Naturapolis

Wat is een naturaverzekering?

Een naturapolis is een polis die je kan kiezen bij het afsluiten van je zorgverzekering. Als je voor de naturapolis kiest krijg je de zorgkosten betaald door de zorgverzekeraar, mits je zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Alleen dan krijg je de zorg volledig vergoed. Heeft je zorgverzekering géén contract met de zorgverlener? Dan vergoed de verzekering tussen de 65% en 80% van de gemaakte kosten. Dit is per verzekeraar anders en kan je terugvinden in de polisvoorwaarden.

Naast een naturapolis kan je ook kiezen tussen een combinatiepolis of restitutiepolis.

Naturaverzekering: gecontracteerde zorg

Bij een naturaverzekering heeft je zorgverzekeraar een contract afgesloten met een zorgverlener. Zorg die daaruit voortkomt, is gecontracteerde zorg. De zorgverzekeraar sluit contracten af met zorgaanbieders waarvan zij vinden dat deze kwalitatieve zorg bieden. Je kunt er dus vanuit gaan dat je bij een naturaverzekering van de beste zorg gebruik kunt maken.

Wat is het verschil tussen een natura- en restitutiepolis?

Zoals je hierboven kan zien kan je met een naturapolis niet altijd bij alle zorgverleners terecht. Dat kan met een restitutiepolis wel. Die polis is daarom ook vaak iets duurder. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen de natura- en restitutiepolis zo klein dat het in veel gevallen niet uitmaakt voor welke polis je kiest. De zorgverzekeraars die een naturapolis aanbieden hebben vaak met heel veel zorgverleners een contract gesloten. De kans is groot dat je met een naturapolis terecht kan bij de zorgverlener van jouw keuze.

Bij welke zorgaanbieders kan ik terecht?

Ondanks dat je bij veel zorginstellingen terecht kan met een naturapolis, kan het natuurlijk zo zijn dat juist de zorgverlener waar jij heen wil niet gecontracteerd is. Voordat je een zorgverzekering afsluit met een naturapolis, kan je het beste eerst de zorgzoeker in onze zorgvergelijker gebruiken om uit te vinden of jouw zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekeraar van jouw keus.

Heb je al een zorgverzekering? Dan is het slim om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voordat je een afspraak maakt met jouw zorgverlener. Zij kunnen je snel vertellen of die zorgverlener gecontracteerd is. Zo kom je niet voor een onaangename verrassing te staan.

Premie naturapolis 2022

Scroll omlaag in de grafiek om alle zorgverzekeraars te zien:

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5fae413506fe4"></iframe>
Vergelijk zorgverzekeringen

Wat zijn de voor- en nadelen van een naturapolis?

Voor je een polis kiest moet je goed de voor- en nadelen onderzoeken. Hieronder staat een snel overzicht.

Dat je alleen terecht kan bij gecontracteerde zorgaanbieders hoeft geen nadeel te zijn. Per zorgverzekeraar kan je zien met welke zorgverleners zij een contract hebben gesloten. Zijn dat de zorgverleners waar jij graag gebruik van maakt? Dan is een restitutiepolis helemaal geen gek idee.

Lees hieronder alle uitgebreide voor- en nadelen van een naturaverzekering.

Voordelen en nadelen naturapolis

Voordelen van een naturaverzekering

Zit je erover te denken om een naturaverzekering af te sluiten? Wij hebben de voordelen van een naturapolis voor je op een rijtje gezet:

  • De premie van een naturaverzekering is lager dan de premie van een restitutieverzekering.
  • Je hoeft bij de zorgverlener niet direct te betalen. De zorgverzekeraar betaalt je rekening.
  • Omdat je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met zorgverleners is de kwaliteit van de zorg goed en kan de zorg snel worden verleend. Het is gemakkelijker om tijdig een afspraak te maken.

Nadelen van een naturaverzekering

Er kleven echter ook een paar nadelen aan een naturaverzekering. Wij geven ze hieronder weer:

  • Je kunt alleen kiezen uit zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.
  • Als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, moet je de rekening zelf betalen en op een later tijdstip declareren bij je zorgverzekeraar.
  • Je zorgverzekeraar kan bij een niet-gecontracteerde zorgverlener besluiten om niet het volledige bedrag te vergoeden.

Naturaverzekering vergelijken

Wil je naturaverzekeringen met elkaar vergelijken om zo tot de beste keuze te komen? Vul je gegevens in de zorgvergelijker in en je krijgt een overzicht van de beste zorgverzekeringen die bij je wensen aansluiten. Wil je overstappen? Wij regelen je overstap snel en gratis.


Vergoeding en declaratie

Als je voor planbare zorg (bijv. staaroperatie) naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, hoef je niets te betalen. Dit doet je zorgverzekeraar voor je. Wil je per se naar een zorgverlener die geen contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar? Dan heb je kans dat niet alles wordt vergoed. Bij spoedeisende zorg kun je overigens terecht in elk ziekenhuis.

Spoedeisende hulp

De contracten die de zorgverzekeraar afsluit gelden alleen voor geplande zorg. Als je spoedeisende hulp nodig hebt dan staan de deuren van elk ziekenhuis voor open. Je hoeft je geen zorgen te maken om de kosten: bij spoedeisende hulp worden alle kosten vergoed.

Wanneer kan ik overstappen naar een andere polis?

Half november maken de zorgverzekeraars hun premies bekend voor volgend jaar. Dan kan jij beginnen met vergelijken en overstappen. Uiterlijk 31 december kan je overstappen. Onze zorgvergelijker houdt rekening met al jouw wensen en maakt voor jou een lijstje met de beste en goedkoopste zorgverzekeraars. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is een keuze maken. Ben je toch niet tevreden? Je hebt 14 dagen bedenktijd, dus je mag altijd nog wisselen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.