Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een soort woonverzekering die je afsluit voor spullen binnenshuis. Op deze pagina vertellen we wat een inboedelverzekering precies is en wat er allemaal onder valt.

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis tegen schade ontstaan door brand, storm, ontploffing, schroeien, smelten, water, diefstal en inbraak. Met de inboedel bedoelen we alle spullen die los in je huis liggen en zo kunt verplaatsen zonder dat er schade ontstaat. Schade die je zelf veroorzaakt en schade die ontstaat buiten je huis kun je verzekeren met aanvullende dekkingen. Op deze pagina leggen we je in het kort uit wat een inboedelverzekering is.

Wat betekent inboedel?

Al het roerend goed uit jouw woning valt onder de inboedel. Dit zijn spullen die je zo uit je woning kunt halen zonder dat er schade ontstaat. Onder de inboedelverzekering vallen dus spullen die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten: ze zijn geen eigendom van de woning, het perceel of andere aanhorigheden. Denk aan kasten, tafels en stoelen en waardevolle spullen zoals audio- en videoapparatuur. Een vastgeklikte laminaatvloer die je zo kunt verwijderen valt ook onder de inboedel. Een vastgelijmde vloer valt bijvoorbeeld niet onder de inboedel, maar onder de opstal. Lees meer op de pagina: wat is inboedel?

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die ontstaan door brand, water, diefstal, storm en inbraak. Niet alle soorten schade is verzekerd in de basisdekking van de inboedelverzekering. Voor schade die je bijvoorbeeld zelf veroorzaakt door een klein ongelukje heb je een all risk dekking nodig. Ook voor waardevolle spullen en ongelukken buiten het huis heb je een aanvullende dekking nodig. Schade aan jouw huis, dus niet aan de spullen, verzeker je met een opstalverzekering. Veel mensen kiezen ervoor om zowel een inboedel- als opstalverzekering af te sluiten. Deze gecombineerde verzekering noemen we de woonverzekering.

Extra dekkingen inboedelverzekering

Met de basisdekking van de inboedelverzekering kun je sommige zaken niet verzekeren. Denk aan schade die jezelf veroorzaakt, schade buitenhuis of schade aan hele waardevolle spullen. Veel mensen sluiten daarom een aanvullende dekking af. Zo weten ze zeker dat hun spullen goed verzekerd zijn. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje:

Iedere verzekeraar heeft andere vergoeding, voorwaarden en dekking voor schade aan je huis en de inboedel. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

All risk dekking

Met een all risk dekking verzeker je ook schade aan je inboedel die je zelf veroorzaakt. Je stoot per ongeluk een dure vaas om of door jouw toedoen heeft de bank schade opgelopen. Al deze schade die je zelf veroorzaakt, verzeker je met de uitgebreide all risk dekking van de inboedelverzekering. Een all risk dekking kost je dan iets meer premie, maar jouw huishouden is dan ook uitgebreider verzekerd. Lees meer op de pagina over de all risk dekking.

Buitenhuisdekking

Je kunt je inboedelverzekering aanvullen met een buitenhuisverzekering. Je verzekert je spullen dan ook tegen schade die buiten het huis ontstaat. Denk aan een koptelefoon die schade oploopt in een café of een laptop die zo uit je tas wordt gestolen. Lees meer op de pagina over de buitenshuisverzekering.

Kostbaarhedenverzekering

Sommige spullen zijn zo veel waard dat een inboedelverzekering alleen niet genoeg dekking biedt. Deze kostbaarheden verzeker je in een kostbaarhedenverzekering. Denk aan sieraden, antiek, muziekinstrumenten of waardevolle kunst. Lees meer op de pagina over de kostbaarhedenverzekering.

Mobiele elektronica

Ook voor mobiele elektronica kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Onder mobiele elektronica vallen bijvoorbeeld telefoons, laptops en audioapparatuur. Verzekeraars hanteren allemaal andere eisen voor het verzekeren van mobiele elektronica. Kijk daarom altijd in de polisvoorwaarden van de verzekering. Lees meer op de pagina mobiele elektronica.

Glasverzekering

Als aanvullende dekking van de inboedelverzekering kunnen zowel huurders als kopers het glaswerk in je woning verzekeren tegen schade en ongelukken. Onder glas verstaan verzekeraars alle ramen die bedoeld zijn om daglicht binnen te laten. Denk hierbij aan ramen, het glas in deuren, dakramen en lichtkoepels. Lees meer op de pagina over de glasverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je per ongeluk iets kapot maakt van of aan een ander. Dit kan bijvoorbeeld gaan over schade aan iemands woning, auto, spullen of aan een persoon zelf. De persoon in kwestie kan je verantwoordelijk houden voor de kosten van de schade en dat kan vaak duur uitvallen. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je dit soort schade. Lees meer op de pagina over de aansprakelijkheidsverzekering.

Inboedelverzekering vergelijken

Heb je al een inboedelverzekering of is de waarde van jouw inboedel onlangs gestegen of gedaald? In elk geval is het verstandig de inboedelverzekering jaarlijks onder de loep te nemen. Wellicht past de huidige dekking van de verzekering niet meer bij jouw inboedel of ben je ergens anders goedkoper uit met een uitgebreidere dekking. Onze vergelijker helpt jou bij het maken van een gepaste keuze. Vul je gegevens in en we laten je de inboedelverzekeringen zien die het beste passen bij jouw voorkeur. Door over te stappen kan je vaak honderden euro’s per jaar besparen.
 

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
3 minuten 22-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!