Opstalverzekering verhuurde woning

Ga je samenwonen en wil je je oude woning verhuren of ga je bijvoorbeeld je woning verhuren omdat je langere tijd gaat reizen? Dan ben je verplicht om een opstalverzekering voor je verhuurde woning af te sluiten. Hiermee verzeker je je verhuurde woning tegen schades die ontstaan door brand, inbraak, storm en waterschade. Je woning verhuren geeft een grotere kans op schade. Daarom vragen de meeste verzekeringsmaatschappijen een iets hogere maandelijkse premie en/of een eigen risico bij een opstalverzekering verhuurde woning. Uiteraard is diefstal door jouw huurders niet verzekerd. Hoe alles precies is geregeld met een opstalverzekering verhuurde woning leggen wij je uit.

Direct een opstalverzekering voor je verhuurde woning sluit je bij Overstappen.nl af in maar 5 minuten. Vul je gegevens in en kom er zelf achter. 

Snel navigeren naar


Open Haard Opstalverzekering

Waarom een opstalverzekering met een verhuurde woning?

Letterlijk verzekert een opstalverzekering je opstal. Opstal betekent een bouwwerk dat door mensen op grond is geplaatst, zoals een huis, schuur of garage. Met een opstalverzekering verhuurde woning is dus het huis dat je verhuurt verzekerd. Denk daarbij ook aan een open haard, omdat die geïntegreerd is aan de woning behoort die tot de opstalverzekering.

Vaak worden een opstalverzekering en inboedelverzekering met elkaar verward. Maar ze verschillen wel degelijk. Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je huis zelf en alles wat daaraan vastzit zoals een schuur. Een inboedelverzekering verzekert de spullen ín je huis. Zo valt een vastgelijmde vloer onder je opstalverzekering, maar een losse laminaatvloer juist onder de inboedelverzekering.

Open Haard Opstalverzekering

Voorwaarden opstalverzekering verhuurde woning

Zoek je een opstalverzekering verhuurde woning, vergelijk deze verzekeringen dan goed. Elke verzekeraar hanteert hiervoor namelijk zijn eigen voorwaarden. Voordat je een opstalverzekering verhuurde woning afsluit, kun je dan checken of je aan deze voorwaarden voldoet.

Ook kan de verzekeraar een onderscheid maken tussen verschillende huurders. Zo gelden er meestal geen aanvullende voorwaarden als je je huis verhuurt aan één persoon of een gezin. Terwijl de premie voor je opstalverzekering verhuurde woning wel hoger kan uitvallen als je je woning verhuurt aan werknemers uit het buitenland of een groep studenten. De verzekeraars schatten in dit geval de kans op schade groter.

Een andere voorwaarde in de opstalverzekering verhuurde woning kan zijn dat je een huurwoning alleen tijdelijk mag verhuren voor een maximum aantal dagen. Daarnaast kijkt de verzekeraar of je je gehele woning verhuurt of alleen een aantal kamers.

Voorwaarden Opstalverzekering Verhuurde Woning Inspecteren

Huis te huur

Wat is gedekt met opstalverzekering?

Een opstalverzekering verhuurde woning dekt schade aan de woning zelf, dus het huis en alle vaste onderdelen van het huis. Denk hierbij aan de badkamer, de keuken en het toilet. Ook een schuur, de leidingen, centrale verwarming, kelders, terreinafscheidingen, zonneschermen, screens, rolluiken en zonnepanelen vallen hieronder.

Als verhuurder ben je niet verantwoordelijk voor de bezittingen van de huurder. Hiervoor moet de huurder zelf een inboedelverzekering afsluiten.

Een opstalverzekering verhuurde woning dekt wel de schade door:

  • Neerslag en vorst
  • Wateroverlast (dijkbreuk uitgezonderd)
  • Storm (vanaf windkracht 7)
  • Brand (inclusief rook-, blus- en roetschade
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Diefstal en inbraak
tip

Goed om te weten: verhuur via Airbnb

Voor de verzekeraar maakt het niet uit of je je woning zelf verhuurt of via een website zoals Airbnb of Micazu. Ook hierbij geldt dat je de verhuur aan je verzekeraar moet doorgeven, omdat het risico op schade groter is. Airbnb is wel de enige partij die een zogenoemde verhuurdersgarantie biedt, maar in de voorwaarden lees je terug dat deze niet jouw eigen opstal- en inboedelverzekering vervangt.

Niet gedekt bij opstalverzekering verhuurde woning

Houd er rekening mee dat in je opstalverzekering verhuurde woning ook een aantal aspecten niet gedekt zijn, zoals schade door:

  • Aardbeving
  • Constructiefouten
  • Scheurvorming
  • Dieren
  • Glasschade
  • Grondverzakking
  • Ondeskundig uitgevoerde werkzaamheden
  • Achterstallig onderhoud
  • Funderingen*

*Het verschilt per verzekeraar of de fundering wel/niet verzekerd is. Je kunt hiervoor contact opnemen met de verzekeraar in kwestie.

Opzet en strafbare activiteiten

Bij je opstalverzekering verhuurde woning ben je niet verzekerd als je bij het afsluiten fraude pleegt. Daarnaast ben je niet gedekt als er bij schade sprake is van opzet of criminele en strafbare activiteiten. Is de schade het gevolg van molest, dan ben je ook niet verzekerd.

Vallen en stoten

Verhuur je je huis en ontstaat er schade door stoten, botsen of vallen, dan ben je met je opstalverzekering verhuurde woning hier niet tegen gedekt. Denk hierbij aan een kast die omvalt en de vloer beschadigt, met een allrisk dekking ben je hiervoor verzekerd. Let op: alleen voor de vloer en niet voor schade aan de kast.

Achterstallig onderhoud

Is er achterstallig onderhoud aan je verhuurde woning en ontstaat er hierdoor schade? Dan ben je hier met je opstalverzekering niet tegen verzekerd.

 

Vandalisme

Ontstaat er schade aan de buitenzijde van je verhuurde woning zoals graffiti, dan wordt dit niet gedekt door de opstalverzekering.

Tips voor verhuurde woning en de opstalverzekering

Tot slot geven we je graag nog een aantal tips als je je woonhuis verhuurt en waar je aan moet denken.

Tip 1 Check Voorwaarden

Tip 1: Check de voorwaarden en restricties

Als je je woning verhuurt, dan is deze uiteraard nog steeds in jouw bezit. Daarom moet je hiervoor een opstalverzekering afsluiten die ook dekking biedt bij verhuur. Naast de brandverzekeraar stelt ook de hypotheekverstrekker restricties en/of sluit verhuur uit. Daarnaast kan het zijn dat de opstalverzekering verhuurde woning eisen stelt aan het aantal dagen dat je de woning mag verhuren en of je zelf dagelijks toezicht moet houden. Check hiervoor altijd de voorwaarden op je polisblad.

Tip 2 Inboedelverzekering nodig

Tip 2: Bekijk of je een inboedelverzekering nodig hebt

Staan er nog spullen van jou in je woning als je deze verhuurt of enkel de spullen van de huurder? Maak hier dan duidelijke afspraken over met de huurder en leg dit vast in een (tijdelijk) huurcontract. Check tevens goed bij je verzekeringsmaatschappij of de inboedel van je verhuurde woning verzekerd is. De meeste standaard verzekeraars sluiten verhuur namelijk uit of bieden een beperkte dekking bij schade aan je inboedel aan.

Tip 3 Neem Contact op met Verzekeraar

Tip 3: Neem contact op met je verzekeraar

Niet alle verzekeraars staan het toe dat je je huis verhuurt en bij schade dan een beroep doet op je opstalverzekering. Neem daarom altijd contact op met je verzekeraar om te kijken of je een opstalverzekering verhuurde woning kunt afsluiten.

Wordt je huis meer dan drie maanden niet verhuurd en staat het leeg? Meld dit dan ook bij je verzekeraar. Met een onbewoond huis is er namelijk meer kans op schade aan de opstal, bijvoorbeeld door vandalisme of inbraak.

Tip 4 Aansprakelijkheidsverzekering Afsluiten

Tip 4: Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Het kan zijn dat je huurder van de trap valt door een loszittende leuning of traptrede. Als verhuurder ben je dan bij gebreken aan de woning aansprakelijk voor de schade. Sluit daarom altijd een goede aansprakelijkheidsverzekering af als je je woning verhuurt.

Opstalverzekering woningverhuur afsluiten

Ga je je woning verhuren en wil je een opstalverzekering verhuurde woning afsluiten? Vergelijk dan de verschillende opstalverzekeringen voor het huurhuis dat jij aanbiedt. Dit doe je eenvoudig met onze woonvergelijker. Een opstalverzekering verhuurde woning vergelijken doe je als volgt:

  1. Kies de dekking die het beste bij jou past.
  2. Bepaal de hoogte van het eigen risico.
  3. Vul je persoonlijke gegevens in.
  4. Vul de gegevens in van de woning die je gaat verhuren.
  5. Vergelijk de premies.
  6. Check de voorwaarden en of jij aan deze voorwaarden voldoet.
  7. Sluit de opstalverzekering verhuurde woning af die het beste aansluit bij jouw wensen.

En klaar is Kees!

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.