Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Gemiddeld heeft een gezin 10 zonnepanelen nodig

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te installeren, vraag je je waarschijnlijk af hoeveel je er nodig hebt. Het aantal benodigde zonnepanelen wordt bepaald door factoren zoals je stroomverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen, de ligging en hellingshoek, en het beschikbare dakoppervlak. Voor een gezin van drie personen komt dit meestal neer op ongeveer 10 zonnepanelen. Omdat de situatie per huishouden kan verschillen, is het verstandig om een stappenplan te volgen dat rekening houdt met alle mogelijke factoren.

1. Je jaarlijkse stroomverbruik

Het jaarlijkse stroomverbruik van je huishouden is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe meer panelen je nodig hebt om in je stroombehoefte te voorzien. Het liefst wek je alle stroom op die je verbruikt, zodat je zelfvoorzienend bent en dus geen stroom meer hoeft te kopen van je energieleverancier. Je kunt je jaarlijkse stroomverbruik terugvinden op de jaarafrekening van je leverancier of inschatten via onze vergelijker. Over het algemeen gebruikt een gezin van 3 personen gemiddeld 3400 kWh stroom per jaar.

beweeg de tabel van links naar rechts
HuishoudenGemiddeld stroomverbruikAantal zonnepanelen
1 persoon1600 kWH5
2 personen2500 kWH7
3 personen3400 kWH10
4 personen4300 kWH12
5 personen5000 kWH14

2. Ligging en hellingshoek van je dak

De ligging (oriëntatie) van het dak ten opzichte van de zon is ook van invloed op de opbrengst van de panelen. Zonnepanelen op een dak dat op het zuiden is gericht leveren over het algemeen de meeste elektriciteit op. Daken met een noordelijke ligging hebben de minste potentie. Maar ook op daken met een andere ligging dan zuidelijk kunnen zonnepanelen genoeg opwekken om rendabel zijn. Daarnaast dien je rekening te houden met de hellingshoek van je dak. In Nederland hebben de meeste woningen een puntdak, waarbij er dus sprake is van een hellingshoek. Een hellingshoek van 20 tot 40 graden is vaak het meest gunstig. Bij een ongunstige hellingshoek kan dat ervoor zorgen dat zonnepanelen minder opwekken. In de tabel hieronder zie je de zogeheten ‘instralingsfactor’ die effect heeft op de opbrengst van zonnepanelen. Hoe lager de instralingsfactor, hoe minder je zonnepanelen opwekken.

instralingsfactor zonnepanelen

Je kunt de opbrengst van je panelen meer over de dag spreiden als je (indien mogelijk) panelen op oost én west laat leggen. De zon gaat immers op in het oosten en gaat onder in het westen. Zo profiteer je van de ochtend en avondzon!

3. Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

De beschikbare ruimte op je dak is van invloed op het aantal panelen dat je kunt plaatsen. Hoe groter het dakoppervlakte in m2, hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen. In theorie zou je het gehele dakoppervlak kunnen gebruiken. Maar wanneer delen van het dak (soms) in de schaduw liggen is het slimmer op daar geen panelen te leggen. Vergelijk direct zonnepanelen en leer wat de mogelijkheden zijn voor jouw specifieke daksituatie.

Hoeveel zonnepanelen passen er per m2?

De grootte van 1 zonnepaneel is meestal 1 x 1,65 meter of 1,10 x 1,75 meter. 1 zonnepaneel is dus 1,65 of 1,75m2 groot. Voor 10 panelen heb je dus een dakoppervlakte nodig van ongeveer 17m2 nodig.

Kan ik zonnepanelen laten installeren op een plat dak?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te installeren op een plat dak. Platte daken zijn zeer geschikt voor zonnepanelen, omdat ze vaak een groot en vrijwel onbenut oppervlak bieden dat optimaal gebruik kan maken van de zon. Voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak zijn er verschillende montagesystemen beschikbaar om te juiste hellingshoek te realiseren.

  1. Houdt er rekening mee dat er om de buitenranden van de zonnepanelen wat ruimte moet overblijven.
  2. De aanwezigheid van een een schoorsteen, dakkapel of dakraam beïnvloed het benodigde dakoppervlakte.
  3. De ligging en hellingshoek spelen hierbij ook een rol om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In de volgende alinea lees je daar meer over.

4. Het vermogen van de zonnepanelen

Hoe hoger het vermogen van zonnepanelen, hoe meer stroom ze kunnen produceren. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van 350 tot 425 Wattpiek. Er bestaan ook panelen met een hoger vermogen, tot wel 500 Wp. Deze panelen zijn een stuk duurder en daardoor vaak pas interessant als je weinig ruimte hebt om de panelen te plaatsen. Als je de ruimte hebt kun je beter panelen kiezen met een lager Wp vermogen die een stuk voordeliger zijn. Dan haal je het meeste rendement uit je investering.

3 soorten panelen

Daarnaast worden er in Nederland drie soorten zonnepanelen verkocht: de polykristallijn, monokristallijn en dunne film zonnepanelen. Het vermogen van een paneel is ook afhankelijk van het type. Monokristallijn zonnepanelen hebben over het algemeen de het beste rendement en wekken dus meer op dan polykristallijn of dunne film zonnepanelen. Bekijk alle voor en nadelen van de verschillende soorten zonnepanelen.

Houdt rekening met de toekomst

Weet je nu al dat je energiebehoefte in de toekomst gaat veranderen? Dan is het slim om daar rekening mee te houden bij het bepalen van het aantal zonnepanelen. Hierbij kun je denken aan het aanschaffen van een thuis oplaadpunt voor je elektrische auto of het plaatsen van een airco. Je kunt het meeste rendement behalen als je alle stroom die je verbruikt zelf opwekt met zonnepanelen. Je wilt liever niet ‘te veel’ stroom opwekken, want daardoor lopen de terugleverkosten op en wordt je rendement minder. Alle stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het net, daarvoor ontvang je een terugleververgoeding. Echter is de vergoeding tegenwoordig zo laag dat je hier netto weinig aan overhoudt.

Met het ideale aantal zonnepanelen wek je netzoveel energie op dat als je verbruikt. Kijk daarom eerst naar je jaarlijkse energierekening, dan weet je wat je nodig hebt. Daarnaast is het goed om te kijken naar de juiste plek voor het plaatsen van de panelen. Kies zonnepanelen die goed én betaalbaar zijn, en je bent op weg naar een vriendelijkere energierekening en een groenere wereld met een duurzame investering.
Romy Nijssen
Romy Nijssen
Duurzaamheidsexpert

Aantal zonnepanelen berekenen

In onze vergelijker hebben wij een speciale tool, waarbij we jou helpen om een goede inschatting te maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Je kan ook zelf een eerste inschatting maken door het zelf te berekenen. zie het voorbeeld hiernaast. Bereken je het zelf dan heb je wel gegevens nodig van je stroomverbruik per jaar en het vermogen van 1 zonnepaneel dat je op het oog hebt. Omdat de omstandigheden voor zonnepanelen niet altijd ideaal zijn houden we rekening met een factor van 90% voor het aantal Wattpiek dat je nodig hebt.

De berekening is dan als volgt:
Je stroomverbruik x 1,1 / Aantal Wattpiek van het paneel

In dit voorbeeld gaan we uit van een huishouden van 2 personen, met een gemiddeld stroomverbruik van 2500 kWh. Dit huishouden heeft een type zonnepaneel op het oog dat een vermogen heeft van 410 Wattpiek.

De berekening is dan als volgt:

2500 x 1,1 / 410 = 6,71
Je hebt dus ongeveer 7 panelen nodig om evenveel stroom op te wekken als dat je verbruikt. Oftewel je hebt in dit geval 7 panelen nodig om zelfvoorzienend te zijn.

Gecontroleerd door
Romy Nijssen Duurzaamheidsexpert
Romy Nijssen
Duurzaamheidsexpert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2018 is Romy Nijssen expert bij Overstappen.nl. Eerst als Happiness specialist en projectmanager, daarna heeft zij zich ontwikkeld tot dé duurzaamheidsexpert van Overstappen.nl. Zij voorziet overstappers van onafhankelijk advies om te verduurzamen. Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepompen of isolatie, Romy weet er alles van.

Vergelijk en bespaar direct

  • Nu extra voordelig door 0% btw
  • Bespaar direct op je energiere
  • Binnen 5 minuten vergelijken
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.