Is een inboedelverzekering verplicht? | Overstappen.nl

Is een inboedelverzekering verplicht?

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Wel is het aan te raden je spullen te verzekeren met een inboedelverzekering. We leggen je op deze pagina uit waarom.

Inboedelverzekering verplicht?

Is een inboedelverzekering verplicht? Nee, een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht. Wel is het aan te raden een inboedelverzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering verzeker je losse spullen in je huis tegen schade ontstaan door brand, diefstal en bijvoorbeeld lekkage. Ook schade die je zelf aanricht, kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Mocht er iets gebeuren met jouw inboedel, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Een inboedelverzekering is dus niet verplicht, maar wel aan te raden.

Lees meer over de inboedel, de inboedelverzekering en alle mogelijkheden qua dekking op de pagina’s: Wat is een inboedelverzekering en wat is inboedel.

Je inboedelverzekering dekt dus schade aan alle losse spullen in je woning. Heb je een koopwoning, dan wil je behalve de losse spullen ook je woning zelf verzekeren. Hiervoor heb je een opstalverzekering nodig. Hiermee verzeker je je woning en bijgebouwen zoals een garage of schuur.

Is een inboedelverzekering nodig?

Heb je een inboedelverzekering nodig? Een inboedelverzekering is geen verplichte verzekering. Maar het kan wel een fijn idee zijn om een inboedelverzekering te hebben. We leggen je een voorbeeld uit waarom het handig is om een inboedelverzekering te hebben.

Voorbeeld

Er gaat een waterleiding kapot waardoor je hele inboedel beschadigt. Denk aan een kapotte bank, kapotte stoelen, en elektronische spullen die het niet meer doen. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Ook al is een inboedelverzekering niet verplicht, toch is het verstandig om je te verzekeren voor onvoorziene gebeurtenissen die aardig in de papieren kunnen oplopen. Je kan hiermee veel financiële schade voorkomen.

Inboedelverzekering verplicht huurwoning

Heb je een huurwoning? Dan zorgt de eigenaar van de woning ervoor dat de woning zelf verzekerd is. De woning zelf verzeker je met een opstalverzekering. Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor de losse spullen in jouw woning. Wil je deze verzekeren tegen onvoorziene schade? Dan zul je zelf een inboedelverzekering moeten afsluiten. Ook in een huurwoning is een inboedelverzekering niet verplicht, maar wel aan te raden. In een enkel geval zal je huisbaas je verplichten een inboedelverzekering af te sluiten, dat neemt de huisbaas dan op in het huurcontract.

Heb je een koopwoning? Ook dan is een inboedelverzekering niet verplicht, maar wel aan te raden. Ook een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht als je een koopwoning hebt. Wel verplicht de hypotheekverstrekker je vaak om er een af te sluiten. Lees meer op: is een opstalverzekering verplicht?

Vergelijk de inboedelverzekering

Wil je je inboedel in huis verzekeren tegen schade en weet je niet waar je moet beginnen? Daar kunnen wij je mee helpen. In onze vergelijker vragen we jou om al je gegevens in te vullen. Wij laten jou op basis van je gegevens zien welke inboedelverzekering het beste bij je past. De verzekering met de beste premie staat altijd bovenaan. Wil je ook je woning verzekeren? Ga dan voor een woonverzekering, een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
2 minuten 02-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!