Naturapolis

Een naturapolis is een van de polissen die je kunt kiezen bij het afsluiten van de basis zorgverzekering. De natura zorgverzekering de populairste keuze, maar liefst 76% van de verzekerden sluit dit type polis af. Ten opzichte van de restitutiepolis en combinatiepolis zijn de premies scherper geprijsd, maar is je vrije zorgkeuze wel beperkt. De zorgverzekeraar betaalt namelijk alleen je zorgkosten wanneer deze zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met de zorgverlener. Anders worden de zorgkosten niet volledig vergoed.

Snel navigeren naar

de populairste basisverzekering

Wat is een naturapolis zorgverzekering?

Bij een naturaverzekering heeft de zorgverzekeraar een contract afgesloten met specifieke zorgverleners en ziekenhuizen. Zorg die daaruit voortkomt, heet gecontracteerde zorg. De zorgverzekeraar sluit contracten af met zorgaanbieders waarvan zij vinden dat deze kwalitatieve zorg bieden en waarmee zij gunstige prijsafspraken kunnen maken. Heeft je zorgverzekering géén contract met de zorgverlener? Dan vergoed de verzekering tussen de 65% en 80% van de gemaakte kosten.

Let op: voor sommige zorg krijg je geen vergoeding. Per verzekeraar gelden er andere polisvoorwaarden. Deze kun je terugvinden op de website van de zorgverzekeraar.

tip

Goed om te weten:

In de loop van de jaren sluiten verzekeraars met minder zorgaanbieders contracten af. Het is dus belangrijk je elk jaar, na bekendmaking van de nieuwe polissen, goed te informeren voordat je een naturapolis kiest. Maak de keuze voor je polis en zorgverzekeraar bewust om geen onverwachte rekeningen achteraf te krijgen. Een rekening kan namelijk duur uitvallen in geval van bijbetalen.


Wat is het verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis?

Het grote verschil tussen een basisverzekering natura en restitutie zit in de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg en de vrije zorgkeuze. Ga je bij een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan vergoedt de zorgverzekeraar maximaal 80%. De verzekeraar baseert de vergoeding op het gemiddeld genomen tarief dat met gecontracteerde zorgaanbieders is afgesproken. De hoogte van de maximale vergoeding is per verzekeraar verschillend. Als de rekening hoger is, betaal je het overgebleven deel zelf. Wat dus kan oplopen tot 20% of meer.

Onze advies: zoek in de zorgzoeker van onze zorgvergelijker naar jouw voorkeursziekenhuis of zorgverlener. Zo filter je alleen de verzekeraars eruit die een contract hebben afgesloten met jouw zorgaanbieders.

De restitutiepolis heeft als voordeel dat je naar elke zorgverlener kunt gaan. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener dan kun je maximaal 100% vergoeding ontvangen volgens een marktconform tarief. Houd er rekening mee dat je in dat geval de rekening eerst zelf voorschiet en achteraf declareert. De vergoeding met een naturapolis is bij niet-gecontracteerde zorg dus lager dan bij een restitutiepolis en dat kan bij een grote operatie, onder de streep, veel schelen. Neem dit daarom mee in je uiteindelijke keuze.

Zoek je een goedkope basisverzekering? Bekijk dan de budgetpolis (een beperktere naturapolis). Wil je juist meer vrije zorgkeuze dan de naturapolis biedt, is de combinatiepolis een goede optie.


Is de naturapolis de juiste zorgverzekering voor mij in 2023?

Het antwoord op deze vraag is persoonlijk. Vind je het belangrijk dat iedere zorgverlener je van zorg kan voorzien en planbare zorg (bijv. een operatie) bij ieder ziekenhuis kan? Dan is een restitutiepolis de betere keuze. Is voor jou vooral een scherper geprijsde premie essentieel en vind je beperkte keuzevrijheid geen probleem? Dan biedt de naturapolis voldoende dekking om deze af te sluiten. Ook vanwege de hogere zorgpremie in 2023 kan een natura verzekering uitkomst bieden als je geen planbare zorg verwacht en moeilijker rond kunt komen.

Kosten die worden gemaakt bij een gecontracteerde zorgaanbieder, regelt de zorgverzekeraar rechtstreeks. Het enige wat je hoeft te doen is je identiteitskaart meenemen naar de zorgverlener en verder nergens naar om te kijken.


Hoe bepalen zorgverzekeraars de tarieven van zorgkosten?

Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent hoe de tarieven voor zorgkosten worden opgebouwd. Zeker in het geval je een deel van een rekening moet betalen van een niet-gecontracteerde zorgverlener en je afvraagt waarom deze niet volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Voor de meeste zorg wordt wettelijk een bepaald tarief vastgesteld. De zorgverleners en ziekenhuizen moeten zich daaraan houden. Er gelden in een aantal sectoren vrije tarieven, zoals in paramedische zorg, het grootste gedeelte van medisch-specialistische zorg en een deel van de huisartsenzorg. Voor deze zorg hanteren de zorgverzekeraars een marktconform tarief. Dit is een gemiddeld bedrag dat redelijk is voor een plaats of regio. Dus als de zorgverlener van jouw voorkeur een onredelijk hoge tarief vraagt, zal de zorgverzekeraar dat niet volledig vergoeden.


Bij welke zorgaanbieders kan ik terecht?

Ondanks dat je bij veel zorginstellingen terecht kan met een naturapolis, kan het voorkomen dat juist de zorgverlener waar jij heen wil niet gecontracteerd is. Voordat je een zorgverzekering afsluit met een naturapolis, kan je het beste eerst de zorgzoeker in onze zorgvergelijker gebruiken om uit te vinden of jouw zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekeraar van jouw keuze.

Twijfel je of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener die jij op het oog hebt? Dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar voordat je een afspraak maakt met jouw zorgverlener. Zij kunnen je vertellen of die zorgverlener gecontracteerd is. Zo kom je niet voor een onaangename verrassing te staan.


Waarom wel of niet kiezen voor een naturapolis?

Voor je een polis kiest, is het verstandig de voor- en nadelen af te wegen. Het gaat tenslotte om een belangrijke verzekering en je wil goed gedekt zijn in geval je zorg nodig hebt. Lees hieronder alle uitgebreide voor- en tegenargumenten van een naturaverzekering.

Voordelen van een naturapolis

 • pluspunt
  De premie van een naturaverzekering is lager dan de premie van een restitutieverzekering.
 • pluspunt
  Bij een gecontracteerde zorgaanbieder hoef je niet direct te betalen. De zorgverlener regelt de rekening met de zorgverlener.
 • pluspunt
  Omdat je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met zorgverleners is de kwaliteit van de zorg goed en kan de zorg snel worden verleend. Het is gemakkelijker om tijdig een afspraak te maken.

Nadelen van een naturapolis

 • minpunt
  Je kunt alleen kiezen uit zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.
 • minpunt
  Als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, moet je de rekening zelf betalen en achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.
 • minpunt
  Je zorgverzekeraar kan bij een niet-gecontracteerde zorgverlener besluiten om het (volledige) bedrag niet te vergoeden.

Natura zorgverzekering vergelijken

Wil je naturaverzekeringen met elkaar vergelijken om zo tot de beste keuze te komen? Vul je gegevens in de zorgvergelijker in en je krijgt een overzicht van de beste zorgverzekeringen die bij je wensen aansluiten. Wil je overstappen? Dat is zo gebeurd en regelen wij snel en zonder kosten voor je.


Veelgestelde vragen over de naturapolis

  Waar moet ik op letten bij een naturapolis?

  Ons advies: ga naar de zorgaanbieder waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Alleen bij gecontracteerde zorgaanbieders krijg je de kosten 100% vergoed.

  Vergoeding en declaraties, hoe zit dat?

  Als je voor planbare zorg (bijv. staaroperatie) naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, ontvang je een volledige vergoeding. De zorgverzekeraar declareer je direct bij de zorgverlener. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan schiet je de rekening zelf voor en declareer je later de kosten. Er is een kans dat je geen (volledige) vergoeding krijgt.

  Moet ik betalen voor de spoedeisende hulp?

  De contracten die de zorgverzekeraar afsluit, gelden alleen voor geplande zorg. Als je spoedeisende hulp nodig hebt dan staan de deuren van elk ziekenhuis voor open. Je hoeft je geen zorgen te maken om de kosten: bij spoedeisende hulp worden alle kosten vergoed.

  Wanneer kan ik overstappen naar een andere polis?

  Half november maken de zorgverzekeraars hun premies bekend voor volgend jaar. Dan kan jij beginnen met vergelijken en overstappen. Uiterlijk 31 december kan je overstappen. Onze zorgvergelijker houdt rekening met al jouw wensen en maakt voor jou een lijstje met de beste en goedkoopste zorgverzekeraars. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is een keuze maken. Ben je toch niet tevreden? Je hebt 14 dagen bedenktijd, dus je mag altijd nog wisselen.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.