Is een inboedelverzekering verplicht?

Heb je een eigen huur- of koophuis, dan heb je waarschijnlijk behoorlijk wat inboedel. Denk aan al je meubels, gordijnen en audioapparatuur. Ook kleding en zelfs etenswaren vallen onder inboedel. Vaak wordt er daarom gedacht dat een inboedelverzekering verplicht is. Maar dit is niet het geval. Een inboedelverzekering is niet officieel verplicht vanuit de wet, maar wel aan te raden. Mocht er namelijk iets gebeuren met jouw inboedel, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

Wat dekt de inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis die is ontstaan door bijvoorbeeld brand, diefstal of lekkage. Inboedel staat voor alle losse spullen in huis. Voorbeelden zijn meubels, kleding en apparatuur. Ze zijn als het ware dus te verhuizen. Zo valt losse vloerbedekking onder je inboedelverzekering, maar vastgelijmd parket niet. Een vaste vloer valt namelijk onder je opstalverzekering. Ook een vaste keuken valt niet onder inboedel, maar het keukengerei weer wel.

Zie voorbeelden van zaken die wel en niet verzekerd zijn bij een inboedelverzekering:

Wel verzekerdNiet verzekerd
KliklaminaatSchade door opzet
Houten vloerSchade die je kon voorkomen zoals barsten of vlekken
WasmachineSchade door overstroming of aardbeving
MeubelsMobiele apparatuur
Vrijstaande keukenAchterstallig onderhoud

Wil je ook je mobiele telefoon, laptop, sieraden en eventuele schilderijen verzekeren, dan heb je vaak een aanvullende dekking op je inboedelverzekering nodig. Raadpleeg hiervoor je verzekeringsmaatschappij.

Goed om te weten

Schade die je zelf veroorzaakt doordat je bijvoorbeeld iets laat vallen, is alleen gedekt met een zogeheten allrisk dekking.

Waarom een inboedelverzekering nuttig kan zijn

Overweeg je om een inboedelverzekering af te sluiten, dan is de kans groot dat je alleen aan dure spullen denkt zoals inbouwapparatuur en een bankstel. Maar alle spullen tellen mee. De inboedelverzekering dekt namelijk al je bezittingen die zich in je woning bevinden. Zo is één broek of trui misschien niet zoveel waard, maar een complete garderobe wel.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, wel verstandig

Een inboedelverzekering is dus niet verplicht. Maar het kan wel een fijn idee zijn om een inboedelverzekering te hebben. Je inboedel – oftewel de spullen die zich in je huis bevinden – zijn dan verzekerd tegen schade door brand, inbraak en diefstal. Wil je ook schade aan je inboedel verzekeren die ontstaat door je eigen schuld, dan kun je hiervoor een losse dekking afsluiten. Raadpleeg hiervoor je verzekeraar.

Voorbeeld

Een kapotte waterleiding kan je complete huis en dus ook je gehele inboedel beschadigen. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Ook al is een inboedelverzekering niet verplicht, toch is het verstandig om je te verzekeren voor onvoorziene gebeurtenissen die aardig in de papieren kunnen oplopen. Je kan hiermee veel financiële schade voorkomen.

Is een inboedelverzekering verplicht in een huurwoning?

Inboedelverzekering is niet verplicht

Het antwoord op “Is een inboedelverzekering verplicht?” is dus: nee. Wettelijk gezien is een inboedelverzekering niet verplicht. Als huiseigenaar heb je zelf de keuze of je deze afsluit of niet. Huur je een woning, dan kan de verhuurder jou wél verplichten een inboedelverzekering af te sluiten. Dit staat dan in je huurcontract. Dit komt vaker voor bij de particuliere of vrije huursector maar minder vaak bij woningbouwverenigingen.

Inboedelverzekering afsluiten is wel verstandig

Huur je een woning van een woningbouwvereniging, dan ben je meestal niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Toch is het wel verstandig. Mocht je onverhoopt een nieuwe inboedel aan moeten schaffen en je hebt hier niet het budget of spaargeld voor, dan biedt een inboedelverzekering uitkomst.

tip

Goed om te weten

Je inboedelverzekering vergoedt dus schade aan alle losse spullen in je woning. Heb je een koopwoning, dan wil je behalve de losse spullen ook je woning zelf verzekeren. Hiervoor heb je een opstalverzekering nodig. Hiermee verzeker je je woning en bijgebouwen zoals een garage of schuur.

En hoe zit het met een opstalverzekering, is die verplicht?

Een inboedelverzekering is dus niet verplicht. Een opstalverzekering is volgens de wet officieel ook niet verplicht. Maar deze wordt door verzekeraars wel vaak als verplichting opgelegd. Ook is het vaak niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je geen opstalverzekering hebt.

Inboedelverzekering afsluiten

Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht. Toch is het wel verstandig om er een af te sluiten. Zo ben je verzekerd tegen schade aan je spullen in huis die ontstaat door lekkage, diefstal of brand. Wil je inboedelverzekeringen vergelijken, gebruik dan onze woonvergelijker. Vul je gegevens in, maak je wensen kenbaar en vergelijk wat de verzekeraars wel en niet vergoeden in hun inboedelverzekering.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.