Waterschade

Bij waterschade denk je vaak aan een gesprongen leiding of andere lekkage. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een defect waterbed met een kromgetrokken vloer als gevolg. Bij schade aan je huis of spullen door water kunnen de kosten flink oplopen. Daarom is waterschade verzekeren bij je inboedel- en/of opstalverzekering een goed idee. Wij leggen je uit wat waterschade is, wat er gedekt wordt als je schade hebt door water en geven je tips en voorbeelden.

Snel navigeren naar

Wat is waterschade?

Zoek je een waterschade verzekering, dan is het goed om te weten wat verzekeraars precies verstaan onder waterschade. Over het algemeen is er onderscheid in drie soorten schade door water:

 • schade door neerslag;
 • schade door indirecte neerslag;
 • schade door regenwater.

In de meeste gevallen wordt acuut ontstane schade door de inboedelverzekering vergoed. Het moet dan wel gaan om schade die je niet kon voorkomen. Ontstaat er bijvoorbeeld waterschade door achterstallig onderhoud, dan wordt dit vaak niet vergoed door een verzekering waterschade.

Waterschade

Verzekering waterschade en de dekking

Wil je waterschade verzekeren, ga dan na wat je precies in of aan je huis wilt verzekeren. Hierbij maak je onderscheid tussen de inboedelverzekering en de opstalverzekering.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schades aan de inboedel van je woning, dus de spullen die in je huis liggen. Zo wordt waterschade aan bijvoorbeeld je meubels of een losse vloer vergoed door de inboedelverzekering. Met een losse vloer bedoelen we dat je laminaat of parket niet vastgelijmd is.

Hoe zit het met mijn laptop en mobiele telefoon?

Je laptop en mobiele telefoon liggen vaak in huis. Je zou denken dat dit meteen onder inboedel valt. Echter hanteren veel verzekeraars een maximumbedrag voor deze apparaten. Dit vind je altijd terug op je polisblad. Houd er daarnaast rekening mee dat als jij of een gezinslid iets over een laptop stoot, de waterschade alleen vergoed zou kunnen worden met een All Risk inboedelverzekering.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering vergoedt schades aan je woning en alle bijgebouwen, zoals een schuur of garage. Ontstaat er waterschade aan de muren, aan je dak of aan de vaste vloer, dan heb je de opstalverzekering als waterschade verzekering nodig. Met een vaste vloer bedoelen we een vloer die vastgelegd of gelijmd is. Ook leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet vallen onder opstal.

Heb je een huurwoning?

Dan zijn de spullen in je woning verzekerd met een inboedelverzekering. Ontstaat er lekkage aan je meubels of keukenapparatuur, dan kun je dit melden via je inboedelverzekering. De kosten van reparatie en herstel worden vergoed. Is de woning zelf beschadigd, neem dan contact op met de verhuurder. Hij kan deze schade verhalen op zijn eigen opstalverzekering.

Woonverzekering

Zoek je een waterschade verzekering waarbij je verzekerd bent tegen veelvoorkomende waterschades aan zowel je inboedel als je woning zelf? Dan biedt een woonverzekering uitkomst. Dit is een combinatie tussen een inboedel- en een opstalverzekering. Zo hoef je niet twee aparte verzekeringen af te sluiten. Bovendien bieden de meeste verzekeraars korting als je beide verzekeringen wilt afsluiten.

Verzekering waterschade: wel en niet verzekerd

Wat is er nu precies gedekt als je waterschade hebt en hier schade van ondervindt? Wij zetten een paar voorbeelden voor je op een rij.

Wel gedekt

 • pluspunt
  Je boort een gat in de waterleiding waardoor het water uit de muur stroomt. Zowel het repareren van de leiding als het hak- en breekwerk is verzekerd.
 • pluspunt
  De schade die ontstaat doordat het toilet overstroomt door een verstopte afvoer.
 • pluspunt
  Door vorst is de waterleiding gesprongen en de vloer trekt krom. Zowel het repareren van de leiding als het hak- en breekwerk is verzekerd.

Niet gedekt

 • minpunt
  Een bloempot zorgt voor vochtplekken op de vloer en het hout verkleurt.
 • minpunt
  Je vergeet de kraan uit te zetten en het water stroomt over de vloer, die krom trekt.
 • minpunt
  Waterschade door oud of slecht kitwerk. Dit is niet verzekerd, want het valt onder achterstallig onderhoud.

Waterschade verzekeren: dit wordt niet gedekt

Hoewel je met een inboedelverzekering met de meest uitgebreide dekking verzekerd bent tegen vele vormen van waterschade, dekt zo’n ‘waterschade verzekering’ niet alles. Je moet er namelijk eerst zelf alles aan doen om waterschade te voorkomen. Doe je dit niet, dan draai jij voor alle kosten op. Waterschade wordt niet vergoed bij:

 • overstroming door o.a. een dijkbreuk.
 • Achterstallig onderhoud. Had je de ontstane waterschade kunnen voorkomen met goed onderhoud, dan ligt de schuld bij jou en wordt de schade niet vergoed.
 • Nalatigheid. Stond je achterdeur nog open terwijl het ontzettend hard regende? Dan had je dit kunnen voorkomen en wordt het niet vergoed door een verzekering waterschade.
Waterschade verzekering

Voorbeelden specifieke waterschade verzekering

Mobiele telefoons

Heb je waterschade aan je mobiele telefoon, meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeringsmaatschappij. Dan weet je precies hoeveel je terugkrijgt. Doordat verzekeraars steeds vaker schademeldingen van mobiele telefoons ontvangen, zijn de voorwaarden voor onder andere waterschade verzekeren van een mobiele telefoon aangescherpt. Soms heb je een aparte dekking voor je mobiele telefoon nodig.

Aquarium en waterbed

Dekt een verzekering waterschade ook schade aan je aquarium en waterbed? Ja, heb je een woonverzekering afgesloten, dan ben je verzekerd tegen waterschade als gevolg van een defect aquarium of lekkage van je waterbed.

Laminaat

Het is soms lastig om in te schatten of waterschade aan je laminaat valt onder de waterschade verzekering van de inboedelverzekering of opstalverzekering. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig:

 • zit de vloer vast of is het vastgelijmd, dan valt het onder de opstalverzekering.
 • Ligt de vloer los, dan valt het onder de inboedelverzekering.

Laptop

Veel verzekeraars bieden bij de inboedelverzekering een losse verzekering voor mobiele elektronica. Met zo’n dekking wordt waterschade aan je laptop vergoed.

Tips voor het voorkomen van waterschade

Waterschade verzekeren bij je inboedel- en/of opstalverzekering is altijd een goed idee. Maar probeer schade aan of in je huis door water altijd eerst te voorkomen. De kans dat je een waterschade verzekering nodig hebt, is dan een stuk kleiner. Waterschade voorkomen doe je met deze tips:

 • draai de waterkraan dicht van apparaten die je niet gebruikt;
 • onderhoud de leidingen;
 • reinig regelmatig de dakgoot;
 • sluit de ramen en deuren als je niet thuis bent;
 • tap leidingen af bij vorst;
 • plaats een lekbak onder je wasmachine;
 • onderhoud de kitranden in natte ruimtes;
 • laat je cv-installatie periodiek controleren.
Waterschade verzekering

Waterschade verzekering afsluiten

Ben je op zoek naar een waterschade verzekering, oftewel een inboedel- en/of opstalverzekering die ook waterschade dekt? Maak dan een vergelijking. Vul je gegevens in een vergelijker in, check de verschillende voorwaarden en maak een keuze voor de verzekering die het beste bij jou past om waterschade te verzekeren.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.