Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

 • Bespaar direct op je energierekening
 • Terugverdientijd van minder dan 5 jaar
 • Eerlijk en persoonlijk advies
Gratis offerte aanvragen
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is een van de belangrijkste vragen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Het bepalen van het aantal zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je stroomverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen en de ligging , hellingshoek en het oppervlakte van je dak. Op deze pagina leggen we uit hoe je het aantal benodigde zonnepanelen kunt berekenen en waar je op moet letten.


Snel naar:

Je jaarlijkse stroomverbruik

Het jaarlijkse stroomverbruik van je huishouden is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe meer panelen je nodig hebt om in je stroombehoefte te voorzien. Het liefst wek je alle stroom op die je verbruikt, zodat je zelfvoorzienend bent en dus geen stroom meer hoeft te kopen van je energieleverancier. Je kunt je jaarlijkse stroomverbruik terugvinden op de jaarafrekening van je leverancier of inschatten via onze offertetool. Over het algemeen gebruikt een gezin van 3 personen gemiddeld 3400 kWh stroom per jaar.

Voorbeelden

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik Aantal zonnepanelen
1 persoon 1600 kWh 5 zonnepanelen
2 personen 2500 kWh 7 zonnepanelen
3 personen 3400 kWh 10 zonnepanelen
4 personen 4300 kWh 12 zonnepanelen
5 personen 5000 kWh 14 zonnepanelen

*O.b.v instralingsfactor van 90% en panelen met een vermogen van 410 Wp.

De ligging en hellingshoek van je dak

De ligging (oriëntatie) van het dak ten opzichte van de zon is ook van invloed op de opbrengst van de panelen. Zonnepanelen op een dak dat op het zuiden is gericht leveren over het algemeen de meeste elektriciteit op. Daken met een noordelijke ligging hebben de minste potentie. Maar ook op daken met een andere ligging kunnen zonnepanelen genoeg opwekken om rendabel zijn. Daarnaast dien je rekening te houden met de hellingshoek van je dak. In Nederland hebben de meeste woningen een puntdak, waarbij er dus sprake is van een hellingshoek. Een hellingshoek van 20 tot 40 graden is vaak het meest gunstig. Bij een ongunstige hellingshoek kan dat ervoor zorgen dat zonnepanelen minder opwekken. In de tabel hieronder zie je de zogeheten ‘instralingsfactor’ die effect heeft op de opbrengst van zonnepanelen. Hoe lager de instralingsfactor, hoe minder je zonnepanelen opwekken.

Tip: Je kunt de opbrengst van je panelen meer over de dag spreiden als je (indien mogelijk) panelen op oost én west laat leggen. De zon gaat immers op in het oosten en gaat onder in het westen. Zo profiteer je van de ochtend en avondzon!

tabel instralingsfactor

Het dakoppervlakte

De beschikbare ruimte op je dak is van invloed op het aantal panelen dat je kunt plaatsen. Hoe groter het dakoppervlakte in m2, hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen. In theorie zou je het gehele dakoppervlak kunnen gebruiken. Maar wanneer delen van het dak (soms) in de schaduw liggen is het slimmer op daar geen panelen te leggen. Wil je hiervoor advies van een professional? Vraag dan een vrijblijvende zonnepanelen offerte aan. Onze partner bespreekt dan de mogelijkheden voor jouw dak.

Hoeveel zonnepanelen passen er per m2?

De grootte van 1 zonnepaneel is meestal 1 x 1,65 meter of 1,10 x 1,75 meter. 1 zonnepaneel is dus 1,65 of 1,75m2 groot. Voor 10 panelen heb je dus een dakoppervlakte nodig van ongeveer 17m2 nodig.

tip

Tips

 1. Houdt er rekening mee dat er om de buitenranden van de zonnepanelen wat ruimte moet overblijven. 
 2. De aanwezigheid van een een schoorsteen, dakkapel of dakraam beïnvloed het benodigde dakoppervlakte.
 3. De ligging en hellingshoek spelen hierbij ook een rol om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In de volgende alinea lees je daar meer over. 

 • voordeel

  Binnen 5 minuten aangevraagd

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Compleet vrijblijvende offerte

Offerte aanvragen

Het vermogen van de zonnepanelen

Hoe hoger het vermogen van zonnepanelen, hoe meer stroom ze kunnen produceren. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van 350 tot 425 Wattpiek. Er bestaan ook panelen met een hoger vermogen, tot wel 500 Wp. Deze panelen zijn een stuk duurder en daardoor vaak pas interessant als je weinig ruimte hebt om de panelen te plaatsen. Als je de ruimte hebt kun je beter panelen kiezen met een lager Wp vermogen die een stuk voordeliger zijn. Dan haal je het meeste rendement uit je investering.

3 soorten panelen

Daarnaast worden er in Nederland drie soorten zonnepanelen verkocht: de polykristallijn, monokristallijn en dunne film zonnepanelen. Het vermogen van een paneel is ook afhankelijk van het type. Monokristallijn zonnepanelen hebben over het algemeen de het beste rendement en wekken dus meer op dan polykristallijn of dunne film zonnepanelen. Bekijk alle voor en nadelen van de verschillende soorten zonnepanelen.

Zonnepanelen

Toekomstige veranderingen in je energiebehoefte

Weet je nu al dat je energiebehoefte in de toekomst gaat veranderen? Dan is het slim om daar rekening mee te houden bij het bepalen van het aantal zonnepanelen. Hierbij kun je denken aan het aanschaffen van een thuis oplaadpunt voor je elektrische auto of het plaatsen van een airco. Je kunt het meeste rendement behalen als je alle stroom die je verbruikt zelf opwekt met zonnepanelen. Het maakt overigens niet uit als je ‘te veel’ stroom opwekt. Alle stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het net, daarvoor ontvang je een terugleververgoeding.


Aantal zonnepanelen berekenen

Na je offerte aanvraag krijg je via onze partner een berekening voor het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Je kunt ook zelf een eerste inschatting maken via een formule. Hierbij heb je wel gegevens nodig van je stroomverbruik per jaar en het vermogen van 1 zonnepaneel dat je op het oog hebt. Omdat de omstandigheden voor zonnepanelen niet altijd ideaal zijn houden we rekening met een factor van 90% voor het aantal Wattpiek dat je nodig hebt.

De formule is dan als volgt:
Je stroomverbruik x 1,1 / Aantal Wattpiek van het paneel

Voorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit van een huishouden van 2 personen, met een gemiddeld stroomverbruik van 2500 kWh. Dit huishouden heeft een type zonnepaneel op het oog dat een vermogen heeft van 410 Wattpiek.

De berekening is dan als volgt:
2500 x 1,1 / 410 = 6,71

Je hebt dus ongeveer 7 panelen nodig om evenveel stroom op te wekken als dat je verbruikt.


Veelgestelde vragen

  Kan ik zonnepanelen laten installeren op een plat dak?

  Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te installeren op een plat dak. Platte daken zijn zeer geschikt voor zonnepanelen, omdat ze vaak een groot en vrijwel onbenut oppervlak bieden dat optimaal gebruik kan maken van de zon. Voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak zijn er verschillende montagesystemen beschikbaar om te juiste hellingshoek te realiseren. Onze installatiepartner zal je tijdens het offertetraject adviseren over de beste keuze.

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

  Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor 3500 kWh dien je te achterhalen hoeveel vermogen in Wattpiek 1 zonnepaneel heeft. Ook dien je rekening te houden met de instralingsfactor. Zie hiervoor de formule op deze pagina.

  Stel dat het paneel een vermogen heeft van 300 Wp en je gaat uit van een instralingsfactor van 90%, dan heb je 3500 kWh x 1,1 / 300 Wp = 13 zonnepanelen nodig.

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

  Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor 5000 kWh dien je te achterhalen hoeveel vermogen in Wattpiek 1 zonnepaneel heeft. Ook dien je rekening te houden met de instralingsfactor. Zie hiervoor de formule op deze pagina.

  Stel dat het paneel een vermogen heeft van 300 Wp en je gaat uit van een instralingsfactor van 90%, dan heb je 5000 kWh x 1,1 / 300 Wp = 19 zonnepanelen nodig.

  Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

  Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn kun je de volgende formule gebruiken: Je jaarlijkse stroomverbruik x 1,1 / Aantal Wattpiek van het paneel.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.