Naturapolis

De naturapolis is de meest afgesloten basisverzekering onder Nederlandse verzekerden. Ten opzichte van een restitutie- en combinatiepolis zijn de premies over het algemeen scherper geprijsd. Met een naturapolis worden je zorgkosten bij gecontracteerde zorgaanbieders voor 100% vergoed en bij niet-gecontracteerde voor een lagere percentage. De meeste zorgaanbieders zijn gecontracteerd en vind je in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. Je kunt dan meteen controleren of jouw zorgaanbieder hier tussen staat.

Snel navigeren naar

Wat is een naturapolis zorgverzekering?

Een naturapolis is een type basisverzekering die jouw zorgkosten volledig vergoed als je gebruik hebt gemaakt van een gecontracteerde zorgverlener. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de zorgkosten zelf. Met een naturapolis heb je ruime zorgkeuze en een lagere premie in vergelijking met andere typen basisverzekeringen. Een naturapolis was in 2023 de keuze van 77% van de Nederlandse verzekerden (Polissen Zorgverzekering, 2023).

tip

Ons advies:

zoek in de zorgzoeker van onze zorgvergelijker naar jouw voorkeursziekenhuis of zorgverlener. Zo filter je alleen de verzekeraars eruit die een contract hebben afgesloten met jouw zorgaanbieders.


Hoe werkt een naturapolis?

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgaanbieders op basis van kwaliteit en gunstige prijsafspraken. Wanneer je gebruik maakt van gecontracteerde zorg betaalt de verzekeraar direct de zorgkosten aan de zorgaanbieder na aftrek van je eigen risico. Zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat jij terecht kan bij een zorgaanbieder in de buurt. Daarom zijn de meeste zorgaanbieders wel gecontracteerd. Maak je gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je soms eerst zelf de kosten, waarbij de verzekeraar meestal tussen de 60% tot 80% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoedt. De vergoeding verschilt per zorgsoort en zorgverlener.


Waarom wel of niet kiezen voor een naturapolis?

Overweeg je om een restitutiepolis af te sluiten? Ontdek hier de voor- en nadelen.

Voordelen van een naturapolis

 • pluspunt
  De premie van een naturaverzekering is lager dan de premie van een combinatie- of restitutieverzekering. 
 • pluspunt
  Bij gecontracteerde zorg vergoedt de zorgverzekeraar direct je kosten, een declaratie indienen is dus niet nodig. 
 • pluspunt
  Je hebt met een naturapolis een ruime keuze aan zorgaanbieders, omdat de meeste zijn gecontracteerd.

Nadelen van een naturapolis

 • minpunt
  Bij gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener moet je de rekening soms vooruit betalen en achteraf declareren.
 • minpunt
  Bij niet-gecontracteerde zorg krijg je tussen 60% tot 80% vergoed van het gecontracteerde tarief dat je zorgverzekeraar hanteert.
 • minpunt
  Met een naturapolis is de vrije zorgkeuze beperkter dan bij een combinatie- of restitutiepolis.

Selectieve naturapolis (budgetpolis)

Naast een naturapolis kun je ook kiezen voor een selectieve naturapolis, ook bekend als budgetpolis. Met een budgetpolis heb je vaak een beperkt aantal zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Deze verzekering is vaak digitaal georganiseerd, wat betekent dat je snel en zelfstandig je zorgzaken online kunt regelen. De budgetpolis lijkt dus heel erg op een naturapolis, alleen heeft deze minder gecontracteerde zorgaanbieders en communiceer je vooral online met je zorgverzekeraar. Op deze manier kunnen verzekeraars de budgetpolis voordelig aanbieden en is de premie een stuk lager in vergelijking met andere polissen. Past een budgetpolis meer bij jouw zorgwensen? Ontdek op deze pagina de voor- en nadelen van een budgetpolis.


Is de naturapolis de juiste zorgverzekering voor mij in 2024?

Een naturapolis biedt voldoende dekking voor jouw zorgbehoefte, omdat vrijwel alle zorgaanbieders gecontracteerd zijn. Als je echter regelmatig gebruikmaakt van niet-gecontracteerde zorgverleners is een combinatie– of restitutiepolis geschikter. In de GGZ-sector is deze kans het grootst, omdat hiervoor relatief weinig zorgcontracten worden afgesloten. Check wel altijd of je zorg volledig wordt vergoed, want zowel bij een restitutie- als combinatiepolis geldt meestal een vergoeding tot een marktconform niveau of het Nederlandse maximum. Een naturapolis is vooral voordelig als je gebruikmaakt van gecontracteerde zorg. Maak je meer gebruik van niet-gecontracteerde zorg of wil je meer vrije zorgkeuze? Dan kun je eventueel kijken naar een combinatie- of restitutieverzekering. Is een vrije zorgkeuze voor jou niet essentieel en ben je op zoek naar de laagste maandelijkse zorgpremie? Dan kun je overwegen om een budgetpolis af te sluiten.


Natura zorgverzekering vergelijken

In onze zorgvergelijker kun je alle naturapolissen met elkaar vergelijken. Zo vind je gemakkelijk en snel de combinatiepolis die het beste bij jouw wensen en situatie past.


Veelgestelde vragen over de naturapolis

  Welke polissen zijn er allemaal?

  Er zijn vier soorten polissen: budget-, natura-, combinatie- en restitutiepolissen. Het onderscheid zit in de keuzevrijheid voor zorgaanbieders en de vergoeding van zorgkosten. Met een restitutiepolis ben je vrij in je keuze van zorgverlener, terwijl een naturapolis zorgkosten alleen volledig vergoedt bij gecontracteerde zorgverleners. Een budgetpolis heeft een wat meer beperkte contractering en beperkte keuzevrijheid met een lagere premie, terwijl een combinatiepolis weer een mix is van een restitutie- en naturaverzekering.

  Wat is het verschil tussen een natura- en combinatiepolis?

  Bij zowel een natura- als combinatiepolis wordt de zorg bij gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Het verschil tussen deze polissen zit hem vooral in de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgverleners. Bij een naturapolis krijg je tussen de 60% tot 80% vergoed van het gecontracteerde tarief dat je zorgverzekeraar hanteert als je gebruikmaakt van niet-gecontracteerde zorgverleners. Met een combinatiepolis geldt een vergoeding tot een marktconform niveau of het Nederlandse maximum met iets meer vrije zorgkeuze. Een aantal zorgsoorten wordt alleen in natura vergoed. Dat betekent dat als je naar een niet gecontracteerde zorgaanbieder gaat, je bij moet betalen.

  Wat is het verschil tussen een natura- en restitutiepolis?

  Met een restitutiepolis kun je naar elke zorgverlener gaan en ontvang je maximaal 100% vergoeding volgens een marktconform tarief, zelfs bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Houd er wel rekening mee dat je de rekening soms eerst zelf moet betalen en later kan declareren. Een naturapolis biedt geen volledig vrije zorgkeuze, maar de meeste zorgaanbieders zijn over het algemeen wel gecontracteerd. Als je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, vergoedt de verzekeraar meestal tussen de 65% en 80% van het gemiddelde gecontracteerde tarief. De hoogte van deze vergoeding varieert per verzekeraar. De vergoeding met een naturapolis is bij niet-gecontracteerde zorg dus lager dan bij een restitutiepolis.

  Op onze pagina “wat is het verschil tussen een resititutiepolis en een naturaverzekering” kun je meer informatie lezen over het verschil tussen deze verschillende polissen.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.