Wat is het verschil tussen opstal en inboedel?

Wat is het verschil tussen opstal en inboedel?

Het kan nogal eens verwarrend zijn: het verschil tussen de inboedel en de opstal. Kort gezegd: de opstal is het huis en alles dat daar aan vast zit. Onder de inboedel vallen alle losse onderdelen in dat huis. Op deze pagina leggen we je precies uit wat het verschil is tussen de opstal en de inboedel en hoe je deze onderdelen verzekert.

Wat is inboedel?

Wat is inboedel? Met de inboedel bedoelen verzekeraars alle losse onderdelen en spullen in een woning. Je kunt de inboedel verplaatsen zonder dat je schade veroorzaakt. Onder de inboedel vallen bijvoorbeeld een bank, je eettafel en de bijbehorende stoelen, een wasmachine, sieraden en kliklaminaat. De inboedel verzeker je met een inboedelverzekering.

Wat is opstal?

Wat is opstal? Onder opstal vallen de onderdelen aan een huis die je niet kunt verplaatsen zonder schade aan te richten. Opstal betekent letterlijk bouwwerk. Onder de opstal vallen bijvoorbeeld de schuur, een ingebouwde keuken, de trap, een houten vloer en een cv-installatie. De opstal verzeker je met een opstalverzekering.

Verschil inboedel en opstal

Er heerst nog altijd veel verwarring: wat valt nu onder de inboedel en wat valt onder de opstal? We maakten een overzicht voor je:

Onderdeel woningInboedelOpstal
BehangNeeJa
GordijnenJaNee
KozijnenNeeJa
RolluikenNeeJa
RadiatorenNeeJa
Losse apparaten zoals droger of wasmachineJaNee
Ingebouwde apparatuur zoals airconditioningNeeJa
Centrale VerwarmingNeeJa
ThermostaatNeeJa
SchuttingNeeJa
VlizotrapNeeJa
ZonweringNeeJa
Draagbare zonnepanelenJaNee
Zonnepanelen op dakNeeJa
MarkiesJaNee
WarmtepompNeeJa
Sanitair zoals toilet of wastafelNeeJa
Inbouw alarminstallatieNeeJa
Losse alarminstallatieJaNee
NaambordjeJaNee
Losse vlaggenstokJaNee
BoilerNeeJa
Glas in ramen en deurenNeeJa

Bron: Verbond van Verzekeraars

Keuken: inboedel of opstal?

Bij sommige onderdelen in huis is het moeilijk te bepalen of het onder de opstal of de inboedel valt. Denk aan een keuken. Een ingebouwde keuken valt onder de opstal, de keuken hoort dan bij het huis en zit nagelvast. Je kan de keuken niet verplaatsen zonder schade aan te richten. Heb je schade aan de vaste onderdelen uit je keuken? Dan moet je de schade claimen via de opstalverzekering.

Sommige keukens zijn niet volledig ingebouwd, er staan dan ook losse onderdelen in de ruimte. Denk aan een losse koelkast, een los fornuis of een losse vaatwasmachine. Alle losse onderdelen in de keuken vallen onder de inboedel en verzeker je daarom met een inboedelverzekering.

Verschil inboedelverzekering en opstalverzekering

De opstalverzekering en inboedelverzekering dekken allebei schade aan onderdelen van jouw woning. Toch is er een groot verschil: met een opstalverzekering verzeker je schade aan de woning zelf en alles dat daar aan vast zit, met de inboedelverzekering verzeker je de losse onderdelen in dat huis. Heb je zowel een inboedel- als een opstalverzekering nodig? Ga dan voor een woonverzekering, deze verzekering is een combinatie van beide verzekeringen. Beide verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht. Heb je een koophuis? Dan eist een hypotheekverstrekker vaak wel dat je een opstalverzekering afsluit. Woon je in een huurwoning? Dan hoef jij geen opstalverzekering af te sluiten, de eigenaar van de woning zorgt hier zelf voor.

Inboedel of opstalverzekering vergelijken

Een inboedelverzekering en opstalverzekering zijn niet wettelijk verplicht. Wel is het aan te raden om je woning en jouw spullen zo goed mogelijk te verzekeren tegen schade. Dat kan je veel geld schelen. Wij helpen je graag met het vinden van passende verzekeringen die passen bij de waarde van jouw inboedel en/of opstal. Vul je gegevens in in onze vergelijker en we laten jou de verzekeringen zien die het beste bij jouw situatie passen. De goedkoopste verzekeringen voor jou staan bovenaan. Ook als je al een verzekering hebt, is het lonend een vergelijking te maken: overstappen kan je soms honderden euro’s per jaar schelen.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 23-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!