Total loss

Als jouw auto niet meer gerepareerd kan worden, dan wordt de auto total loss verklaard. Op deze pagina geven we antwoord op de vragen wat total loss precies inhoudt, wie de auto total loss kan verklaren en of je hier wel of niet voor verzekerd bent.

Auto total loss

Is schade aan jouw auto technisch gezien niet meer te repareren? Of kan de schade wel nog verholpen worden, maar zijn de kosten van de reparatie hoger dan de tweederde van de dagwaarde van de auto vóór de reparatie? Dan is de auto total loss, wat ‘totaal verlies’ of ‘totaal verloren’ betekent. Als je auto total loss is, moet je er dus helaas afscheid van nemen. Er zijn twee verschillende soorten total loss-verklaringen: technisch en economisch.

Technisch total loss

Jouw auto is technisch total loss als de schade zo ernstig is dat het niet meer haalbaar is om de schade te herstellen. Het chassis (het onderstel) of de carrosserie (de constructie zonder onderdelen) is dan zo zwaar beschadigd dat het onmogelijk is om de auto te repareren. Dit kan het geval zijn na bijvoorbeeld een ernstig auto-ongeluk of brand- of waterschade. Ook als de auto er niet meer is, bijvoorbeeld na diefstal, is de auto technisch total loss.

Economisch total loss

Kan de schade aan jouw auto nog gerepareerd worden, maar zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde van de auto voor het ongeluk? Dan spreken we van economisch total loss. Het is dan niet meer rendabel om de auto te laten repareren. Dit is vaak het geval bij oudere auto’s, omdat deze een lagere dagwaarde hebben.

Wie verklaart een auto total loss?

Pas wanneer een expert dit officieel verklaart, is jouw auto total loss. Deze expert is in dienst van een onafhankelijk expertisebureau of een verzekeraar. De expert die een verzekeraar inschakelt om schade vast te stellen moet ingeschreven staan bij het NIVRE-register, een instituut dat de kwaliteit van schade-experts bewaakt.

Om tot een schadevergoeding te komen, kijkt de expert naar:

  • de kenmerken van de auto;
  • de staat van onderhoud;
  • het aantal gereden kilometers;
  • de aanschafwaarde;
  • en de dagwaarde van de auto.

De uiteindelijke vergoeding zal nooit meer dan de werkelijke waarde van de auto zijn; je mag als verzekerde namelijk geen geld verdienen met een schade-uitkering. In verzekeringstermen wordt dit ook wel het indemniteitsbeginsel genoemd.

Oneens met de expert?

Ben je het niet eens met de uitkering die de expert voor jouw auto heeft vastgesteld? Dan kun je een contra-expert inschakelen die een contra-expertiserapport voor je opstelt.

De kosten voor deze ‘second opinion’ worden door de verzekeraar vergoed, mits deze redelijk zijn. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de complexiteit van de kwestie en de hoogte van de schade. Is het schadebedrag laag? Dan heeft het inschakelen van een dure expert vaak geen zin.

Vergoeding autoverzekering total loss

De vergoeding die jij van jouw autoverzekeraar ontvangt als je auto total loss is, hangt af van je gekozen verzekering en eventuele aanvullende dekkingen. Met een WA-verzekering vergoedt de verzekeraar niets, met een WA beperkt casco verzekering krijg je in sommige gevallen een vergoeding (denk hierbij aan brand, storm of hagel) en met een all risk verzekering krijg je bijna altijd een bedrag uitgekeerd wanneer je auto total loss is.

Daarnaast kijkt de verzekeraar naar aanvullende voorwaarden, zoals een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling. Vaak krijg je bij total loss alleen de dag- of restwaarde vergoed, tenzij één van deze aanvullende dekkingen onderdeel is van jouw pakket.

Auto total loss: dagwaarde

De dagwaarde van een auto is de prijs die je voor een vergelijkbare auto zou betalen. Het is dus het bedrag dat je auto op dat moment waard is. Een expert bepaalt de dagwaarde, waarbij diegene rekening houdt met de leeftijd van de auto, de staat van onderhoud, de kilometerstand en het automerk en -type.

Auto total loss: restwaarde

Een opkoper of een sloper koopt auto’s die total loss zijn. Een expert wijst deze aan. De opkoper/sloper doet een bod op de auto en bepaalt daarmee de restwaarde: het bedrag dat jij nog kunt krijgen nadat je auto total loss is verklaard. Hierbij krijg je ook een vrijwaringsbewijs, waarmee je aantoont dat de auto niet meer op jouw naam staat. Hiermee voorkom je ongewenste boetes, én kun je jouw autoverzekering opzeggen. Zorg dus altijd dat je een vrijwaringsbewijs krijgt van de koper of sloper!

Auto total loss: nieuwwaarde

De nieuwwaarde is het bedrag dat jouw auto nieuw waard is.
Heb je een nieuwwaarderegeling en voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je dit bedrag (soms min bepaalde afschrijvingen) uitgekeerd wanneer je auto total loss is. Vaak geldt deze regeling voor 1 tot 3 jaar.

Auto total loss: aanschafwaarde voor tweedehands auto’s

De aanschafwaarde is het bedrag dat je zelf voor de auto hebt betaald toen je deze tweedehands kocht. Omdat de waarde van een auto relatief snel daalt na de aankoop, zal deze waarde bijna altijd hoger zijn dan de dagwaarde.

Wil je gebruik maken van een aanschafwaarderegeling? Zorg dan wel dat je kunt aantonen hoeveel je voor de auto hebt betaald. Dit doe je bijvoorbeeld met een bankafschrift of aankoopbewijs. Net als de nieuwwaarderegeling, geldt ook de aanschafwaarderegeling vaak zo’n 1 tot 3 jaar.

Benieuwd welke regeling op jouw verzekering van toepassing is, en welk bedrag je dus eventueel krijgt uitgekeerd? Dit kun je vinden in de voorwaarden van jouw autoverzekering.

Vervangend vervoer

Kom je plotseling zonder auto te zitten? Dan heb je vervangend vervoer nodig. Gelukkig bieden veel verzekeraars deze mogelijkheid aan, wanneer je minimaal een casco-dekking hebt afgesloten.

Wel hanteren verzekeraars een maximumbedrag en een maximumperiode. Deze zijn afhankelijk van je gekozen dekking. Controleer daarom altijd de voorwaarde even, en overleg bij twijfel met je verzekeraar.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vergelijk en bespaar direct

  • Vergelijk op prijs & kwaliteit
  • 100% onafhankelijk
  • Bespaar gemiddeld € 290 p.j.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.