Opstalverzekering verplicht

Een opstalverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht, maar kan je wel beschermen tegen hoge kosten bij brand-, water- of stormschade en inbraak. Een goede reden om deze verzekering te overwegen. Hypotheekverstrekkers eisen vaak wel een opstalverzekering voordat je een hypotheek kunt afsluiten. Wij leggen aan je uit wat de voordelen zijn van de opstalverzekering en hoe dat zit met jouw koopwoning.

Is een opstalverzekering verplicht?

Hoewel de Nederlandse wet geen algemene verplichting oplegt om een opstalverzekering af te sluiten, is het in de praktijk vaak wel verplicht. Hoe komt dat?

Wanneer je een hypotheek afsluit om een woning te kopen, zal de hypotheekverstrekker doorgaans eisen dat je een opstalverzekering afsluit. De reden hiervoor is simpel: het huis dient als onderpand voor de lening. Mocht er iets gebeuren waardoor de woning beschadigd raakt, zoals een brand of storm, dan verliest het onderpand (het huis) zijn waarde. Een opstalverzekering beschermt zowel de huiseigenaar als de hypotheekverstrekker tegen dit financiële risico. Je kunt er ook voor kiezen een woonverzekering af te sluiten, waarbij je de inboedel meeverzekert.


Opstalverzekering verplicht bij hypotheek

Buiten het hypotheekscenario is het alsnog verstandig om een opstalverzekering te overwegen. Een woning is voor velen de grootste financiële investering en onvoorziene schade kan grote financiële gevolgen hebben.

Wanneer je een woning huurt, hoef je je als huurder doorgaans geen zorgen te maken over een opstalverzekering. De verantwoordelijkheid om de woning zelf te verzekeren tegen schade ligt bij de verhuurder, meestal de eigenaar van de woning. Zij hebben vaak een opstalverzekering afgesloten die schade aan de vaste delen van de woning dekt.

Als huurder is het wel raadzaam om naar een inboedelverzekering te kijken. Deze verzekert de persoonlijke bezittingen die je in de gehuurde woning plaatst tegen zaken zoals diefstal, brand of waterschade. Hoewel de structuur van het gebouw is verzekerd door de verhuurder, zijn jouw persoonlijke spullen dat niet automatisch.


Opstalverzekering afsluiten

Een opstalverzekering is dus wettelijk niet altijd verplicht is, maar bevelen wij in de meeste gevallen sterk aan, zeker bij het afsluiten van een hypotheek. Het biedt zekerheid en bescherming tegen potentiële financiële tegenvallers gerelateerd aan schade aan de woning.

Met een opstalverzekering wordt schade gedekt aan vaste delen van een woning, zoals muren, daken en inbouwkeukens. Losse spullen binnen het huis vallen hier niet onder, daarvoor is de inboedelverzekering.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.