Buitenshuisverzekering vergelijken in 2024 | Alle info op een rij

Buitenshuisverzekering

Heb je een eigen huur- of koophuis, dan is de kans groot dat je een inboedelverzekering hebt afgesloten. Maar wat als je je koptelefoon laat vallen op straat of je laptop wordt gestolen in de trein? Hiervoor biedt een buitenshuisverzekering uitkomst. Dit is eigenlijk een extra dekking op de inboedelverzekering, waarbij je persoonlijke bezittingen en die van andere gezinsleden ook buiten de deur zijn gedekt. Wij zetten alle informatie over de buitenshuisverzekering voor je op een rij.

Snel navigeren naar


Buitenshuisverzekering: wat is het precies?

Een inboedelverzekering is bedoeld voor apparaten en andere kostbare spullen in huis. Echter valt schade buitenshuis aan deze spullen hier niet onder. Hier heb je een buitenshuisverzekering voor nodig: een verzekering die je kunt zien als een uitgebreide dekking van de inboedelverzekering. Een geruststellend idee, jouw waardevolle spullen zijn zowel thuis als onderweg in de trein verzekerd.

Met een buitenshuisverzekering ben je verzekerd tegen diefstal en schade aan bepaalde apparaten en andere dure spullen die buitenshuis veroorzaakt worden. Zo krijg je altijd vergoeding als er binnen- of buitenshuis iets gebeurt met bijvoorbeeld jouw laptop, zonnebril en camera. Sluit je een buitenshuisverzekering af, dan ben je dus uitgebreider verzekerd dan met alleen een inboedelverzekering. Let wel: bij sommige verzekeraars moet mobiele electronica als een laptop extra meeverzekerd worden en zit het niet standaard in de dekking.

Voor wie is een buitenshuisverzekering geschikt?

Ben je vaak onderweg in Nederland en neem je dan spullen mee zoals een tablet of laptop, bijvoorbeeld voor je werk of studie? Dan is een buitenshuisverzekering geschikt voor jou. Als student reis je bijvoorbeeld vaak met een laptop naar school en deze heb je ook thuis nodig om te studeren. Ook als je regelmatig bepaalde kostbare apparaten mee naar je werk neemt, kan een buitenshuisverzekering goed van pas komen.

Tip: weeg de premie op tegen de mogelijke schade

“Maak – zoals bij elke verzekering – de afweging of de maandelijkse premie voor een buitenshuisverzekering opweegt tegen de mogelijke schade. Wordt je laptop inderdaad buitenshuis gestolen, kun je deze dan zonder problemen vervangen? Kijk naar de waarde die je het meeste meeneemt en beslis op basis hiervan of een buitenshuisverzekering voor jou van belang is.”

JerryExpert woonverzekeringen

Buitenshuisverzekering tip van de woonexpert
Inboedelverzekering+

Breid je inboedelverzekering uit met een buitenshuisverzekering

Je inboedelverzekering kun je dus uitbreiden met een Kostbaarheden Buitenshuisverzekering. Je waardevolle spullen zijn dan ook verzekerd als je deze meeneemt naar buiten, zoals uitstapjes of weekendjes weg in Nederland. Bovendien geldt de buitenshuisverzekering voor het hele gezin.

Houd er wel rekening mee dat een buitenshuisverzekering niet álle spullen dekt die je meeneemt buiten je huis. Zo vallen voertuigen als een fiets of scooter niet onder de buitenshuisdekking. Hier heb je een aparte scooter- of fietsverzekering voor nodig. In uitzonderlijke gevallen wordt contant geld ook gedekt. Dit is vaak tot een bepaald bedrag, ook verschilt de hoogte daarvan per verzekeraar.

tip

Goed om te weten:

De verzekeraar verwacht dat je zorgvuldig met je spullen omgaat. Laat je bijvoorbeeld je tablet liggen op een tafeltje omdat je even naar het toilet gaat, dan ontvang je geen vergoeding.

Wel & niet verzekerd in de buitenshuisverzekering

Op een rij wat er wel en wat niet met een buitenshuisverzekering gedekt wordt.

Let op: het is je wellicht opgevallen, maar de mobiele telefoon wordt niet in de lijst meegenomen. Raadpleeg altijd het polisblad van je verzekeraar voor de specifieke voorwaarden. Valt deze niet onder de polis? Overweeg je mobiele telefoon extra mee te verzekeren waarbij je kunt kiezen voor verschillende maximaal verzekerde bedragen.

Wel verzekerd

 • pluspunt
  Beschadiging (door vandalisme of rellen), verlies en diefstal
 • pluspunt
  Schade door brand, rook, schroeien en blusschade
 • pluspunt
  Camera’s, tablets, laptops en belangrijke documenten
 • pluspunt
  Schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld door vallen of stoten
 • pluspunt
  Sieraden, verzamelingen, antiek en medische hulpmiddelen
 • pluspunt
  Schade door storm, bliksem, hagel, sneeuw of regen (waterschade)

Niet verzekerd

 • minpunt
  Spullen die je uitleent
 • minpunt
  Schade door veroudering of slijtage
 • minpunt
  Fietsen, auto's, motors en vaartuigen
 • minpunt
  Schade door normaal gebruik. Zoals een kras, deuk of vlek
 • minpunt
  Diefstal van waardevolle spullen die zijn achtergelaten in een auto
 • minpunt
  Het kwijtraken van waardevolle spullen

Nieuwwaarde, dagwaarde en kosten voor reparatie

Bij schade betaalt de verzekeraar de kosten om de schade te repareren. Zijn de reparatiekosten hoger dan de waarde van je spullen? Dan ontvang je de nieuwwaarde als jij jouw spullen niet langer dan één jaar hebt. De nieuwwaarde is het bedrag dat je betaalt als je je spullen nieuw moet kopen. Heb je jouw spullen wel langer dan één jaar, dan ontvang je de dagwaarde. De dagwaarde wordt berekend door de nieuwwaarde van je spullen te verminderen met het bedrag dat je spullen minder waard zijn geworden. De voorwaarden kunnen verschillen per verzekeraar, raadpleeg dus je polisblad waarin alle informatie over je buitenshuisverzekering is opgenomen.

Buitenshuisverzekering afsluiten checklist

Wil je een buitenshuisverzekering afsluiten, let hierbij dan op de volgende punten:

 1. Is de buitenshuisverzekering alleen in Nederland of ook wereldwijd geldig?
 2. Is alleen diefstal gedekt of ook verlies?
 3. Krijg je de nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
 4. Zijn productcategorieën zoals computer, audio en telecom sowieso gedekt?
 5. Tot hoeveel loopt het eigen risico op van het uit te keren bedrag?
 6. Welk maximum bedrag krijg je bij schade?
 7. Wat is je maandelijkse premie?

Kijk dit binnenkort na in onze woonvergelijker en vergelijk op een makkelijke wijze de verschillende verzekeraars met elkaar.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten