Gemiddeld energieverbruik | Stroom en gasverbruik van een gezin

Gemiddeld energieverbruik

Je energieverbruik bepaalt hoe hoog je energiekosten zijn en wordt bepaald door het aantal bewoners, woninggrootte, isolatie en het aantal elektrische apparaten. Lees alles over gemiddelde energieverbruik.

Gemiddeld energieverbruik per huishouden

Bekijk hieronder het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Een alleenstaande verbruikt gemiddeld 1600 kWh elektriciteit en 900 m3 gas per jaar. Voor een tweepersoonshuishouden ligt dit op gemiddeld 2500 kWh en 1100 m3 gas. Een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4300 kWh elektriciteit en 1700 m3 gas.

beweeg de tabel van links naar rechts

Huishouden
Gemiddeld stroomverbruikGemiddeld gasverbruik
1 persoon1600 kWh900 m3
2 personen2500 kWh1100 m3
3 personen3400 kWh1400 m3
4 personen4300 kWh1700 m3
5 personen5000 kWh1900 m3

Gemiddeld elektriciteitsverbruik

Nederlandse huishoudens verbruiken gemiddeld 2.479 kWh elektriciteit per jaar. Het aantal bewoners heeft vooral invloed op het stroomverbruik, aangezien meer bewoners meer apparaten gebruiken en deze langer aanstaan. In de tabel hierboven vind je het gemiddelde stroomverbruik per huishoudgrootte.

Gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik bedraagt 1169 m3 gas per jaar. In tegenstelling tot stroom heeft vooral de grootte van je woning invloed op het verbruik. Daarnaast speelt de mate van isolatie een grote rol. Een grotere woning heeft meer gas nodig om te verwarmen en slechte isolatie zorgt ervoor dat warmte snel verloren gaat. Ook je levensstijl en het weer spelen een rol. Bij een strenge winter zet je vaker de verwarming aan dan wanneer de temperaturen boven de 0 blijven. In de tabel hierboven zie je het gemiddelde gasverbruik per huishouden.

Gas wordt niet alleen gebruikt voor de centrale verwarming of koken. Gas wordt ook vaak gebruikt om douchewater te verwarmen.

Gemiddeld warmteverbruik met stadsverwarming

Wanneer je woning is aangesloten op stadsverwarming of blokwarmte, verschijnt dit anders op je energierekening. In plaats van gasverbruik per m3, wordt hier het warmteverbruik in GigaJoules (GJ) vermeld. 1 GigaJoule staat gelijk aan 31,6 m3 aardgas. Volgens Milieu Centraal bedraagt het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming ongeveer 35 GJ per jaar. Als je warm water hierbij optelt, komt er nog circa 6,6 GJ per jaar bij. In totaal is dit omgerekend zo’n 1315 m3 per jaar. Bij stadsverwarming zijn dezelfde factoren van invloed op je gasverbruik.

beweeg de tabel van links naar rechts
HuishoudenGemiddeld verbruik GJ
1 persoon29 GJ
2 persoon35 GJ
3 persoon45 GJ
4 persoon54 GJ

Veranderingen in energieverbruik door de jaren heen

Door technologische ontwikkelingen is ons energieverbruik in de afgelopen jaren sterk veranderd. Elektrische apparaten en cv-ketels zijn zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Bovendien zijn er ontwikkelingen gaande die ons gasverbruik verminderen, maar ons stroomverbruik verhogen. Denk hierbij aan het gasloos maken van woningen, de overstap naar elektrisch koken en verwarmen met een warmtepomp. Ook schaffen we steeds vaker elektrische auto’s aan, wat zorgt voor een aanzienlijke toename in stroomverbruik.
Aan de andere kant zijn we steeds bewuster van de impact van het opwekken van energie door middel van fossiele brandstoffen. Om deze reden zijn er steeds meer projecten om elektriciteit op te wekken met behulp van wind, water en zon. Ook schaffen steeds meer mensen zonnepanelen aan om zo aan hun eigen energiebehoefte te voldoen en een minder hoge energierekening te krijgen.

Factoren die je energieverbruik beïnvloeden

Zoals eerder beschreven hangt het gemiddelde energieverbruik af van diverse factoren. Hieronder lichten we enkele belangrijke punten toe.

Tips voor het verlagen van je energieverbruik

Ligt jouw energieverbruik hoger dan het gemiddelde? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Hieronder vind je enkele belangrijke bespaartips.

Inzicht in je energieverbruik

Je ontvangt jaarlijks een afrekening van je energieleverancier met je totale stroom- en/of gasverbruik. Met een slimme meter kun je tussentijds je verbruik aflezen. Veel energieleveranciers bieden een app aan die is gekoppeld aan je slimme meter. Zo krijg je inzicht in je energieverbruik en bijbehorende kosten per maand, dag of zelfs per uur. Als je leverancier geen app heeft, kun je vaak je verbruik bekijken op de website. Heb je geen slimme meter? Noteer dan maandelijks je meterstanden om je verbruik bij te houden.

Prijzen vergelijken op basis van je energieverbruik

Wil je weten welke leverancier het voordeligst is voor jouw energieverbruik? Gebruik dan onze energievergelijker. Als je niet precies weet hoeveel stroom en/of gas je verbruikt, maakt onze vergelijker een inschatting op basis van je huishouden. Zo krijg je een beeld van de gemiddelde kosten die bij jouw verbruik horen. En kun je in één oogopslag zien of jij kan besparen op je energierekening door over te stappen naar een voordelige energieleverancier.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk op basis van je energieverbruik en bespaar

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.