Gemiddeld energieverbruik

Je energieverbruik bepaalt hoe hoog je energiekosten zijn. Door jouw verbruik te vergelijken met het gemiddelde energieverbruik van vergelijkbare huishoudens, ontdek je of je meer of minder energie verbruikt dan anderen. Houd echter wel rekening met verschillen tussen huishoudens, zoals het aantal bewoners, woninggrootte, isolatie en het aantal elektrische apparaten. Lees verder en ontdek alle factoren die jouw stroom- en gasverbruik beïnvloeden!

Ga snel naar

Gemiddeld energieverbruik per huishouden

Bekijk hieronder het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Een alleenstaande verbruikt gemiddeld 1600 kWh elektriciteit en 900 m3 gas per jaar. Voor een tweepersoonshuishouden ligt dit op gemiddeld 2500 kWh en 1100 m3 gas. Een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4300 kWh elektriciteit en 1700 m3 gas.

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik Gemiddeld gasverbruik
1 persoon 1600 kWh 900 m3
2 personen 2500 kWh 1100 m3
3 personen 3400 kWh 1400 m3
4 personen 4300 kWh 1700 m3
5 personen 5000 kWh 1900 m3

De gegevens in deze tabel zijn indicatief. Voor een accuraat beeld kun je het beste op de jaarrekening van afgelopen jaar kijken, daar staat precies hoeveel kWh & m3 je het afgelopen jaar hebt verbruikt.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik

Nederlandse huishoudens verbruiken gemiddeld 2.479 kWh elektriciteit per jaar. Het aantal bewoners heeft vooral invloed op het stroomverbruik, aangezien meer bewoners meer apparaten gebruiken en deze langer aanstaan. In de tabel hierboven vind je het gemiddelde stroomverbruik per huishoudgrootte.

Gemiddeld stroomverbruik

Gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik bedraagt 1169 m3 gas per jaar. In tegenstelling tot stroom heeft vooral de grootte van je woning invloed op het verbruik. Daarnaast speelt de mate van isolatie een grote rol. Een grotere woning heeft meer gas nodig om te verwarmen en slechte isolatie zorgt ervoor dat warmte snel verloren gaat. Ook je levensstijl en het weer spelen een rol. Bij een strenge winter zet je vaker de verwarming aan dan wanneer de temperaturen boven de 0 blijven. In de tabel hierboven zie je het gemiddelde gasverbruik per huishouden.

tip

Weetje

Gas wordt niet alleen gebruikt voor de centrale verwarming of koken. Gas wordt ook vaak gebruikt om douchewater te verwarmen.

Gemiddeld warmteverbruik met stadsverwarming

Wanneer je woning is aangesloten op stadsverwarming of blokwarmte, verschijnt dit anders op je energierekening. In plaats van gasverbruik per m3, wordt hier het warmteverbruik in GigaJoules (GJ) vermeld. 1 GigaJoule staat gelijk aan 31,6 m3 aardgas. Volgens Milieu Centraal bedraagt het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming ongeveer 35 GJ per jaar. Als je warm water hierbij optelt, komt er nog circa 6,6 GJ per jaar bij. In totaal is dit omgerekend zo’n 1315 m3 per jaar. Bij stadsverwarming zijn dezelfde factoren van invloed op je gasverbruik.

Voorbeelden van gemiddeld energieverbruik per huishouden

Huishouden Gemiddeld verbruik GJ
1 persoon 29 GJ
2 personen 35 GJ
3 personen 45 GJ
4 personen 54 GJ

De gegevens in deze tabel zijn indicatief. Voor een accuraat beeld kun je het beste op de jaarrekening van afgelopen jaar kijken, daar staat precies hoeveel GJ je het afgelopen jaar hebt verbruikt.

Veranderingen in energieverbruik door de jaren heen

Door technologische ontwikkelingen is ons energieverbruik in de afgelopen jaren sterk veranderd. Elektrische apparaten en cv-ketels zijn zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Bovendien zijn er ontwikkelingen gaande die ons gasverbruik verminderen, maar ons stroomverbruik verhogen. Denk hierbij aan het gasloos maken van woningen, de overstap naar elektrisch koken en verwarmen met een warmtepomp. Ook schaffen we steeds vaker elektrische auto’s aan, wat zorgt voor een aanzienlijke toename in stroomverbruik.
Aan de andere kant zijn we steeds bewuster van de impact van het opwekken van energie door middel van fossiele brandstoffen. Om deze reden zijn er steeds meer projecten om elektriciteit op te wekken met behulp van wind, water en zon. Ook schaffen steeds meer mensen zonnepanelen aan om zo aan hun eigen energiebehoefte te voldoen en een minder hoge energierekening te krijgen.

Gemiddeld energieverbruik behoeftes

Factoren die je energieverbruik beïnvloeden

Zoals eerder beschreven hangt het gemiddelde energieverbruik af van diverse factoren. Hieronder lichten we enkele belangrijke punten toe.

Gemiddeld energieverbruik invloed

Grootte van je woning

Een grotere woning vereist meer energie om te verwarmen. Een klein appartement bereikt sneller de gewenste temperatuur dan een vrijstaand huis met meerdere kamers.

Bouwjaar of energielabel van je woning

Het bouwjaar of energielabel van je woning geeft aan hoe energiezuinig het is. Hoe minder energie je woning verbruikt, hoe beter het energielabel. Je woning wordt ingedeeld in een klasse van A++++ tot en met G, waarbij A++++ zeer zuinig is en G zeer onzuinig. Dit zegt veel over het verwachte energieverbruik. Nieuwere woningen zijn vaak beter geïsoleerd. In de afbeelding hierboven zie je welke label bij welk verbruik van je woning hoort.

Aantal bewoners en invloed op energieverbruik

Het energieverbruik in je woning hangt grotendeels af van het aantal bewoners. Meer bewoners betekent meestal meer elektrische apparaten, vaker douchen en verwarming van meer kamers tijdens koudere periodes. Dit leidt tot hoger stroom- en gasverbruik.

Aantal elektrische apparaten en hun invloed op energieverbruik

Elk huishouden is anders. Terwijl sommige mensen één televisie hebben, hebben anderen er drie. Een extra vriezer in de garage of een jacuzzi in de tuin kan ook een aanzienlijke impact hebben op je stroomverbruik. Houd rekening met het aantal elektrische apparaten en het bijbehorende energieverbruik in jouw huishouden.

Transitie naar gasloze woningen

Moderne woningen maken steeds vaker gebruik van Koude Warmte Opslag (KWO), warmtepompen of stadsverwarming voor ruimteverwarming en warm water. Ook elektrisch koken wordt populairder. Traditionele verwarmingsmethoden zoals gasgestookte CV-ketels raken langzaam in onbruik. Deze ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in het stroom- en gasverbruik. Terwijl het gasverbruik afneemt, neemt het stroomverbruik aanzienlijk toe. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld al snel zo’n 1600 kWh elektriciteit per jaar verbruiken. Toch is deze stijging in stroomverbruik voordeliger dan gas blijven gebruiken, omdat stroomtarieven lager liggen dan die van gas.

Levensstijl en energieverbruik

Je levensstijl speelt een rol in je energieverbruik. Als je graag in een warm huis zit, verbruik je waarschijnlijk meer gas dan je buurman die eerst een trui aantrekt voordat hij de verwarming hoger zet. Er zijn veel voorbeelden die verband houden met je levensstijl, zoals het laten branden van lampen als je niet thuis bent, lang douchen, vaak in bad gaan en thuiswerken. Overweeg of je aanpassingen kunt maken in jouw situatie. Is het bijvoorbeeld echt nodig om elke dag in bad te gaan?

Tips voor het verlagen van je energieverbruik

Ligt jouw energieverbruik hoger dan het gemiddelde? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Hieronder vind je enkele belangrijke bespaartips.

Isoleer je woning

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het isoleren van je woning kan een groot verschil maken in je energieverbruik. Denk aan dakisolatie of het vervangen van enkelglas door dubbelglas. Ook kleinere maatregelen, zoals het dichten van kieren of het plaatsen van tochtstrippen, kunnen helpen. Sluit bijvoorbeeld ruimtes af die je niet gebruikt en zet de verwarming daar uit.

Vervang oude apparaten

Oude elektrische apparaten werken meestal minder efficiënt dan moderne varianten. Het vervangen van een oude koelkast of vriezer door een zuiniger model kan al snel tientallen euro’s per maand besparen. Dit geldt ook voor airconditioners, televisies, computers en internet.
 
Handig: met een verbruiksmeter kun je meten hoeveel elektriciteit een apparaat verbruikt. Zo weet je welke apparaten veel stroom verbruiken en hoeveel je kunt besparen door ze te vervangen met zuinigere modellen. modems.

Verlaag de verwarming met één graad

Door de verwarming slechts één graad lager te zetten, kun je jaarlijks zo’n 120 m3 gas besparen. Bereken hoeveel je hiermee bespaart door dit te vermenigvuldigen met de gemiddelde gasprijs.

Voorkom sluipverbruik

Elektrische apparaten die niet in gebruik zijn maar wel zijn aangesloten, verbruiken stroom. Dit noemen we sluipverbruik. Trek de stekker van zelden gebruikte apparaten uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Hiermee kun je tot 10% van je totale stroomverbruik besparen.

Inzicht in je energieverbruik

Je ontvangt jaarlijks een afrekening van je energieleverancier met je totale stroom- en/of gasverbruik. Met een slimme meter kun je tussentijds je verbruik aflezen. Veel energieleveranciers bieden een app aan die is gekoppeld aan je slimme meter. Zo krijg je inzicht in je energieverbruik en bijbehorende kosten per maand, dag of zelfs per uur. Als je leverancier geen app heeft, kun je vaak je verbruik bekijken op de website. Heb je geen slimme meter? Noteer dan maandelijks je meterstanden om je verbruik bij te houden.

Prijzen vergelijken op basis van je energieverbruik

Wil je weten welke leverancier het voordeligst is voor jouw energieverbruik? Gebruik dan onze energievergelijker. Als je niet precies weet hoeveel stroom en/of gas je verbruikt, maakt onze vergelijker een inschatting op basis van je huishouden. Zo krijg je een beeld van de gemiddelde kosten die bij jouw verbruik horen. En kun je in één oogopslag zien of jij kan besparen op je energierekening door over te stappen naar een voordelige energieleverancier.

Energie vergelijken

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.