Recreatiewoning verzekeren | Alles wat je moet weten | Overstappen.nl

Recreatiewoning verzekeren

Ben je in het bezit van een recreatiewoning, dan is dat natuurlijk fantastisch. Maar wat als deze afbrandt of als er schade plaatsvindt? Met een recreatiewoning verzekering ben je verzekerd tegen schade aan je recreatiewoning inclusief je inboedel en eventuele bijgebouwen. Een verzekering recreatiewoning is in veel gevallen af te sluiten voor een recreatiewoning in Nederland, Duitsland of België. Wij geven je alle informatie over de kosten bij een recreatiewoning verzekeren, wat er gedekt is en hoe je eenvoudig een recreatiewoning verzekering afsluit via Overstappen.nl.

Snel navigeren naar


Is een recreatiewoning verzekeren iets voor jou?

 • Recreatiewoning vaste standplaats

  Als je een recreatiewoning op een vaste standplaats in Nederland hebt.

 • Recreatieve woonfunctie kroonhuis

  Als je je jouw recreatiewoning recreatief gebruikt.

 • Recreatiewoning verhuren overeenkomst

  Als je jouw recreatiewoning zelf gebruikt en verhuurt (voor langer dan 17 weken per jaar).


Wat is het verschil tussen een recreatiewoning en een woonhuis?

Een recreatiewoning is iets anders dan een woonhuis. Vaak woon je hier niet permanent en in sommige gevallen verhuur je de recreatiewoning aan anderen. Doordat een recreatiewoning vaker leegstaat en er minder toezicht is, zien verzekeraars dit als een hoger risico dan bij een gewoon woonhuis. Niet alle verzekeraars accepteren daarom recreatiewoningen.

Vergelijk hiervoor in onze woonvergelijker de verzekeringsmaatschappijen die wel een recreatiewoning verzekering aanbieden. De voorwaarden verschillen per verzekeraar, neem deze dus altijd goed door.

Maandelijkse premie

Wil je een recreatiewoning verzekering afsluiten, dan wordt de maandelijkse premie gebaseerd op:

 • Type recreatiewoning (vakantiehuisje, chalet, stacaravan, blokhut).
 • Bouwwaarde van de recreatiewoning (dak en de muren).
 • Herbouwwaarde.
 • Gekozen dekking.
 • Eigen risico
 • Woonplaats/woonregio.

Verzekerd bedrag recreatiewoning

De hoogte van de jaarlijkse premie hangt af van het verzekerde bedrag
Het verzekerde bedrag voor je recreatiewoning wordt gebaseerd op de herbouwwaarde van je recreatiewoning en bijgebouwen en de nieuwwaarde van de inboedel.

In een aantal situaties vergoeden verzekeraars de verkoopwaarde, sloopwaarde of dagwaarde:

 • De herbouwwaarde is gelijk aan de reparatiekosten van de woning.
 • De aankoopwaarde is de waarde van een nieuwe, vergelijkbare recreatiewoning.
 • De dagwaarde is de waarde van de woning op het moment dat de schade ontstond.

Eenmalige kosten bij recreatiewoning verzekering

Heb je een verzekering recreatiewoning afgesloten, dan is je recreatiewoning gedurende de looptijd van de verzekering gedekt tegen schade. Naast de jaarlijkse premie hanteren een aantal verzekeraars ook eenmalige kosten bij een recreatiewoning verzekering. Zo moet je vaak eenmalig een klein bedrag aan poliskosten betalen en worden er kosten berekend als je wijzigingen in de polis aanbrengt of de verzekering tussentijds opzegt.

Terugkerende kosten bij recreatiewoning verzekering

Je woonhuis verzeker je met een opstalverzekering en inboedelverzekering, zodat je huis en spullen gedekt zijn tegen schade die bijvoorbeeld ontstaat door brand of lekkage. Je recreatiewoning verzekeren doe je met een recreatiewoning verzekering. De terugkerende kosten bij een recreatiewoning verzekering bestaan uit:

 • Jaarlijks te betalen premie.
 • Bijbehorende administratiekosten.

Verzekering recreatiewoning: dit is gedekt

Sluit je een recreatiewoning verzekering af, dan zijn schade door lekkage, storm, brand of neerslag verzekerd. Ook de opruimingskosten na een brand zijn verzekerd. Standaard voorwaarde is dat de recreatiewoning jouw eigendom moet zijn en dat deze niet permanent bewoond of verhuurd wordt.

Bij het afsluiten van een recreatiewoning heb je een keuze uit een Basis- of Allrisk-dekking:

Basis

 • pluspunt
  Brandschade
 • pluspunt
  Inbraak en vandalisme
 • pluspunt
  Schade door storm en neerslag
 • pluspunt
  Vergoeding op basis van herbouwwaarde of aankoopwaarde

All Risk

 • pluspunt
  Alles van de basisverzekering
 • pluspunt
  Schade door onvoorziene gebeurtenissen
 • pluspunt
  Schade door vallen en stoten van andere objecten

Uitzondering: strandhuis

Verhuur je een strandhuis als recreatiewoning? Dan ben je buiten het recreatieseizoen (dat loopt van 1 november tot 1 april) alleen verzekerd als jouw strandhuis in een afgesloten ruimte staat. Deze moet droog en schoon zijn opgeslagen.

Strandhuis Woonverzekering
Beperkte dekking

Leegstaande recreatiewoning

Klopt het dat je niet het hele jaar in je recreatiewoning aanwezig bent? Of ben je er wel bijna elk weekend, dan is er niet zoveel aan de hand. Staat je recreatiewoning namelijk een paar maanden achter elkaar leeg, dan moet je dit altijd doorgeven aan de verzekering. Want tijdens langdurige periodes van leegstand geldt er vaak een beperkte dekking. Zo ben je dan namelijk niet verzekerd tegen inbraak of glasschade.

tip

Goed om te weten:

Controleer hiervoor altijd goed de voorwaarden van je inboedel- en/of opstalverzekering en verwijder kostbare spullen uit je recreatiewoning als deze langere tijd leeg staat.

Wonen in het buitenland met een recreatiewoning in Nederland

Woon je zelf in het buitenland, maar heb je een recreatiewoning in Nederland? Dan kun je de recreatiewoning verzekering gewoon in Nederland afsluiten. Ook een recreatiewoning in Nederland, Duitsland of België is geen probleem voor de Nederlandse verzekering. Vergelijk daarom altijd een aantal verzekeraars, want er kunnen best wat verschillen zitten tussen de aangeboden pakketten en voorwaarden.

Recreatiewoning verzekeren: vergelijk de verzekeringen

Wil je je recreatiewoning verzekeren, dan is de eerste stap natuurlijk het vergelijken van recreatiewoningverzekeringen met onze woonvergelijker die net nieuw beschikbaar is op Overstappen.nl. Zo vind je altijd een verzekering recreatiewoning tegen de beste voorwaarden en de laagste prijs. Vul je persoonlijke gegevens en de gegevens over je recreatiewoning in. Kies de gewenste dekking en maak een keuze uit het overzicht van recreatiewoning verzekeringen die aan jouw wensen voldoen. Vergelijk daarnaast altijd de voorwaarden, want deze verschillen soms nog best van elkaar.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten