aanvang van de vakantie. Dit begint als je de deur van je huis dichttrekt om de reis te starten. Let wel, dat de voorbereiding van de reis niet is gedekt. Denk aan de bagage in de auto zetten.

   Ik heb geen annuleringsverzekering kan ik mijn reis toch annuleren?

   Bij het boeken van een reis geldt geen wettelijke 14 dagen bedenktijd. De gemaakte boeking is definitief en deze kun je helaas niet zomaar kosteloos annuleren. Ook niet als zich een onvoorziene situatie heeft voorgedaan waardoor je niet op reis kunt, denk aan een ongeval.

   Kijk de voorwaarden na van de reisorganisatie waarbij je hebt geboekt welke kosten er worden berekend bij annuleren. Dit is afhankelijk van hoeveelheid tijd tussen het annuleren en de eerste reisdag zit. Het kan verschillen van alleen de aanbetaling kwijt zijn maar het kan helaas ook de hele reissom zijn.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.