Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? | Aantal berekenen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is een van de belangrijkste vragen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Het bepalen van het aantal zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je stroomverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen en de ligging, hellingshoek en het oppervlakte van je dak. Op deze pagina leggen we uit hoe je het aantal benodigde zonnepanelen kunt berekenen en waar je op moet letten.


Snel naar:

Je jaarlijkse stroomverbruik

Het jaarlijkse stroomverbruik van je huishouden is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe meer panelen je nodig hebt om in je stroombehoefte te voorzien. Het liefst wek je alle stroom op die je verbruikt, zodat je zelfvoorzienend bent en dus geen stroom meer hoeft te kopen van je energieleverancier. Je kunt je jaarlijkse stroomverbruik terugvinden op de jaarafrekening van je leverancier of inschatten via onze vergelijker. Over het algemeen gebruikt een gezin van 3 personen gemiddeld 3400 kWh stroom per jaar.

Voorbeelden

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik Aantal zonnepanelen
1 persoon 1600 kWh 5 zonnepanelen
2 personen 2500 kWh 7 zonnepanelen
3 personen 3400 kWh 10 zonnepanelen
4 personen 4300 kWh 12 zonnepanelen
5 personen 5000 kWh 14 zonnepanelen

*O.b.v instralingsfactor van 90% en panelen met een vermogen van 410 Wp.

Ligging en hellingshoek van je dak

De ligging (oriëntatie) van het dak ten opzichte van de zon is ook van invloed op de opbrengst van de panelen. Zonnepanelen op een dak dat op het zuiden is gericht leveren over het algemeen de meeste elektriciteit op. Daken met een noordelijke ligging hebben de minste potentie. Maar ook op daken met een andere ligging dan zuidelijk kunnen zonnepanelen genoeg opwekken om rendabel zijn. Daarnaast dien je rekening te houden met de hellingshoek van je dak. In Nederland hebben de meeste woningen een puntdak, waarbij er dus sprake is van een hellingshoek. Een hellingshoek van 20 tot 40 graden is vaak het meest gunstig. Bij een ongunstige hellingshoek kan dat ervoor zorgen dat zonnepanelen minder opwekken. In de tabel hieronder zie je de zogeheten ‘instralingsfactor’ die effect heeft op de opbrengst van zonnepanelen. Hoe lager de instralingsfactor, hoe minder je zonnepanelen opwekken.

Tip: Je kunt de opbrengst van je panelen meer over de dag spreiden als je (indien mogelijk) panelen op oost én west laat leggen. De zon gaat immers op in het oosten en gaat onder in het westen. Zo profiteer je van de ochtend en avondzon!

Tabel instralingsfactor

Het dakoppervlakte

De beschikbare ruimte op je dak is van invloed op het aantal panelen dat je kunt plaatsen. Hoe groter het dakoppervlakte in m2, hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen. In theorie zou je het gehele dakoppervlak kunnen gebruiken. Maar wanneer delen van het dak (soms) in de schaduw liggen is het slimmer op daar geen panelen te leggen. Vergelijk direct zonnepanelen en leer wat de mogelijkheden zijn voor jouw specifieke daksituatie.

Hoeveel zonnepanelen passen er per m2?

De grootte van 1 zonnepaneel is meestal 1 x 1,65 meter of 1,10 x 1,75 meter. 1 zonnepaneel is dus 1,65 of 1,75m2 groot. Voor 10 panelen heb je dus een dakoppervlakte nodig van ongeveer 17m2 nodig.

tip

Tips

 1. Houdt er rekening mee dat er om de buitenranden van de zonnepanelen wat ruimte moet overblijven
 2. De aanwezigheid van een een schoorsteen, dakkapel of dakraam beïnvloed het benodigde dakoppervlakte.
 3. De ligging en hellingshoek spelen hierbij ook een rol om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In de volgende alinea lees je daar meer over.
 4.  

Vergelijk nu zonnepanelen

 • voordeel

  Binnen 5 minuten vergelijken

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Overzicht van investering, besparing per jaar en terugverdientijd

Vergelijk nu
Onze klanten zeggen:

Het vermogen van de zonnepanelen

Hoe hoger het vermogen van zonnepanelen, hoe meer stroom ze kunnen produceren. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van 350 tot 425 Wattpiek. Er bestaan ook panelen met een hoger vermogen, tot wel 500 Wp. Deze panelen zijn een stuk duurder en daardoor vaak pas interessant als je weinig ruimte hebt om de panelen te plaatsen. Als je de ruimte hebt kun je beter panelen kiezen met een lager Wp vermogen die een stuk voordeliger zijn. Dan haal je het meeste rendement uit je investering.

3 soorten panelen

Daarnaast worden er in Nederland drie soorten zonnepanelen verkocht: de polykristallijn, monokristallijn en dunne film zonnepanelen. Het vermogen van een paneel is ook afhankelijk van het type. Monokristallijn zonnepanelen hebben over het algemeen de het beste rendement en wekken dus meer op dan polykristallijn of dunne film zonnepanelen. Bekijk alle voor en nadelen van de verschillende soorten zonnepanelen.

Zonnepanelen

Toekomstige veranderingen in je energiebehoefte

Weet je nu al dat je energiebehoefte in de toekomst gaat veranderen? Dan is het slim om daar rekening mee te houden bij het bepalen van het aantal zonnepanelen. Hierbij kun je denken aan het aanschaffen van een thuis oplaadpunt voor je elektrische auto of het plaatsen van een airco. Je kunt het meeste rendement behalen als je alle stroom die je verbruikt zelf opwekt met zonnepanelen. Het maakt overigens niet uit als je ‘te veel’ stroom opwekt. Alle stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het net, daarvoor ontvang je een terugleververgoeding.


Het ideale aantal zonnepanelen

”Met het ideale aantal zonnepanelen wek je netzoveel energie op dat als je verbruikt. Kijk daarom eerst naar je jaarlijkse energierekening, dan weet je wat je nodig hebt. Daarnaast is het goed om te kijken naar de juiste plek voor het plaatsen van de panelen. Kies zonnepanelen die goed én betaalbaar zijn, en je bent op weg naar een vriendelijkere energierekening en een groenere wereld met een duurzame investering.”

Romy Nijssen,
Duurzaamheidsexpert

Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

Aantal zonnepanelen berekenen

In onze vergelijker hebben wij een speciale tool, waarbij we jou helpen om een goede inschatting te maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Je kan ook zelf een eerste inschatting maken door het zelf te berekenen. zie het voorbeeld hiernaast. Bereken je het zelf dan heb je wel gegevens nodig van je stroomverbruik per jaar en het vermogen van 1 zonnepaneel dat je op het oog hebt. Omdat de omstandigheden voor zonnepanelen niet altijd ideaal zijn houden we rekening met een factor van 90% voor het aantal Wattpiek dat je nodig hebt.

De berekening is dan als volgt:
Je stroomverbruik x 1,1 / Aantal Wattpiek van het paneel

Voorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit van een huishouden van 2 personen, met een gemiddeld stroomverbruik van 2500 kWh. Dit huishouden heeft een type zonnepaneel op het oog dat een vermogen heeft van 410 Wattpiek.

De berekening is dan als volgt:
2500 x 1,1 / 410 = 6,71

Je hebt dus ongeveer 7 panelen nodig om evenveel stroom op te wekken als dat je verbruikt.


Zonnepanelen vergelijken in 5 simpele stappen

In 5 simpele stappen kan je bij ons meerdere aanbiedingen van zonnepanelen vergelijken en direct aanschaffen. Hieronder lees je precies hoe dat werkt!

1. Vul je gegevens in

Vul je adres, jaarverbruik, daktype, ligging en de soort meterkast in. We vragen alle informatie uit om jou op de beste manier advies te kunnen geven over deze duurzame investering.

2. Advies over het aantal panelen

Je ontvangt een advies van het aantal panelen. Met onze handige tool kun je gemakkelijk en snel controleren of dit aantal ook daadwerkelijk op je dak past.

3. Vergelijk het aanbod

Wanneer je het juiste aantal panelen hebt gekozen zie je gelijk een duidelijk overzicht met alle deals. Vergelijk gemakkelijk op prijs of hoogste opbrengst. Daarnaast kan je per product de plus- en minpunten, prijsopbouw en productinformatie bekijken.

4. Kies de beste deal

Kies de beste deal voor jouw situatie. Zijn er nog bijzonderheden die je wilt aangeven, dan kan je die hier toevoegen.
Mocht je toch nog eerst een offerte willen ontvangen dan kan je dat bij deze stap nog aangeven.
Heb je nog vragen over het product neem dat contact op met onze experts.

5. Maak de aanvraag in orde

Na voltooiing van de aankoop zal de leverancier contact met je opnemen en een datum inplannen voor een eventuele technische schouw. Daarna worden de zonnepanelen geinstalleren.
Vanaf dat moment kan jij genieten van de duurzame manier van energie opwekken.

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd

Vergelijk Zonnepanelen

Veelgestelde vragen

  Kan ik zonnepanelen laten installeren op een plat dak?

  Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te installeren op een plat dak. Platte daken zijn zeer geschikt voor zonnepanelen, omdat ze vaak een groot en vrijwel onbenut oppervlak bieden dat optimaal gebruik kan maken van de zon. Voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak zijn er verschillende montagesystemen beschikbaar om te juiste hellingshoek te realiseren. Onze partners zullen je altijd eerlijk en deskundig advies geven over de hellingshoek en de mogelijkheden.

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

  Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor 3500 kWh dien je te achterhalen hoeveel vermogen in Wattpiek 1 zonnepaneel heeft. Ook dien je rekening te houden met de instralingsfactor. Zie hiervoor de formule op deze pagina.

  Stel dat het paneel een vermogen heeft van 300 Wp en je gaat uit van een instralingsfactor van 90%, dan heb je 3500 kWh x 1,1 / 300 Wp = 13 zonnepanelen nodig.

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

  Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor 5000 kWh dien je te achterhalen hoeveel vermogen in Wattpiek 1 zonnepaneel heeft. Ook dien je rekening te houden met de instralingsfactor. Zie hiervoor de formule op deze pagina.

  Stel dat het paneel een vermogen heeft van 300 Wp en je gaat uit van een instralingsfactor van 90%, dan heb je 5000 kWh x 1,1 / 300 Wp = 19 zonnepanelen nodig.

  Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

  Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn kun je de volgende formule gebruiken: Je jaarlijkse stroomverbruik x 1,1 / Aantal Wattpiek van het paneel.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten