Pechhulp

Als autobezitter heb je altijd kans op autopech. Of het nu opstartproblemen zijn of je hebt een ongeluk gehad; pech is altijd vervelend. Om weer verder te kunnen rijden zal je hulp nodig hebben: pechhulp. Maar valt dit eigenlijk wel onder jouw autoverzekering? Op deze pagina lees je uit welke soorten pechhulp er zijn en welke bijbehorende verzekering het beste bij jou past. 

Soorten pechhulp

Pechhulp is alle hulp die je kunt krijgen als je panne hebt. Denk hierbij aan reparaties ter plekke, vervangend vervoer of het wegslepen van de auto naar de garage. Je kunt op verschillende manieren betalen voor pechhulp: je kunt pechhulp afsluiten bij je autoverzekering of via je autodealer, er zijn aparte pechhulpdiensten waar je een abonnement of lidmaatschap kunt afsluiten, je kunt prepaid pechhulp tegoed kopen of je kunt zelf geld opzij leggen en ter plekke betalen.

Pechhulp in het buitenland

Pechhulp in het buitenland is meestal niet opgenomen in de standaard autoverzekering. Als je regelmatig met de auto naar het buitenland gaat voor werk of vakantie, kun je overwegen een verzekering af te sluiten met dekking in het buitenland. De kosten van hulp bij pech in het buitenland kunnen namelijk flink oplopen. Als je (bijna) nooit in het buitenland bent met jouw auto, is deze dekking waarschijnlijk overbodig.

Caravan of aanhangwagen

De kans op autopech is groter als je met een caravan of aanhangwagen achter de auto rijdt. Deze voertuigen vallen daarom niet onder de standaardverzekering; extra voertuigen moet je aanvullend verzekeren.

Pechhulp in eigen woonplaats

Autopech kan natuurlijk ook in je eigen woonplaats voorkomen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat bijna de helft aan pechgevallen in de eigen woonplaats plaatsvinden. In sommige gevallen valt hulp hiervoor niet onder de standaard dekking voor pechhulp en moet je dit dus apart meeverzekeren.

Vervangend vervoer bij pech

Als je vanwege pech niet verder kunt rijden met jouw auto, heb je vervangend vervoer nodig. Dit kan een leenauto zijn, maar ook een taxi die je naar huis brengt. Ook deze vorm van pechhulp zit niet altijd standaard in de dekkingen voor pech onderweg. Denk er goed over na of je dus tijdelijk zonder auto zou kunnen, of dat een vervangende auto echt noodzakelijk is.

Ter plekke betalen of liever verzekerd?

Verschillende bedrijven bieden jou de optie om ter plekke te betalen voor pechhulp. Je betaalt dan alleen voor de hulp die je krijgt. RoadGuard van Centraal Beheer is hier een voorbeeld van. Blij dat ik Rij biedt ook losse pechhulp, maar hier betaal je wel jaarlijks een bedrag voor. Een verzekering met pechhulp geeft jou misschien meer zekerheid: je weet waar je aan toe bent als je pech hebt. Welke vorm van pechhulp beter bij jou past is een persoonlijke afweging.

Wie of wat is verzekerd?

Je kunt op verschillende manieren verzekerd zijn voor pechhulp. Dit verschilt per verzekeraar:

 • Verzekering op kenteken. Wie er in de auto rijdt maakt niet uit, de pechhulp geldt voor de auto. Handig als je jouw auto deelt met meerdere mensen.
 • Verzekering op persoon. Als je meerdere voertuigen hebt is het voordeliger om persoonlijk verzekerd te zijn voor pechhulp.
 • Verzekering op gezin. Deel je met jouw gezin of huisgenoten een voertuig? Dan kan het voordelig zijn om per adres verzekerd te zijn voor pechhulp.

Wachttijd pechhulp

Als je met pech op de weg staat, wil je natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden. Verzekeraars zeggen een gemiddelde wachttijd van 35 minuten te hebben, maar dit is altijd afhankelijk van de plek en het tijdstip waarop je pech hebt. Midden in de spits of op een afgelegen plek kan een hulpdienst bijvoorbeeld minder snel ter plekke zijn.

Wat valt niet onder pechhulp?

Sommige vormen van pech met de auto vallen niet onder de dekking voor pechhulp. De verzekeraar zal in die gevallen geen of minder schade uitkeren. Denk hierbij aan vandalisme, schade veroorzaakt door de natuur (vastzitten in sneeuw of blubber), pech door aanrijdingsschade, een lekke band of pech door slijtage of slecht onderhoud. Neem contact op met de verzekeraar en ontdek welke vormen wel of niet onder de dekking vallen.

Pechhulp vergelijken

De meest bekende pechhulp is de Wegenwacht van de ANWB, maar tegenwoordig zijn er meerdere aanbieders van pechhulp, die ook nieuwe vormen van hulp aanbieden. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Allianz Global Assistance
 • ANWB Wegenwacht
 • Blij dat ik Rij
 • Centraal Beheer
 • Route Mobiel Pechhulp
 • SOS Pechhulp International
 • RoadGuard

Sommige verzekeraars bieden ook autoverzekeringen met aanvullende modules voor autopech:

 • Centraal Beheer
 • FBTO
 • OHRA
 • Univé
 • Zelf.nl autoverzekering

Deze pechhulp heb je nodig

Welke pechhulp je precies nodig hebt blijft natuurlijk een gok. Wel kunnen we je op weg helpen bij de juiste keuze. Om een duidelijk beeld van jouw situatie te krijgen kan de volgende checklist hulp bieden:

 • Ga je regelmatig met de auto naar het buitenland of rijd je alleen in Nederland?
 • Heb je een caravan of een aanhangwagen?
 • Heeft jouw auto weleens startproblemen?
 • Wil je vervangend vervoer bij pech?
 • Ben je liever goed verzekerd of wil je alleen betalen als je hulp nodig hebt?

Is pechhulp verplicht bij jouw autoverzekering?

Als autobezitter ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering mag je niet de weg op. Een pechhulpverzekering of een verzekering met een aanvullende module voor pechhulp is niet verplicht. Dit is een persoonlijke keuze waarmee je jezelf kunt indekken tegen eventuele hoge kosten die ontstaan bij pech.

Let op dubbele verzekering

Let erop dat je niet dubbel verzekerd bent voor pechhulp. Ga dus altijd na wat voor jou van toepassing is. In sommige gevallen ben je bijvoorbeeld vanuit de autodealer voor een aantal jaar verzekerd voor pechhulp. Of heb je onlangs een nieuwe autoverzekering met pechhulp afgesloten, terwijl je eigenlijk al jaren lid bent van de ANWB? Dan betaal je dubbel.

Autoverzekering vergelijken

Wil je goed verzekerd zijn en ben je benieuwd welke autoverzekering het beste past bij jouw situatie? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering en kom erachter wat voor jou de meest voordelige verzekering is met de juiste dekking. Neem de checklist door en vul je gegevens in; dan zorgen wij voor een duidelijk overzicht.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 12-03-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Pechhulp moet je altijd zelf inschakelen. Of je deze kosten vergoed krijgt, hangt af van de autoverzekering die jij hebt afgesloten.

De kosten van pechhulp hangen af van de verzekering die jij hebt afgesloten en het soort pech. Kan de pech bijvoorbeeld ter plekke verholpen worden of moet de auto worden weggesleept? Als je een verzekering met een uitgebreide dekking hebt, zal de verzekeraar deze kosten vergoeden. Ben je niet verzekerd voor pechhulp? Dan zullen de kosten voor jouw rekening zijn.

Welke pechhulp je moet kiezen hangt af van jouw rijgedrag en jouw auto. Rij je veel naar het buitenland of gebruik je jouw auto niet zo vaak? En is jouw auto goed onderhouden of mankeert er vaak iets? Deze vragen moet je jezelf stellen voordat je een verzekering afsluit.

Als je een auto bezit ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit is de laagste dekking die je kunt hebben. Een aparte dekking voor pechhulp is dus niet verplicht. Bedenk wat voor jouw situatie financieel het voordeligste is: sluit je een aparte dekking voor pechhulp af, betaal je liever voor een abonnement bij een aparte pechhulpaanbieder of misschien vind jij ter plekke voor pechhulp betalen wel het makkelijkst?

In sommige gevallen bieden verzekeraars geen pechhulp dekking aan. Zo kun je voor een oudere auto niet altijd een aanvullende verzekering afsluiten. Heb je een oudere auto, controleer dan altijd bij de verzekeraar of de een losse pechhulpdienst of zij een leeftijdsgrens voor de auto hanteren.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.