Waterschade: welke verzekering?
Zijn jouw woning en/of jouw spullen beschadigd door water? De kosten voor waterschade kunnen helaas hoog oplopen. Wij leggen je uit wat waterschade is, wat er gedekt wordt bij waterschade en geven we tips om waterschade te voorkomen.
Wat is waterschade?
Voordat je op zoek gaat naar een waterschade verzekering, is het goed te weten wat verzekeraars verstaan onder waterschade. Over het algemeen maken verzekeraars onderscheid in twee soorten schades door water:
Schade door lekkage
Een aantal voorbeelden van schade door lekkage zijn de schade die een woning oploopt door een lekkende kraan, een kapotte waterleiding, een kapotte dakgoot en een kapot dak. Dit soort schades kun je verzekeren met een waterschade verzekering. Let op: lekkage die ontstaat door een bouwfout, achterstallig onderhoud en een lekkage die je zelf veroorzaakt door de kraan niet dicht te draaien, zijn vaak niet meeverzekerd. Je had deze schade zelf kunnen voorkomen.
Schade door neerslag
Onder schade door neerslag vallen ook schades die indirect ontstaan door de regenbui. Denk aan een riolering die overstroomt door de hevige regenval of een dak dat instort door sneeuw. Ook bij schade door neerslag kijkt de verzekeraar altijd of je je woning wel goed onderhouden hebt. Wist je al een tijdje dat je houten dakraam in een slechte staat was? Dan krijg je de schade die door de hevige regenval ontstond waarschijnlijk niet vergoed.
Welke verzekering voor waterschade?
Wil je waterschade in en/of aan jouw woning verzekeren? Ga dan eerst na wat je precies wil verzekeren. Je kunt waterschade verzekeren met de inboedelverzekering, de opstalverzekering of de gecombineerde woonverzekering. We zetten ze voor je op een rijtje.
Waterschade en inboedelverzekering
Met de inboedelverzekering verzeker je je losliggende spullen in huis tegen waterschade. Hebben jouw meubels en/of jouw losliggende vloer bijvoorbeeld schade opgelopen door hevige neerslag of een lekkage? Dan kun je die schade dekken met de inboedelverzekering. Lees meer over de inboedelverzekering en de inboedel op de pagina’s: wat is een inboedelverzekering en wat is inboedel.
Waterschade en opstalverzekering
Met de opstalverzekering verzeker je waterschade aan je woning en alle bijgebouwen, zoals een schuur of garage. Ontstaat er waterschade aan de muren, je plafond, aan je dak of aan de vaste vloer, dan heb je de opstalverzekering als waterschade verzekering nodig. Ook leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet vallen onder opstal. Lees meer over de opstalverzekering en de opstal op de pagina’s: wat is een opstalverzekering en wat is opstal.
Woonverzekering en waterschade
Zoek je een waterschade verzekering waarbij je verzekerd bent tegen veelvoorkomende waterschades aan zowel je inboedel als je woning zelf? Dan biedt een woonverzekering uitkomst. Dit is een combinatie tussen een inboedel- en een opstalverzekering. Je hoeft dan maar één verzekering af te sluiten. Bovendien bieden de meeste verzekeraars korting als je beide verzekeringen wilt afsluiten. Lees meer over de woonverzekering op de pagina: wat is een woonverzekering.
Verzekering waterschade: voorbeelden
Het blijft soms onduidelijk: want wat is er nu gedekt met een verzekering voor waterschade? Wij zetten een paar voorbeelden voor je op een rij.
Gedekt met waterschade verzekering
- Je boort een gat in de waterleiding waardoor het water uit de muur stroomt. Zowel het repareren van de leiding als het hak- en breekwerk is verzekerd. Ook de schade door het uitstromende water is verzekerd.
- De schade die ontstaat doordat het toilet overstroomt door een verstopte afvoer.
- Door vorst is de waterleiding gesprongen en de vloer trekt krom. Zowel het repareren van de leiding als het hak- en breekwerk is verzekerd.
Niet gedekt met waterschade verzekering
- Een bloempot zorgt voor vochtplekken op de vloer en het hout verkleurt.
- Je vergeet de kraan uit te zetten en het water stroomt over de vloer, die krom trekt.
- Waterschade door oud of slecht kitwerk. Dit is niet verzekerd, want het valt onder achterstallig onderhoud.
Waterschade verzekeren: dit wordt niet gedekt
Hoewel je met een woonverzekering met de meest uitgebreide dekking verzekerd bent tegen vele vormen van waterschade, dekt zo’n ‘waterschade verzekering’ niet alles. Je moet er namelijk eerst zelf alles aan doen om waterschade te voorkomen. Doe je dit niet, dan draai jij voor alle kosten op. Waterschade wordt niet vergoed bij:
- Overstroming door o.a. een dijkbreuk.
- Achterstallig onderhoud. Had je de ontstane waterschade kunnen voorkomen met goed onderhoud, dan ligt de schuld bij jou en wordt de schade niet vergoed.
- Nalatigheid. Stond je achterdeur nog open terwijl het ontzettend hard regende? Dan had je dit kunnen voorkomen en wordt het niet vergoed door een verzekering waterschade.
Voorbeelden waterschade verzekering
Voor sommige voorwerpen en onderdelen van de woning is het onduidelijk of waterschade gedekt is bij een woonverzekering. We leggen het je uit:
Mobiele telefoons en laptops
Je laptop/tablet en mobiele telefoon liggen vaak in huis. Je zou denken dat dit meteen onder inboedel valt. Echter hanteren veel verzekeraars een maximumbedrag voor deze apparaten en vaak moet je een dekking voor mobiele elektronica afsluiten. Dit vind je altijd terug op je polisblad. Houd er daarnaast rekening mee dat als jij of een gezinslid iets over een laptop stoot, de waterschade alleen vergoed zou kunnen worden met een all risk dekking.
Aquarium en waterbed
Dekt een verzekering waterschade ook schade aan je aquarium en waterbed? Ja, met een woonverzekering ben je ook verzekerd tegen waterschade als gevolg van een defect aquarium of lekkage van je waterbed.
Laminaat
Het is soms lastig om in te schatten of waterschade aan je vloer, zoals je laminaat, valt onder de waterschade verzekering van de inboedelverzekering of opstalverzekering. Het is goed om te weten dat er duidelijke regels gelden:
- zit de vloer vast of is het vastgelijmd, dan valt het onder de opstalverzekering.
- ligt de vloer los, dan valt het onder de inboedelverzekering.
Waterschade voorkomen: tips
Waterschade verzekeren bij je inboedel- en/of opstalverzekering is altijd een goed idee. Het is natuurlijk nog fijner als je helemaal geen last hebt van waterschade. Probeer waterschade daarom altijd te voorkomen. De kans dat je een waterschade verzekering nodig hebt, is dan een stuk kleiner. Waterschade voorkomen doe je met deze tips:
- draai de waterkraan dicht van apparaten die je niet gebruikt;
- onderhoud de leidingen in je woning;
- reinig regelmatig de dakgoot;
- sluit de ramen en deuren als je niet thuis bent;
- tap leidingen af bij vorst;
- plaats een lekbak onder je wasmachine;
- onderhoud de kitranden in natte ruimtes;
- laat je cv-installatie periodiek controleren.
Wat te doen bij waterschade?
Wat moet je doen bij een lekkage of waterschade in je woning? Onderneem de volgende stappen om nog meer waterschade te voorkomen:
- Draai de hoofdkraan van het water dicht. Door de watertoevoer te verminderen voorkom je meer schades.
- Zoek naar de oorzaak en dicht het gat waar mogelijk.
- Maak foto’s voor de verzekeraar. Zo kun je aantonen waar het lek vandaan kwam en hoe de waterschade is ontstaan.
- Verwijder het overtollige water en begin met het droogproces. Zo voorkom je dat er schimmel ontstaat.
- Schakel zo snel mogelijk een bedrijf in om de herstelwerkzaamheden in gang te zetten.
- Kun je het lek niet vinden? Schakel dan meteen een bedrijf in om het lek te detecteren.
Waterschade verzekering afsluiten
Ben je op zoek naar een waterschade verzekering, oftewel een inboedel- en/of opstalverzekering die ook waterschade dekt? Maak dan een vergelijking. Vul je gegevens in een vergelijker in, check de verschillende voorwaarden en maak een keuze voor de verzekering die het beste bij jou past om waterschade te verzekeren.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.