De Friesland zorgverzekering

De Friesland

Contactgegevens
058 291 3131
https://www.defriesland.nl/
Vergelijk zorgverzekeringen

De Friesland is in 1990 ontstaan door het fuseren van verschillende Friese ziekenfondsen en is nu een onafhankelijke zorgverzekeraar. Met een nuchtere instelling streeft De Friesland ernaar om declaraties zo snel mogelijk uit te betalen.

Basisverzekering

De basisverzekering van De Friesland bestaat uit drie verschillende polissen; Zelf Bewust, Alles Verzorgd en Vrije Keus. De Zelf Bewust polis is een naturapolis waarbij je kiest voor een scherpe premie en goede services. De Alles Verzorgd polis is ook een naturapolis. Je krijgt hiermee gegarandeerd de beste zorg en je kunt terecht bij gecontracteerde zorgaanbieders. Bij de Vrije Keus polis kun je ook naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Deze basisverzekering is op basis van restitutie. Naar welke zorgaanbieder je ook gaat, je zorgkosten worden vergoed. Hier geldt wel een maximum wettelijk tarief voor.

Aanvullende verzekeringen

Denk je meer zorg te gaan gebruiken het aankomende zorgjaar? Kies dan voor één van de aanvullende verzekeringen van De Friesland. De aanvullende verzekeringen die worden aangeboden zijn AV Budget, AV Standaard, AV Extra en AV Optimaal.

AV Budget
AV Budget is de voordeligste aanvullende verzekering van de vier. In dit pakket zitten vergoedingen voor fysiotherapie, anticonceptie en medische hulp in het buitenland.

AV Standaard
Met AV Standaard ben je aanvullend verzekerd voor een scherpe premie per maand. Je bent verzekerd voor fysiotherapie, anticonceptie en medische hulp overal ter wereld.
AV Extra
De meest gekozen aanvullende verzekering van De Friesland. Je bent voor fysiotherapie, anticonceptie en alternatieve geneeswijzen uitstekend verzekerd. Daarnaast vergoedt AV Extra orthodontie tot 18 jaar.

AV Optimaal
Kies voor AV Optimaal als je de meest ruime dekking zoekt voor fysiotherapie, anticonceptie en alternatieve geneeswijzen. Je krijgt hoge vergoedingen en als extra een gratis reisverzekering binnen Europa van 21 dagen.

Tandartsverzekering

Wil je extra verzekerd zijn voor kosten die je maakt bij de tandarts? Kies dan voor een van de drie aanvullende tandartsverzekeringen van De Friesland; AV Tand Standaard, AV Tand Extra en AV Tand Optimaal. Hoe uitgebreider het pakket, hoe duurder de premie.

Wat doet Overstappen.nl en wat doet De Friesland?

Je kunt de zorgverzekeringen van De Friesland vergelijken in onze zorgvergelijker. Als je wilt overstappen naar De Friesland dan moeten er een aantal dingen worden geregeld. Hieronder staat een overzicht wat Overstappen.nl doet en wat De Friesland doet:

Wat doet Overstappen.nl  Wat doet De Friesland
Vergelijken van verzekeringenAfsluiten van verzekeringen
Contract- en verzekeringsformulieren opsturen
Wijzigingen van gegevens verwerken
Declaraties verwerken
Premie innen

Inloggen op je persoonlijke omgeving

De Friesland biedt een persoonlijke online omgeving aan waar klanten hun gegevens kunnen inzien, beheren en declaraties kunnen indienen. Je logt in bij Mijn De Friesland met je DigiD account. Dit is een digitaal identificatiebewijs dat beschikbaar wordt gesteld door de overheid. Je kunt hiermee veilig inloggen. Als je nog geen DigiD hebt, kun je die hier aanvragen.

Declareren bij De Friesland

Als je een rekening of nota ontvangt van de zorgkosten die je hebt gemaakt, dan kun je deze declareren bij de zorgverzekeraar. De Friesland heeft het mogelijk gemaakt om op verschillende manieren de declaraties te kunnen indienen: via de computer, mobiel, schriftelijk en in de vaste en mobiele winkels verspreid over Friesland.

Declaratie indienen
Online met DigiDMijn De Friesland
Declaratie appVoor Iphone
Voor Android
Per postDe Friesland Zorgverzekeraar, postbus 270, 8901 BB Leeuwarden
In de winkelNota inleveren in de winkel

Eigen risico gespreid betalen

Voor iedere verzekerde in Nederland geldt een wettelijk verplicht eigen risico per jaar (in 2020 is dit bedrag €385,-) als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Als je dit bedrag moet betalen en dat lukt niet in één keer, dan kun je ervoor kiezen om het bedrag in termijnen te betalen. De Friesland heeft hiervoor twee varianten opgesteld:

Variant 1: Je betaalt gedurende het jaar je eigen risico ongeacht of je zorgkosten maakt. Het eigen risico wordt verspreid over 10 termijnen, in 2018 betaal je gedurende 10 maanden €38,50 naast de kosten van de maandelijkse premie. Als je aan het eind van het jaar het eigen risico niet of niet helemaal hebt gebruikt, dan krijg je het overgebleven bedrag teruggestort. Je kunt alleen gedurende het jaar je eigen risico betalen als je je vooraf hebt aangemeld. Aanmelden kan voor februari van het nieuwe zorgjaar.

Variant 2:Je betaalt het eigen risico vanaf het moment dat je hier gebruik van hebt gemaakt. Het maximale aflosbedrag per maand in 2020 is €77,- naast de maandelijkse premie. Dit loopt door totdat je het verschuldigde bedrag hebt afgelost.

Korting op je verzekering

Korting op je verzekering

De premie van je zorgverzekering kun je maandelijks, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks betalen. Deze keuze kan een korting op je premie opleveren. Hoe minder het aantal termijnen, hoe hoger de korting wordt.

Betalingstermijn Korting
Per kwartaal0,5%
Half jaar

Gecontracteerde zorgverleners

Bij een aantal zorgverzekeringen is het verstandig om van tevoren uit te zoeken welke zorgverleners een contract hebben afgesloten met je zorgverzekeraar. Als je een zorgpakket hebt waarbij je door gecontracteerde zorgverleners moet worden geholpen, dan krijg je geen vergoeding als je bij de verkeerde zit. Als je een zorgpakket hebt met vrije zorgkeuze, dan kun je bij alle zorgverleners terecht en krijg je altijd een vergoeding als de zorg wordt gedekt door je zorgverzekering.

Europese zorgpas aanvragen

De Europese zorgpas, oftewel EHIC, is een bewijs dat je in Nederland bij een zorgverzekeraar staat ingeschreven. Als je in het buitenland bent, ben je altijd verzekerd voor noodzakelijke medische hulp en als je de Europese zorgpas kunt laten zien. Heb je je EHIC pas laten zien? Dan wordt de rekening meteen doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. Je hoeft de kosten dan niet zelf voor te schieten. De Friesland heeft de Europese zorgpas op de achterzijde van de normale zorgpas staan. De zorgpas krijg je automatische thuisgestuurd als je een zorgverzekering afsluit en de Europese zorgpas krijg je hier dus bij. Het is niet verplicht een Europese zorgpas bij je te hebben.

Kind meeverzekeren

In Nederland moet iedereen verplicht verzekerd zijn. Als je een kind krijgt, dan heb je vanaf de geboorte 4 maanden de tijd om je kind aan te melden bij de zorgverzekeraar. Bij de Friesland kun je dit telefonisch of per e-mail doen. Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd op de polis van een van de ouders. Alle verzekeringen, basis en aanvullend, die de ouder heeft afgesloten gelden ook voor het kind.

Opzeggen verzekering De Friesland

Een zorgverzekering kan aan het einde van ieder jaar worden opgezegd tot uiterlijk 31 december. Tussentijds opzeggen kan alleen in bepaalde gevallen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Je bent net 18 geworden en je wilt een eigen zorgverzekering afsluiten;
 • Je gaat scheiden en je was verzekerd op de polis van je partner, maar je wilt nu een eigen polis;
 • Je gaat verhuizen naar het buitenland;
 • Je bent verzekerd via je werkgever, maar je krijgt een nieuwe baan;
 • Je gaat het leger in.

Als je een zorgverzekering van De Friesland wilt opzeggen kun je dit telefonisch, per e-mail of schriftelijk doen. Vermeldt hierin de volgende gegevens:

 • Persoonlijke gegevens zoals naam en adres;
 • Verzekerdenummer;
 • Reden van opzegging;
 • Welke verzekerde(n) willen opzeggen;
 • Welke verzekeringen je wilt opzeggen, basis- en/of aanvullende verzekeringen;
 • De datum dat de opzegging moet ingaan.

Contactgegevens De Friesland

Contact opnemen met De Friesland kan op verschillende manieren:

Contactgegevens De Friesland
Websitewww.defriesland.nl
Telefoonnummer058-2913131
E-mailVia het contactformulier
Facebookwww.facebook.nl/defriesland
Twitterwww.twitter.nl/DeFriesland
Postadres declaratieformulierenDe Friesland Zorgverzekeraar, Postbus 270, 8901 BB Leeuwarden
BezoekadresHarlingertrekweg 53, 8913 HR Leeuwarden

De Friesland vergelijken met andere zorgverzekeraars?

Wil je kijken welke zorgverzekeraar de voordeligste zorgverzekering aanbiedt, of wil je De Friesland vergelijken met andere zorgverzekeraars? Dit kun je doen door je gegevens en zorgvoorkeuren aan te geven in de zorgvergelijker. Je krijgt dan direct een overzicht met de scherpst geprijsde zorgverzekeringen. Jij kiest je zorgverzekering en wij regelen de overstap voor je.

Let op: voor de exacte voorwaarden over de verzekeringen van De Friesland kun je terecht op de website van De Friesland. Vergelijk de voorwaarden van De Friesland met andere zorgverzekeringen via onze zorgvergelijker.